Tilkeho zpověď: Od dlažebních kostek k Ecclestoneovi

Robert RoBertino Pavelka, 18. června 2016, 14:00 Google+

Pokud vyslovíte jméno tohoto "architekta F1", vzbudí většinou protikladné reakce. Jedni ho oslavují jako moderního tvůrce tratí, druzí jako zabijáka klasických okruhů a autora stále více se podobajících "Tilkeringů"

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Nico Hülkenberg při tréninku v Baku

Nico Hülkenberg při tréninku v Baku | foto: Sahara Force India

Sdílejte článek

Jedenašedesátiletý německý inženýr Hermann Tilke má co do činění se všemi novými okruhy, přesněji od roku 1999, kdy byl do provozu uveden Sepang International Circuit. Trati jako Circuit of the America (Austin), Istanbul Park či zmíněný Sepang jsou dnes některými považovány za klasiku moderní doby. Ne vše se ale vydaří, takže například Valencia Street Circuit, Korea International Circuit nebo přepracovaný Hockenheimring už tolik nadšení neprovází. I proto už se na prvních dvou F1 nejezdí.

Jako mistrovské dílo je hondoceno začlenění okruhu do městské zástavby ázerbajdžánské metropole Baku, ale i tady tlak vzbuzuje protitlak, takže existují odpůrci nejnovější trati v seriálu Grand Prix. Mohlo by se zdát, že návrhář trati bude mít raději "panenskou půdu", na které není nijak omezován, než tvořit okruh ve městě a být do jisté míry omezen danými ulicemi. "Je to velmi náročné, velmi zajímavé a velmi obtížné. Právě proto, že je to těžké, tak to je tak interesantní a podnětné," přijímá Tilke onu výzvu.

Podle jeho sdělení neměli pořadatelé vůbec představu, jak by měl okruh vypadat. "Jediná podmínka zněla, že boxy musí být naproti sídlu vlády. Odtud jsme museli vycházet. A zakrátko vykrystalizovaly tři varianty městského okruhu v Baku. Ta, která byla vybrána, se jevila jako nejzajímavější, protože vede starým městem kolem historických hradeb a nabízí panorama nejkrásnějších částí města."

Už tady se ozývají první sýčkové, jejichž štiplavá poznámka se týká právě toho, zda nebyla dána přednost efektní podívané před samotným okruhem. "Samozřejmě tu je zájem ukázat půvab města, ale také přinést pilotům něco zajímavého. Z jejich hlediska jde o náročný okruh, ale mohou se potěšit i pohledem na staré město."

img-responsive

Tilke vítá propojení staré a nové části města | foto: Sahara Force India

Není to Monako

Klasický městský okruh, na kterém se s malou, čtyřletou přestávkou v letech 1951-1954 jezdí od začátku oficiálního mistrovství světa F1, je považován za velice náročný, častou kritikou fanoušků je, že úzká trať je příčinou jezdeckého "vláčku" a nedává mnoho možností k předjetí. Oproti tomu jakákoli chyba v ulicích Monte Carla má mnohem tvrdší dopad než kdekoli jinde. Bez únikových zón znamená jakýkoli kontakt s bariérou většinou konec nadějí, potažmo s tím ztracenou kvalifikaci nebo závod.

Tilke je proto přesvědčen, že v Baku s ohledem na jeho povahu problémy s předjížděním nebudou. "Určitě jich tam bude dost. Pochopitelně ne všude, jsou tam velmi úzké pasáže, šířka pro předjíždění není dostatečná nebo ho hodně ztěžuje. Ale třeba místo na konci dlouhé rovinky před první zatáčkou bude ideální, tady se bude měnit pořadí často," předpovídá Tilke. Z tohoto hlediska se tedy může zdát, že kvalifikace v Baku nebude zdaleka tak zásadní jako v případě Monaka.

Bezpečnostní aspekt

Pochopitelně se našly námitky, beroucí si jako hlavní bod pro svou podporu bezpečnostních omezení FIA. Na to Tilke reaguje: "Ano, někdy je to opravdu těžké, zvláště pak tady. Museli jsme najít speciální řešení. V té oblasti je trať široká jen sedm a půl metru, což nikde jinde v F1 nenajdete. Před touto oblastí musí auta hodně zpomalit, takže jsme to vyřešili hodně ostrou zatáčkou. Nikdy předtím se něco podobného neudělalo."

img-responsive

Úzká pasáž v Baku byla často kritizována | foto: Red Bull Content Pool

Dalším potenciálním problémem v Baku jsou dlažební kostky na komunikacích, ale Tilke a jeho tým naši řešení, jak s touto typickou částí Starého města naložit, aby nemusela být definitivně kvůli závodu F1 odstraněna. "Dlážděné plochy chtěli s ohledem na historii zachovat. Ale v F1 není možné jezdit po »kočičích hlavách«, zejména v dešti by to byla sebevražda. Proto jsme je museli dočasně překrýt. Provedeme to krátce před závodem a po něm tuto variantu zase odstraníme, aby si městská dlažba v této části ponechala svůj původní vzhled. Najít technické řešení bylo opravdovou výzvou, aby dlažební kosty zůstaly po závodě neporušené. Zvolili jsme zalití geotextilií, poté štěrkem a přes to všechno přišel asfaltový koberec. Největším problémem, nutícím nás k opatrnosti, je struktura asfaltu, nesmí praskat, protože jde o relativně prudkou část."

Z minulosti známe případy, kdy byly s některými částmi městských okruhů problémy. Pečlivé utěsnění a zajištění kanálových poklopů je malou násobilkou, přesto se občas chybička vloudí. Ale nejvíc si piloti stěžovali na prostředí detroitského okruhu, kde se přejížděly koleje místní tramvaje. Pořadatelé je zalili asfaltem, ale ten postupně široká kola monopostu vydrolila, takže tato pasáž byla hodně velkým dobrodružstvím.

Jaká je pozice Ecclestonea?

Šestaosmdesátiletý boss F1 má k návrhům také co říci. Tilke nyní odhaluje jeho podíl na realizaci nové trati. "Nejdřív musí posoudit návrh. Předložíme mu naši ideu, on vznese připomínky a pak o tom debatujeme. Je to klasický diskusní proces," dodává Tilke, ovšem z paměti nebyl s to vylovil nějakou pasáž v Baku, ke které by se Ecclestone kriticky vyjádřil nebo vznesl nějakou připomínku. Kritiku Tilke přijímá, ale zároveň se snaží vysvětlit své řešení. Sám říká, že jeho cílem není dělat okruhy, které se nelíbí ani pilotům, ani fanouškům.

img-responsive

Ecclestone o návrzích okruhů také rozhoduje (ilustrační foto) | foto: Jaypee Sports

"Jsem absolutní fanoušek F1. Pečlivě kritice naslouchám a v některých případech si pak řeknu »Ano, mohlo by se to udělat jinak«. Ale kritici často neznají mantinely, ve kterých se musíme pohybovat. Na jedné straně jsou bezpečnostní požadavky ze strany FIA, na druhé by měla být trať použitelná i pro závody motocyklů, což naši práci ještě ztěžuje. Pak jsou tu další omezení: většinou je limitovaný rozpočet, ale také mohou nastat problémy kvůli nedostatku místa. Někdo se nás ptá »Proč jste tu zatáčku neudělali rychlejší?«, a my musíme odvětit »Protože nebylo dost místa, dostali bychom se za hranice pozemku, který máme k dispozici«. Existuje tak spousta třecích ploch. Kritiku samozřejmě můžeme přijímat, ale také musíme mít možnost vysvětlit, proč jsme věc řešili právě takhle," snaží se ozřejmit některé body Tilke.

Cítí se tak trochu jako otec

Některé útoky na Tilkeho se podobají osočování Pirelli. Italové byli pověřeni, aby vytvořili rychle se opotřebovávající pneumatiky a pak za to byli kritizováni. Zrovna tak Tilke musí projektovat okruhy, které jsou podřízeny bezpečnostním kritériím FIA. Tilke by se tak s odstupem času k některým svým dílům vrátil a změnil je.

"Ano, udělal bych to, protože se pořád učím. Každý okruh je pro mě poučení. Když ho navrhnete, je realizován a uveden do provozu, dozvím se z něj hodně faktů pro další okruh. Ale není na nich nic, co bychom mohli označit za vyloženě špatné. Kdybych to měl shrnout, lze říci »Mohli bychom to udělat maličko jiným způsobem«, ale opravdu jen maličko," přiznává německý designér.

img-responsive

Tilkeho oblíbeným okruhem je Spa-Francorchamps | foto: Scuderia Toro Rosso

Tilke velice nerad označuje svůj nejoblíbenější okruh z těch, které sám navrhl s tím, že každý z nich u něj vyvolává určité aspekty. Z okruhů, na kterých se nepodílel, jsou v současném kalendáři jeho favority Suzuka s Spa-Francorchamps. 

Podle jeho názoru se do budoucna počítá s dalšími projekty, ale ještě je vše tak trochu v mlžném oparu: "Existují určité studie, ale v tuto chvíli ještě není o ničem rozhodnuto." A právě proto se Tilke do Ázerbajdžánu těší. Nový okruh ve městě, propojení staré a nové zástavby, není divu, že se cítí tak trochu jako otec dítěte, které poprvé jde na vážnou životní zkoušku. "Těším se, až uvidím závod v Baku. Jsme trochu nervózní, to je samozřejmé, aby všechno na nové trati vyšlo podle představ." 

Vytisknout

Diskuze: Tilkeho zpověď: Od dlažebních kostek k Ecclestoneovi

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Alexander s Ecclestoneem

Můžou jít domů, pokud jim přijde Baku nebezpečné, vzkazuje pilotům Ecclestone

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud