GP RAKOUSKA: Infarktový závod po kolizi Verstappena a Norrise vyhrál Russell

Robert RoBertino Pavelka, 30. června 2024, 16:30 Aktualizováno 30.6.2024, 17:20 Google+

Red Bull RIng by měl být zaslíbený stejnojmenné stáji - ovšem ne každý den je posvícení. Závod na předhůří Alp přinesl divákům opravdu všechno - dramatické souboje, kolize, taktiku a nakonec i nečekaného vítěze. Ovšem všechno souviselo se vším.

Počet komentářů:  49 komentářů (Poslední včera 13:43) Napište svůj názor
Kevin Magnussen podtrhl výborný výkon Haasu na rakouské půdě (ilustrační foto)

Kevin Magnussen podtrhl výborný výkon Haasu na rakouské půdě (ilustrační foto) | foto: Haas F1 Team

Sdílejte článek

Horko, jehož se piloti obávali, nakonec nebylo tak strašné, teplo odpovídalo pátečním teplotám, jenom vítr poněkud zesílil na 12,2 km/h. Všichni piloti na startovním roštu zvolili středně tvrdé pneumatiky ze škály Pirelli C5-C3, jenom Guanyu Zhou, startující z boxové uličky, nazul tvrdou směs. Na rozdíl od sprintu tentokrát proběhl start bez jakéhokoli zádrhele, ale na druhou stranu se potvrdila předpověď o strkanici v první zatáčce.

Doplatil na ni nejvíc Charles Leclerc, jenž se dostal mezi Piastriho a Péreze a odnesl to jeho přední spoiler. Také druhé Ferrari mělo namále - Hamilton šel agresivně vnitřkem před Sainze jr. a vytlačil ho za okraj trati - komisaři tak měli od začátku práci a ta jim narůstala. V zatáčce Schloßgold se za okrajem trati objevil Piastri - jak ukázaly opakované záběry, vystrčil ho tam Pérez. Další záznam.

Pozornost se však soustředila na čelo. Verstappen dokázal poodjet Norrisovi a postupně navyšoval svůj odstup. Ve 20. kole to bylo šest vteřin a schylovalo se k první dramatické události. Vedoucí duo totiž zajíždělo k první zastávce do boxů ve 24. kole a pit-crew vypustili Maxe těsně před dojíždějícím Landem, jenž si samozřejmě hned stěžoval. Zatím se však nedělo nic zásadního, náskok Verstappena postupně stoupal až do 40. kola, kdy Verstappen hlásil na boxovou zídku: "Nevím, co se stalo, ale pneumatiky jsou náhle hodně špatné." Náskok skutečně poklesl asi o dvě vteřiny na 6,5 s., pak Max opět zabral a najel na Norrise necelou vteřinu. 

Přišel jeden z důležitých momentů - 51. kolo a druhá zastávka v boxech. Verstappen a Norris přezuli na středně tvrdé, jenže zatímco Lando měl k dispozici zcela novou sadu, Max už jel na použité. Navíc si mechanici chvíli nedokázali poradit s levým zadním kolem a zastávka se protáhla na 6,5 vteřiny! Tím se Norris přilepil na Maxův vůz a začala tvrdá bitva o vedení. Hned po výjezdu měl Verstappen velké problémy v zatáčce Schloßgold a Norris se dostal do dosahu DRS. V 57. kole zoufalý Max hlásil, že nemá žádnou přilnavost, Lando se zase potýkal s dodržováním traťových limitů - v tomtéž kole dostal varování černobílou kartou. O dvě kola později Norris v zatáčce Remus zaútočil, ale nestihl dobrzdit, takže musel použít "nouzový výjezd" na vnějšku zatáčky a s výhledem na věci příští přenechal Verstappenovi pozici. V 60. kole však na obrazovkách vyplula informace, že pilot McLarenu je vyšetřován za další porušení traťových limitů. V 63. kole přišel další útok Norrise a tentokrát musel za "čáru" Verstappen - Britovi však pozici nevrátil s tím, že byl za okraj vytlačen.

Přišlo tak 64. kolo, opět stejná scéna - zatáčka Remus - a Norris zaútočil vnějškem. Vozy se o sebe otřely a došlo ke dvěma nárazům, po nichž si oba piloti odnesli poškozenou zadní pneumatiku - Verstappen levou, Norris pravou a navíc utrpělo nárazem přední křídlo. Max měl štěstí, že se mu téměř celé kolo udržel zbytek pláště na běhounu, Lando se do boxů dostával podstatně komplikovaněji. Jako špatný vtip vypadala informace (těsně předtím, než Lando projel boxovou čáru), že dostal 5 vteřin za porušení limitů. Verstappen nasadil nejměkčí směs a vyrazil opět na trať, ovšem posléze bylo oznámeno, že za způsobení kolize vyfasoval trest deseti vteřin. Lando zůstal v boxech.

Do čela se tak zcela zdarma dostal Russell, ovšem musel zůstat ve střehu, protože se k němu mílovými kroky blížil Piastri. George měl určitě štěstí, že hned po nehodě na několik desítek vteřin byl uveden v chod virtuální safety car, takže Oscar musel ve svém tlaku polevit. Možná to byl právě ten čas, aby v samotném závěru mohl poskytnout nějaký útok.

Rovněž darem z nebes byly problémy vedoucího dua pro Sainze jr. Carlos musel odolávat útokům Hamiltona, jenž se přes Španěla v 6. kole dostal, ale protože Remus projel mimo trať, dostal pokyn, aby Sainze pustil opět před sebe. Do 10. kola Mercedes byl v závěru Ferrari, pak se rudý vůz vzdálil a Hamilton své další šance pohřbil v 22. kole, když při první zastávce v boxech přejel čáru a dostal pět vteřin navíc. 

Pérez se nedokázal propracovat dostatečně rychle středem pole, sice se mu povedlo dvakrát zdolat Magnussena (24. a 56. kolo), ale jeho závěrečný duel, bohužel ve stínu dění na špici, pro něj nevyzněl dobře. V posledním kole v zatáčce Remus dokázal předjet Hülkenberga, ale ten mu jeho útok vrátil. Určitě jeho výkon do jisté míry ovlivnila penalizace 5 vteřinami za incident s Piastrim v 1. kole. Haas vůbec zaznamenal velmi povedený víkend, závod pak byl maximálním zúročením snahy. Oba vozy se spolehlivě držely v první desítce, pro někoho možná brzy zajely do boxů (Magnussen v jedenáctém kole, Hülkenberg kolo poté) a druhé zastávky v 39. resp. 41. kole jim nabídly velkou šanci na body. Protože ani jeden z pilotů nechyboval, měl americký tým velkou radost ze solidního přísunu bodů. 

Poněkud jinak vypadal souboj v týmu Alpine. Dlouhodobě se piloti týmu naháněli jako kočka a myš - Ocon vpředu, Gasly za ním. V 35. kole dokonce věc došla tak daleko, že Ocon předjel Alonsa a mírně ho přibrzdil, aby mohl Gasly dopředu. Pierre však hodlal příležitosti využít a pokusil se Estebana obrat i o jeho pozici. V zatáčce Remus došlo ke kontaktu a Pierre opět lamentoval do vysílačky, co si to Ocon dovolil. Souboj pak vygradoval ve 40. kole, kdy oba vozy jely prakticky bok po boku od zatáčky Remus až do šesté Rauch - po průjezdu cílovou rovinkou pak Gasly s notnou dávkou ironie pronesl do vysílačky "Ciao".

Leclerc ztratil závod vlastně na začátku a čeho asi byl schopen naznačuje fakt, že stavěl v 1. kole, kdy vyměnil přední křídlo, poté v sedmnáctém (středně tvrdá), třicátém pátem (opět žlutá) a nakonec v 53. kole (tvrdá). Vždy se dokázal dostat na dohled bodované desítky, ale nebylo mu přáno, na desátého Ocona po odstoupení Norrise ztrácel necelých necelých sedm vteřin.

Nenápadný závod jel Daniel Ricciardo, jenž se vyhnul nástrahám a propletl se po soubojích s Alpine za Magnussena, ovšem i když se v závěru dostal do DRS zóny, na Dána nedokázal nic vymyslet. Na chvostu pole zaujala ještě kolize Alonsa se Zhouem - Španěl v zatáčce Remus (kde jinde) trefil Číňanův Sauber a stal se jedním z šesti potrestaných, u něj to bylo jako v případě Verstappena 10 vteřin. Tu poslední "pokutu" si vykoledoval Albon, protože stejně jako Hamilton přejel čáru ve vjezdu do boxů. Zcela z formy byly zelené Aston Martiny a frustraci si nejspíš drobně napravil v posledním kole Alonso, kdy uzmul nejrychlejší čas na kolo Verstappenovi.

O závodě se zcela určitě bude ještě dlouho mluvit a nelze ani vyloučit, že budou následovat některá další opatření. Diváci se ale nejspíš bavili velmi dobře, protože na rozdíl od jiných Grand Prix byla tahle opravdu dramatická do posledních metrů.

GP Rakouska (Spielberg)2. Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorČas / odstup
1. 63 George RUSSELL gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team1:24.22,798
2. 81 Oscar PIASTRI ausMcLaren F1 Team+ 1,906
3. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari+ 4,533
 
 
4. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team+ 23,142
5. 1 Max VERSTAPPEN nldOracle Red Bull Racing+ 37,253
6. 27 Nico HÜLKENBERG deuMoneyGram Haas F1 Team+ 54,088
7. 11 Sergio PÉREZ mexOracle Red Bull Racing+ 54,672
8. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkMoneyGram Haas F1 Team+ 1:00,355
9. 3 Daniel RICCIARDO ausVisa Cash App RB Formula One T+ 1:01,169
10. 10 Pierre GASLY fraBWT Alpine F1 Team+ 1:01,766;
 
 
11. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari+ 1:07,056
12. 31 Esteban OCON fraBWT Alpine F1 Team1:08,325
13. 18 Lance STROLL canAston Martin Aramco F1 Team+ 1 kolo
14. 22 Juki CUNODA jpnVisa Cash App RB Formula One T+ 1 kolo
15. 23 Alexander ALBON thaWilliams Racing+ 1 kolo
16. 77 Valtteri BOTTAS finStake F1 Team Kick Sauber+ 1 kolo
17. 24 Guanyu ZHOU chnStake F1 Team Kick Sauber+ 1 kolo
18. 14 Fernando ALONSO espAston Martin Aramco F1 Team+ 1 kolo
19. 2 Logan SARGEANT usaWilliams Racing+ 2 kola
20. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Teamkolize
 
 Nejrychlejší kolo:
  14 Fernando ALONSO Aston Martin AMR24
Mercedes M15
Pirelli   1:07,964
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP RAKOUSKA: Infarktový závod po kolizi Verstappena a Norrise vyhrál Russell

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 49, poslední 01.07.2024 13:43 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 49 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Max Verstappen v Rakousku i přes kolizi s Norrisem navýšil své vedení v šampionátu

Hornerovi se nelíbí "přísná" penalizace Maxe, Norris si podle něj léčil komplexy ze soboty + VIDEO

Norris a Verstappen jsou pokládáni za kamarády - po Rakousku asi dojde k výměně názorů ostřejšího rázu (ilustrační foto)

Trochu jiný pohled a vyjádření - Norris se ostře pustil do Verstappena

George Russell přivezl Mercedesu po 33 Grand Prix opět vítězství (ilustrační foto)

Prohlášení po závodě - Aktéři nehody volili opatrný tón, erupce nadšení u Mercedesu

Valtteri Bottas si sypal popel na hlavu, Lewis Hamilton sálá odhodláním

Prohlášení po kvalifikaci - Všichni přiznávají Verstappenovu nadvládu

Oscar Piastri musel být po kvalifikaci opravdu hodně zklamaný

Verstappen v kvalifikaci převálcoval soupeře, Hamilton kolidoval se zvedákem

McLareny si na Verstappena brousily zuby marně (ilustrační foto)

Sprint po počáteční bitvě s McLareny patří Verstappenovi

Charles Leclerc prožil na Red Bull Ringu hořký okamžik

Kterak Leclerc propásl v Rakousku při kvalifikaci na sprint solidní příležitost

Charles Leclerc měl v kvalifikaci na sprint nehoráznou smůlu

Kvalifikaci pro sprint pro sebe uzmul Verstappen, Leclerc nestihl zajet čas

Max Verstappen v Bahrajnu

Verstappen v prvním tréninku způsobil červené vlajky a pak zajel nejrychlejší čas

Lewis Hamilton měl podle některých zpráv čelit sabotáži

Hamilton obětí sabotáže vlastního týmu? Policie vydala oficiální prohlášení

  • Pátek

    • 1. Trénink (13:30 - 14:30)
    • 2. Trénink (17:00 - 18:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (12:30 - 13:30)
    • Kvalifikace (16:00)
  • Neděle

    • Závod (16:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. NORRIS, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Valtteri Bottas si sypal popel na hlavu, Lewis Hamilton sálá odhodláním

Prohlášení po kvalifikaci - Všichni přiznávají Verstappenovu nadvládu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. GP RAKOUSKA: Infarktový závod po kolizi Verstappena a Norrise vyhrál Russell

  2. Prohlášení po závodě - Aktéři nehody volili opatrný tón, erupce nadšení u Mercedesu

  3. Kvalifikaci pro sprint pro sebe uzmul Verstappen, Leclerc nestihl zajet čas

  4. Verstappen v kvalifikaci převálcoval soupeře, Hamilton kolidoval se zvedákem

  5. Prohlášení po kvalifikaci - Všichni přiznávají Verstappenovu nadvládu

  6. Kterak Leclerc propásl v Rakousku při kvalifikaci na sprint solidní příležitost

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud