Čím je zajímavý a jaké výzvy skýtá okruh v Koreji? Přehled technických parametrů + video

Petr Hlawiczka, 11. října 2012, 16:00 Google+

K třetí Velké ceně Koreje zavítají o tomto víkendu týmy Formule 1. Čím je zajímavý okruh v Jeongamu, jaké jsou jeho výzvy a technické parametry?

Počet komentářů:  7 komentářů (Poslední 11.10. 18:00) Napište svůj názor
Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Jedno kolo na okruhu 400 km vzdáleném od metropole Soulu měří 5 615 metrů, a protože je závod vypsán na 55 kol - celková vzdálenost Velké ceny Koreje činí 308,630 km.

Asfalt je zde jemný a povrch bez větších obrubníků a hrbolů, drobné nerovnosti jsou patrné snad jen v zatáčce č. 7. a 8. Protože se nejezdí přes obrubníky, které zde většinou chybí, mohou týmy jezdit s vozy velmi nízko nad povrchem, což pomáhá tvorbě většího přítlaku podlahou.

Přilnavost povrchu se v průběhu víkendu prudce vyvíjí, protože v průběhu roku není příliš intenzívně využíván. Loni její úroveň byla vyšší, než týmy očekávaly.

Pro dosažení rychlého času sice důležitá maximální rychlost na rovinkách, potřeba vysokého aerodynamického přítlaku však větší odpor ospravedlňuje. Na předním křídle se volí o něco méně přítlaku než v Silverstone či v Suzuce, na zadním podobně jako v Suzuce (blíže Spa či Montrealu, spíše než maximům v Monaku či v Maďarsku).

V nastavení zavěšení se volí rozumný kompromis mezi změnami směru ve vysokých rychlostech a opačnými požadavky pomalých zatáček 1, 4 a 6, jež vyžadují měkčí nastavení.


mapa
Mapa okruhu (podklad: Formula1.com)

Korea nabízí 18 zatáček, z toho 7 pravotočivých a 11 levotočivých a jezdí se proti směru hodinových ručiček, což je pro piloty o něco náročnější, protože je více zatěžována druhá strana svalstva, než tomu bývá na většině tratí letošního kalendáře.

Jejich škálu je pestrá: od těch pomalých (pod 100 km/hod), technicky náročných (č. 4 - 6, 15, 16) až po velmi rychlé (č. 7, 8 - přes 250 km/hod). Nalézt optimální vyvážení a nastavení není jednoduché. Průměrná rychlost průjezdu zatáčkou dosahuje 130 km/hod.

Průměrná rychlost na kolo se pohybuje kolem 204 km/hod. Na plný plyn se jezdí 60 % vzdálenosti (55 % času) jednoho kola, rovinky tvoří 42 % okruhu.

Nejvyšší rychlost dosáhnou na 1 150 m dlouhé rovince mezi zatáčkami číslo dva a tři, vozy F1 ji zvládnou urazit za 12 sekund. Startovní/cílová rovinka měří 700 m, úsek mezi zatáčkami č. 3 a 4 je dlouhý 560 m - vše v prvním sektoru, jehož 80 % se jede na plný plyn. Dalších souvislých 700 m se jede naplno mezi zatáčkami č. 6 - 9.

Nejrychlejší je osmá zatáčka, kde rychlost neklesá pod 275 km/hod, v té předchozí zažívají piloti po dobu 2 sec přetížení ve výši 3,5 G. Nejpomalejším místem je třetí zatáčka na konci dlouhé rovinky, která se projíždí kolem 65 km/hod.

pocasi
Meteorologové předpovídají Koreji suchý závod
(zdroj: Formula1.com)

Jediná DRS zóna je letos o 196 m delší: začíná již 320 m za druhou zatáčkou, časové odstupy mezi monoposty se měří 90 m před zatáčkou č. 1. Maximální rychlost zde bude dosahovat 320 km/hod. V trénincích a v kvalifikaci, kdy není využívání DRS omezeno na toto jediné místo, budou moci piloti urazit s aktivovaným zadním křídlem 2 750 m (49 % kola).

Nároky kladené na motory jsou někde uprostřed poměru požadavků na výkon a ovladatelnost, blíží se těm z Austrálie. Je zapotřebí směsice dobré ovladatelnosti v pomalých až středně rychlých zatáčkách, ovladatelnost na výjezdech z těch pomalý společně s dobrým maximálním výkonem na třech dlouhých rovinkách. Dobrá trakce je klíčová v pomalejších zatáčkách (č. 1, 4 a 6), jemné dávkování výkonu motoru je zde výhodou.

Spotřeba je v Jeongamu kvůli častému brzdění a zrychlování vysoká: kolem 2,75 kg paliva na jedno kolo, zrychlení v důsledku úbytku 10 kg paliva činí vysokých 0,37 sekund na kolo. Na startu musí mít vozy tudíž natankováno přes 148 kg paliva.

Převodovka bude muset změnit poměry 54krát během jednoho kola, za závod celkem 2 970krát, nároky na ní kladené jsou nízké. První rychlostní stupeň se během kola řadí dvakrát, a to v zatáčkách č. 3 a 10. Vítr hraje důležitou roli při volbě sedmého rychlostního stupně pro dlouhou rovinku.

mclaren
Minulý rok závod vyhrál Sebastian Vettel, který byl v cíli o 12 sekund dříve než Lewis Hamilton
(foto: Red Bull Racing)

Na brzdě piloti stráví 13 %, své monoposty musí zpomalit ve 12 místech, z toho do tří zatáček velmi prudce - nároky na chlazení ani na opotřebení brzd proto nejsou vysoké.

Nejtvrději se brzdí do zatáčky č. 3, kde je třeba během 2,35 sekundy zpomalit na 116 metrech z 319 na 88 km/hod. Piloti musí na brzdový pedál vyvinout tlak až 160 kg, k čemuž jim částečně pomáhá přetížení 5,98 G. Výkon brzd při tom dle společnosti Brembo dosahuje 2670 kW.

Zabrat naopak dostanou pneumatiky. Pirelli veze nejměkčí směsi ze svého portfolia: letos naposledy super-měkkou (supersoft - červená barva) a měkkou (soft, žlutá barva). V kvalifikaci by rozdíl mezi nimi měl dosahovat 1 sekundy na kolo.

Problémem nebude zahřívání, ale co nejvyšší počet kol na super-měkké směsi. Nejvíce zatěžovanou je pravá přední pneumatika, týmy se zde potýkaly s vysokým opotřebením zadních pneumatik (zejména v úseku od 10. do 17. zatáčky) při delších jízdách na měkčí směsi. Loni odjela velkou cenu většina závodníků se dvěma zastávkami.

Boxová ulička měří 387 m, celková ztráta v důsledku jejího průjezdu činí 19 sekund (24 s včetně výměny kol).

Riziko výjezdu safety caru je vysoké, zatím zasáhl do obou závodů, které se v Jeongamu uskutečnili. Na trať bylo zpomalovací vozidlo vysláno celkem pětkrát.


Video: Průjezd okruhem s Fernandem Alonsem (zdroj: Youtube)

Nejrychlejší kolo z během závodu zajel Sebastian Vettel s Red Bullem - 1:39,605 min. Kvalifikaci loni vyhrál Lewis Hamilton s McLarenem, když své sobotní kolo ujel za 1:35,820 min. Vettel byl ale v kvalifikaci o rok dříve ještě o čtvrt sekundy rychlejší - 1:35,585 min.

 

Údaje z roku 2011

- první trénink: 2:02,784 (Schumacher)
- druhý trénink: 1:50,828 (Hamilton)
- třetí trénink: 1:36,910 (Button)

Kvalifikace
- Q1: 1:37,525 (Hamilton)
- Q2: 1:36,526 (Hamilton)
- Q3: 1:35,820 (Hamilton)
- rozdíl Q1 - Q3: 1,705 s

Celkový počet zastávek: 49
Počet normálních/DRS předjetí: 14/15


Loňský závodní víkend v Koreji si můžete prostřednictvím fotografií připomenout zde.

Vytisknout

Diskuze: Čím je zajímavý a jaké výzvy skýtá okruh v Koreji? Přehled technických parametrů + video

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 7, poslední 11.10.2012 18:00 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 7 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Ferrari

Alonso: Räikkönen se mi nemusí omlouvat

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud