Jak dopadly souboje týmových kolegů v Brazílii aneb finální bilancování roku 2011

Petr Hlawiczka, 30. listopadu 2011, 15:30 Google+

Poslední závod sezóny je za námi, můžeme bilancovat. Jak si vedli týmoví kolegové v interních duelech během Velké ceny Brazílie?

Počet komentářů:  13 komentářů (Poslední 01.12. 07:50) Napište svůj názor
Vettel, Sebastian

Vettel, Sebastian | foto: Pirelli

Sdílejte článek

Red Bull
Sebastian Vettel patnáctým pole-position překonal historický rekord Nigela Mansella v počtu kvalifikačních vítězství v sezóně, vyhrál letos 78,9 % všech kvalifikací. Brit k tomu však měl jen 16 pokusů a má vyšší relativní úspěšnost, když ovládl 87,5 % sobotních částí v roce 1992. Už v pátém kole u něj Red Bull diagnostikoval potíže s tlakem převodovkového oleje a už jistý mistr světa musel zvolnit.

Webber v kvalifikaci zaostal o 0,18 sec a v úvodní fázi závodu za svým mladším kolegou výrazně zaostával: po dvou kolech o 2,2 sec, po desíti kolech ještě 3,8 sec. Poté, co Vettel musel výrazněji zvolnit, pustil Australana před sebe. Ten si pak bez problému dojel pro své letošní první vítězství. Naposledy se takto radoval před 25 velkými cenami minulý rok na Hungaroringu. Posunul se na třetí místo před Alonsa, jemuž tím vyfouknul účast na galavečeru FIA.

McLaren
Lewis Hamilton v Brazílii v kvalifikaci nebyl dostatečně rychlý, proto na startovním roštu stál ve druhé řadě až za Jensonem Buttonem. Byla to však jeho teprve pátá porážka v letošní sezóně. V závodě musel odstoupit zrovna v momentě, kdy si přichystal útok na Felipeho Massu, s nímž zakopal válečnou sekeru.

O problému s převodovkou, kvůli němuž musel odstoupit, řekl: "Objevilo se to celkem brzy - měl jsem problémy s jedničkou a dvojkou - a znamenalo to, že jsem začínal ztrácet docela hodně času a Fernando s Jensonem mi mohli ujíždět. Nemohl jsem kvůli tomu dobře a čistě řadit. Pak jsem přišel o sedmičku, nato se to celé pokazilo."

Button se v úvodu nechal snadno předjet Alonsem kvůli úlomkům na dráze před zatáčkou číslo šest, přes které nechtěl projet. Jako jediný ze všech se rozhodl obout tvrdší ze dvou nabízených směsí ve více než jednom stintu. Rozdíl mezi měkkou a středně-tvrdou gumou v trénincích činil až 0,8 sec na kolo, v závodě se však pohyboval pouze kolem půl sekundy na kolo - krom Ferrari, které se na tvrdších pneumatikách tradičně trápilo. Jenson byl po přezutí na tvrdší směs v 31. kole stejně rychlý jako Fernando na té měkčí.

Jenson v závěru zabral a Fernanda v pohodě předjel. "Chtěl jsem ho vzít zatáčce č. 1, protože předjíždění bez DRS je větší legrace. Přichystal jsem si ho však a předjel jej na výjezdu za třetí zatáčkou poté, co jsem se dobře zavěsil na rovince," uvedl Button.

Nato se jal se stahovat vedoucí duo Red Bullu. Vettelovi však převodovka vydržela, a tak se Jenson postavil alespoň na bronzový stupínek na pódiu a uhájil pozici druhého nejlepšího pilota roku 2011.

Ferrari
Fernando Alonso naložil Felipemu Massovi na jeho domácí trati v kvalifikaci téměř půl sekundy a sezónu zakončuje vítězstvím v poměru 15:4. Do závodu výborně odstartoval a v 11. kole postoupil na třetí místo, na tvrdší směsi ale v závěru ztrácel a finišoval jako čtvrtý s více než 31 sec náskokem před svým kolegou.

Během závodu měl problém také s DRS: "DRS se nechtělo aktivovat. S ostatními jsem těsně bojoval, při předjíždění by mi však pomohl k několika desetinám." S odsunem na čtvrté místo v šampionátu si hlavu nedělal: "Rozhodně to není velký problém. Ve skutečnosti se počítá pouze to první místo."

Felipe byl pilotem z top tří týmů, který vsadil na pomalejší dvouzastávkovou strategii. Musel. Jednak pokazil kvalifikaci, když musel podruhé vyjíždět v Q2, a k tomu se přidala smůla, když v sobotu večer mechanici objevili defekt na ušetřené měkké sadě. K duelu s Hamiltonem, který ve mně vzbuzoval úsměv, jak souhra okolností svedla opět dva piloty jako magnety k sobě, nakonec kvůli Britovým problémům s převodovkou nedošlo. Brazilec si poté snadno dojel pro páté místo.

tk_kval_19
Tabulka č. 1 - Srovnání dle výsledků v kvalifikaci

Force India
Závěr sezóny zastihl Adriana Sutila ve skvělé formě. Na rozdíl od Paula di Resty postoupil do Q3, přičemž byl v Q2 o 0,323 sec rychlejší, a spanilou jízdu završil v závodě, když se svou Force Indií finišoval na šesté příčce před Mercedesem Nica Rosberga. Splnil tím svůj cíl: skončit v šampionátu na devátém místě, když v hodnocení přeskočil Nicka Heidfelda i bodujícího Vitalije Petrova.

Indická stáj pokračovala ve svém trendu rozdělení strategie mezi piloty v rámci diverzifikace rizika v případě 71% pravděpodobnosti vyjetí safety-car. I tentokrát jel tu defenzivní a pomalejší mladý Di Resta (podobně jako u Mercedesu Rosberg), u něhož se v polovině závodu u převodovky také začaly objevovat problémy, a musel trochu ubrat. Svůj náskok před Kobajašim ale udržel, v cíli mu náležela slušná osmá pozice.

Mercedes
Nico Rosberg letos Michaela Schumachera v kvalifikacích jasně předčil, sezónu uzavírá poměrem 14:2. Kdyby v poslední sobotní části zajel stejné kolo jako v Q2, postavil by se na roštu před Alonsa. V průběhu velké ceny jej tým přes vysokou degradaci pneumatik ponechal na dvouzastávkové strategii, díky čemuž se stal zranitelný pro Sutila, proto se nakonec musel spokojit až se sedmým místem.

Z mého pohledu bylo chybou to, že jej k první návštěvě mechaniků Mercedes povolal již v 16. kole - což je při této strategii moc brzo (většina ostatních stavěla minimálně o 4 kola později). Inženýři mu proto řádně protáhli druhý stint, takže se dostal na úroveň ostatních týmů se stejnou strategii, ale na Sutila to stejně nestačilo, Force India byla v Brazílii nad síly Stříbrných šípů.

Schumacher se letos dle průměrné závodní rychlosti Rosbergovi minimálně vyrovnal. Jeho nadějím učinil přítrž při vzájemném souboji Bruno Senna, když mu po prohrané zatáčce řízl levou zadní pneumatiku. Po pomalém kole a návštěvě mechaniků sedminásobný šampion dělal, co mohl, a cílovou pásku protnul jako patnáctý.

Sauber
Kamuj Kobajaši byl v kvalifikaci o 5 setin rychlejší, rok 2011 však vyznívá v jeho neprospěch 7:10. Saubery sotva postoupily do prostřední části a v šampionátu uhájili sedmou pozici před Toro Rosso. Japonský samuraj v závodě držel slušnou rychlost a vyválčil dva body, na které největší soupeři Alguersuari ani Buemi nedosáhli.

Pérez se v neděli kvůli svému nastavení pro déšť velkou cenou protrápil: "Zadní pneumatiky měly tendenci se přehřívat. Auto se obtížně ovládalo." V polovině se dostal do smyku, cílem projel jako třináctý.

tk_fastest_19
Tabulka č. 2 - Srovnání dle nejrychlejších kol závodu

Renault
Bruno Senna, který v Belgii nahradil Nicka Heidfelda, domácí fanoušky v sobotu nadchnul postupem mezi deset nejrychlejších pilotů. V Q2 byl o tři čtvrtě sekundy rychlejší než Petrov, jenž byl ale celkově úspěšnější - 5:3.

Brunovi se podařil start, kde předjel Schumachera. Za kolizi při pozdější výměně pozic dostal trest v podobě průjezdu boxy, což jej připravilo o šanci na slušný výsledek. Cílem projel až za Kovalainenovým Lotusem.

Vitalijovi start také vyšel, když se posunul na 12. příčku, po své druhé zastávce ale ztratil čas za Alguersuarim, proto bral v cíli pouze jeden bod, jinak by dojel před Kobajašim. "Zajeli jsme do boxů docela brzy a myslím si, že jsme za oběma Toro Rosso následně ztratili, protože je bylo velmi těžké předjet," stěžoval si Petrov znovu na strategii. Po angažování Räikkönena u Renaultu nemá nic jistého, o závodní sedačku momentálně v zákulisí bojuje s Romainem Grosjeanem.

Toro Rosso
Jaime Alguersuari pošesté předčil Sébastiena Buemiho, který láteřil: "Na kvalifikaci jsme se nepřipravili dobře. Dopoledne jsem nemohl jezdit. Vzhledem k tomu, že v prvním tréninku s mým autem jezdil Jean-Eric [Vergne], měl jsem k dispozici o víkendu opravdu jen několik kol. Musíme se z chyb poučit, abychom se jich znovu už nedopustili."

Do závodu startoval za svým kolegou, ale ani jeden z nich nedokázal udržet Kobajašiho za sebou a získat body. Švýcarský tým z Brazílie odjížděl zklamaný, protože doufal, že Sauber přeskočí.

Lotus
Britskému týmu, který se přejmenovává na Caterham a který uhájil 10. příčku v šampionátu konstruktérů, s čímž souvisí odměna ve výši 25 mil dolarů (v přepočtu kolem 48 mil. Kč), hodně pomohlo nové křídlo připravované pro budoucí monopost. Heikki Kovalainen byl po svém prvním pokusu šestnáctý před Brunem Sennou, nakonec na postup nestačil.

Mezi piloty Lotusu byl letos v kvalifikacích nejmarkantnější rozdíl, Fin si s Trullim poradil 16:2. Ital byl v cíli o 40 později než jeho mladší kolega a jeho místo je přes podepsaný "cár papíru" na rok 2012 v ohrožení. Do jeho sedačky chce příští sezónu posadit Helmut Marko jednoho ze svých mladíků (zřejmě Daniela Ricciarda) za levnější KERS, který má Lotus odebírat právě od Red Bullu.

tk_avg_19
Tabulka č. 3 - Srovnání dle "čistých" průměrných kol
(nejsou do nich započítána úvodní kola ani in-/out-lapy)

Krátce se ještě zastavme u posledních týmů, které do cíle nedojely s oběma vozy. Rubens Barrichello je u Williamsu v závěru sezóny jako politý živou vodou. V kvalifikaci vybojoval 12. místo na startu, zatímco Pastor Maldonado hned v první části vypadl. Mladík z Venezuely s velkým věnem se v 27. kole poroučel po vlastní chybě - přetáčivý smyk zakončil polibkem zdi lemující zatáčky 6 a 7.

U HRT Daniel Ricciardo, na něhož v úvodní části víkendu Jan Charouz ztratil jen 6 desetin, v kvalifikaci podlehl podstatně zkušenějšímu Vitantoniovi Liuzzimu, celkově 3:5 a v cíli byl klasifikovaný jako poslední. Ital musel odstoupit kvůli selhání alternátoru deset kol před koncem, v tu chvíli měl na Ricciarda náskok 4 sekund. Po angažování Pedra de la Rosy do španělského týmu ale ani on nemá své jisté. Tým čeká na vysokou finanční nabídku, což by mohl znovu splnit některý mladík z juniorky Red Bullu.

Jerome d'Ambrosio ve svém posledním vystoupení za Virgin porazil v kvalifikaci Tima Glocka, ročník 2011 pro něj nicméně vyznívá nepříznivě 5:14. Tým jej příští rok nahradí Charlesem Picem. Timo Glock prožil frustrující víkend a po chybě mechaniků, kteří mu špatně upevnili zadní kolo, se snažil chytnout první dostupné letadlo z Brazílie do Německa.

graf_casy_19

Graf č. 1 - Vývoj časů na kolo v průběhu závodu (pro zvětšení klikněte)


sampionat_19

Graf č. 2 - Vývoj bodových rozdílů mezi nejlepšími pěti piloty sezóny

Vytisknout

Diskuze: Jak dopadly souboje týmových kolegů v Brazílii aneb finální bilancování roku 2011

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 13, poslední 01.12.2011 07:50 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 13 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lotus

Alesi o letošní sezoně, kolizi Senny se Schumacherem, Renaultu a návratu…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud