Jak dopadly souboje týmových kolegů v Malajsii?

PH, 12. dubna 2011, 13:30 Google+

Jak si vedli ve vzájemných soubojích týmoví kolegové o uplynulém víkendu v Malajsii? Podíváme se na to, jaké výkony podávali během kvalifikace i během závodu.

Počet komentářů:  7 komentářů (Poslední 12.04. 18:41) Napište svůj názor
Red Bull

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Red Bull
Sebastianovi Vettelovi byl jeho kolega tentokrát o něco blíže. V kvalifikaci zajel o 0,3 sec horší čas, což stačilo až na druhou řadu. V závodní rychlosti se mu tentokrát téměř vyrovnal, v jisté fázi zajížděl dokonce jedno nejrychlejší kolo za druhým - a to přesto, že mladý Němec měl občas   dispozici KERS. Doplatil ale na špatný start, na čemž mělo podíl selhání software KERSu a také protočení kol, čímž přišel o pět pozic. Čtyř zastávková strategie ho ale dostala opět do hry, a jakmile se Mark dostal v úvodu přes Péreze, jezdil výborně.

Když už jsme u startu Red Bullů: není mi jasné, proč komisaři nepotrestali Vettela za nelegální dvě změny směru, když už po závodě za totéž odsunuli Hamiltona. Stejná pravidla přitom platí jak na startu, tak ve kterékoliv jiné fázi závodu.

Možná kdyby se McLaren zachoval stejně jako Ferrari, které si stěžovalo na Hamiltona za dvě změny směru před Alonsem na cílové rovince (nikoliv při incidentu za třetí zatáčkou, kde Alonso přišel o křídlo vlastní hloupostí), možná by se mohl radovat ze zisku prvního vítězství. Podnět pro potrestání Alonsa nevzešel ze strany žádného z týmů, ale od ředitele závodu Charlieho Whitinga (viz první věta v tomto oficiálním dokumentu FIA zde).

Hamilton měl smůlu, když se před něj na startu posunul Heidfeld. Renault dosahoval na rovinkách nejvyšších rychlostí, Brit se před něj dostal jen díky dřívější zastávky v boxech, což se z nevyplatilo. Tým mu pokaženou zastávkou a špatnou strategií zničil závod, poškození zadní části vozu při kolizi s Alonsem proto nebylo až tak podstatné, byť byl vůz následkem narušení bočnice zadního křídla a podlahy o čtvrt sekundy na kolo pomalejší, a v důsledku rozhozenéhu balansu rychleji odcházely zadní pneumatiky.

Jenson Button v kvalifikaci se svým kolegou sice opět prohrál, v závodě si však hlídal pneumatiky a vysoké tempo udržel až do cíle, kam dorazil o 3 sekundy po vítězném Vettelovi.

Ferrari
Forma italského týmu v kvalifikaci a v závodě je jako den. Zatímco v kvalifikaci, kdy Scuderii na nejrychlejší schází vteřina - Renault porazí jen díky nespornému talentu a s maximálnímu nasazení Fernando Alonso. V závodě jsou pak jako polití živou vodou a najednou stíhají bojovat se všemi, snad s výjimkou Vettela.

Felipe Massa byl po celý víkend pomalejší. V kvalifikaci mu Fernando nadělil téměř půl sekundy, v závodu těžil pouze z problémů Španěla, který hůře odstartoval, nefungovalo mu nastavitelné zadní křídlo a navíc musel neplánovaně do boxů kvůli kolizi s Hamiltonem.

tk_kvalifikace_02
Tabulka č. 1 - Srovnání pilotů dle výsledků v kvalifikaci

Renault
Nick Heidfeld se konečně dočkal - v kvalifikaci byl rychlejší než Petrov, vyjel si šesté místo na startu a v cíli - i díky skvělému startu, kdy to po vnější straně zariskoval a brzdil až jako poslední - z toho nakonec bylo umístění na bedně. Stal se tím rekordmanem v počtu pódiových umístění bez jediného vítězství, na kontě jich má již třináct.

Petrov jezdil také velmi slušně, přestože toho kvůli technickým problémům v trénincích moc neujel. Na startu se dostal před obě Ferrari, dvakrát předjel Kobajašiho a vzal mu osmé místo, drama však vyvrcholilo v 53. kole, kdy byl v osmé zatáčce příliš široký vlivem nedotáčivosti a po skoku přes obrubník tvrdě dopadl s utrženým volantem v rukou. Rus vyzrává, snad se bude moci radovat příště.

Mercedes pokračuje ve svém trápení, jeho zadní nastavitelné křídlo stále nefunguje tak, jak má. Michael Schumacher v kvalifikaci nestačil ani ve druhém podniku letošní sezóny na Rosberga, kterému nevyšel start, když ho ostatní vozy vytlačili na vnější stranu první zatáčky a následně předjeli. Schumimu se dařilo lépe, když se v prvním kole na chvíli objevil před Alonsem a ke konci předjel Paula di Restu. O jednu pozici ho připravil Kobajaši, který zvolil pouze dvě zastávky. Schumacher stavěl třikrát, všechny jeho stinty čítaly přesně 14 kol.

Force India
Adrianu Sutilovi nastávají krušné časy - talentovaný Di Resta jej přes značně menší množství zkušeností porazil v kvalifikaci a v závodě podruhé za sebou bodoval. Adrian vyšel bodově naprázdno, byť v závodě držel o něco vyšší tempo. Možná by to dopadlo jinak - se svými stratégy měl v plánu stavět pouze jednou, žel kvůli kontaktu s Barrichellovou pneumatikou ve druhém kole museli změnit plány.

Toro Rosso
Sébastien Buemi v sobotu v Sepangu o desetinku předčil Jaimeho Alguersuariho a startoval těsně před ním ze 12. místa. Oba piloti jeli na dvě zastávky, Švýcar ale doplatil na chybu v boxech, kde překročil povolenou rychlost. Zdálo se mu, že při prvním zmáčknutí se mu neaktivoval omezovač rychlosti, proto tlačítko stiskl ještě jednou. Tím systém deaktivoval a 10sekundová stop & go penalizace byla na světa. Přesto byl v cíli ještě před svým týmovým kolegou - nebýt trestu, mohl porazit obě Force Indie a skončit na bodech.

Jaime podal v závodě špatný výkon, těžko pro svou 14. pozici hledal omluvu: "Musím se na to podívat se svými inženýry, protože popravdě řečeno opravdu nevím, co se stalo. Byli jsme pomalí a degradace pneumatik byla velmi vysoká, vyšší než v pátek."

tk_nejrychlejsi_02
Tabulka č. 2 - Srovnání dle nejrychlejších kol závodu

Do cíle s oběma vozy v Malajsii nedojelo pět týmů. Williams předváděl ostudnou výkonnost, když Maldonado vypadl již v první části kvalifikace a Barrichello měl co dělat, aby se dostal dále. Po nadějných výkonech zažívají fanoušci týmu z Grove velké zklamání.

Auto je sice v jistých ohledech revoluční, žel velmi nespolehlivé. Rubens v úvodu po kontaktu se Sutilem přišel k defektu, po 22 kolech ale musel odstoupit kvůli úniku hydrauliky. Maldonado na tom byl ještě hůře - kvůli problémům se zapalováním jeho snažení skončilo už ve třetím kole. Tým proto horečně chystá novinky již do Šanghaje, Barrichello by se měl objevit s novými výfuky ve stylu Red Bullu.

Zkušenější Kamuj Kobajaši u Sauberu v kvalifikaci předčil svého kolegu a na rozdíl od něj postoupil až do finále. V závodě se v boxech objevil pouze dvakrát, přesto držel slušnou rychlost a v cíli mu po Hamiltonově penalizaci připadla sedmá příčka. Tým se po diskvalifikaci v Austrálii konečně dočkal bodů. Prémie za body (údajně 90 USD za jeden) svým 280 zaměstnancům po Melbourne sympaticky přes diskvalifikaci obou vozů stejně vyplatil.

Pérez měl tentokrát smůlu. Plánoval také pouze dvě zastávky, ale jeho snahám učinil přítrž uvolněný díl z Buemiho vozu, který trefil podlahu monopostu C30 tak nešťastně, že se během jízdy spustil hasicí přístroj, který odřízl elektroniku.

tk_prumerne_02
Tabulka č. 3 - Srovnání dle průměrných "čistých" kol v závodu

Lotus potvrzuje výkonnostní skok: v kvalifikaci mu k postupu do prostřední části scházely půl sekundy, v závodě v nejrychlejším kole na Force Indii ztrácel kolem 7 desetin, přestože během něj absolvoval o jednu zastávku méně (pomalejší kola).

Včera jsem měl možnost chvíli hovořit s jedním s inženýrů, který prozradil, že v Sepangu měli jen drobné úpravy (v řeči čísel pouze 5 bodů aerodynamického přítlaku) a že velký upgrade chystají až pro Barcelonu, kde by měli nasadit upravený difuzor s novými výfuky po vzoru Red Bullu. KERS se u nich letos určitě neobjeví, nepracují ani na žádném startovním miniKERSu.

Achillovou patou Lotusu je v současné době spolehlivost. Trulliho start znehodnotil systém proti zhasnutí motoru, po selhání spojkového senzoru to musel po 30. kole vzdát. Kovalainen předvedl solidní závodní rychlost, po celou dobu se až do cíle držel těsně za druhým vozem Toro Rosso.

U Virgin potvrzuje zkušenější Glock převahu nad svým novým kolegou d'Ambrosiem. Belgičan ale podává s danou technikou poměrně dobré výkony. V kvalifikaci zaostal o 0,35 sec, tempo dokázal držet i v závodě. Ten pro něj skončil předčasně ve 43. kole, kdy najel tvrdě přes obrubník, což přerušilo zapalování. Timo se radoval z dojezdu do cíle o 2 kola později. Tým spoléhající výlučně na CFD může na bitvu s Lotusy zapomenout, ty byly v Malajsii o 2 sekundy rychlejší.

HRT se konečně dočkalo startu závodu, když mohli nasadit své nové přední křídlo s nosem a splnili kvalifikační limit 107 %. Mezi piloty je znatelný výkonnostní rozdíl, Karthikeyan dostal od Liuzziho v sobotu nakládačku v podobě celé sekundy, v závodě ztrácel ještě více. Z bezpečnostních důvodů však ani jeden z nich nespatřil cílový praporek. Naraina tým stáhl kvůli velmi vysoké teplotě vody, Tonia kvůli poškození zadního křídla.

tk_graf_02
Graf - kola vybraných pilotů v průběhu závodu (pro zvětšení klikněte)

Odkazy na člány:
Závod + výsledky
Nejrychlejší kola
Zastávky v boxech a stinty
Prohlášení týmů po závodě
Fotogalerie

Kvalifikace + výsledky
Startovní rošt
Maximální rychlosti a časy v sektorech
Prohlášení týmů po kvalifikaci

Vytisknout

Diskuze: Jak dopadly souboje týmových kolegů v Malajsii?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 7, poslední 12.04.2011 18:41 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 7 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Pérez, Sergio

Pérez chce jezdit za Ferrari, nahradí Massu?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud