Vysvětlení Alonsovy nehody: Fakta, podezření a spekulace

Petr Hlawiczka, 5. března 2015, 06:40 Google+

Po nehodě Fernanda Alonsa při testech v Barceloně se objevila celá řada spekulací a někteří McLaren obviňují z mlžení a nezodpovězených otázek. Co o celém incidentu víme a co naopak ne?

Počet komentářů:  29 komentářů (Poslední 06.03. 07:06) Napište svůj názor
Pirelli

Pirelli | foto: Pirelli

Sdílejte článek

Některá média psala o tom, že Španěl před nehodou dostal zásah elektrickým proudem, proto upadl do bezvědomí, jiným se zdálo podivné zranění při "malé" nehodě, kdy vůz nebyl vážně poškozen. Pojďme si projít fakta a posvítit si na některé teorie, jež se objevují.

Těsně před nehodou
Z analýzy GPS dat a časů vyplývá, že Alonso chtěl po svém nejrychlejším kole svůj čas ještě vylepšit: do první zatáčky brzdil později a projel ji více ze široka. Dostal se více na vnější stranu druhé zatáčky a rychlejší závodní stopou najížděl do osudné zatáčky č. 3, o 5 - 7 km/h než v předchozím kole, což je dost.

Jel širší stopu a podle McLarenu se dostal kolem na umělou trávu. Kontrolu nad vozem ztratil v rychlosti kolem 215 km/h. Přispěl k tomu také silný náraz větru, na který si stěžovali v tomto místě po výjezdu na kopec také ostatní piloti.

Fernando se snažil před nárazem do zdi prudce zabrzdit - na pedál zatlačil silou odpovídající přibližně 75 kg, přitom také několikrát podřadil. Podle inženýrů z konkurenčních týmů, které mají k dispozici GPS data, brzdil skoro stejně tvrdě, jak se brzdí do vlásenky s č. 4. Jeden z nich pro BBC uvedl: "Nice z toho, co pozoruji v GPS datech, mě nevede k myšlence, že došlo k něčemu jinému, než že jel příliš rychle a ztratil kontrolu nad vozem."

To vylučuje některé teorie: že byl před nehodou v bezvědomí nebo že dostal  nějaký záchvat či zásah elektrickým proudem z ERS systému. Při zásahu elektřinou navíc v těle stoupne na 48 hodin hladina jistého enzymu - tu však lékaři při následném vyšetření nezaznamenali, proto tuto teorii můžeme zcela vyloučit. Pohádky o údajném bojkotu Velké ceny Austrálie ze strany týmů kvůli nebezpečnosti ERS raději ani nebudu komentovat.

Tým po prohlídce vozu a prošetření uvedl, že nezaznamenal žádnou poruchu zavěšení či aerodynamiky - až do poslední chvíle vše fungovalo, jak mělo a při průjezdu zatáčky nedošlo k poklesu přítlaku.

alonso
Fernando Alonso s McLarenem MP4-30 v Barceloně (foto: Honda Racing F1)

Malý náraz s nepřiměřenými následky?
Při nehodě došlo ke dvěma nárazům do zdi: první v rychlosti 135 km/h a s přetížením 31 G (čidlo v uchu zaznamenalo 16 G) a druhý jemnější po dalším zpomalení kolem 105 km/h, kdy čidlo ve sluchátku zaznamenalo přetížení 8 G.

Po něm byl Alonso chvíli v bezvědomí, než se k němu dostali záchranáři. Podle Dennise se jednalo o sekundy. Šéf McLarenu na tiskové konferenci udělal chybu, když řekl, že jeho pilot nebyl otřesený, čímž vyvolal spekulace novinářů, kteří se jej v poměrně vypjaté atmosféře snažili přitlačit ke zdi. O otřes se jedná vždy, pokud je člověk po nehodě v bezvědomí. Když Alonso nabyl vědomí, nevěděl ani to, že je jezdcem Formule 1 nebo proč sedí ve voze.

Sanitkou byl převezen do lékařského centra, kde mu byla podána sedativa, ihned poté zamířil vrtulníkem do nemocnice v Barceloně. Vyšetření neprokázala žádný úraz elektrickým proudem, epilepsii ani jiný záchvat - žádnou zdravotní anomálii, která by vysvětlovala ztrátu kontroly nad vozem.

Někteří se nad tím podivují vzhledem k nízké rychlosti při nehodě a nízkému poškození vozu. Vždyť někteří přežili podstatně horší havárie s mnohem nižšími následky. Je však důležité si uvědomit, že energii nárazu nepohltila žádná svodidla, karosérie či nějaká struktura vozu. Kvůli podélnému nárazu, nikoliv pod úhlem, se přes pevné zavěšení trojúhelníkové konstrukce vše přeneslo hned do kokpitu.

mclaren mp4-30

Co na to lékař?
Bývalý lékař F1, Gary Hartstein, vyvrací zažitý omyl: mezi silou působící na hlavu a závažností otřesu existuje pouze velmi "bídná" korelace. "Každý doktor viděl pacienty s prudkými nárazy, kteří ale byli jen lehce otřeseni, zatímco jiní pacienti, kteří jen lehce ťukli hlavou, byli totálně mimo." Podle něj spolu moc nekoreluje ani závažnost otřesu s délkou potřebnou k překonání symptomů.

Alonso pak zůstal v nemocnici, což je dle doktorů horní hranice toho, co se očekává po otřesu, pak se vrátil do rodného domu k rodičům do Ovieda na severu Španělska. Čtvrtý den zveřejnil video, kde oznámil, že je v pořádku a těší se na to, až bude brzy zpět ve voze. V úterý McLaren ale oznámil, že v Austrálii na doporučení lékařů z obav o "syndrom druhého nárazu" startovat nebude.

Podle zmíněného Hartsteina jde o velké vítězství Formule 1. Toto rozhodnutí považuje za správné a za "doklad Alonsovy inteligence, vyspělosti a porozumění širších souvislostí. Ví o otřesech. Bere to vážně. Tohle řešíme už hodně dlouho. Zatím mi to tedy nepřijde podivné. Z pohledu času je vynechání Austrálie na horním limitu všeho, je to však v souladu s třídenním pobytem v nemocnici. Proto to dává smysl, když ve voze bude chybět o něco déle."

Než Alonso opět usedne za volant
McLaren ve svém úterním prohlášení uvedl, že Alonso by měl závodit už v Malajsii. K tomu však budou potřebovat svolení lékařského týmu FIA, kteří u něj ještě v Sepangu provedou testy. Před tím ještě projde plným neurologickým vyhodnocením (ImPACT testem), které určí, do jaké míry se z otřesu zotavil - pouze tehdy bude možné říci, že je na závodění připravený.

alonso
Fernando Alonso v Austrálii nenastoupí, v Malajsii by ale už závodit měl (foto: McLaren)

Mnozí se s výkladem McLarenu nespokojují a za nehodou vidí zdravotní problémy. Hypoglykemii ale Hartstein vylučuje - pokud se s ní nikdy dříve nesetkal, proč by se měla objevit v Alonsově druhém letmém kole? Totéž se týká epilepsie: "Mohl by přijít o vidění, mohl by ale používat své končetiny. To je trochu ujeté, těžko představitelné."

Jako poslední podle bývalého doktora zůstává arytmie - nepravidelný rytmus srdce, na který existují testy, a hypersenzitivita karotického sinu. Při ní dochází k extrémnímu poklesu srdečního rytmu, a tedy i krevního tlaku, což může vést k omdlení. Podle něj jde o "překvapivě běžnou" záležitost, kterou nevylučuje u někoho, kdo prožívá vysoká přetížení v zatáčkách a má na sobě HANS - ochrana hlavy a krku, která se v F1 používá společně s přilbou. Proti tomu ale svědčí fakt, že Alonso naplno brzdil.

Zatím nic podezřelého
Vynechání závodu v Austrálii je vzhledem k dostupným faktům logickým krokem. Pokud by Alonso nenastoupil ani v Malajsii, bylo by to podezřelé a tým by musel přijít s dalším vysvětlením.

"Pokud Fernando v Malajsii nepojede, pak si jsem jistý tím, že do té doby budeme mít více informací - protože by šlo o zcela novou věc... momentálně je ale otřes nejpravděpodobnější a vysvětluje všechno, co v této chvíli víme," dodává Hartstein.

Vytisknout

Diskuze: Vysvětlení Alonsovy nehody: Fakta, podezření a spekulace

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 29, poslední 06.03.2015 07:06 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 29 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Hamilton, Lewis

Šéf Daimleru touží po dalších titulech: Ještě nejsme spokojeni

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud