Brundle o neporazitelném Mercedesu i snahách Ferrari udržet si Alonsa

Jana Šrámková, 13. května 2014, 20:48 Google+

Britský komentátor F1, Martin Brundle, se ve svém pravidelném sloupku pro Sky Sports ohlíží za Velkou cenou Španělska.

Počet komentářů:  7 komentářů (Poslední 15.05. 09:29) Napište svůj názor
Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Nedělní Velká cena Španělska byla pro Brundla jednou z nejlepších, kterou na okruhu v Barceloně viděl. "I když nebyla přímo ukázkově klasická, byla plná napětí. A většina soubojů, které se během závodu postupně tvořily, se na konci naplnila."

"Bylo o čem hovořit a užil jsem si komentování, přestože to vyžadovalo hodně představivosti během prostředního stintu, abych prokoukl různé strategie a jak se budou poměřovat. Bylo to zvlášť vidět v bitvě Mercedesů, kde Lewis Hamilton nakonec dokázal zvítězit a ujal se vedení šampionátu. To může rozhodnout o budoucím mistrovi světa."

Přestože Nico Rosberg hlásá, že jej jeho týmový kolega jen tak lehce psychicky nezlomí, frustrace je na něm znát. "Nikdy jsem neviděl, aby někdo stříkal šampaňské do obličeje svého týmového kolegy s takovým nasupením a frustrací, jako to právě udělal Nico. Vtipné," okomentoval například dění po závodě bývalý moderátor F1 pro BBC Jake Humphrey. 

Ale že ani Hamilton není úplně odolný ukázal Brit během přenosu při komunikaci se svým závodním inženýrem, když se Mercedesu ne úplně povedla jeho zastávka v boxech. Je však jasné, že Hamilton má teď nad Rosbergem psychologickou převahu. Mnozí si také všimli, že vždy, když Hamilton Rosberga porazí, neopomene připomenout, jak to bylo náročné a jak byl jeho týmový kolega rychlý.

"Když měl letos Lewis nejlepší nastavení, vyhrál s přehledem, když je měl Nico, Lewis stejně zvítězil. Díky hladu a zabijáckému instinktu. Lewis vyhrál, když mohl a měl vyhrát Nico," hodnotí boj u Mercedesu Brundle. S tím Rosberg zajisté nemůže být spokojen.

"Nesmí to vzdát a musí na svého týmového kolegu opět tlačit až do cíle. Ví, že má na to, aby Lewise porazil a zbývá ještě spousta závodů, nic není ztraceno. To je shrnutí, ale on ví, že nyní potřebuje získat pozice na trati - lepší kvalifikační výsledky a starty. A musí se to stát v Monaku."


Radost a úsměvy - jak dlouho vydrží? (foto: Mercedes AMG F1 Team)

Brundle nevidí v dohledu dobu, kdy bude Mercedes poražen a hádá, že není nemožné, že Stříbrné šípy vyhrají všechny letošní závody.

Připomněl, že během historie fanoušci F1 zažili hned několik ér dominance jednoho týmu - McLaren v osmdesátých letech, který vyhrál patnáct ze šestnácti závodů. Jako jediný tým historie se takto blízko přiblížil vítězství všech velkých cen. Ale kdo ví, možná je Mercedes letos dokáže překonat. Na začátku devadesátých let kraloval Williams a přelom století patřil Ferrari.

"Nemyslím, že je to striktně nejlepší pro F1, aby jeden tým takto dominoval, ale není to ani katastrofa, pokud se budou dít dvě věci: Nico musí tlačit na Lewise a Mercedes je musí nechat bojovat kolo na kolo. Vědí, že za to dostanou pochvalu, pokud jim to povolí a velkou kritiku, pokud přistoupí k týmové režii. Vidíme teď jeden tým závodit jako dvě odlišné a soupeřící jednotky a doufejme, že pochopí, že i kolize a kontakt je lepší než týmová režie," uvedl Brundle.

Ohlédl se také za situací ve Ferrari, kde se díky strategii před Kimiho Räikkönena dostal jeho týmový kolega Fernando Alonso. "Po závodě byla Kimiho nespokojenost evidentní a pochopitelná. Vypadá to, že strategie Ferrari byla navržena s cílem dostat Fernanda před Kimiho a to pro něj musel být šok."

"Podívejte se na to však z pohledu Ferrari. Oni musejí udržet Fernanda spokojeného, aby u nich zůstal. V jeho věku má jen jedno eso v rukávu, se kterým může hrát a ví, že to nesmí pokazit, až podepíše další smlouvu. Pokud odvádějí dobrou práci, jeho manažeři už začali vyjednávat s McLarenem a Mercedesem," domnívá se.

"Ale Mercedes nemá žádný důvod destabilizovat loď, mají smlouvy a ideální týmovou dvojici. A kvůli jejich společné historii existuje spousta překážek v návratu Fernanda do McLarenu." Podle něj ale Ferrari musí být aktivní, aby si Alonsa udrželo, snaží se, aby byl spokojený a proto oslovili velká jména jako Adrian Newey či Ross Brawn s nabídkou připojení se k italskému týmu. 

Jako největšího rivala Mercedesu vidí Red Bull a jeho hlas pro závodníka dne patří Sebastianovi Vettelovi. "Konečně letos ožil. Pro Daniela Ricciarda to věští zlé věci, přestože ukazuje, že je schopen situaci zvládnout. Bylo hezké vidět Sebastiana chytit vítr, jak se probojovával polem zatímco si našel novou optimální závodní stopu pro předjíždění v zatáčce č.10. Poté mi se zlomyslným úsměvem řekl, že doufal, že se ostatní nedívají a že si nikdo nevšimne, kolik přilnavosti tam našel."

Vytisknout

Diskuze: Brundle o neporazitelném Mercedesu i snahách Ferrari udržet si Alonsa

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 7, poslední 15.05.2014 09:29 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 7 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  • Pátek

    • Trénink ()
    • Kvalifikace ()
  • Sobota

    • Trénink ()
    • Závod ()
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Marussia

Testy v Barceloně: Hamiltona odpoledne překonal Chilton, Pic s Lotusem druhý +…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

  2. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud