Technické představení Barcelony: Ovlivní novinky rozložení sil? + video

Petr Hlawiczka, 7. května 2014, 06:30 Google+ Trať

K pátému závodu sezóny 2014 míří týmy Formule 1 do Barcelony, která je známá svým důrazem na aerodynamiku. Čím je zajímavá a s jakými výzvami se tam musí týmy se svou technikou vypořádat?

Počet komentářů:  3 komentáře (Poslední 07.05. 23:31) Napište svůj názor
Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Okruh Circuit de Catalunya nacházející se ve výšce 140 m n. m. týmy dobře znají, letos zde však před sezónou výjimečně netestovaly. Z minulých let ale mají poměrně dobrou představu o nastavení svých vozů. Jde o první trať s významnějším převýšením.

Závodní víkend bude velmi zajímavý, protože většina z nich tradičně nasadí na své upravené monoposty významné novinky. Aerodynamické díly připravují 10 - 12 týdnů a všichni mají vysoká očekávání. Kvůli tomu se zřejmě dočkáme v pátek větší aktivity na dráze, různá vylepšení bude třeba ověřit.

Zlepší se i výrobci pohonných jednotek, které se stávají stále spolehlivějšími. Očekává se nárůst výkonu o 10 až 15 koní - ne díky viditelným vylepšením hardwaru, ale díky úpravám softwarovým úpravám (mapování), dávkování krouticího momentu a lepším managementu energie.

Velká cena Španělska je vypsána na 66 kol, což při délce okruhu 4 655 m představuje celkovou vzdálenost 307,104 km. Jezdí se ve směru hodinových ručiček, 9 zatáček je pravotočivých, 7 levotočivých. Průměrný úhel zatáček činí 116°, v nejrychlejší (č. 3) z nich dosahují piloti rychlosti téměř 250 km/hod a po dobu 3 sekund zažívají přetížení 3,2 G. Průměrná rychlost průjezdu zatáčkou odpovídá 130 km/hod.

Vzhledem ke své konfiguraci (směsici středně rychlých a rychlých zatáček) je Barcelona považována za nejlepší prověrku aerodynamické efektivity. Pouze čtyři zatáčky jsou pomalé (projíždějí se pod 100 km/hod, č. 10 dokonce jen 75 km/hod). Průměrná rychlost na kolo přesto dosahuje 200 km/hod. Z pohledu času na kolo je nejdůležitější poslední technická část.

mapa
Mapa okruhu (zdroj: FIA)

FIA i letos zachová loňskou novinku: dvě nezávislé DRS zóny, které by měly přispět k většímu počtu předjížděcích manévrů: první se nachází na cílové rovince, druhá mezi velmi rychlou zatáčkou č. 9. a pomalou 10.

I přes 1 047 m dlouhou rovinku jsou vozy nastaveny kvůli vnitřní části a zejména kvůli 3., 9. a 16. zatáčce na vysoký přítlak (7/10), aerodynamický výkon je zde velmi důležitý.

Po tomto rovném úseku piloti uhánějí téměř 12 sekund s plynem sešlápnutým na podlahu. S  otevřeným zadním křídlem by mohli dosahovat maximální rychlosti až 330 km/h. Z čela roštu to je do první zatáčky daleko - kolem 730 m (druhá nejdelší vzdálenost v kalendáři).

Problémy činí měnící se počasí mezi dopoledními a odpoledními částmi, rovněž vzhledem k blízkým horám a moři proměnlivý směr větru, jenž ztěžuje volbu nejvyššího převodového poměru na cílové rovince.

Celkově piloti na okruhu, jenž se nachází v nadmořské výšce 129 m n. m., stráví s plynem na podlaze 55 % času jednoho kola (60 % jeho vzdálenosti).

pocasi
Předpověď počasí na víkend
(zdroj: formula1.com)

Na brzdě naopak stráví podprůměrných 13 % času. Brzdí se na osmi místech, nejtvrději do první zatáčky, kde na 78 metrech během 1,17 sekund dosahuje přetížení 5,36 G. Piloti musí na pedál zatlačit silou 129 kg a při zpomalování monopostu o 185 km/h dosahuje brzdný výkon dle společnosti Brembo 2 107 kW. Technické údaje o brzdění v dalších zatáčkách zde.

Pirelli s sebou veze středně-tvrdou a tvrdou směs. Rozdíl mezi nimi by měl přesahovat 1 sekundu na kolo. Opotřebení pneumatik je střední. Nejvíce je zatěžovaná levá přední pneumatika, a to zejména v rychlé a táhlé třetí zatáčce, kde na ní působí vysoké boční přetížení - její průjezd trvá 4 sekundy a rychlost dosahuje 240 km/hod.

Loni týmy volily 4 zastávky, tentokrát by si měly vystačit se dvěma až třemi zastávkami na závod. Aby mohla dvouzastávková strategie vyjít, budou musí piloti vydržet na startovní sadě gum až do 15. kola, v případě třízastávkové se v boxech mohou objevit kolem 10. kola. Ideální by měly být tři zastávky: v 10., 26. a 44. kole.

Boxová ulička v Barceloně měří 331 m, její průjezd včetně zastávky zabere 19 vteřin. Safety-car vyjížděl od roku 2003 celkem pětkrát, v 80 % případů kvůli nehodám v prvním kole. Pravděpodobnost jeho výjezdu je 36%.

telemetrie
Telemetrie z loňského průjezdu Barcelonou (zdroj: Caterham F1 Team/Renault Sport F1)

Středně hrbolatá trať není na motor ani převodovku moc náročná. Renault hodnotí její nároky z pohledu jednotlivých součástí pohonné jednotky takto (1 - nejsnazší, 5 - nejtěžší):
- motor s vnitřním spalováním: 3
- MGU-K: 3
- MGU-H: 3
- baterie: 3
- spotřeba paliva: 2
- rekuperace neergie: 4

Maximální výkon motoru je důležitý na dlouhé rovince, na výjezdu z pomalých zatáček je pro změnu důležitá dobrá trakce, v rychlých odezva (č. 3 a 8) a zachování dobré stability při podřazování a brzdění do pomalých zatáček (č. 10). Nároky na chlazení jsou průměrné. Spotřeba zde týmům starosti nedělá.

motory
Stav součástí pohonných jednotek před Barcelonou

Převýšení zejména v prvním sektoru má dopad na mapování motorů pro akceleraci - musí brát v potaz stoupání a klesání. Jejich výrobcům to umožní nasbírat cenná data, která pak ještě více uplatní v Rakousku a v Belgii.

Šikana na konci kola je pomalá a vyžaduje správné řízení motoru - nejen při nájezdu do zatáčky, ale také uprostřed. Piloti zde musí lehce ťuknout do plynového pedálu mezi nájezdem a výjezdem ze šikany při rychlé změně směru.

Loni zde vozy spotřebovávaly 2,1 kg paliva na jedno kolo, tj. 64 l/100 km, letos si budou muset na startu vystačit pouze se 100 kg (tj. 43,3 l/100 km) místo se 154 kg. Deset kg paliva časy na kolo teoreticky zpomaluje o 0,3 s. Převodovku během jednoho kola čeká 45 změn rychlostních stupňů, 2970 přeřazení za celý závod.


Loňský průjezd barcelonským okruhem s Fernandem Alonsem (zdroj: Youtube)

Závodní rekord zde drží Kimi Räikkönen, který v roce 2008 na Ferrari zvládl jedno kolo za 1:21,670 min. Loni byl v závodě nejrychlejší Esteban Gutiérrez se Sauberem - 1:26,217 min.

 

Údaje ze sezóny 2013

Nejrychlejší časy
   - 1. trénink: 1:25,252 (Alonso)
   - 2. trénink: 1:22,808 (Vettel)
   - 3. trénink: 1:21,901 (Massa)

   - Q1: 1:21,728 (Hamilton)
   - Q2: 1:21,001 (Hamilton)
   - Q3: 1:20,718 (Rosberg)

- rozdíl Q3 - P1: 4,534 s
- rozdíl Q1 - Q3: 1,010 s

Maximální rychlost: 318,8 km/h (Alonso)
Počet zastávek: 79

 

Přes 430 fotografií z loňské Velké ceny Španělska, kterou vyhrál Fernando Alonso, najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Technické představení Barcelony: Ovlivní novinky rozložení sil? + video

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 3, poslední 07.05.2014 23:31 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 3 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Nakajima, Kazuki

Button: Španělsko bude pro McLaren důležité, nepůjde jen o nasazení novinek

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud