Ideální teplota pneumatik rozhoduje šampionát: kdo se trefí, vyhrává

Petr Hlawiczka, 23. dubna 2012, 06:50 Google+

Pneumatiky se stávají klíčovou záležitostí v letošním boji o titul. Černé zlato bylo vždy důležité, ale po úpravách před sezónou je teplotní rámec pro jejich fungování ještě menší, v závodech jsme proto svědky odlišné formy jednotlivých týmů.

Počet komentářů:  4 komentáře (Poslední 25.04. 09:53) Napište svůj názor
Pirelli

Pirelli | foto: Pirelli

Sdílejte článek

Ve čtyřech letošních závodech triumfoval pokaždé jiný pilot: v Austrálii Jenson Button, v Malajsii Fernando Alonso, v Číně Nico Rosberg a včera v Bahrajnu Sebastian Vettel. Jednou se na špici drží McLaren, jindy Ferrari, Lotus, Mercedes, Red Bull či Sauber.

O těchto výkyvech rozhodují pneumatiky a správná práce: kdo je dokáže rychle zahřát a udržet v ideální teplotě, ten má najednou neuvěřitelnou rychlost - desetinky z nich získávané jsou letos ve vyrovnaném poli důležitější než kdy dříve.

Šéf Mercedesu Ross Brawn, který s Rosbergem slavil v Šanghaji nečekané vítězství, pro Autosport potvrzuje: "Kdokoliv jejich potenciál odkryje jako první a bude získávat konzistentní výsledky, ten bude letos úspěšný."

mclaren
McLaren se včera v Bahrajnu s pneumatikami trápil, což se odráželo ve výkonech na dráze
(foto: Pirelli)

Po zákazu foukání, který přispěl k vyrovnanosti pole, pneumatiky mají větší vliv. Týmy přicházejí na to, že s nižším přítlakem na zádi je těžší dosáhnout dobrého vyvážení vozu za všech podmínek. Na pneumatiky tlačí nižší síla, proto je obtížnější je dostat do ideální provozní teploty.

Odchylka pouhých 15 - 20 °C od optimální teploty, která se u letošních pneumatik Pirelli pohybuje kolem 85 - 90 °C, má za následek, že při přehřívání rychle degradují, při nižší teplotě se naopak smýkají a drolí.

Dostat pneumatiky do ideálního provozního rámce je navíc ztíženo pravidly parc fermé, kdy týmy nemají možnost po kvalifikaci provést větší změny v nastavení vozu pro plnou nádrž a zcela odlišné teploty pro nedělní závod.

Podle sportovního ředitele Paula Hemberyho se však pneumatiky od těch loňských moc neliší, jejich důležitost nabývá na významu v důsledku minimálních rozdílů mezi auty: "Když máte 10 vozů namačkaných v rozmezí 0,28 sec, pak můžete těžko hovořit o tom, že jste vně či mimo ideálního výkonnostního rámce, protože rozdíly mezi vozy jsou tak malé.

Minulý rok někteří vedli s náskokem téměř jedné sekundy. To se změnilo. Jakákoliv drobná chyba pilota či v nastavení má vážnější dopad. Měkká směs 2012 se moc neliší od verze pro rok 2011, kterou jsme loni bez problémů používali po celý rok. Jiná jsou rovněž auta."

lotus
Lotus se trefil do černého a v Bahrajnu s oběma vozy skončil na pódiu
(foto: Pirelli)

Co mohou udělat týmy pro zlepšení? Brawn, jehož Mercedes v posledních závodech učinil velký pokrok, odpovídá: "Je to o vyvážení celého vozu. Když začnete klást příliš velký důraz na jednu z pneumatik - pravou zadní či levou přední, to je jedno - přijdete na to, že nebudete zvládat to, co máte.

O to se snažíme a ironicky nás to dostihlo v Malajsii, protože jsme podle mě odvedli dobrou práci v rozložení zatížení podél celého vozu. Když se ochladilo a bylo mokro, nedokázali jsme pneumatiky dostatečně zahřát, protože jsme měli zátěž pěkně rovnoměrně rozloženou."

Hembery však tvrdí, že týmy velmi brzy přijdou pneumatikám na kloub. Na Twitteru včera uvedl: "Nepodceňujte genialitu inženýrů F1, během příštích 2 - 4 závodů přijdou na to, jak na pneumatiky, podobně jako v roce 2011."

O tom však ředitel provozu Lotusu Alan Permane pochybuje: "Pokud vám někdo řekne, že dokáže změnit teplotu pneumatik prostřednictvím nastavení, je to hloupost. Každý, kdo vám bude tvrdit, že ví, jak změnit úroveň jejich degradace, vykládá nesmysly. Všichni by to moc rádi dokázali a někteří si myslí, že to do určité míry zvládají, je to však velmi těžké." A pak si vyberte.

force_india
Inženýři se dle Hemberyho brzy naučí pneumatiky správně využívat
(foto: Sahara Force India)

Během posledních závodů však docházelo k neobvyklým poklesům teplot v průběhu kvalifikací, což týmům také zamotalo hlavu. V Evropě se mohou těšit na stabilnější počasí, snad se jim v něm podaří zlepšit i práci s pneumatikami.

"Jedeme do Evropy, kde jsou teploty obvykle o něco stabilnější, a víte, co očekávat. Zažili jsme několik divných závodů během stmívání, kdy teploty během dne klesaly a počasí v Číně bylo v pátek také náročné. Pokles teplot během kvalifikace je neobvyklý, takže jsme zažívali podivné věci," pokračuje Permane.

Snad se Pirelli podaří zlepšit i problém s množstvím žmolků z pneumatik na trati, což stěžuje předjížděcí či defenzivní manévry. "V Číně to bylo překvapením i pro nás, ze zimních testů jsme neměli žádné náznaky a ke konci sezóny 2011 se to zlepšovalo. Zkoumáme, jak to zlepšit," dodává Hembery.

Vytisknout

Diskuze: Ideální teplota pneumatik rozhoduje šampionát: kdo se trefí, vyhrává

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 4, poslední 25.04.2012 09:53 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 4 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Red Bull

Vettel překvapen tím, že ho na rovinkách mnohem rychlejší Räikkönen nepředjel

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  3. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  4. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud