Bottas poodkrývá něco ze zákulisí Mercedesu a hovoří o jednom klíčovém rozhodnutí

Robert RoBertino Pavelka, 7. května 2017, 13:15 Google+

Valtteri Bottas byl na přelomu roku ostře sledovaným mužem, který navzdory oddalování konečného rozhodnutí byl největším favoritem na post po Nico Rosbergovi. Ten se rozhodl vydat cestou sportovců, kteří po se spokojili s jedním velkým úspěchem a ukončili kariéru.

Počet komentářů:  3 komentáře (Poslední 08.05. 09:12) Napište svůj názor
Valtteri Bottas má na svém kontě první triumf za Mercedes

Valtteri Bottas má na svém kontě první triumf za Mercedes | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Příchod Bottase k Mercedesu měl ovšem několik úskalí a sám Fin tvrdí, že jedním z klíčových bodů byla i otázka inženýrů. Stává se, že si piloti na své technické zázemí natolik zvyknou, že si vyžádají i jejich přestup. Valtteri se však rozhodl pro zcela jiné řešení - mohli bychom ho nazvat hození do ledové vody. Nikoho u Williamsu nepřemlouval, i když by přesun inženýrů mohl pro něj být do jisté míry komfortní pro začátek v novém prostředí. Fin preferoval zcela nový start a rozhodl se pro Rosbergovy inženýry Tony Rosse a Marcuse Dudleye.

"Bylo to rozhodnutí, které jsem učinil jako jedno z prvních. Dozvěděl jsem se, že budu pracovat s bývalými Rosbergovými inženýry. Toto rozhodnutí jsem považoval pro mě za dokonalé. Byl jsem přesvědčen, že se od nich hodně naučím, dozvím se, jak funguje tým, cítil jsem to jako přínos pro mou existenci u Mercedesu. Jistě, každý člověk pracuje jinak. Liší se a také já jsem s předchozími inženýry pracoval jinak. Týmy mají odlišný poměr k práci, novým systémům a novému vybavení. Takže bylo na mě, abych se podřídil tomu, jak funguje můj nový zaměstnavatel. Proto jsem nikoho u Williamsu neoslovil, aby mě následoval. Chtěl jsem začít se zkušenými lidmi v novém prostředí, protože oni svůj tým znají nejlépe," vysvětluje své rozhodnutí Bottas.

img-responsive

Fin se spoléhá na bývalou parku kolem Nico Rosberga | foto: Mercedes AMG F1 Team

Důležitost komunikace

Bylo by však omylem se domnívat, že Bottas přišel k Mercedesu v uctivém předklonu, že může fungovat v týmu, který byl v posledních třech letech ve Formuli 1 dominantní. Takový přístup by nic nevyřešil a pilot by tím nepochybně ztratil. Nebál se proto zvýšit hlas a důrazně upozornit na oblasti, ve kterých převládala nespokojenost. Podle něj jsou u týmu připraveni mu naslouchat, nikdo jeho požadavky nezpochybňuje. 

"Nevidím to jako nějakou těžkost. Vždy nazývám věci pravými jmény. Pokud cítím, že něco není v pořádku, ozvu se - ostatně o to jsem se vždycky snažil. Lewis Hamilton má nepochybně mnohem více zkušeností nejen s vozem a lidmi kolem něj, ale i týmem jako takovým. Zastávám názor, že poctivým vyjádřením mého posouzení se dají věci zlepšit," tvrdí Bottas. 

Proto chtěl, aby se po svém nástupu do Brackley co nejdříve zařadil do týmového procesu a stal se jedním z členů rodiny Mercedesu. Podle jeho osobního názoru se mu to povedlo velice rychle. 

"Tým mě v tom ale maximálně podpořil, takže jsem neměl pocit, že bych se byť jen na chvíli cítil osamocený či bezradný. Pocit, že jsem součástí týmu a táhneme společně za jeden provaz mě skutečně těší. Vím, že je přede mnou dlouhá sezóna, ale jsem přesvědčen, že moje rychlost bude stále více růst. Na týmu je vidět, že jsou s mými dosavadními výkony spokojeni. Necítím žádný tlak, užívám si každý den a zkouším se lepšit, takže očekávám i stále se lepšící prostředí," pokračuje Bottas.

img-responsive

Valtteri Bottas ve Stuttgartu zavítal také do muzea Mercedesu | foto: Mercedes AMG F1 Team

Nová amtosféra

Nelze ale přehlédnout skutečnost, že pokud pilot stráví nějaký čas u jednoho týmu, aniž by si to uvědomoval, do jisté míry nasáhne jeho atmosféru a přizpůsobí se jeho běhu. I Bottas si všiml rozdílů mezi Williamsem a Mercedesem, zvláště v oblasti vybavení poskytovaného jedním z největších výrobců automobilů. Zažívá také intenzivní prožitky, zvláště pak touhu po vítězství a obrovské zklamání, když se značka Mercedes nedostane na vrchol. 

"Je to pochopitelně rozdíl. Ten největší vychází z mentality, protože u Mercedesů dobře vědí, jak vyhrávat. Prahnou po vítězstvích a úspěších, když se nedaří je velmi dobře vidět velké zklamání. V týmu ze středu pole je velmi problematické takovou mentalitu najít. Pokud dosáhnete dobrého výsledku, což představuje čtvrté nebo třetí místo, je to považováno za úspěch. Mercedes má samozřejmě velké prostředky a spoustu personálu. A díky tomu se stoprocentně může soustředit na konkrétní projekty. V menším týmu se dělají kompromisy, vaše soustředění lze rozložit na teď a pozdější dobu. Ale víc lidí a větší zdroje vám dovolí se zaměřit na spoustu věcí najednou a tím je vývoj vozů rychlejší. A všechno navíc funguje bez problémů," dodává Bottas.

img-responsive

Že by Bottas zapomněl na slavné vítězné doby Williamsu? | foto: Williams F1 Team

Slova pilota, který je ve Zlaté knize vítězů Grand Prix zapsán zatím jako poslední jsou do značné míry pravdivá, ale také z nich trochu zaznívá ono známé "koho chleba jíš, toho píseň zpívej". Nebo se Valtteri Bottas o F1 před vlastním vstupem do této kategorie nikdy nezajímal? Vždyť Williams patřil v kratších či delších obdobích právě k týmům, kde byla vítězná mentalita na vysoké úrovni... Je to, pravda, už nějaký pátek, ale právě nezdolný Frank Williams byl vždy člověkem, jehož touha vítězit byla příkladná.

Vytisknout

Diskuze: Bottas poodkrývá něco ze zákulisí Mercedesu a hovoří o jednom klíčovém rozhodnutí

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 3, poslední 08.05.2017 09:12 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 3 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Jenson Button si na jeden závod přeruší formulový důchod

Button se pomalu sžívá s rolí navrátilce do F1. Co mu dal simulátor?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud