Ten, kdo ví, co dělá. Uplynulá sezona očima Kimiho Räikkönena a Marka Slada

Jana Šrámková, 15. ledna 2013, 11:00 Google+

Na výkony Kimiho Räikkönena se po jeho návratu do F1 snášela chvála od mnohých osobností napříč paddockem. Faktem je, že již brzy poté, co usedl za volant Lotusu, ukázal své kvality - nejrychlejší kola, čisté předjížděcí manévry, pódiová umístění a nakonec i vítězství. Časopis F1 Racing vyzpovídal nejen finského Icemana, ale také jeho závodního inženýra Marka Slada, kteří se ohlédli za nejlepšími výsledky uplynulé sezony.

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 15.01. 11:41) Napište svůj názor
Lotus

Lotus | foto: Lotus F1 Team

Sdílejte článek

Bleskový start

VC Malajsie, startoval desátý, dojel pátý:

Kimi Räikkönen: Ten den to bylo poprvé, kdy jsem řídil vůz za mokrých podmínek a to bylo dobré na startu závodu, navíc s plnou nádrží, což nebylo nejjednodušší. Hodně aut odstoupilo, takže tam byl přirozený úbytek soupeřů a my byli schopni to dát dohromady a získat pěkný výsledek a body. Zvládl jsem ke konci zajet nejrychlešjí kolo, když trať osychala, což bylo důležité, protože v prvních pár závodech jsme měli pár problémů, poté už jsme začali výkony zlepšovat.

Vždy to může být lepší, říká často Iceman (foto: Lotus F1 Team)

Mark Slade: Když se podívám zpátky, bylo to období, kdy jsme byli na konci závodu celkem silní a tento výsledek byl znamením, jak konkurenceschopní bychom mohli být, nebýt penalizace kvůli převodovce, která zkazila naši startovní pozici. Abych byl upřímný, nejrychlejší kolo bylo v té době překvapením, ale pro celý tým to byl obrovský krok vpřed oproti předchozímu roku. Zároveň jsme věděli, že ještě stále potřebujeme na pár věcech zapracovat, aby se z toho vozu stalo vítězné auto.

Zjistili jsme, že E20 je celkem šetrné k pneumatikám a proto se nám dařilo v horku. A  k tomu Kimiho jezdecký styl také celkem šetří pneumatiky. Když jsme spolu pracovali v roce 2005, když nebyly povoleny změny pneumatik, zjistil jsem, že to v těch podmínkách přináší ovoce. Ale za podmínek, kdy potřebujete zahřát pneumatiky to občas Kimiho dostává do nevýhody, protože jeho přirozený styl řízení není tak agresivní.

Kousek od vítězství

VC Bahrajnu, startoval jedenáctý, dojel druhý:

KR: Jo, když se ohlédnu zpátky, měl jsem tehdy pravděpodobně zůstat na vnitřku a snažit se Vettela předjet. Ale i kdybych ho předjel tak nevím, zda bych ho byl schopen udržet za sebou. Byl to dobrý závod, ale když se dívám zpátky, měl jsem jednu šanci k předjetí a nevyužil jsem ji, takže je to zklamání. Ale tak to bývá.

Dnes by prý se Räikkönen rozhodl jinak (foto: Lotus F1 Team)

Zkusil jsem to, on se bránil, tak jsem zkusil druhou stranu tratě. Možná bych to dnes udělal jinak, ale co se stalo se stalo a i tak to byl pro tým dobrý výsledek. A nikdo neočekával, že se nám bude po těžké kvalifikaci tak dařit.

MS: Vlastně jsem byl trošku zklamaný, protože před tím závodem jsem si myslel, že máme velmi dobrou šanci vyhrát. Chybělo jen málo. Nezvládli jsme se dostat do třetí části kvalifikace, protože jsme chtěli ušetřit extra sadu pneumatik a jak se stává, výhoda nových pneumatik byla v závodě hodně znát.

Vlastně jsme měli navrch před všemi na těch nových gumách, ale bohužel, Vettel v posledním stintu také ušetřil pneumatiky a to mu dalo dostatek přilnavosti navíc. Bylo to hodně blízko, ale naše pneumatiky zkrátka nedokázaly udržet ten výkon na hraně. I přesto, dojet druhý a třetí, to bylo fantastické. Bylo to dobré pro tým, protože to byl první dobrý výsledek za dlouhou dobu a garáží se rozléval skvělý pocit. Bylo to povzbuzení pro každého.

Jako za starých časů

VC Evropy, startoval pátý, dojel druhý:

KR: Ah, ta je z Valencie a ta druhá je odjinud... Magny-Cours 2005, je to tak? (komentuje Räikkönen dva obrázky oslav na pódiu). Všichni vypadáme podobně kromě barev, které jsme vyměnili. Život se mění. Michael ani nevypadá o moc starší, ale teď odchází. To je jeho volba, ale musí to někdy skončit - pro každého.

Když stojíte na pódiu, opravdu pro mě není rozdíl v tom, jestli tam vedle stojí mistr světa nebo někdo jiný. Ale na tomto závodě bylo vtipné, že inženýr Fernanda Alosna Andrea Stella byl na pódiu a reprezentoval vítězný tým, a on byl během let inženýrem nás tří, takže to bylo něco, co jsme s ním tehdy oslavili. 

Deset titulů na jednom pódiu (foto: Mercedes AMG F1 Team)

MS: To byl pro nás dobrý závod a já bych rád upozornil, že jsem byl také inženýrem všech tří. Když se podíváte na fotku z Magny-Cours, poznáte z Kimiho tváře, že je zklamaný, protože pravděpodobně cítil, že měl vyhrát. Byl to závod, kde v tréninku odešel motor a my dostali penalizaci deset míst na startu a on potom dojel druhý. Pamatuji si tu spokojenost, když předjel Montoyu, vzhledem k tomu, že jejich vztahy jako týmových kolegů tou dobou nebyly zrovna nejlepší. 

V mnoha směrech byl výsledek z letošní Valencie lepší, protože jsme byli stále na vrcholu, zatímco v McLarenu se dobrý výsledek očekával. Jedinou špatnou věcí na Valencii bylo, že Romain Grosjean byl neuvěřitelně rychlý a potom selhal alternátor. Cítili jsme, že Romain to mohl vyhrát a i když jsme byli rádi, že byl Kimi na pódiu, byla tam i lítost, že dobrý týmový výsledek nevyšel.

Zlatočerní bok po boku

VC Maďarska, startoval pátý, dojel druhý:

KR: Maďarsko je jedním ze závodů, kde si myslím, že jsem jel opravdu dobře. Udělal jsem pár chyb v kvalifikaci a po změnách v nastavení bylo auto lepší. Opět jsem byl mimo dobré pozice a, jak znám Maďarsko, předjíždění bylo obtížné. Já jsem ale zvládl udržet pneumatiky na dlouhý stint. Potom všichni odjeli do boxů a já jsem do toho dal všechno a získal hodně času. Na vteřinu jsem dojel Hamiltona, ale bohužel jsem nebyl dost rychlý a nebyl jsem schopný ho předjet.

Týmoví kolegové na ostří nože (foto: Lotus F1 Team)

Když jsem vyjel z boxů, věděl jsem, že můj týmový kolega je blízo, protože mi to řekli rádiem. Když jsme byli bok po boku a když jsem brzdil, viděl jsem, že se přibližuje. Byl to ale normální krok, je to závodění a nedotkli jsme se. Když jsem jel do první zatáčky, zablokoval jsem vnitřní kolo. Pravděpodobně jsem to v té zatáčce přehnal, ale byl to dobrý manévr a on být na mém místě, udělá naprosto to samé. 

MS: Měli jsme štěstí, když ostatní zajeli do boxů před námi a potom se zasekli v provozu a my stále jeli rychle a pokračovali v tom. Romain byl zdržen a nebyl schopný využít svou rychlost, ale Kimi ano, protože nebyl v boxech a když z nich potom vyjel, byla trať před ním volná. A potom při druhé zastávce v boxech nakonec vyjel před Romainem. 

V týmu si v tu chvíli říkáte: "Prosím, jen žádný kontakt!" Z Kimiho pohledu to byl velmi asertivní manévr, ale jak sám řekl, Romain byl udělal to samé.  F1 je zvláštní sport, když vezmeme v úvahu, že týmy pracují společně proti ostatním, ale v týmu jsou závodníci soupeři. Vaší největší hrozbou je týmový kolega, protože každý ví, že máte stejné prostředky, nebo předpokládají, že máte. Nevyhnutelně vás tvrdě srovnávají s týmovým kolegou a většina pilotů to ví, což vytváří zajímavé napětí.

Mark Priestley: "Kimi nezná strach" 

VC Belgie, startoval třetí, dojel třetí:

KR: V této části sezony to bylo v závodech jako Německo frustrující. Chtěli jsme použít novinky na voze, ale měli jsme smůlu s počasím. Jindy, když v kvalifikaci pršelo, byli jsme schopni dostat z auta to nejlepší, ale stále jsme byli pro závod mimo pozice. Tady (popisuje fotografii) jsem předjel Michaela před poslední šikanou v tomto a potom i v dalším kole - na místě, kde se ta fotka fotila, na vrcholku Les Combes, mi to vrátil na rovince díky DRS. Já zjistil, že i s DRS ho na rovince nedokážu předjet.

Schumacher bojoval, avšak Räikkönen se nedal (foto: Daimler AG)

Plán tedy byl ho předjet a potom použít DRS abych o udržel za sebou. Myslím, že se v Eau Rouge zvedl dostatečně na to, aby ho to zpomalilo. Já byl v zatáčkách dost rychlý a tak jsem neměl co ztratit a říkal jsem si, že je dost starý na to, aby vycouval. Také se domnívám, že závodnící k sobě projeví v rychlých zatáčkách větší respekt, protože když se něco pokazí, je tam velká šance, že někdo bude zraněn. 

MS: V Eau Rouge to bylo zkrátka brilantní. Ale také to, co k tomu vedlo. Věděl, že byl rychlejší než Michael a zkusil několik možných způsobů, jak se před něj dostat - nefungovalo to. Jak řekl, jediný způsob, jak využít DRS bylo být za ním v místě aktivace DRS a předjet ho ještě než jej využije. 

Byl to čistý manévr a absolutně pod kontrolou, bylo to úžasně přesné - ale všichni jsme v tu chvíli zadržovali dech. Pro mě to bylo připomenutí manévru Häkkinena na Michaela přes Zontu před pár lety. Cokliv se říká o loňské formě Michaela, tehdy řídil opravdu skvěle a jako vždy bylo obtížné jej předjet. To, jak to Kimi zvládl, zkoušení jednoho způsobu, potom druhého, to bylo fantastické. 

A nakonec - on ví, co dělá!

VC Abú Zabí, startoval čtvrtý, dojel první:

KR: Byla to těžká sezona, ale tato výhra byla to, co celý tým i já potřeboval. Nebylo to pro nás v těch posledních závodech nejlehčí, ale ten výsledek dal všem víru. Měl jsem dobrý start a ujistil jsem se, že se nezaseknu za vozy, které byly pomalejší. Zvládl jsem předjet Webbera a Maldonada ještě než jsem přeřadil na dvojku. 

Radost a úleva zaplavila garáž Lotusu (foto: Lotus F1 Team)

Pochopitelně je to výhra jako každá jiná, ale jsem rád, že se teď lidi přestanou ptát, jestli dokážeme vyhrát nebo ne. Abych pravdu řekl, nezajímá mě, co si lidé myslí. Dělám své věci a pokud jsem spokojen s tím, co dělám a pokud je to v nejlepším zájmu týmu, tak to tak je. 

MS: Chtěli jsme tu opici dostat z našich zad a šlo to z kopce a zase nahoru a to jak na trati, tak mimo ni. Kimiho výhra byla tudíž obrovským uspokojením. Navíc si myslím, že ten výkon dokazuje, že je Kimi zase zase ve své kůži. Není pochyb, že by Lewisovo auto vyhrálo, ale kdo ví - třeba by mu ke konci odešly pneumatiky? Pro mě byl Kimi nejsilnější po prvním vyjetí Safety caru. Tehdy zajel dvě nejrychlejší kola a najel si vteřinový náskok na Fernanda - to bylo prostě senzační.  

A co se rádiové komunikace týče, byl to Simon Rennie, kdo s ním v neděli mluvíval a... no... vždycky byl takový, už od začátku, co jsem s ním v roce 2002 začal pracovat. Soustředí se na to, co dělá a vše ostatní je pro nej nepodstatné. Udělali bychom to samé znovu a není tam žádný problém. V závěrečných kolech jsme byli napjatí. Alonso zmenšil náskok na půl sekundy během jednoho kola a naše srdce přestala bít. Bylo to děsivé, byli jsme jako ve zpomaleném filmu. Já s ním byl už dřív a věděl jsem, že to zvládne, ale bylo to nervózní. 

Potom v posledních dvou kolech zkrátka udržel pneumatiky v dostatečné kondici a začal opět nabírat náskok na Alonsa. Zhodnotil to perfektně. Byla to naše první výhra od Fuji v roce 2008, takže jsme si potom dali pivo. Je důležité tyto momenty oslavit společně.

Ono pivo se objevilo i na oficiání týmové fotografii (dole uprostřed) (foto: Lotus F1 Team)

Vytisknout

Diskuze: Ten, kdo ví, co dělá. Uplynulá sezona očima Kimiho Räikkönena a Marka Slada

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 15.01.2013 11:41 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Alonso, Fernando

Foto: Ferrari zahajuje 23. Wrooom za účasti Alonsa a Massy

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

  2. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud