Čtvrtý den testů: Nejrychlejší Rosberg, Räikkönen v závěru havaroval, Red Bull v problémech (+ foto)

F1NEWS.CZ, 22. února 2014, 06:55 Google+

TESTOVÁNÍ V BAHRAJNU I. - 4. DEN; V sobotu týmy zakončily první společné testování na Středním východě. Nejrychlejší byl opět Mercedes, Red Bull toho znovu moc neujel a v závěru havaroval Räikkönen s Ferrari. Průběh dne jsme zde podrobně sledovali.

Počet komentářů:  50 komentářů (Poslední 22.02. 19:58) Napište svůj názor
Force India

Force India | foto: Sahara Force India

Sdílejte článek

Nico Roberg dnes dokázal o 0,98 sekundy překonat včerejší rekord svého týmového kolegy Lewise Hamiltona, výsledky Mercedesu nahánějí soupeřům strach. Německý tým je nejen rychlý, ale dokáže také ujíždět velké vzdálenosti, přestože se dnes postaral dvakrát o červené vlajky a po své závodní simulaci to dnes musel zabalit o 70 min dříve.

Dobrou formu potvrdil opět Jenson Button s McLarenem, který zaostal o 1,674 sekundy, třetí příčku dnes obsadil Kimi Räikkönen s Ferrari F14 T, které pět minut před koncem v zatáčce č. 4 po smyku rozbil.

Red Bull dnes ujel pouze 15 kol a je v solidních problémech. Dnes navíc za prostoje nemohl dodavatel pohonných jednotek Renault. Kilometry i výkonnost mu stále scházejí, příští týden bude muset pořádně zabrat. V Bahrajnu budou třetí předsezónní testy pokračovat ve čtvrtek.


Konečné výsledky 4. dne testů v Bahrajnu
(Pro aktualizaci doporučujeme tzv. "hard refresh" - stisknutí Ctrl a F5)

Sobotní fotografie najdete pod článkem, kompletní fotogalerii z Bahrajnu zde.

Shrnutí čtyřdenního testu v Bahrajnu zde.

 

Průběh dne:

15:00 Konec prvních testů v Bahrajnu.

14:57 Ferrari stojí v zatáčce č. 4. Räikkönen to napálil do zdi, jeho vozu chybí nos.

14:55 Dlouho jsme se neradovali, další červené vlajky.

14:54 V závěru je řádně rušno: Lotus, Williams, Ferrari, Toro Rosso, Caterham i Marussia na dráze. Té se podařilo na poslední jízdu nasadit několik dílů které po obrovském úsilí týmu dorazily na okruh a které byly původně určené pro příští týden.

14:53 Na posledních 7 min se na konci boxové uličky rozsvěcuje zelená.

14:52 Hlavní inženýr Lotusu Alan Permane je po sobotě spokojený: "Tohle byl pro nás skutečně první testovací den. Jsme spokojení. Největším problémem bude naše spolehlivost. O rychlosti víme, že nám nechybí."

14:39 A opět stojíme, může za to Sutilův Sauber.

14:37 Rosberg si je jistý tím, že dnes mohl být ještě minimálně o tři desetiny sekundy rychlejší: "Udělal jsem drobnou chybu v poslední zatáčce, navíc jsme museli jezdit s vyšší úrovní chlazení než včera. Také jsem se vzdal výměny své třetí sady pneumatik."

14:35 Kobajaši opět něco stáhl ze svého času - 1:43,027 min.

14:33 Krouží pouze Kobajaši. Nasr s Williamsem dnes má na kontě už 81 kol.

14:25 Po Mercedesu a Force Indii to zdá se předčasně zabalil i Red Bull. Garáž je stále zavřená, žádný náznak aktivity. Příští týden bude mít mistrovská stáj co dohánět, dnes zvládla jen 15 kol.

toro rosso
Nácvik zastávky v boxech u Toro Rosso (foto: Scuderia Toro Rosso)

14:22 Vergne - 1:42,472 min. Francouz zatím ujel pouze 8 kol.

14:20 Mercedes potvrzuje, že dnes předčasně končí. Na trati Toro Rosso.

14:17 Marussia za celý týden v Bahrajnu ujela chabých 24 kol. Dnes se potýká s problémy s palivovým systém a velmi usiluje o to, aby ještě vyjela z garáže.

14:15 Maldonado nejrychlejším pilotem s motorem Renault za zády - 1:38,707 min na měkkých pneumatikách.

14:11 Japonec s Caterhamem vylepšuje svůj rekord - 1:44,286 min.

14:10 Kobajaši vyrazil po přerušení jako první na trať.

14:09 Včera překonal potřebných 300 km pro udělení superlicence Marcus Ericsson z Caterhamu, dnes tento předpoklad splnil nový testovací jezdec Williamsu Felipe Nasr. Dnes s vozem FW36 zvládl již přes 400 km.

14:05 Svítí zelená, poslední jízdy mohou začít.

14:04 Teplota nám v Bahrajnu vystoupala na 23 °C. Stále je slunečno, modrá obloha. Objevilo se jen pár mraků, které způsobily pokles teploty dráhy ze 40 na 25 °C.

14:00 Lotus rozebírá a kontroluje auto. Do konce prvního čtyřdenního testu v Bahrajnu zbývá hodina.

13:56 Mercedes se chystal po své simulaci závodu znovu vyjet, dnes se o červené vlajky postaral už podruhé.

13:53 Přerušení, Rosberg zůtal na dráze.

13:49 U Mercedesu se chystají opět vyrazit. Usilovně se pracuje u Caterhamu, kde doufají, že ještě také vyrazí ujet pár kilometrů. 

13:44 K Ferrari a Lotusu se připojuje také Williams. Nasr se během svého prvního dne činí. Má již na svém kontě 68 kol. 

13:35 Čtyři nejrychlejší časy mají na svědomí vozy, které také ujely největší počet kol (a to celkem s přehledem). Čtyři z nejrychlejších pěti poháněné motorem Mercedes.

13:30 Ticho přerušuje Räikkönen, kterého po chvíli doplňuje také Maldonado. 


Mechanici Sauberu stihli vůz připravit včas (foto: Sauber F1 Team)

13:25 U McLarenu panuje po loňské nepovedené sezóně pozitivní nálada. Ačkoliv prý nejsou nejrychlejší, nejsou ani nejpomalejší. Button navíc očekává, že se nyní relativně velké rozdíly mezi jednotlivými týmy ještě zmenší. Více zde.

13:16 Red Bull toho ani dnes moc nenajezdil - 15 kol. Tentokrát je však prý nebrzí problém s motorem. Do garáže dorazily krabice s dalšími náhradními díly. Ale krátí se čas.

13:15 Piloti postupně zajeli do boxů, nad okruhem se rozhostilo ticho. 

13:10 Krouží i Button, Räikkönen, Nasr. 

13:08 Závodní simulace Mercedesu úspěšně dokončena. O tom si u mnoha ostatních týmů mohou nechat pouze zdát.

13:00 A z garáže právě vyjel Sauber! Sutil vyjel do svého prvního kola dne. Následuje jej Nasr.

12:57 Mercedes zatím pokračuje v závodní simulaci. Zatím ujeli 50 kol s jednou plánovanou zastávkou v boxech a jezdí časy kolem 1:40s.

12:55 Sergio Pérez si zatím v paddocku krátí čas kopáním do míče. Problém s převodovkou znamená, že pro Force Indii tyto testy končí předčasně.

12:53 Stále krouží Button a Rosberg, Bianchi po kole opět zamířil k mechanikům.

12:41 Na zelené vlajky netrpělivě čekali u Marussie. Bianchi má brzy vyrazit na trať. Jako první však vyjíždí Button a Rosberg.

12:29 Nedá se říci, že by odpověď byla překvapivá. Řekněme jen, že nejde o Meredes ani McLaren...

12:28 Na trať vyrazil Button a Maldonado, netrvalo však dlouho a máme tu opět přerušení. Kdo za ně může?

12:20 Technické potíže se nevyhýbají ani Romainu Grosjeanovi. Dnes už sice přenechal E22 Maldonadovi a míří do Moskvy, kde se má zúčastnit akce Moscow Ice Race, zatím však ale uvízl na londýnském letišti Heathrow kvůli technické poruše na letadle.

12:18 Připojuje se k němu Nasr ve Williamsu. Po jednom kole však zamířil do boxů.

12:12 Button zajel čas 1:36, poté zamířil do boxů. Na trati tedy pouze Rosberg. Němec zkouší závodní simulaci.


Sice se ještě nezávodí, Rosberg si však užil předjetí Maldonada (foto: Mercedes AMG F1 Team)

12:00 Lotus zajíždí do boxů, střídá jej Button. Maldonado předtím dokázal zlepšit svůj čas, ztrácí však 8,2s.

11:55 Problémy řeší u Force Indie, Pérez zastavil na trati a tým zatím hledá příčinu. Na trať dnes ještě nevyrazil Sauber, jehož mechanici museli vyměnit šasi a potíže se snaží vyřešit i u Caterhamu.

11:50 Na trati krouží Rosberg a Maldonado.

11:43 Podle BBC se šéfem Lotusu nestane Quesnel. Tým zatím řídí Lopéz a výkonný ředitel Carter a v Enstone tak prý stále hledají nového šéfa, který by nahradil Erica Boulliera. Ten už je v Bahrajnu s McLarenem a to na rozdíl od Martina Whitmarshe. Dlouholetý zaměstnanec a šéf McLarenu je považován za jednoho z hlavních kandidátů, protože jeho odchod z Wokingu se zdá být hotovou věcí. Neobjevil ani na prezentaci vozu MP4-29 a do Bahrajnu také neodcestoval.

11:38 Red Bull však hned po prvním kole zajel opět do boxů.

11:33 Ferrari zamířilo do boxů. Po hodině a dvaceti minutách opět vyjel Red Bull. 

11:26 Lewis Hamilton uvedl, že je rád za menší technické potíže, které je potkávají. "Chci, aby jich bylo víc a víc. Chci auto rozbít a poškodit co nejvíc, abychom mohli všechno opravit, než se začne závodit." Dodal také, že Mercedes předčil očekávání a jsou napřed.

11:20 Připojuje se k nim Räkkönen. Takže opět tři ze čtyř nejpilnějších pilotů dne na trati. 

11:16 Na trati se opět rozjela akce - další kilometry vyrazil najet Nasr a Rosberg.


Dokáže je někdo zastavit? Vypadá to, že Mercedes je na sezónu dobře připraven (foto: Mercedes AMG F1 Team)

11:13 Williams, v návaznosti na angažování Felipeho Nasra, včera také oznámil spolupráci s největší latinskoamerickou bankou Banko Do Brasil.

11:05 Nad okruhem je ticho, všichni piloti v boxech

11:02 U Ferrari se prý zatím na rychlost nezaměřují. Podle slov zástupce šéfdesignéra to přijde na řadu až při dalším testu příští týden. Räikkönen si zatím v Bahrajnu připsal nejrychlejší čas: 1:36,718 (dnes), nejrychlejší čas jeho týmového kolegy Alonsa byl 1:36,516 (během druhého dne)

10:57 Na trať vyrazil Räikkönen, který zlepšuje svůj čas.

10:50 Podruhé z boxů vyrazil Bianchi, na trati krouží Nasr. Williams je zatím s prací mladého Brazilce spokojen, připsal si ke svému jménu už více než 254km.

10:34 Maldonado zajíždí první měřený čas Lotusu - řadí se na osmé místo.

10:30 Sauber informoval, že měli problém s vnitřní částí monokoku a museli vyměnit šasi. Plánují však dnes odpoledne vyjet, i když je otázkou, zda to mechanici stihnou.

10:20 A Marussia vyráží najet další kilometry. V plánu je zatím instalační kolo a krátké stinty.

10:17 U Williamsu vtipkují: "I samotný Felipe (Massa) je zmatený. V rádiu pořád slyší Felipe a panikaří, že má něco dělat."

10:12 Všechny vozy zajeli do boxů a trať utichla. I když - letos je prý znát, že vozy nejsou zdaleka tak hlučné jako tomu bývalo dřív.

10:10 Marussia informuje, že dopoledne trávené řešením problémů v systému by mělo být pomalu u konce a brzy by měli vyrazit na trať.

9:57 Zabral také Button, který se dostal na čas 1:34,957, takže ztrátu na Rosberga stáhl z 3,5s na 1,6s. Ricciardo dál krouží, Maldonado však zajel zpět do boxů.


Start Lotusu byl zdržen, pár kol na trati však už Maldonado odjel (foto: Lotus F1 Team)

9:55 První měřený čas Red Bullu - 1:41,441, což znamená, že Ricciardo zatím ztrácí více než osm sekund. V dalším kole se o sekundu zlepšuje. 

9:53 K Red Bullu se přidává Räikkönen, Nasr a Button. Vyráží také Lotus.

9:51 Force India je odklizena, pokračujeme a jako první na trať míří Red Bull!

9:37 A máme tu třetí červené vlajky dne. Tentokrát je způsobil Sergio Pérez.

9:33 Caterham pracuje na problému, který ráno zastavil Ericssona. Švéd se však už dnes za volant nevrátí. Vystřídá jej Kamuj Kobajaši.

9:30 Kromě Marussie na trať zatím vůbec nevyjel ani Sauber (oba týmy s motory Ferrari). A Toro Rosso, Lotus, Caterham či Red Bull mají na svém kontě pouze instalační kola nebo jen pár okruhů - všichni s motory Renault.

9:27 A na trať po Buttonovi znovu vyrazil Rosberg, který dál zlepšuje nejrychlejší čas. Nyní už má hodnotu 1:33,283. Němec poté zamířil do boxů.

9:11 Loni si Rosberg vyjel na stejné trati pole position s časem 1:32,330. Dosavadní nejrychlejší čas tohoto týdne za tím tedy zaostává o 1,3s.

9:07 Rosberg zlepšuje svůj dosavadní nejlepší čas a jako první zajíždí pod 1:34min (1:33,662). Podařilo se mu to na měkké sadě pneumatik.

9:03 Mercedes opět v akci, na trať zamířil Rosberg. Netrvalo to tedy příliš dlouho (po zastavení ve druhé zatáčce a červených vlajkách).

8:57 Na trať vyrazil i Button a Nasr, oba své časy mírně zlepšili.

8:54 Mercedes informuje, že s vozem není nic v nepořádku. Šlo prý jen o zastavení v návaznosti na test startu. Měli by opět brzy vyrazit na trať.

8:51 Na trať ihned vyrazil Kimi Räikkönen.

8:50 Mercedes je zpět v garáži, pokračujeme.

8:48 U Red Bullu řeší další potíže s motorem, ale Daniel Ricciardo věří, že by měli na trať vyrazit zhruba za hodinu. Možná to však prý bude trvat déle.

8:40 Force India zvládla 10 kol sbírání aerodynamických kol a tento úkol si tak odškrtávají jako splněný. Teď se zaměří na základní nastavení vozu. U Lotusu dokončili instalační kola a nasbírali data. 

8:39 Červené vlajky, ve druhé zatáčce stojí Mercedes Nica Rosberga.

8:30 A Maldonado vyráží na trať s Lotusem! 

8:26 Rosberg stahuje svůj nejrychlejší čas, ten má teď hodnotu 1:34,810 a o 0,6 desetiny tak zaostává za včerejším nejlepším výkonem svého týmového kolegy Hamiltona. Zajel ho na středně-měkké sadě pneumatik.

8:15 Nasr dnes pomáhá Williamsu při práci s aerodynamikou.8:18 Caterham informuje, že zkoumají, co způsobilo potíže a zastavení na trati. "Testování je testování. Proto se tak jmenuje," doplňují.


Hned první den po oznámení spolupráce se Nasr povozí v F1 (foto: Williams F1)

8:05 Dalším pilotem s měřeným časem je Button, který se řadí za Rosberga a na tabuli se zapisuje také Räikkönen, který za zařadil na třetí místo.

8:01 Čas zajíždí také Nico Rosberg. První pokus jej zařadil na druhé místo, v dalším kole však už zajel nejrychleji, 1:36,237.

7:59 Nasr se zlepšuje a zajíždí čas 1:40,026 a jde na prozatímní první příčku. 

7:58 A hned zajíždí měřené kolo, řadí se o 0,410s za Vergneho. Třetím pilotem s měřeneným časem je zatím Ericsson (1:45,094).

7:55 Nasr, nováček Williamsu, vyrazil ujet své první kilometry.

7:52 Zatím čekáme na Sauber, u kterého jsou prý zatím zavřené dveře garáže. Podobně je na tom Lotus, který po včerejších problémech s převodovkou čeká na zásilku náhradních dílů z Enstone. Ani Marussia zatím nevyrazila a pracuje na problému s motorem, který se včera ukázal.

7:48 Kromě Péreze jsou nyní všichni v garáži. 

7:41 Pérez vyrazil na trať. Force India má v plánu krátké stinty a především práci na aerodynamice. Krouží také Vergne. Ten si připisuje čas 1:41,784.

7:38 Na trať zamířil Rosberg, připravují se i u Force Indie.

7:35 Caterham je zpět v garáži, pokračujeme.

7:32 Mimochodem - dnes slaví své šedesáté páté narozeniny trojnásobný mistr světa Niki Lauda.

7:28 V Bahrajnu je i dnes slunečno s teplotou 18°C. Trať má přes 26°C a její teplota stoupá.

7:22 Červené vlajky, na trati zastavil Ericsson.

7:20 Na trať zamířil kromě Caterhamu také Red Bull. Ačkoliv jak u Lotusu, tak u Red Bullu drží statečnou tvář a tvrdí, že ještě vše mohou dohnat, je zřejmé, že jim  chybí nejen spolehlivost, ale také rychlost. Na rovinkách ztrácejí zatím kolem 30km/h a mezi deseti nejrychlejšími časy tohoto testování není ani jeden zajetý vozem s motorem Renault.

7:18 Připravuje se Felipe Nasr ve Williamsu. Tým s úsměvem uvádí, že pro něj kvůli stejnému křestnímu jménu budou muset vymyslet přezdívku. Ostatní dokončili intalační kola a na trati je ticho.


Räikkönen vyráží na trať nahnat ztracené kilometry ze včerejška (Scuderia Ferrari)

7:11 Na trať zamířil také Kimi Räikkönen ve Ferrari, který včera prostál spoustu času v garáži. Podle Pata Frye se jednalo o malý problém, ale kvůli komplexnosti a složitosti letošních monopostů je těžší chybu najít a opravit. Fin tak měl možná chvíli na sledování semifinálového duelu olympijského turnaje ve svém oblíbeném hokeji, ve kterém však jeho krajané podlehli Švédsku. 

7:08 Marussiu včera zastavil problém s motorem, ujeli pouze 4 kola. Dnes však prý doufají v produktivnější den a začít by měli s krátkými stinty.

7:05 Na trať vyrazil i Vergne v Toro Rosso a dokončil instalační kolo.

7:02 Jako první na trať zamířil Caterham s Ericssonem za volantem. Ten odpoledne předá vůz Kamujovi Kobajašimu. Brzy jej následuje Button a Rosberg.

7:00 Začíná poslední (čtvrtý) den předsezónních testů v Bahrajnu.

6:53 Paddockem zní, že největším favoritem pro příští sezonu je Mercedes. Domnívá se tak například Jenson Button či Christian Horner. Podle Péreze však ostatní týmy ještě budou mít příležitost je dohnat. Hamilton včera zajel nejrychlejší čas tohoto testování s hodnotou: 1:34,263.

6:50 Williams oznámil, že jejich novým testovacím a rezervním pilotem se stává Felipe Nasr. V Grove tak jsou nyní dva Brazilci a dva Felipové. Jednadvacetiletý Nasr dostane prostor v pěti prvních pátečních trénincích a dokonce za volant usedne i dnes v Bahrajnu.

Vytisknout

Diskuze: Čtvrtý den testů: Nejrychlejší Rosberg, Räikkönen v závěru havaroval, Red Bull v problémech (+ foto)

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 50, poslední 22.02.2014 19:58 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 50 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Ferrari

Maximální rychlosti jsou při testech v Bahrajnu o více než 20 km/hod vyšší než…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud