Jak dopadly souboje týmových kolegů v Maďarsku? Pololetní účtování

Petr Hlawiczka, 31. července 2013, 07:00 Google+

Jak během závodního víkendu v Maďarsku před pololetní přestávkou pokračovaly interní souboje týmových kolegů?

Počet komentářů:  6 komentářů (Poslední 01.08. 10:24) Napište svůj názor
Mercedes

Mercedes | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Kvalifikace

Kvalifikační neporazitelnost i po desátém podniku sezóny nadále drží Sebastian Vettel, Nico Hülkenberg a Jules Bianchi. Mark Webber u Red Bull v každé kvalifikaci ztrácí průměrně 0,695 s, Esteban Gutiérrez u Sauberu 0,89 s a Max Chilton u Marussie 0,765 s.

Čtvrté letošní pole position si v Maďarsku připsal Lewis Hamilton, který dal v Q3 dohromady všechny své nejlepší sektory a o 0,332 sekundy předčil svého týmového kolegu Nica Rosberga. Brit vede 7:3 a je pilotem s nejlepší průměrnou kvalifikační pozicí - 2,1.

Romain Grosjean podruhé během posledních tří závodních víkendů předčil v sobotu Kimiho Räikkönena, skóre však vyznívá mnohem lépe ve prospěch Fina - 2:8. Francouz dosáhl nejlepšího kvalifikačního výsledku v sezóně a startoval ze třetí pozice. Jeho týmový kolega, který je v šampionátu nyní druhý, ztratil v Q3 čtvrt sekundy a stál o tři místa dále. Zbytečně si tak komplikuje neděle.

Ferrari se mírně zlepšilo v kvalifikačním režimu, když Alonso na Hamiltona ztratil jen čtyři desetiny. Žel v závodě tradičně lepší rychlost nepředvedl a potvrdilo klesající formu. Scuderia přiznává další problémy s aerodynamickým tunelem a uvnitř týmu to vře také mezi vedením a španělskými pilotem, jenž si letos pošesté poradil s Felipem Massou.

Krůčky vpřed naopak činí McLaren. Piloti cítili, že novinky konečně fungují, a pochvalovali si vyšší přítlak, méně už vyvážení monopostu. Vyřazení Jensona v Q2 bylo zklamáním, Pérez postoupil s do poslední části s odřenýma ušima a snížil stav na 4:6.

V dobrém světle se opět ukázal kandidát na postup k Red Bullu - Daniel Ricciardo, než se svým Toro Rosso vybojoval 8. příčku na startu, zatímco jeho kolega Jean-Eric Vergne byl v Q2 o půl sekundy pomalejší a musel se poroučet.

Frustraci z nových pneumatik prožívají u Force Indie - Paul di Resta vypadl už v Q1, Adrian Sutil v Q2. Němec měl v úvodní části navrch a snížil bilanci se svým týmovým kolegou na 4:5. Týmu se nedařilo ani v neděli, když museli odstoupit ze středu pole kvůli problémům s hydraulikou.

Na nových pneumatikách se o něco lépe vedlo Williamsu, když s oběma vozy postoupil do prostřední části kvalifikace. V ní byl o 86 tisícin sekundy rychlejší Pastor Maldonado, po Maďarsku v kvalifikacích s Valtterim Bottasem prohrává 4:6.

U Caterhamu je stále lepším Charles Pic, jenž o v Q1 překonal obě Marussie i kolegu Gieda van der Gardeho o 0,326 s, a vede 7:3. Caterham byl na Hungaroringu v kvalifikaci o 7 desetin rychlejší, v závodě dokonce o více než sekundu na kolo.

Více informací o kvalifikačních výkonech najdete v analýze sektorů obsahující také exkluzivní postřehy Dominica Harlowa zde.

10_tk_kvalifikace
Tabulka č. 1 - Srovnání výsledků v kvalifikaci

Závod

Ve Velké ceně Maďarska si pro vítězství dojel Lewis Hamilton. Překvapivé bylo pro to, že v pátek ve druhém tréninku Mercedes nebyl při dlouhých jízdách rychlý, vykazoval však dobrou degradaci pneumatik. Za pomalými časy byl ale styl jízdy: piloti před zatáčkami před brzděním kvůli chlazení motoru dříve povolovali plyn, což zamaskovalo jejich skutečnou rychlost.

Rosberg se v prvním kole po kolizi s Massou propadl do provozu a nakonec odstoupil kvůli selhání motoru, což Mercedes nečekal, protože přes telemetrii nepozoroval žádné příznaky jeho přehřívání. Hamilton však po celý závod prokazoval dobrou rychlost a dokázal vytěžit z Vettelovy smůly - od kterého se vítězství čekalo více.

Sebastian měl dobrý start ze špinavé strany roštu, udržel druhé místo. Do boxů zamířil poprvé o dvě kola později než Hamilton - jenže v 11. kole, kdy jel do boxů, mu odešly pneumatiky, a jeho in-lap (i přes menší množství paliva) byl téměř o sekundu pomalejší než u Hamiltona (1:32,869 vs. 1:31,901 min).

Z boxů proto vyjel až za Buttonem, kterého nemohl předjet. Jeho ztráta na lídra závodu během těchto třinácti kol vzrostla z 3,113 na 12,444 sekund. Zastavit o kolo dříve, mohlo být vše jinak. Během snahy o předjetí McLarenu se ho navíc ve 2. zatáčce dotknul a poškodil si přední křídlo, což jej podle šéfa týmy Christiana Hornera stálo půl sekundy na kolo

Podle odborného poradce Helmuta Marka ještě více: "Bylo to hroší, měl narušené vyvážení. Musel změnit svůj jízdní styl a upravit rozložení brzdného účinku, aby to kompenzoval. Zvažovali jsme výměnu předního křídla, zabralo by to však příliš dlouho."

10_tk_zavod-nejrychlejsi
Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

Po druhé zastávce ve 35. kole (přehled všech zastávek a stintů najdete zde) Vettel znovu vyjel za Buttonem, podruhé se ale už tolik nezdržel. Závod by zřejmě vyhrál, nebýt toho, že jezdil po většinu času v provozu, což se neblaze podepisovalo také na stavu jeho pneumatik a přehřívání vozu. Rychlost Marka Webbera, jenž se propracoval z 10. místa na startu na 4. místo v cíli, ukazuje, že si to s Hamiltonem o vítězství mohl rozdat.

Klíčem k Hamiltonovu vítězství bylo to, že většinu kol strávil na čerstvém vzduchu, a také odlišné nastavení vozu. Red Bull tradičně spoléhal na maximální přítlak v zatáčkách, kterému i v Maďarsku obětoval maximální rychlost na rovinkách. Mercedes na nich byl o zhruba 6 km/hod rychlejší (viz analýza sektorů zde) a těžil z vyššího maximálního výkonu svých agregátů.

Proto se Lewis také dostal před svého bývalého kolegu Buttona tak snadno, zatímco se Vettel za ním s předjetím trápil a musel si od něj dávat po několika neúspěšných pokusech kvůli chlazení vozu ve druhém sektoru odstup.

10_tk_zavod-prumerna
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle "čistého" průměrného kola v závodu
(bez započtení prvního kola a jednotlivých kol nájezdů do/výjezdů z boxů)

Zapomenout nesmíme na Lotusy, které těžily z Vettelových trampot a stejně jako loni jej díky své šetrnosti k pneumatikám a dvěma zastávkám porazily. Räikkönen sice do závodu vstoupil se záměrem zajet do boxů třikrát jako Red Bullu, gumy však držely, proto svůj prostřední stint o 10 kol natáhl a v závěru spoléhal na to, že Vettela i na opotřebovaných pneumatikách za sebou udrží.

Kimi může litovat horší kvalifikace - kdyby startoval ze třetího místa jako Grosjean místo ze šestého, mohl si to s Hamiltonem rozdat o vítězství. Po první zastávce, kdy se propadl na desáté místo za Massu a Sutila, však přišel o cenné vteřiny.

U McLarenu byli spokojeni s fungujícími novinkami a výkonem Buttona, který po nevydařené kvalifikaci dojel sedmý. MP4-28 byl k pneumatikám rovněž šetrný, oba vozy odjely závod jen na dvě zastávky a předvedly nejdelší stinty jak na měkkých, tak i na středně-tvrdých pneumatikách (Button na nich ujel 33 kol ze 70).

Bylo zajímavé, že se měkčí směsi "zbavili" uprostřed závod a že si ji nenechali až na konec, což dle simulací mělo být rychlejší. Měli by to mnohem těžší a strategie by zřejmě museli mezi své piloty rozdělit, nebýt smůly ostatních - Force Indie a Massy s poškozeným předním křídlem.

10_graf-top6

Graf - Vývoj časů na kolo nejrychlejších osmi pilotů v průběhu závodu
(pro zvětšení klikněte)

Po celou letošní sezónu trápící se Williams se konečně dočkal kýženého bodu. Vítěz loňské Velké ceny Španělska Pastor Maldonado na něj dosáhl díky vypadnutím obou vozů Force Indie, Rosbergova Mercedesu a penalizaci Nica Hülkenberga, který však měl v posledním stintu horší rychlost než Venezuelan.

Tým si však bod zaslouží: zvolil správně strategii a porazil oba monoposty Toro Rosso - včetně Ricciarda, který v kvalifikaci zazářil a do závodu startoval z osmého místa.

Za povšimnutí v Maďarsku stálo i to, že vedoucí vozy byly podstatně rychlejší než v dřívějších závodech. I po krátkých prvních stintech na měkkých pneumatikách z boxů už nevyjížděli ve středu pole. Hamilton se například po zastávce v 9. kole vrátil na osmé pozici a ve 14. kole byl už čtvrtý. Je to zřejmě trend, který bude v dalších velkých cenách po letní přestávce pokračovat.


Týmoví kolegové dle mistrovských bodů

10_sampionat


Velká cena Maďarska - odkazy:
- 1. trénink
- 2. trénink
- 3. trénink
- kvalifikace
- analýza sektorů

- startovní rošt
- závod
- nejrychlejší kola
- zastávky v boxech a strategie
- prohlášení týmů
- fotografie

Vytisknout

Diskuze: Jak dopadly souboje týmových kolegů v Maďarsku? Pololetní účtování

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 6, poslední 01.08.2013 10:24 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 6 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Hamilton, Lewis

Mercedes: Na hodnocení dopadu nových pneumatik je brzy, v Belgii může být vše…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud