Jak si vedli týmoví kolegové v Abú Zabí?

Petr Hlawiczka, 18. listopadu 2010, 15:45 Google+

Jak si vedli ve vzájemných soubojích týmoví kolegové v Abú Zabí? Jak vypadá jejich celkové skóre za letošní rok?

Počet komentářů:  11 komentářů (Poslední 20.11. 21:43) Napište svůj názor
GP Abú Zabí

GP Abú Zabí | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Red Bull
Sebastian Vettel vyhrál podesáté letošní kvalifikaci, po zásluze se dostal do vedení v závodu, poprvé se ocitl ve vedení v šampionátu, ale v ten správný okamžik, kdy se to nejvíce počítá - na konci sezóny - a získal jako nejmladší pilot v dějinách svůj první titul mistra světa. Red Bull se koncem sezóny dušoval, že nesáhne k týmové režii, a zřejmě se mu to vyplatilo. Pokud by totiž v Brazílii Vettel Webbera pustil, titul mezi piloty by nezískali.

Webber se ke konci sezóny potkal s poklesem formy stejně jako loni Jenson Button. V kvalifikaci dosáhl až pátý nejrychlejší čas a před závodem to s ním nevypadalo dvakrát růžově. Během něj se dopouštěl chyb a chyběla mu rychlost. Nepomohla mu ani brzká zastávka v boxech - chtěl-li získat titul, musel zariskovat a udělat něco jinak. Risk se mu nevyplatil, týmu však ano, protože stratégové Ferrari napodobili tento tah Red Bullu, čímž Alonsa připravili o titul.

Australan v kvalifikaci zaostal za svým mladším kolegou o téměř půl sekundy, v nejrychlejším kole závodu dokonce o 0,8 sec, není proto divu, že z Abú Zabí odjel se skloněnou hlavou.

McLaren
Tým z Wokingu přišel o šanci bojovat o vítězství v poháru konstruktérů již v Brazílii, Lewis Hamilton měl šanci na titul pouze papírovou - potřeboval vyhrát a všichni jeho nejbližší soupeři by závod museli zpackat. I kdyby vedoucímu Vettelovi odešla technika a Lewis vyhrál za jinak stejných podmínek, jaké jsme viděli v neděli, k titulu by mu to nepomohlo.

Tým již nebyl pod tak velkým tlakem a zřejmě konečně zafungovaly úpravy, oba piloti proto podali velmi dobrý výkon. Hamilton se kvalifikoval hned za Vettelem (scházelo mu pouhých 31 tisícin sekundy), Button po chybě na čtvrtém místě za Alonsem.

Lewis byl jediným pilotem, kdo stíhal tempo nového mistra světa, ale krom první zatáčky jej po celý závod nedokázal ohrozit, zvláště když se 20 kol zdržel za Renaultem Roberta Kubicy.

Jenson zvolil pro závod netradiční strategii - nejdelší první stint na super-měkkých pneumatikách. Hned v úvodu se dostal před Fernanda Alonsa, což spolu s výjezdem safety-caru a pěticí pilotů, kteří toho hned využili k zastávkám v boxech, dostalo stratégy Ferrari pod tlak.

Ferrari
Massa v kvalifikaci zaostal za Alonsem o 0,41 vteřiny, což omlouval tím, že poslední kolo vypustil, protože se mylně domníval, že do něho nenajel včas. V závodě se jej tým snažil využít k pozdržení Webbera po jeho zastávce, leč neúspěšně. Felipe pak většinu závodu strávil zaseknutý za Alguersuarim, v cíli byl až jako desátý. V nejrychlejším kole za svým kolegou zaostal o půl sekundy.

Kandidát s největšími šancemi na titul před posledním závodem prožil hororovou neděli. Fernando se snažil, v úvodu jezdil velmi rychle, žel o naděje ho připravili lidé z vlastních řad, kteří rozhodli o brzké zastávce v boxech. V autě musel zažívat peklo, když se postupně rádiem dozvídal, jak se vyvíjí závod a musí využít veškerý svůj talent k postupu vpřed.

Žel přes Vitalije Petrova se nedostal. Renaulty byly jediné vozy, které do posledního závodu nasadily nový motor a na rovinkách i díky svému velice efektivnímu F-kanálu byli neporazitelní (o čemž se přesvědčil i Hamilton kroužící za Kubicou). Francouzské pohonné jednotky na tom s výkonem určitě nebudou tak špatné po stránce výkonu, jak se nám snaží naříkáním při každé vhodné příležitosti naznačit Christian Horner.


Tabulka č. 1 - Srovnání dle výsledků v kvalifikaci

Renault
Výborný výkon v Abú Zabí konečně podal Vitalij Petrov, který dokonce postoupil do poslední části kvalifikace na úkor svého týmového kolegy Roberta Kubicy, jenž se trápil s vyvážením svého Renaultu - v sobotu je dělilo je 0,122 sec.

Během velké ceny podali oba velmi dobré výkony, k nimž jim pomohly i čerstvé agregáty za zády, a odvezli si 18 bodů, čímž vyrovnali svůj nejvyšší letošní příděl (Kubicovo druhé místo z Melbourne).

Vitalij využil výjezdu safety-car v prvním kole k přezutí na tvrdší pneumatiky, na nichž vydržel - navíc ve slušném tempu - až do konce závodu. Po restartu se ocitl na 18. místě za Rosbergem, během tří kol, kdy si musel poradit s Lotusy a Virginy, na něj však ztratil pět vteřin. V 16. kole se pak v jeho zrcátkách objevil Alonso, kterému nic nedal zadarmo. Dle jeho slov se krom jediného pokusu Alonso ani o moc nesnažil a udržet jej za sebou nebylo nic zvláštního.

Robert krásně předjel Sutila i později i Kobajašiho. Díky své pozici v kvalifikaci si mohl volně vybrat směs - dlouhý úvod odjel na tvrdší sadě a díky pozdní zastávce a dobré rychlosti se dostal před většinu svých soupeřů (včetně Webbera či Alonsa) až za Rosberga.

Toro Rosso
K bratrovražednému boji došlo mezi piloty týmu z Faenzy, když Alguersuari na poslední chvíli vyřadil (-0,117 sec) v úvodní části kvalifikace svého kolegu Buemiho, který skončil po chybě a kontaktu se zdí v zatáčce č. 19 nezvykle brzy společně s vozy nových týmů. Jaime se ke konci sezóny v kvalifikacích zvedl - vyhrál již popáté za sebou, letošní skóre již nevyznívá tak "výpraskovitě:" 8:11.

Jaime byl rychlejší i v průběhu závodu, k čemuž mu pomohla i dobrá strategie v podobě zastávky již v prvním kole při výjezdu safety-caru. Po dojezdu do cíle nechápal, že skončil na bodech: "Ani nevím, jak to, že jsem skončil devátý, když jsem startoval sedmnáctý." K otázce výdrže pneumatik dodal, že s jejich degradací nebyly po celou dobu absolutně žádné problémy.

Sebastien se v prvním kole dokázal těsně vyhnout kolidujícímu Schumacherovi s Liuzzim, a přestože pár vozů dokázal předjet, finišoval až za svým týmovým kolegou, což lehce nazlobený připsal na vrub horší strategie. Jeho závodní rychlost nicméně byla o něco horší než v případě Jaimeho.

Sauber
Nick Heidfeld od svého návratu počtvrté prohrál v kvalifikaci se svým týmovým kolegou, tentokrát mu scházela třetina vteřiny. V závodě sice dokázal zajet rychlejší kolo a dokonce na startu předjet Kubicu, o místo však při úvodní bouračce dvou soupeřů v páté zatáčce přišel.

Kamuj v sobotu nebyl spokojený s brzdami, před svou pozdní zastávkou ve 33. kole jej předjeli Kubica i Hamilton. Z boxů vyjel za za Barrichellem a do konce závodu se před něj dokázal ještě propracovat i Sutil, Sauber proto v posledním závodě vyšel bodově naprázdno.

Williams
Barrichello byl v kvalifikaci nejlepší ze všech týmů vyjma nejlepší trojice. Poradil si s Hülkenbergem i ostatními soupeři a startoval ze sedmého místa.

Po restartu jej předjel Massa. Brzká zastávka v 18. kole jej dostala ze hry, propadl se za Heidfelda, později ztratil několik dalších míst a skončil jako dvanáctý. Spokojený mohl být jen s tím, že odsunul Sutil na místo třinácté a zajistil týmu šestou příčku v poháru konstruktérů.

Nico tentokrát v kvalifikaci žádné překvapení nepředvedl, spíše naopak. Nedokázal zahřát super-měkkou směs v prostřední části a na rozdíl od Rubense dále nepostoupil. Trápil se i v závodě a z Abú Zabí odjížděl obzvlášť zklamaný poté, co se dozvěděl, že s ním Williamsu příští rok nepočítá. Po dnešním prohlášení šéfa Renaultu to vypadá, že příští rok bude muset na dobrou techniku nejspíše zapomenout.


Tabulka č. 2 - Srovnání dle nejrychlejších kol v závodě

Lotus hýřil spokojeností s tím, že se stal nejlepším z nových týmů a uhájil desátou příčku v poháru konstruktérů. Trulli potvrdil svou pověst kvalifikačního specialisty a Kovalainena letos po jedenácté porazil. V závodě však měl smůlu s uvolněným předním křídlem, což vedlo k dlouhé zastávce v boxech. V 51. kole se mu rozpadlo i zadní křídlo a může být rád, že se tak nestalo v nějaké rychlejší zatáčce, z čehož by mohla být kvůli náhlé ztrátě přítlaku na zádi nepříjemná nehoda.

Kovalainen jeho nejrychlejší čas až do konce sice nepřekonal, ale v pohodě dojel na 17. místě jako nejrychlejší vůz z tria HRT/Lotus/Virgin.

Virgin na Lotusy v posledním závodě neměl, navíc ve 44. kole převodovka Xtrac opět nedovolila Glockovi spatřit cíl nedělní velké ceny. Kovalainen mu po celý závod ujížděl. Lucas di Grassi byl o více než 4 desetiny sekundy v kvalifikaci pomalejší a i přes svou zastávku v prvním kole během safety-car fáze nebyl schopen držet tempo s Glockem, stačilo to pouze na jezdce HRT.

HRT se vyhnulo pozici posledního týmu v šampionátu konstruktérů. Bruno Senna poprvé porazil v kvalifikaci Christiana Kliena a v neděli byl v cíli o 10 vteřin před svým kolegou. Zajímavé bylo, že do cíle dojel těsně za svým krajanem Di Grassim v rychlejším Virginu - 3,8 vteřiny po něm.

U Mercedes byl klasifikován pouze jeden z pilotů. V případě jeho úvodního smyku (nejspíše vlastní chybou) mi docela zatrnulo, když mu směrem k hlavě vlítnul Liuzziho monopost. Byla by to tragédie, kdyby se vážně zranil v posledním závodu po neúspěšném návratu při triumfu jeho krajana Vettela. V kvalifikaci o osm setin porazil Rosberga, letos teprve popáté. Nico jel skvělý závod, po zastávce v úvodním kole se nenápadně propracoval na konečnou čtvrtou příčku za Vettela a duo McLarenu.

Force India nedokázala vybojovat v Brazílii ztracenou šestou příčku v poháru konstruktérů zpět, když nebodoval ani jeden její pilot. Liuzzi se nedokázal na začátku vyhnout Schumacherovi a po Interlagu zdemoloval další šasi, Sutil finišoval na 13. pozici poté co jej v závěru krásně předjel vnějškem Barrichello. Nepomohl mu ani nejdelší úvodní stint ze všech. Adrianova zastávky přišla až ve 47. kole.


Tabulka č. 3 - Srovnání dle průměrného času na kolo během závodu

V tabulce č. 1 jsou kvůli vyšší vypovídací hodnotě  (podobné počasí, teplota tratě a vzduchu, hustota provozu, pogumování dráhy, pneumatiky, motor) srovnány časy týmových kolegů z poslední části kvalifikace, které se oba účastnili (např. u Williamsu jsem v případě Barrichella počítal s jeho nejrychlejším časem z Q2, nikoliv z Q3).

V tabulce č. 2 a 3. jsem srovnával pouze páry, kde byli klasifikováni oba piloti.

Při průměrování časů v poslední tabulce č. 3 jsem nebral v úvahu první kolo, kola za safety-carem ani ta, v nichž piloti zajížděli (in-lap) či vyjížděli (out-lap) z boxů. Nejedná se tedy o prostý průměr všech odjetých kol.

Velká cena Abú Zabí - shrnutí článků:
- představení okruhu a jeho parametry
- startovní rošt (grafika)
- reportáž ze závodu + výsledky
- prohlášení týmů
- zastávky v boxech a stinty
- nejrychlejší kola závodu
- fotogalerie

Vytisknout

Diskuze: Jak si vedli týmoví kolegové v Abú Zabí?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 11, poslední 20.11.2010 21:43 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 11 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Whitmarsh, Martin

McLaren: Inovace budou příští rok klíčové - Co přijde po F-kanálu?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud