McLaren uznává, že mu Red Bull během zimy utekl. Proč věří, že se dostane na jeho úroveň?

Petr Hlawiczka, 28. března 2018, 06:20 Google+

I když měl loni McLaren srovnatelné šasi s Red Bullem, v Austrálii za ním zaostával skoro o sekundu. Proč, to vysvětluje jeho závodní ředitel Eric Boullier. Zároveň uvádí důvody pro důvěru, že se jeho konkurenceschopnost zlepší.

Počet komentářů:  123 komentářů (Poslední 05.04. 09:52) Napište svůj názor
Fernando Alonso v Melbourne

Fernando Alonso v Melbourne | foto: McLaren

Sdílejte článek

Stáj z Wokingu se po výměně dodavatele pohonných jednotek meziročně zlepšila nejvíce ze všech týmů, zatímco Toro Rosso, které přešlo na Hondu, si nejvíce pohoršilo. Z toho jde vidět, že náročné rozhodnutí přejít na Renaulty bylo správné, byť při tom přišel o 100 milionů dolarů (přes 2 miliardy Kč), jež ji přinášel japonský výrobce.

A byť vstoupila do sezóny nejlépe za poslední 4 roky, tak její konkurenceschopnost jejího šasi ve srovnání s Red Bullem využívající stejný motor klesla. Na konci loňské sezóny ale MCL32 bylo na úrovni RB13. Co se tedy stalo a jak s tím hodlá McLaren naložit?

Piloti jsou novým vozem po třech letech trápení a věří v další pokroky. "Red Bull je nyní jasně před námi. Jsou v té exkluzivní skupině s Mercedesem a Ferrari. Ale McLaren se chce do ní dostat - a v následujících závodech snad zapomeneme na střed pole a budeme se těšit na toto privilegium. Auto má potenciál, proto nevidím důvod, proč bychom se tam nemohli v následujících závodech dostat," řekl po Velké ceně Austrálie Fernando Alonso.

img-responsive

Fernando Alonso věří, že ještě letos bude moci bojovat s Red Bully | foto: McLaren

McLaren téměř o sekundu za Red Bullem
Z analýz vyplývá, že McLaren v Melbourne na Red Bull ztrácel kolem 9 desetin sekundy. Alonso se v kvalifikaci neobvykle dopouštěl chyb a jen ve svém nejlepším kole nechal v poslední zatáčce 0,4 s, jinak by zajel kolo o 0,8 s pomalejší než Verstappen.

V závodě jezdil Daniel Ricciardo průměrně o 0,8 s na kolo rychleji než Španěl. Australan se ale nedokázal dostat před Ferrari Kimiho Räikkönena, zatímco Fernando jezdil pomalejší defenzivní stopu, když se celou druhou polovinu bránil před Verstappenem. Australan dosáhl nejrychlejšího kola velké ceny, když se na jedno kolo dostal na čistý vzduch, Alonso při své nejlepším pokusu na něj ztratil 1,033 s.

Co se tedy stalo, že ve srovnání s Red Bullem došlo k takovému poklesu na stránce šasi? Loni sílu svého vozu nepřecenili, důvody spočívají jinde. "Boj s Red Bullem - to šlo o minulý rok a bylo to založeno na datech," popírá Boullier, že by něco nadhodnotili.

img-responsive

Ve srovnání s Red Bullem ztratil McLaren během zimy téměř sekundu | foto: McLaren

Co se stalo?
"Během zimy potom nevíte, co dělají ostatní. Řekl bych, že Red Bull má jedno z nejlepších šasi. Odvedli lepší práci než my," nezastírá závodní ředitel McLarenu. Ten se pozdě rozhodl, že přejde na motory Renaultu, musel dohánět minimálně dvoutýdenní skluz, což se nepodařilo.

Cíle týmu byly při konstrukci monopostu pro rok 2018 příliš ambiciózní, bylo třeba dělat velké změny kvůli odlišné architektuře francouzské pohonné jednotky - nešlo jen vnitřní uspořádání, ale také zavěšení, převodovku, podlahu, veškeré aerodynamické povrchy.

A pak přišli předsezónní testy a potíže se spolehlivostí. Tým se musel zaměřit na ně místo na další vývoj a dokončení nových dílů. Velký balík vylepšení pro Austrálii proto nestihli: "To je jeden z důvodů, proč nejsme tam, kde bychom v ideálním světě byli," přiznává Boullier.

Velká část z plánovaných nových dílů se proto objeví až příští týden v Bahrajnu. "To by nám tedy mělo pomoci," těší se Francouz.  Některé díly se ale objeví až v Číně a nový nos, který musí ještě projít nárazovými testy FIA, zřejmě dorazí až pro Velkou cenu Španělska v květnu.

Video: Boullier hodnotí výkon McLarenu v první kvalifikaci sezóny

S lepším motorem stále jen na úrovni Renaultu - jak to?
McLaren teď ale můžeme přímo srovnávat i s továrním týmem Renaultu. Jde o bývalý Lotus, z něhož Boullier přišel do Wokingu. Ve druhé polovině byly tyto dva týmy vyrovnané - průměrný náskok McLarenu se pohyboval pouze kolem 6 setin. Když se jim dokázal rovnat s mnohem slabším motorem Honda, jak to, že letos není před nimi?

"Protože v Enstone udělali obrovský pokrok," musí Boullier vysvětlovat nepříjemné dotazy. A proč ho tedy neudělal McLaren? "Musíš svým čtenářům vysvětlit, jak F1 funguje." Dále se nám v tom snaží pomoci. "Protože Enstone má dnes více lidí, než my." Proč? "Museli bychom pak žádat všechny o to, aby do týmu vložili více peněz," odpovídá s úsměvem.

Dotáhnout se během sezóny na Red Bull - reálný cíl?
F1 je hrou zdrojů. Pokud se jich McLarenu nedostává, nakolik je rozumné očekávat, že splní svůj cíl dotáhnout se na Red Bull? Je to reálné očekávat, že se ještě letos zapojí do hry o pódia?

img-responsive

McLaren musel odložit nasazení upgradů, řešil potíže se spolehlivostí | foto: McLaren

"Myslím, že jo. Opravdu věřím, že když nám dáte několik závodů, tak vám ukážeme, že jsme čtvrtým týmem. Jen jsme zkrátka museli odložit nasazení mnoha vylepšení. To je ten problém, který teď máme. Tak to zkrátka je," popisuje Boullier.

"Máme stejný motor jako Red Bull, měli bychom s nimi bojovat. Pokud ne, není to dost dobré. Tak to je jednoduché," uvádí Francouz. Optimismus jeho jezdce Alonsa je založen na tom, co má McLaren ve vývoji. "Ví, co přijde. Akorát to nepřichází tak rychle, jak bychom si přáli, jelikož jsme to museli odložit kvůli problémům se spolehlivostí."

Red Bull má momentálně o 45 milionů dolarů (930 mil. Kč) vyšší rozpočet a zaměstnává o 150 lidí více než McLaren. Co na to šéf McLarenu? "Musíte si v životě dávat cíle."

img-responsive

McLaren si dává vysoké cíle - splní je? | foto: McLaren

Uvědomuje si, že jejich splnění nemusí znít reálně. "Jo. Jsem soupeř. Pokud ne, nebyl bych tady. Žijeme v reálném světě a peníze jsou v F1 jednou z podmínek k podávání výkonů. Jsme tam, kde jsme, a s touto úrovní musíme odvádět co nejlepší práci.

Víme, že dokážeme bojovat se silnějšími. A myslím si, že vám to dokážeme. Nemůžu to slíbit tím, že dám obě ruce do ohně. Je to otázkou toho, dát všechno dohromady a nic neoddalovat. Dostat tedy všechno zpět dle časového rozpisu. Myslím si ale, že budeme boxovat s těžšími váhami. Opravdu," dodává Boullier.

Vytisknout

Diskuze: McLaren uznává, že mu Red Bull během zimy utekl. Proč věří, že se dostane na jeho úroveň?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 123, poslední 05.04.2018 09:52 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 123 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Max Verstappen je s rychlostí Red Bull v závodu spokojený, horší to je v kvalifikaci

Max by se chtěl dostat na party Lewise, Red Bull volá po zákazu kvalifikačních…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud