Jaký je současný stav na burze pilotů? Střídavě oblačno

Robert RoBertino Pavelka, 28. srpna 2015, 11:53 Google+

Po několik týdnů se tvrdilo, že Kimi Räikkönen je základním kamenem, na němž stojí velké množství dalších přesunů či příchodů nových tváří. Zrekapitulujme si tedy s velkým předstihem možné složení startovního pole s výhledem na rok 2016.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Týmové sestavy pro rok 2016 se pomalu začínají tříbit

Týmové sestavy pro rok 2016 se pomalu začínají tříbit | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Nejrychlejším byl tým Sauber, který patrně nehodlal nijak spekulovat nebo na něco čekat a ještě před letní pauzou (na konci července) si smluvně zavázal oba piloty. Po podpisu kontraktu s Räikkönenem se po jeho bok řadí i Ferrari, které bude v příští sezóně jezdit ve stejném složení.

Dalším z týmů, které nebudou měnit své piloty, je Red Bull. Ricciardo sice prohlašoval, že svou budoucnost nechce spojovat jen a pouze s rakouským týmem, ale tato situace nejspíš ještě nenastane v roce 2016. Určitá nejistota panovala kolem Kvjata, ale ruský pilot svými posledními výsledky tyto dohady rázně uťal. "Nevidím žádný důvod, proč bychom pro příští rok měli měnit týmovou sestavu. Nerozhodovali jsme se v žádném spěchu," poopsal situaci Christian Horner. "Oba piloti mají dlouhodobé kontrakty a já věřím, že budou úspěšně pokračovat."

img-responsive

Daniil Kvjat si posledními výsledky značně u Red Bullu vylepšil svou pozici | foto: Red Bull Racing

Toro Rosso hodlá udržet Maxe Verstappena a Carlose Sainze jr., což deklaroval i týmový šéf Franz Tost: "Pochybuji, že by se i zkušená dvojice pilotů prezentovala lépe než naši nováčci." Ovšem Holanďan, zpočátku kritizovaný a podceňovaný kvůli svému mládí, se nejspíš brzo stane předmětem přetahované spousty týmů. Určitě si ho bude chtít pojistit Horner, kdyby mu z jeho sestavy někdo za rok vypadl, hovoří se však i o dalších zájemcích, mezi něž by se mělo zařadit i Ferrari.

Force India čeká na rozhodnutí Nica Hülkenberga. Němec je jedním z horkých adeptů na sedačku u týmu Haas, pokud by opravdu odešel, Vijay Mallya by ho nejspíš nahradil Pascalem Wehrleinem, rezervním pilotem Mercedesu, protože německá automobilka má zájem na tom, aby se německý mladík "otrkal" v závodním procesu. "Jsme o Pascalově budoucnosti ochotni diskutovat," potvrzuje zájem Mallya, ale zároveň dokládá, že není přítel rychlých rozhodnutí. "Obvykle své jezdecké složení oznamuji jako jeden z posledních."

img-responsive

Nico se může přesunout pod americkou zástavu. | foto: Sahara Force India

Prakticky jasná se zdá být situace u Williamsu, kde by měl minimálně ještě rok vedle Massy působit Valtteri Bottas. Ačkoliv Fin dosud nemá definitivně potvrzený smluvní závazek s týmem v Grove, vše ale nasvědčuje tomu, že jde jen o formální stránku věci. "Máme jednu z nejlepších týmových dvojic v F1," pochvaluje si složení Rob Smedley a sám Bottas ve svém blogu uvedl: "Williams je skvělý tým a jsem si téměř jist, že v jeho barvách budu působit i v příštím roce."

Eric Boullier rovněž vyzdvihuje duo Fernando Alonso a Jenson Button, jenže kolem Brita se roztáčí kolotoč dohadů. Nejde ani tak o "zaručené zprávy", že Button přesedlá na kariéru moderátora pořadu Top Gear. Stejně tak se po jeho testech rallyecrosového vozu Mini objevila další "tutovka", že Button uvažuje pokračovat v odvětví, kde úspěšně působil jeho otec John. Zvěsti ještě posílil prezident GPDA Alex Wurz: "Při našem příštím setkání na trati se Jensona zeptám, jestli by nechtěl v naší RX sérii pokračovat v otcových šlépějích.

img-responsive

Zůstane, přestoupí nebo odejde? Kolem Buttona létá nemálo otazníků... | foto: McLaren

McLaren by Brita mohl nahradit hned několika nadějnými jmény, vedle Kevina Magnussena čeká na svou příležitost úspěšný pilot GP2 Stoffel Vandoorne. Motorsport.com v tomto směru uvádí, že by nová krev mohla přinést i významnou finanční injekci. Každopádně Boullier bude ještě novináře nějakou dobu napínat: "Nemyslím, že rozhodnutí o jezdecké sestavě zveřejníme dříve než těsně před koncem roku."

Zamotaná situace je u Lotusu - pokud se potvrdí už téměř jisté převzetí Renaultem, nejspíš vypadne ze hry Pastor Maldonado, jehož přítomnost u týmu z Enstone byla do značné míry akceptována kvůli jeho sponzorovi PDVSA. Venezuelanovy peníze by pak mohly mít vliv na jeho další angažmá, ale nejspíš by v úvahu připadala jen Force India, tedy pokud by Sauber nechtěl udělat další kolečko svých zvláštních rozhodnutí a přepisovat kontrakty. 

img-responsive

Maldonadovy peníze mohou otevřít zdánlivě zavřená dvířka některého z týmů. | foto: circuitoftheamericas.com

Grosjean bude nejspíš jasnou volbou pro nově vzniklý Renault, případné volné místo po jeho boku bude určitě předmětem velkých spekulací. Ale v tomto případě opravdu počkejme, až bude transakce uzavřena definitivně.

Manor dostává v případných prognózách asi nejméně prostoru. Těžko říci, zda budou oba piloti chtít přijímat i nadále pozici těch "věčně vzadu", ale je tu ještě ona možnost "být při tom". Pokud odhlédneme od eventuality, že Manor tým formuli 1 opustí, ačkoliv se statečně tváří, že se tak nestane, je pravděpodobnější, že bychom v příští sezóně neviděli Roberta Merhiho, na jehož místo by se mohl vrátit bývalý pilot týmu Max Chilton. Ten přiznal i další možnosti, ale nevidí je jako příliš reálné. A nelze zcela vyloučit, že se do týmu dostane někdo s bohatým sponzorem v zádech, pro Manor by to byl dar z nebes.

img-responsive

Jaká bude další sezóna Manoru není zcela jasné, byť se tým tváří odhodlaně. | foto: Manor Racing

Haas už jsme probírali zdola, shora, zepředu, zezadu, zleva i zprava, ale že by se situace kolem něj nějak vyjasňovala, to se nedá říci. Je otázkou, zda zdánlivá váhavost ohledně adeptů není promyšleným marketingovým krokem, který zvyšuje publicitu nového amerického týmu. Pokud Haas mluvil až o deseti adeptech, pak v hledáčku jsou zcela určitě oba testpiloti Ferrari - Esteban Gutiérrez a Jean-Eric Vergne, dále americká naděje Alexander Rossi, zmíněný Nico Hülkenberg a Max Chilton. Za jistých okolností by mohl k Američanům jít i Jenson Button, protože manažer Günther Steiner několikrát deklaroval, že tým by přivítal přitomnost zkušeného pilota. A ještě připomeňme Vergneho tajemnou poznámku, že jedná o své budoucnosti ve startovním poli nejen s Haasem.

Tajenka se brzy začne vyjasňovat, uvidíme, kdo si na svého koníčka vyskočí, kdo se na něm udrží, kdo z něj spadne a případně kdo ho vůbec nedoběhne. Burza pilotů ještě zůstává do značné míry otevřená.

Vytisknout

Diskuze: Jaký je současný stav na burze pilotů? Střídavě oblačno

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Hamiton: tahle trofej mě absolutně nevzrušuje

Zvláštní, ale pochopitelné - Hamilton vyhrál trofej, ale nadšený není

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud