Jak pokračovaly souboje týmových kolegů ve Spa?

Petr Hlawiczka, 5. září 2012, 06:00 Google+

Za námi je 12. z letošních 20. závodů. Jak si o víkendu v Belgii vedli ve vzájemném srovnání týmoví kolegové?

Počet komentářů:  7 komentářů (Poslední 06.09. 18:10) Napište svůj názor
Pirelli

Pirelli | foto: Pirelli

Sdílejte článek

Kvalifikace

Sobotní neporazitelnost si ve Spa udrželi jak Fernando Alonso, který Felipemu Massovi, jenž  vypadl v Q2, nadělil přes půl sekundy, i zkušený pilot, kterého v Monze čeká 100. závod kariéry - Pedro de la Rosa. Narainovi Karthikeyanovi nadělil nevídanou lekci v podobě dvousekundového manka.

Velkou převahu si nad svými kolegy vítězstvím udržují Pastor Maldonado u Williamsu i Heikki Kovalainen u Caterhamu - shodně 10:2.

Teprve druhé vítězství nad svým týmovým kolegou a vůbec prvním v kvalifikaci pro McLaren zaznamenal Jenson Button. Inženýři Lewise Hamiltona se špatně rozhodli pro větší zadní křídlo, kvůli čemuž na dlouhých rovinkách ztrácel celkem 0,8 s, a svou frustraci následně ventiloval na Twitteru zveřejněním telemetrických údajů.

Pomalé byly Mercedesy: Nico Rosberg překvapil odpadnutím již v první části, Michael Schumacher dorovnal letošní kvalifikační skóre se svým kolegou na 6:6. Stejná situace je i u dalších tří týmů: u Red Bullu, kde se neobvykle v Q2 poroučel Sebastian Vettel a u Force Indie, kde zabral Paul di Resta a postoupil do finálové části na úkor úřadujícího mistra světa.

tk_qual_spa
Tabulka č. 1 - Srovnání výsledků v kvalifikaci

Závod

Velkou cenu Belgie poznamenala hned v první zatáčce hromadná kolize, kterou svým najetím do Hamiltona začal Grosjean. S poškozenými vozy zůstali stát také Alonso a Pérez. Kobajaši však pokračoval i přesto, že mu přes vůz přeletěl McLaren.

Maldonado po těsně ulitém startu (odpich se mu jinak náramně povedl, bylo to na hranici zásahu anti-stallu) schytal ránu od postrčeného Péreze do zadní části vozu, po smyku se ale připojil na chvost startovního pole a pokračoval.

O chvíli později se vlastní naivitou vyřadil sám, když přestřelil brzdný bod v nájezdu do La Source a narazil do zadní části Glockovy Marussie. Němec skončil ve smyku jako o tři kola před tím Venezuelan, jenž na konci rovinky Kemmel musel svůj poškozený Williams FW34 se zlomeným předním křídlem odstavit.

Jeho kolega Senna odjel dobrý závod, nebýt pomalého defektu v závěru, zřejmě by dojel na osmém místě a získal pro Williams body.

tk_race-fastest_spa
Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

Suverénní závod odjel Jenson Button, který již vyřešil problémy s teplotou pneumatik, resp. s velkým rozdílem (kolem 20 °C) mezi teplotou předních a zadních pneumatik. Dojel ¨si pohodlně pro vítězství s největším rychlostním náskokem, jaký jsme u britského týmu letos viděli. Soupeři se po posledních závodech na dvou odlišných tratích, jakými jsou Hungaroring a Spa, škrábou na hlavě a mají o čem přemýšlet.

Díky svému šetrnému stylu a rychlosti vylepšeného monopostu MP4-27 si dovolil překvapivě strategii čítající pouze jednu zastávku. Měla být o 5 sekund rychlejší než dvouzastávková strategie - ovšem s otazníkem ohledně degradace pneumatik a zranitelnosti v závěru závodu. Mechanici přezutí navíc zvládli na jedničku s hvězdičkou: opět absolutně nejrychleji (více zde).

Před startem fanoušky Lotusu naplňovaly nadějemi výkony jejich týmu v Maďarsku, kde na Hamiltona Grosjean a Räikkönen zle po celou dobu dotírali - v Belgii, ač jim trať měla sedět, však k žádnému tlaku nedošlo, protože se Räikkönen trápil s horším vyvážením a nedostatečnou teplotou svých pneumatik.

Významnější hrozbu navzdory horší kvalifikaci představoval Vettel, který si hodně polepšil díky jednozastávkové strategii. Úřadující mistr světa dokonce předjel několik soupeřů jedoucích na dvě zastávky přímo na trati - sice ne v DRS zóně, kde jeho Red Bull ztrácel na maximální rychlosti (i s aktivovaným křídlem byl stejně rychlý jako Williams), ale většinou až na brzdy v poslední šikaně okruhu. Těžko říct, jak by na tom byl, pokud by na začátku nebyli vyřazeni jeho soupeři, i přes hromadnou havárii ale najížděl do druhého kola až jako dvanáctý.

tk_race_avg_Spa
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle "čistého" průměrného kola v závodu
(bez započtení úvodních kol za safety-carem či jednotlivých kol nájezdů/výjezdů z boxů)

Velmi dobře měly závod rozjetý Mercedesy, zejména Schumacher těžící z rychlostí svého monopostu na rovinkách předváděl krásná přejetí i houževnaté obranné manévry. Rosberg startoval zezadu kvůli penalizaci za výměnu převodovky a byl průměrně o 0,169 s pomalejší než jeho zkušenější kolega, přesto mohl dojet na bodech i on - nebýt zpackané strategie.

Pokus o jízdu na jednu zastávku na okruhu náročném na pneumatiky z pohledu energie jimi procházející kvůli přetížení a s vozem, který je známý svou "nešetrností" k nim, jsem považoval po vyslechnutí radiokomunikace za špatný vtip.

Nevyšlo to a piloti Mercedesu 8, resp. 9 kol před cílem, museli neplánovaně znovu do boxů - Michael tím přišel o tři místa. Pokud by se držel strategie dvou zastávek, zřejmě by finišoval na čtvrtém místě před Hülkenbergem, který si po výborném výkonu ve Spa dojel pro svůj životní výsledek v F1 a pro Force Indii získal velmi cenných 12 bodů. Další bod přidal Di Resta za desáté místo.


Graf - Vývoj časů na kolo nejrychlejší pětice závodníků v průběhu závodu
(pro zvětšení klikněte)

Úspěšnou neděli prožilo Toro Rosso, které dojelo také s oběma vozy na bodech - letos poprvé, čímž zdvojnásobilo množství bodů na svém kontě. Rychlejší než zkušenější kolega Ricciardo byl ve Spa Vergne, průměrně o 0,121 s.

body
Tabulka č. 4 - Postavení v šampionátu a mistrovské body

Vytisknout

Diskuze: Jak pokračovaly souboje týmových kolegů ve Spa?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 7, poslední 06.09.2012 18:10 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 7 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

  • Pátek

    • Trénink (5:30 - 6:30)
    • Kvalifikace (9:30 - 10:14)
  • Sobota

    • Závod (5:00 - 6:00)
    • Kvalifikace (9:00 - 10:00)
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Domenicali, Stefano

Domenicali: Frustraci musíme hodit za hlavu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

  2. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud