Zase ten Vettel, závodí se za ním!

Karel Bařina, 10. dubna 2011, 11:50 Google+

MALAJSIE - ZÁVOD: Sebastian Vettel neudělal chybu a znovu jel rychle, soupeřům nezbylo než závodit o druhou příčku. Webber a Hamilton se trápili s pneumatikami, třetí místo vybojoval Heidfeld.

Počet komentářů:  22 komentářů (Poslední 11.04. 21:52) Napište svůj názor
Red Bull

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Před startem závodu byl zaznamenán slabý déšť, startovat se však bude opět na suchu, ale pod zataženou oblohou. Většina jezdců startuje na měkkých pneuamtikách - v první desítce všichni. Webberovi se ostrý start vůbec nevydařil, možná mu selhal KERS, je až 9.! Zato excelentně odstartoval Heidfeld, posunul se na třetí místo a v první zatáčce předjíždí i druhého Hamiltona, kterého si uhlídal i ve třetí zatáčce. Toho ihned využívá Vettel a buduje si náskok.

V tlačenici před první zatáčkou se navíc Massa dostal před Alonsa. Zajímavý start měli i u Mercedesu - Schumacher je 8., Rosberg se propadl na 13. příčku. Barrichello má už ve druhém kole defekt pneumatiky a musí pomalu přijet do boxů, čímž se propadá na poslední místo, až za vozy HRT.

Přes Petrova se ve třetím kole dostává Massa, o kolo později - po Petrovově chybě - i Alonso, a začíná na něm pracovat Schumacher. Vettel dostává varování, že na trať mohou padat první kapky. Webber je stále 9. a má problémy s Kobayashim - ten jde po několika pokusech před něj.

Po pěti kolech máme pořadí Vettel, Heidfeld, Hamilton, Button, Massa, Alonso, Petrov, Schumacher, Webber, Alguersuari, Buemi, Rosberg, Di Resta, Perez, Maldonado, Kovalainen, Trulli, Glock, D'Ambrosio, Liuzzi, Karthikeyan, Sutil, Barrichello.

Vettel ujíždí Heidfeldovi s Hamiltonem téměř o sekundu v každém kole. Kupodivu Button s uvedenou dvojicí rychlost nedrží a ztrácí další 4s. Webber dál bojuje s Kobayashim o 9. místo, několikrát si vyměňují pořadí. Díky tomu se za nimi stále drží dvojice vozů Toro Rosso.

V 11. kole jede do boxů jako první Webber - a přezouvá znovu na měkké pneumatiky. Kobayashi se tím definitivně zbavil Webbera a jede v těsném závěsu Schumachera, kterému dávno ujel Petrov.

Jako druhý vyměňuje pneumatiky Hamilton, na výjezdu z boxů musí vybojovat místo před Alguersuarim. Button stahuje Heidfelda na 2s, ale obě Ferrari jedou stále těsně za ním. Nad okruhem je temno a v některých částech trati už lehce prší. Přitom i další jezdci přezouvají na suché měkké pneumatiky - Vettel, Button, Massa a další.

Mokrá trať asi zatím velký vliv nemá - Webber na nových pneumatikách zajíždí nové nejrychlejší kolo. Velmi zajímavý souboj předvádí Buemi, Button a Schumacher - před poslední zatáčkou jedou ve třech vedle sebe, nakonec Schumacher souboj vzdává - jede do boxů - a Button předjíždí Buemiho. Alonso ve čtvrté zatáčce předjíždí Buttona, který se marně snaží odpovědět. Buemi dostává penalizaci 10s Stop & Go za překročení rychlosti v pit-lane.

Po prvních zastávkách v boxech jsou jezdci seřazeni v pořadí Vettel, Hamilton, Alonso, Button, Heidfeld, Webber, Massa, Petrov, Di Resta, Schumacher, Kobayashi, Buemi, Rosberg, Alguersuari, Perez, Sutil, Kovalainen, Glock, Trulli, D'Ambrosio, Liuzzi, Barrichello.

Hamilton pomalu stahuje Vettela, v 22. kole ztrácí už je 4s, další 3s za ním je Alonso, i čtvrtý Button zrychluje, ale jede podruhé do boxů, stejně jako Webber. Pneumatiky přezouvají i další jezdci, včetně Alonsa, Vettela a Hamiltona.

Vettel v první zatáčce předjíždí Massu, který se chystá přezouvat až mezi posledními, a dostává se tím znovu do vedení. Soubojem s Massou se trochu zdržel a Hamilton už ztrácí méně než 4., Button je pouhé 2s za ním.

Vettel dostává od týmu zákaz využívání KERS - stejný problém jako u Webbera? Ten mezi tím jako první potřetí přezouvá, tentokrát na tvrdou směs. Vettel však zrychluje, Hamiltonovi s Buttonem ujel už na 7s. Button je pouhou sekundu za Hamiltonem, dostane se před něj?

Potřetí přezouvají i jezdci McLarenu, a při této příležitosti si vyměňují pořadí. Hamilton je navíc těsně před Webberem, který připravuje útok. Button je po několik prvních kol po výměně pneumatik o mnoho rychlejší než Hamilton - zhruba o sekundu na kolo. Vettel a Alonso přezouvají mezi posledními.

Po zastávkách vede dál Vettel, ale druhý už je Button se ztrátou 9s. Těsně za třetím Hamiltonem je stále Webber a dá se očekávat útok, těsně za nimi je i Alonso. Ale z Webberova útoku asi nic nebude - Webber je počtvrté v boxech.

Alonso se rychle dostal těsně za Hamiltona a ve 44. kole zkouší první útok, zatím neúspěšný. Ze závodu odstupuje Di Ambrosio. Alonso je v poslední zatáčce méně než sekundu za Hamiltonem, ale bohužel mu nefunguje DRS. Za první šikanou je znovu blízko a vybočuje k předjetí Hamiltona, ale manévr dělá pozdě a o Hamiltonovo zadní kolo si poškozuje přítlačné křídlo!

Alonso ihned ztrácí rychlost a musí do boxů pro nové křídlo. Zastávka je velmi rychlá, ale i tak je po návratu na trať až 7., daleko za Webberem. Webber zato dohnal Massu a pracuje na jeho předjetí.

Webber to zkouší ve 49. kole, souboj "kolo na kolo" v prvních třech zatáčkách je velmi těsný a nakonec je Webber před Massou, 5s za Heidfeldem. Heidfeld se však soustředí spíše na před ním jedoucího Hamiltona, kterého už stáhl na méně než sekundu.

Na čele jede i 5 kol před cílem Vettel. Druhý Button se přibližuje, ale Vettel už může využívat šestisekundový náskok k opatrnějšímu dojezdu. A Heidfeld předjíždí Hamiltona v boji o třetí místo!

Hamilton má problém s pneumatikami, jede tři kola před cílem počtvrté do boxů a je až 8. Petrov dělá chybu a po velkém skoku v únikové zóně odstupuje ze závodu s poškozeným vozem. Webber se dotáhl za Heidfelda a dvě kola k vybojování stupňů vítězů.

Vettel ani v posledním kole nezpomaluje a po perfektně odjetém závodě si přijíždí se svým Red Bullem pro druhé vítězství v letošní sezóně! Druhý je opět McLaren, ale tentokrát s Buttonem za volantem. Třetí místo uhlídal Heidfeld před Webberem. Massa tentokrát "nepochopil" a Alonso přijíždí pouhé dvě desetiny za ním.

GP Malajsie (Sepang International Circuit)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 1 Sebastian VETTEL deuRed Bull Racing 251:37:39,832 hod
2. 4 Jenson BUTTON gbrVodafone McLaren Mercedes 18+ 3,261
3. 9 Nick HEIDFELD deuRenault F1 Team 15+ 25,075
4. 2 Mark WEBBER ausRed Bull Racing 12+ 26,384
5. 6 Felipe MASSA braScudéria Ferrari 10+ 36,958
6. 5 Fernando ALONSO espScudéria Ferrari 8+ 57,248
7. 16 Kamuj KOBAJAŠI jpnSauber F1 Team 6+ 1:06,439
8. 3 Lewis HAMILTON gbrVodafone McLaren Mercedes 4+ 1:09,957
9. 7 Michael SCHUMACHER deuMercedes GP Petronas F1 2+ 1:24,896
10. 15 Paul DI RESTA gbrForce India F1 1+ 1:31,563
 
 
11. 14 Adrian SUTIL deuForce India F1  + 1:41,379
12. 8 Nico ROSBERG deuMercedes GP Petronas F1  + 1 kolo
13. 18 Sebastien BUEMI cheScuderia Toro Rosso  + 1 kolo
14. 19 Jaime ALGUERSUARI espScuderia Toro Rosso  + 1 kolo
15. 21 Heikki KOVALAINEN finTeam Lotus  + 1 kolo
16. 24 Timo GLOCK deuMarussia Virgin Racing  + 2 kola
17. 10 Vitalij PETROV rusRenault F1 Team  + 4 kola
 DNF  23 Vitantonio LIUZZI itaHRT F1 Team  + 10 kol
 DNF  25 Jerome D´AMBROSIO belMarussia Virgin Racing  + 14 kol
 DNF  20 Jarno TRULLI itaTeam Lotus  + 25 kol
 DNF  17 Sergio PÉREZ mexSauber F1 Team  + 33 kol
 DNF  11 Rubens BARRICHELLO braAT&T Williams F1 Team  + 34 kol
 DNF  22 Narain KARTHIKEYAN indHRT F1 Team  + 42 kol
 DNF  12 Pastor MALDONADO venAT&T Williams F1 Team  + 48 kol

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Zase ten Vettel, závodí se za ním!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 22, poslední 11.04.2011 21:52 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 22 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

  • Pátek

    • Trénink (5:30 - 6:30)
    • Kvalifikace (9:30 - 10:14)
  • Sobota

    • Závod (5:00 - 6:00)
    • Kvalifikace (9:00 - 10:00)
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

McLaren

Whitmarsh dál povede Asociaci týmů F1

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

  2. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud