Technické výzvy okruhu v Barceloně: Letos poprvé s dvěma DRS zónami (+ video)

Petr Hlawiczka, 8. května 2013, 06:00 Google+ Trať

Pátý díl letošního šampionátu je za dveřmi. Velká cena Španělska se opět pojede v Barceloně na technicky náročném okruhu, který týmy dobře znají. Letos poprvé zde bude závod okořeněn dvěma DRS zónami.

Počet komentářů:  4 komentáře (Poslední 09.05. 11:26) Napište svůj názor
Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Okruh Circuit de Catalunya nacházející se 140 m n. m. týmy velmi dobře znají, vždyť zde před sezónou absolvovaly dva čtyřdenní testy (jejich shrnutí najdete zde: první a druhé testování). Mají tedy velmi dobrou představu o nastavení svých vozů a chování pneumatik.

Závodní víkend bude nicméně velmi zajímavý, protože většina týmů nasadí na své upravené monoposty významné novinky a navíc se bude jezdit za jiných teplot než v únoru, resp. na počátku března. Velká cena Španělska je vypsána na 66 kol, což při délce okruhu 4 655 m představuje celkovou vzdálenost 307,104 km.

Jezdí se ve směru hodinových ručiček, 9 zatáček je pravotočivých, 7 levotočivých. Průměrný úhel zatáček činí 116°, v nejrychlejší (č. 3) z nich dosahují piloti rychlosti téměř 250 km/hod a po dobu 3 sekund zažívají přetížení 3,2 G. Průměrná rychlost průjezdu zatáčkou odpovídá 130 km/hod.

Vzhledem ke své konfiguraci (směsici středně rychlých a rychlých zatáček) je Barcelona považována za nejlepší prověrku aerodynamické efektivity. Pouze čtyři zatáčky jsou pomalé (projíždějí se pod 100 km/hod, č. 10 dokonce jen 75 km/hod). Průměrná rychlost na kolo přesto dosahuje 200 km/hod.

mapa
Mapa okruhu (zdroj: FIA)

Novinkou jsou letos dvě nezávislé DRS zóny, které přispějí k většímu počtu předjížděcích manévrů: první se nachází na cílové rovince, druhá mezi velmi rychlou zatáčkou č. 9. a pomalou 10.

I přes 1 047 m dlouhou rovinku jsou vozy nastaveny kvůli vnitřní části a zejména kvůli 3., 9. a 16. zatáčce na vysoký přítlak (7/10), aerodynamický výkon je zde velmi důležitý.

Na cílové rovince, po níž uhánějí téměř 12 sec s plynem sešlápnutým na podlahu, budou s otevřeným zadním křídlem dosahovat maximální rychlosti kolem 323 km/hod (308 km/hod bez něj).

Mohou si na ní dvakrát pomoci KERSem, jelikož se jeho čítač (6,7 sec/kolo) nuluje při protnutí cílové čáry, proto je zde řádně prověřeno jeho chlazení, což týmy podrobně monitorují. Z čela roštu to je do první zatáčky daleko - kolem 730 m (druhá nejdelší vzdálenost v kalendáři), proto bude nabitý a plně funkční KERS důležitý také na startu.

Problémy činí měnící se počasí mezi dopoledními a odpoledními částmi, rovněž vzhledem k blízkým horám a moři proměnlivý směr větru, jenž ztěžuje volbu nejvyššího převodového poměru na cílové rovince.

pocasi
Předpověď počasí na víkend
(zdroj: formula1.com)

Celkově piloti na okruhu, jenž se nachází v nadmořské výšce 129 m n. m., stráví s plynem na podlaze 55 % času jednoho kola (60 % jeho vzdálenosti).

Na brzdě naopak stráví podprůměrných 13 % času. Brzdí se na osmi místech, nejtvrději z kopce do zatáčky Elf, kde na 104 metrech během 2,35 sekund přetížení dosahuje 5,79 G. Piloti musí na pedál zatlačit silou 157 kg a při zpomalování monopostu o 215 km/hod dosahuje brzdný výkon dle společnosti Brembo slušných 2 433 kW. Technické údaje o brzdění v dalších zatáčkách zde.

Pirelli s sebou veze středně-tvrdou a upravenou tvrdou směs, která začíná fungovat za o něco nižších teplot na úkor menší špičkové výkonnosti. Týmy budou mít během tréninku k dispozici také prototypy tvrdé směsi s prodlouženou výdrží. Abychom je rozlišili od "oranžových" závodních tvrdých pneumatik, nebudou nijak značeny.

Rozdíl mezi měkkou a tvrdou směsí by se měl pohybovat v rozmezí 0,5 - 0,8 s/kolo. Opotřebení pneumatik je střední. Nejvíce je zatěžovaná levá přední pneumatika v rychlé a dlouhé třetí zatáčce, kde na ní působí vysoké boční přetížení - její průjezd trvá 4 sekundy a rychlost dosahuje 240 km/hod.

Týmy budou v neděli zřejmě volit dvě až tři zastávky na závod. Aby mohla dvouzastávková strategie vyjít, budou musí piloti vydržet na startovní sadě gum až do 15 kola, v případě třízastávkové se v boxech mohou objevil kolem 10. kola. Ideální by měly být tři zastávky: v 10., 26. a 44. kole.

alonso - maldonado
Loni zde zazářil Maldonado s Williamsem, který po sobotní diskvalifikaci Hamiltona v závodě porazil domácího miláčka Alonsa (foto: Scuderia Ferrari)

Boxová ulička v Barceloně měří 331 m, její průjezd včetně zastávky zabere 19 vteřin. Safety-car vyjížděl od roku 2003 celkem pětkrát, v 80 % případů kvůli nehodám v prvním kole. Pravděpodobnost jeho výjezdu je 36 %.

Středně hrbolatá trať není na motor ani převodovku moc náročná. Maximální výkon motoru je důležitý na dlouhé rovince, na výjezdu z pomalých zatáček je pro změnu důležitá dobrá trakce a jeho ovladatelnost. Nároky na chlazení jsou průměrné.

Vozy zde spotřebují 2,1 kg paliva na jedno kolo, tj. 64 l/100 km, a na startu ho musí mít natankováno 154 kg. Deset kg paliva časy na kolo teoreticky zpomaluje o 0,3 s. Převodovku během jednoho kola čeká 45 změn rychlostních stupňů, 2970 přeřazení za celý závod.


Loňské kvalifikační kolo Pastora Maldonada (zdroj: Youtube)

Závodní rekord zde drží Kimi Räikkönen, který v roce 2008 na Ferrari zvládl jedno kolo za 1:21,670 min. Loni byl v závodě nejrychlejší jeho současný týmový kolega Romain Grosjean - 1:26,250 min.

 

Údaje ze sezóny 2012

Nejrychlejší časy
   - 1. trénink: 1:24,430 (Alonso)
   - 2. trénink: 1:23,399 (Button)
   - 3. trénink: 1:23,168 (Vettel)

   - Q1: 1:23,248 (Grosjean)
   - Q2: 1:22,105 (Maldonado)
   - Q3: 1:21,707 (Hamilton - diskvalifikován)

- rozdíl Q3 - P1: 2,723 s
- rozdíl Q1 - Q3: 1,541 s

Maximální rychlost: 323,8 km/hod (Grosjean)
Počet zastávek: 67
Počet normálních/DRS předjetí: 15/16

Vytisknout

Diskuze: Technické výzvy okruhu v Barceloně: Letos poprvé s dvěma DRS zónami (+ video)

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 4, poslední 09.05.2013 11:26 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 4 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Red Bull

S Bergerem o jezdcích Mercedesu, Vettelovi a týmové režii a pneumatikách

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud