Pětice týmových šéfů odpovídala na tiskové konferenci po prvních trénincích

Robert RoBertino Pavelka, 18. září 2015, 22:39 Google+

Oficiální tisková konference po prvním tréninkovém dni Grand Prix Singapuru. Přítomni jsou Monisha Kaltenbornová (Sauber), Claire Williamsová (Williams), Toto Wolff (Mercedes), Franz Tost (Toro Rosso), John Booth (Manor).

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Jednou z účastnic tiskové konference byla šéfka Sauberu Moniša Kaltenbornová

Jednou z účastnic tiskové konference byla šéfka Sauberu Moniša Kaltenbornová | foto: Sauber Motorsport AG

Sdílejte článek

Toto, začněme u vás. Ve vaší garáži byl Pharrell Williams, ale byl jste spokojen s výsledky vašich vozů – čtvrtá a sedmá příčka by naznačovala, že Red Bull a Ferrari mají určité šance?

Wolff: Jo, je čas si udělat nějakou analýzu. S výkonem dnes nejsme spokojeni. Nepodařilo se nám správně pracovat s pneumatikami ani na jedno kolo, ani při závodní simulaci. Red Bull zajel výborně, to jsme si všimli. Dáme hlavy dohromady a zjistíme, co je příčinou.

Pomalu už nastává čas, kdy se začneme těšit na další sezónu. Máte v úmyslu zásobovat nějaké jiné týmy než jakým poskytujete motory v tomto roce?

Wolff: Jde o situaci, kterou sami sledujeme se zvědavostí. Pochopitelně budeme nezávislé týmy podporovat v závislosti na vývoji dění v F1 a také jak dopadne jednání mezi Lotusem a Renaultem.

Claire, loni jste měli ve stejné době na kontě 150 bodů, letos je to o 38 bodů více. Třetí místo v Poháru konstruktérů je slibné, jste hrdá na vaší pozici nebo zklamaná promarněnými příležitostmi v minulých závodech?

Willliamsová: Jsme pyšní na pokrok, kterého jsme dosáhli. Pochopitelně jsme se dopustili i některých chyb, zejména co se týče zastávek v boxech. O těch problémech víme, identifikovali jsme je a umíme o nich otevřeně hovořit a přiznat je – a když se v dalším závodě takových chyb vyvarujeme, těší mě to. Stále jsme přesvědčeni, že můžeme dohnat ztrátu na Ferrari, to je naším cílem pro tento závod. Musíme získat body a tím i navýšit odstup od Red Bullu.

img-responsive

Claire žádá do příštího roku rychlejší vůz | foto: Williams F1 Team

Příští rok za vás budou jezdit stejní piloti, jaký požadavek byste s ohledem na tuto skutečnost vznesla ke svému technickému personálu, abyste měli ještě lepší výsledky?

Williamsová: Rychlejší závodní auto! Symonds a jeho tým odvádí opravdu skvělou práci se zdroji, které má k dispozici. Musíme také zlepšit komerční práci, abychom dosáhli vyšších příjmů a disponovali větším rozpočtem. Máme k dispozici ještě rok stabilních předpisů, než nastanou velké změny, musíme zúročit naší stabilitu a připravit co možná nejlepší vůz pro rok 2016. Povzbuzením by pro nás měly být současné výsledky a konkurenceschopnost.

Monisho, předvedli jste skvělý start do sezóny v Austrálii, pak jste ustoupili svým konkurentům. V poslední době jste se vrátili na bodovaná místa a pro Singapur jste připravili velké změny. Co je příčinou takových sezónních výkyvů?

Kaltenbornová: Musíme mít na paměti určité omezení zdrojů, ať to jsou finance nebo personál. Musíte se stále ujišťovat, zda utrácíte za správné věci, které vám umožňují další činnost. Snažili jsme se proto začít co nejlépe sezónu, v průběhu sezóny jsme pak co nejdéle odkládali balíček změn. Soupeři se mezitím chytli, takže jsme v žebříčku poněkud poklesli. Ale sem jsme přivezli ony chystané změny a s jejich základem jsme spokojeni. Jistě, víme, že budeme muset ještě zapracovat na nastavení, analýza dat musí být lepší. Posun nepřijde možná v Singapuru, ale v příštích závodech už se budeme blížit plnému potenciálu.

Hodně se mluví o nákladech na pohonné jednotky a hledá se nejlepší způsob, jak dojít k smysluplnému řešení. Co k tomu říkáte vy osobně?

Kaltenbornová: Vždy jsme deklarovali, že chceme náklady snižovat. Dosáhli jsme dohody o zákazu vývoje, což byl dobrý základ. Nové motorové jednotky opět přinesly nárůst nákladů, takže i nadále se zasazujeme o omezení nákladů týkajících se motorů, v tomto směru jdeme správným směrem.

Franzi, pokud tu padla zmínka o motorech, jak to bude s jejich dodávkami příští rok? Je konec září, počítají vaši inženýři se změnou pohonné jednotky pro rok 2016?

Tost: Protože nám Renault už motory dodávat nebude, musíme počítat s jinou pohonnou jednotkou.

Můžete nám říci víc?

Tost: Rozhovory na vysoké úrovni pokračují, proto ještě nevím, jaká jednotka bude náš vůz příští rok pohánět. Doufám, že budeme znát výsledek co nejdříve.

Vaši piloti startovali z první desítky hned v deseti závodech sezóny, ale pořád máte na kontě jen 35 bodů. Co chcete podniknout, aby se situace změnila. Je to jen otázka spolehlivosti?

Tost: Ano, protože jsme příliš mnoho závodů nedokončili. Mohli jsme v nich získat poměrně dost bodů a kvůli tomu jsme o ně přišli. Doufám, že společně s našimi partnery tuto situaci do konce sezóny zvládneme a doženeme to, co jsme doposud ztratili. Není to jen v rukou pilotů, pokud bychom měli spolehlivý vůz, dojížděli by na bodech častěji.

img-responsive

Booth zatím nechce podávat bližší informace o možných dodavatelích motorů | foto: Manor Racing

Johne, výměna Alexandra Rossiho za Roberta Merhiho byla označena jako „dlouhodobý zájem týmu“, takže to můžeme chápat jako přípravu závodní sedačky pro amerického pilota pro rok 2016? Jak hodnotíte jeho úvodní výkon?

Booth: Podle mého názoru začal velmi dobře, takový byl první trénink, bohužel malá chyba měla velký následek. Alex nám v posledních letech ukázal, že je velkým talentem a jsme rádi, že jsme mu mohli poskytnout šanci.

A jak to je s tím dlouhodobým zájmem týmu?

Booth: Spíš to jsou Robertova než moje slova. Pomůže nám to na konci sezóny vyhodnotit situaci a uvažovat o jezdecké sestavě na příští rok. Jakékoliv informace jsou užitečné.

Řeknete nám něco o práci na podvozku pro příští sezónu? Víte, jaký budete mít motor a kolik na něj můžete uvolnit prostředků?

Booth: S motorem to je podobné jako v případě, o kterém mluvil Franz Tost. Je to teď takový motorářský kolotoč a my chceme počkat, až se zastaví. Jednáme s některými výrobci a doufáme, že řešení přijde brzy. Práce na specifikaci pro rok 2016 úspěšně pokračuje. Nemáme sice stejný počet zaměstnanců jako dříve, ale náš návrhářský tým je opravdu silný. V poslední době jsme si připravili několik dobrých návrhů a v naší nové továrně je začneme prověřovat.

Vytisknout

Diskuze: Pětice týmových šéfů odpovídala na tiskové konferenci po prvních trénincích

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

GP Singapuru (Singapur)

FOTO: Páteční tréninky a noční jiskření v Singapuru

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud