McLaren představil MCL32. Návrat k oranžové hodnocen rozporuplně (+ ohlasy)

Robert RoBertino Pavelka, 24. února 2017, 11:30 Aktualizováno 24.2.2017, 15:35 Google+

Od Wokingu po Tokio - tak zní slogan na stránkách McLarenu, který představí svou novinku v poledne. Odhalení vozu provázelo několik spekulací, dá se tedy očekávat velký zájem.

Počet komentářů:  34 komentářů (Poslední 26.02. 11:53) Napište svůj názor
McLaren MCL32 - Honda

McLaren MCL32 - Honda | foto: McLaren

Sdílejte článek

McLaren pochopitelně nevybočuje ze zavedeného ceremoniálu a na svém twitterovém účtu už připravuje předváděcí "hody". Jak už jsme v minulosti uváděli, po dlouhé době neponese vůz typové označení MP4, nýbrž McLaren MCL32. Tak je to uvedeno i na "jídelních lístcích", které jsou na fotografiích z připravené prezentace u zatím zakrytého vozu.

McLaren by mohl do jisté míry oslavovat, vždyť se psal rok 1966, když tým tehdy ještě jako novozélandský se svým zakladatelem Bruce McLarenem vstoupil do světa F1. V posledním závodě minulé sezóny začal další stovku Grand Prix, už devátou. A tipnete si správně, jak dlouho čekala stáj, která mívala ve znaku symbol Nového Zélandu, totiž ptáka kiwi, na první triumf? Nemusíte nic hledat, Bruce McLaren zvítězil ve čtrnáctém závodě na typu M7A (Grand Prix Belgie, 1968).

img-responsive

Vše je připraveno, zbývají už jen minuty | foto: McLaren

Je pochopitelně otázkou, co můžeme od McLarenu čekat, fanoušci by chtěli, aby se opět vrátil do horních pater Formule 1, tým sám volí poněkud nevyvážená tvrzení, která bychom mohli okomentovat "otevřenými zadními vrátky".

Přesně ve 12:00 středoevropského času se postavil za pult Simon Lazenby a zahájil předváděcí show týmu McLaren. Na úvod vzpomenul všechny mistry světa, kteří dosáhli na korunu v barvách McLarenu. Poté už následovala videoprojekce představující nový MCL32. V ní byly představeny, byť jen letmo, bývalé úspěšné vozy F1. Pak už se shrnul černý přehoz a před zraky diváků i oficiálních osobností se objevil nový vůz velice nápadně připomínající černočervenou kombinaci. Fanoušci tak do jisté míry tápali, dokonce se objevily názory, že nový McLaren připomíná někdejší vůz Virgin/Marussia. Později zveřejněný šot vypadá, že nakonec je MCL32 opravdu v kombinaci oranžovočerné. Nejspíš tedy nasvětlení při prezentaci bylo natolik zavádějící, že se červená s oranžovou mohla zaměnit.

img-responsive

McLaren při předvádění tak trochu hrál všemi barvami | foto: McLaren

První na pódium přišel šéf Zak Brown. Široce pohovořil o možnostech nového týmu, včetně očekávání fanoušků, kteří by opět rádi viděli McLaren na špici startovního pole. Označil rok 2017 za rok progresu, zároveň však vyzval k trpělivosti na dlouhé cestě týmu za úspěchem. Poté už na pódium nastoupili oba piloti - Fernando Alonso a Stoffel Vandoorne. Dvojnásobný mistr světa prohlásil, že se na pilotování nového vozu těší a na otázku, zda bude současná sezóna lepší než ta předchozí nezávazně dodal, že udělá společně s týmem všechno, aby nedošlo k dalšímu zklamání. 

Eric Boullier jenom zopakoval myšlenky řečeny už předtím, označil vůz za povedený a zdůraznil důležitost spolupráce s Hondou, což potvrdil i přítomný Jusuke Hasegawa. Na otázku, co očekává od sezóny 2017, Boullier v podstatě naladil stejnou notu jako předchozí členové týmu.

Tým se chce soustředit na zlepšování i ve spolupráci s dodavatelem motoru, ale nechtěl by slibovat vítězství. Poté se na pódium vrátil Zak Brown a všichni i s moderátorem Lazenbym si připili šampaňským na úspěch nového vozu MCL32. Tím oficiální prezentace vozu skončila.

Fanoušci zatím spíše vyjadřují nevoli

Možná bude naše čtenáře zajímat, jak se na MCL32 dívají jejich kolegové v zahraničí. Vybíráme několik reakcí, které mohou v některých případech korespondovat s názory našich respondentů:

Dámy a pánové, tohle je dosud nejhůře vypadající vůz pro rok 2017. Mohli ho udělat skrznaskrz oranžový, místo toho tam z nějakého důvodu dali černou. Podivné. Nevím, kdo dal tomuto zbarvení důvěru, ale rozhodně v tomto případě nebylo na pořadu dne "naslouchání fanouškům". Připadá mi to jako Spyker nebo Manor 2011. Je sice fajn, že jsme se rozhodli jim vzdát tímto způsobem hold, ale... (mask_kishore).

Barvy při samotné prezentaci byly mnohem zajímavější než ta oranžová na webových stránkách. (Heripotar)

FIA by měla ty žraločí ploutve zakázat. (Megapiskie)

Nekdejší design Arrowsu vypadal mnohem lépe než současný u McLarenu. Doufal jsem, že zbarvení bude oranžovobílé. (@richardcoope)

Nejošklivější auto na roštu! Ošklivější než loňský Manor! Ztráta peněz! Žádný titulární sponzor, už třetí rok po sobě! Alonso: "Doufám, že vypadáme přijatelně... a doufám, že se zlepšíme v druhé polovině roku." Bez komentáře! Výraz v jeho očích naznačoval jediné: "Kéž bych odsud mohl vypadnout!" (fly_lex)

Doufám, že bude rychlejší než jak vypadá (Gavin Leighton)

Většina diskutujících se zaobírá problematickým zbarvením a vrací se i k tomu, že při prezentaci vypadalo poněkud jinak. Nezbývá než doufat, že dle jejich názoru ne zrovna povedený barevný design přebije chování nového vozu na trati.

Vytisknout

Diskuze: McLaren představil MCL32. Návrat k oranžové hodnocen rozporuplně (+ ohlasy)

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 34, poslední 26.02.2017 11:53 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 34 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Vizualizace vozu Toro Rosso STR12

Toro Rosso odkládá oficiální předvedení svého vozu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud