Kolik platí Ecclestone týmům?

iM2, 16. listopadu 2013, 21:06 Google+

Už dávno pryč jsou ty časy, kdy byly částky, které Bernie Ecclestone vyplácel týmům, tajemstvím. Kolik tedy dostanou týmy peněz v roce 2014? Jisté je, že se bude vycházet z letošního postavení v šampionátu konstruktérů. Celkově se dá při pohledu na sumy říci, že velké týmy dostávají o dost více než malé.

Počet komentářů:  60 komentářů (Poslední 27.11. 22:22) Napište svůj názor
Red Bull

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Kimi Räikkönen nedostal letos žádný plat, Nico Hülkenberg musí, i přes zřejmé kvality, o svůj post bojovat. I tyto zprávy neklamně ukazují, že v F1 něco není dobře. Základním problémem není velký počet platících jezdců, kteří obcházejí jednotlivé týmy, problémem nejsou ani obchodníci, kteří nakonec svoje smlouvy nedodrží.

Krize v F1 je vnitřní. Její příčina je v nezřízeném zbrojení [výzkumu a vývoji]. Částky, které budou v roce 2014 rozdány, se neustále mění. Německý server Auto Motor und Sport teď příchází s konkrétními čísly.

Velké týmy budou ještě bohatší
Majitel komerčních práv na F1, společnost CVC, rozdá týmům 68,7 % z celkových příjmů z prodeje televizních práv. Konkrétně se jedná asi o 840 milionů USD. Až doposud to bylo jen něco kolem 55 %. Větší množství peněz pro týmy získané díky většímu procentu ale dostanou velké týmy. Malé týmy mají smůlu.

Nový systém výpočtů plateb týmům upřednostňuje týmy, které se Berniemu Ecclestonovi zavázaly, že budou v F1 působit do roku 2020. A také ty, které jako první opustily skupinu FOTA, která sdružovala jako protiváhu týmy.  Jako první obdrží platby týmy Red Bull a Ferrari. Navíc jejich odměny budou velmi výrazné. Mercedes se dlouho zdráhal s Ecclestonem podepsat, a také je za to potrestán. Až Niki Lauda dokázal rozpory mezi managementem týmu a zástupci F1 urovnat.


Pokud bychom zohlednili výsledky ve světle nákladů, tak by byla mistrem Force India

Ferrari a Red Bull mají při výplatách přednost
V F1 je pět privilegovaných týmů - Ferrari, Red Bull, Mercedes, McLaren a Williams, které dostávají výplaty bez ohledu na to, jak se umístí. Mistrovský Red Bull obdrží 90 milionů USD za umístění plus 72 milionů USD jako bonus za věrnost, tedy dohromady 162 milionů USD.

Ferrari by při současné situaci v MS dostalo 72 milionů USD za třetí místo a 99 milionů USD za věrnost. Luca di Montezemolo si nechá jméno Ferrari, které za 64 let v MS hodně znamená, královsky zaplatit. U Mercedesu mluvíme o 80 milionech USD za 2. místo a dalších 12 extra milionech USD za věrnost.

Lotus se mezi lépe postavené týmy neřadí - to i přes dobré výsledky na dráze. Za 4. místo by stáj z Enstone obdržela 65 milionů USD avšak ani cent navíc. Takový McLaren za věrnost dostane 12 milionů USD a za umístění 62 milionů USD.

Uprostřed pole jsou už rozdíly v prémiích za umístění menší - Force India by získala za 6. místo v poháru konstruktérů 59 milionů USD a Sauber za sedmé místo 53 milionů USD. Toro Rosso za osmé místo dostane 50 milionů USD a Williams za deváté místo 47 milionů USD a prémie za věrnost činí 9 milionů USD.

Za 10. místo se rozdává 40 milionů USD. Ale pozor! Vyplaceny budou pouze tomu, kdo minimálně dvakrát v posledních třech letech byl v TOP10. To znamená jen Caterham. Marussia by vyšla, i kdyby si 10. místo udržela, naprázdno. Ale zdá se, že se ruská stáj s Ecclestonem na vyplacení přece jen nějakých peněz domluvila. Mělo by se jednat o zhruba 20 milionů USD.

Red Bull je za vodou
Uprostřed pole panuje krize po finanční stránce, a tak je otázka, proč takové finanční uspořádání platí? Proč se nevyplácí všem účastníkům stejně, dejme tomu 70 až 90 milionů USD? To by zároveń působilo jako účinná finanční brzda. Za takové situace by každý tým s radostí přislíbil účast do roku 2020. Za současné situace se tedy nedá divit malým týmům, že žijí z 'ruky do huby'.


Platí ještě Red Bull vůbec něco ze své kapsy? Nemusel by...

Red Bull takové problémy vůbec nemusí řešit. Z koláče Bernieho Ecclestonea, od hlavního sponzora Infinity a dalších 23 partnerů obdrží rakouský tým celkem 270 milionů EUR. Je tedy otázkou, zda-li majitel týmu, Dietrich Mateschitz, musí svoji kasu provozem týmů vůbec zatěžovat. Mercedes, Ferrari a McLaren jsou donuceni vydávat podobné prostředky, pokud chtějí s Red Bullem soupeřit. Lotus také, ale u něj se operuje s penězi, které tým vlastně nikdy nevidí.

Red Bull je navíc připraven vydat ještě větší množství peněz, aby se udržel před svými pronásledovateli. Díky tomu se roztáčí nákladová spirála stále víc a víc. To je na škodu sportu. Force India má letos například rozpočet 104 milionů EUR a je na 6. místě. Pokud bychom hodnotili týmy podle vynaložených nákladů, tak by byla právě indická stáj mistrem.

Vytisknout

Diskuze: Kolik platí Ecclestone týmům?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 60, poslední 27.11.2013 22:22 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 60 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Vettel, Sebastian

Prohlášení jezdců a týmů po kvalifikaci na Velkou cenu Spojených států

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  5. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  6. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud