GP MONAKA: Verstappen ovládl proměnlivý závod, Ferrari nadále klesá

Robert RoBertino Pavelka, 28. května 2023, 17:00 Aktualizováno 28.5.2023, 17:50 Google+

Přežitý, vysmívaný, prokletý okruh, neodpouštějící sebemenší chybu, přesto stále aktuální. Ne nadarmo se říká, že se tu občas vítězství cení více než zisk mistrovského titulu. Ostatně světoví šampioni tu rozhodně nebývali vždy proroky.

Počet komentářů:  23 komentářů (Poslední 04.06. 12:43) Napište svůj názor
Esteban Ocon se popasoval s mokrými podmínkami v Monaku brilantně (ilustrační foto)

Esteban Ocon se popasoval s mokrými podmínkami v Monaku brilantně (ilustrační foto) | foto: Alpine F1 Team

Sdílejte článek

Legendy hovoří, že se často obracejí pohledy ke knížecímu paláci v Monte Carlu, ovšem nikoli z úcty k majestátu, ale protože vlající zástava naznačí, jaké lze očekávat počasí. Možný déšť měl 20% šanci, ale mračna číhala za horami a nebylo vyloučeno, že podobně jako v roce 1982, kdy se tu odehrála jedna z nejdramatičtějších Grand Prix, v samotném závěru pocuchá přeháňka setrvalý stav.

Piloti tentokrát s výjimkou Zhoua na nejměkčí směsi vybírali zhruba půl na půl: Verstappen, Ocon, Hamilton, Cunoda, Norris, De Vries, Albon a Sargeant zvolili středně tvrdou směs, Alonso, Sainz jr., Leclerc, Gasly, Russell, Piastri, Stroll, Bottas, Magnussen, Hülkenberg a Pérez vyjeli na tvrdých pneumatikách.

Žádný karambol v St. Dévote se nekonal, ovšem dramata nastala v úseku mezi Mirabeau a vracečkou u bývalého nádraží. Potkali se tu především Stroll, do něhož po sjezdu od Mirabeau najel Hülkenberg, ale těch šťouchanců tu bylo víc. Z Kanaďanova vozu odlétly nějaké trosky, ale pokračoval dál, Hülkenberg si za své počínání vysloužil pětivteřinovou penalizaci (v 5. kole). 

Verstappen v čele bez potíží navyšoval svůj náskok na Alonsa, jenž za sebou zase nechával Ocona. Holanďan a Španěl se vzdálili až na 11,3 vteřin, když pak poměrně záhy Verstappen dojel první piloty o celé kolo, náskok se poněkud zcvrknul - ale vždy dokázal Max přiložit pod kotlem. Piloty i příslušníky týmu znepokojovaly zprávy o možném dešti, hrozily i mraky kupící se nad horským masivem. Nakonec první výměnu zaznamenal ve 32. kole Hamilton (pokud nebudeme počítat vynucené zastávky hned na počátku závodu), ale Verstappena tým stále nechával na trati.

V 50. kole dorazily nad trať první kapky - od zatáček Mirabeau a Portier, poté i v oblasti od Casina. Verstappen mohl děkovat týmu, že vydržel nápor na nervy - a také žluté směsi, že na ní setrval tak dlouho. Kdo však hrubě chyboval, byl tým Aston Martin - v 55. kole povolal do boxů Alonsa a vypustil ho na středně tvrdé směsi. Podle interních zpráv došlo k chybě v komunikaci, ale tento krok připravil Alonsa minimálně o boj s Verstappenem o vítězství. O kolo později už byli v boxech oba: Max i Fernando nasadili intermediates, ale pro Španěla znamenala zastávka navíc rozhodující ztrátu. Až do konce se už nic nezměnilo, snad jen to, že Alonsův odstup v závěru narostl na více než dvacet vteřin - nelze však vyloučit, že Fernando už jenom kontroloval situaci a neriskoval. I Verstappenovi mírně zatrnulo - v 70. kole v pasáži zatáček za bazénem, kde před lety rozmlátil svůj vůz lehce lízl pravou zadní pneumatikou svodidla, ale bez zásadní újmy.

Překvapivě se uvedl Ocon - díky Leclercově penalizaci se posunul na třetí příčku a dokázal ji obhajovat. Nejdřív před Sainzem jr., jehož útok v 11. kole málem pro oba skončil fatálně: pilot Ferrari před nábřežní šikanou zoufale brzdil a strhl vůz zleva doprava, škrtl však spoilerem o Francouzovu pravou zadní pneumatiku a zničil si levý winglet na předním křídle - ten mu upadl v Tabákové zatáčce. Protože si zkrátil trať, ale bez výhody v umístění, dostal varování black & white flag. Jízdní vlastnosti Ferrari se mírně zhoršily, takže Sainz jr. zamířil do boxů ve 34. kole, což Španěl považoval za nepochopitelné rozhodnutí. Inženýři se mu pokusili vysvětlit, že šlo především o snahu udržet za sebou Hamiltona. Déšť však zhatil plány obou rudých vozů - také oni zajeli v 56. kole do boxů, ale ztratili pozice ve prospěch Mercedesů. Sainz jr. už měl za sebou "vteřinu hrůzy" v Mirabeau, kde mu v 55. kole šel jeho vůz bokem a jentaktak neskončil na svodidlech. 

Mercedesy vytěžily maximum, ale pohodový víkend se u nich nekonal. Hamilton stavěl jako první ve 32. kole, v 55. okruhu nazul pneu do přechodných podmínek a jal se stíhat Ocona, absolvujícího zastávku ve stejném kole. Povedlo se mu ho dotáhnout, ale vlastně se nedostal k reálnému ohrožení pilota Alpine. Navíc se k němu přibližoval Russell, ovšem se škraloupem na kontě - v 59. kole musel v Mirabeau použít "nouzové uličky" a když couval na trať, vyslal svůj vůz přímo do dráhy Pérezovi. Mohl mluvit hned dvakrát o štěstí: jeho mercedes zůstal pojízdný a za svůj čin obdržel jen pět vteřin navíc. Vzhledem k tomu, že Leclerc nebyl schopen se přiblížit, dokonce atakoval Hamiltona a žádal tým, aby mu Lewise odsunul z cesty, že by Francouze zkusil udolat. Moc smyslu tento požadavek neměl a tým také nereagoval. George nakonec v posledních kolech hlásil zhoršující se jízdní vlastnosti a od bojující dvojice odpadl.

Leclerc bez potíží měnil pneumatiky ve 45. kole, poté využil chyby svého kolegy a v dramatickém, kluzkém 54. kole zaujal jeho pozici. Měl tím lepší postavení pro double pit-stop, který se Ferrari celkem povedl, ale na Mercedesy ztrácel a v samotném závěru musel čelit náporu Gaslyho na druhém Alpine. S tím marně bojoval Sainz jr., v posledních kolech se tato trojice sjela, ale nakonec se pořadí neměnilo.

Juki Cunoda dlouho obhajoval devátou pozici, ale v závěru závodu jeho vůz prakticky nebrzdil. Kvůli tomu musel vzdát bodovanou pozici ve prospěch obou McLarenů - Norris i Piastri odjeli nenápadný, ale efektivní závod. 

Pojďme ke smolařům - Stroll po šťouchanci s Hülkenbergem musel korigovat vlastnosti svého vozu, ale to nebyl zdaleka poslední incident: ve 37. kole byl v nájezdu do zatáčky Anthony Noghese netrpělivý a po ťuknutí s Magnussenem jeho Aston přišel o další část úlomků. Hořký den pro Lance skončil po přechodu na intermediates - po sjezdu k zatáčce Portier byl jeho vůz prakticky neovladatelný a pro Strolla tím závod skončil. Kolizní kolega Magnussen zase zkusil přečkat deštivou část na slicks, ale ve finále to byl spíš děsivý hazard. Ukázal to závěr 58. kola, kdy v legendárním Schumacherově místě v Rascasse narazil do bariéry a pak se konečně dostal pro zeleně označené pneumatiky a nový přední spoiler. Jeho týmový kolega si při odpykání trestných pěti vteřin nepočínal podle pravidel a dostal naloženo dalších deset.

Sergio Pérez bude určitě chtít tento závod vymazat ze své kariéry - kdyby to šlo. Nejdřív hned v prvním kole nasadil tvrdou směs, aby měl oproti ostatním výhodu, ale nedokázal se dostatečně rychle posunout dopředu, poté se ve snaze zdolat Strolla v nábřežní šikaně potkal v 31. kole s vozem svého soupeře a musel do boxů pro přední křídlo. K dovršení všeho přišel již zmíněný incident s Russellem, takže Mexičan se už počtvrté vydal k mechanikům, aby vyzkoušel jízdu na pláštích do deště. Pořád to ale nebyl konec - v 60. kole obrousil svůj Red Bull o svodidla v pasáži u bazénu a nakonec popáté zastavil v 72. kole zpět pro intermediates. 

Těch zkrácených šikan a lehkých kontaktů mezi soupeři i se svodidly jsme viděli víc než dost, nakonec ale monacká výsledková listina byla překvapivě bohatá. Rozhodně největší radost mohl mít Verstappen se solidním odstupem, možná až humorně působil pohled do boxů Aston Martinu, kde se stříbrná příčka až tak neoslavovala. Bylo důvodem zklamání, že Fernando nestanul na nejvyšším stupínku, nebo si tým zvyká, že co závod, to prakticky umístění na "bedně"?

GP Monaka (Circuit de Monaco)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 1 Max VERSTAPPEN nldOracle Red Bull Racing 251:48.51,980
2. 14 Fernando ALONSO espAston Martin Aramco Cognizant 18+ 27,921
3. 31 Esteban OCON fraBWT Alpine F1 Team 15+ 36,990
4. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 13+ 39,062
5. 63 George RUSSELL gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 10+ 56,284
6. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari 8+ 1:01,890
7. 10 Pierre GASLY fraBWT Alpine F1 Team 6+ 1:02,362
8. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari 4+ 1:03,391
9. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team 2+ 1 kolo
10. 81 Oscar PIASTRI ausMcLaren F1 Team 1+ 1 kolo
 
 
11. 77 Valtteri BOTTAS finAlfa Romeo F1 Team Stake  + 1 kolo
12. 21 Nyck DE VRIES nldScuderia AlphaTauri  + 1 kolo
13. 24 Guanyu ZHOU chnAlfa Romeo F1 Team Stake  + 1 kolo
14. 23 Alexander ALBON thaWilliams Racing  + 1 kolo
15. 22 Juki CUNODA jpnScuderia AlphaTauri  + 2 kola
16. 11 Sergio PÉREZ mexOracle Red Bull Racing  + 2 kola
17. 27 Nico HÜLKENBERG deuMoneyGram Haas F1 Team  + 2 kola
18. 2 Logan SARGEANT usaWilliams Racing  + 2 kola
19. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkMoneyGram Haas F1 Team  odstpoupil
20. 18 Lance STROLL canAston Martin Aramco Cognizant  nehoda
 
 Nejrychlejší kolo:
  44 Lewis HAMILTON Mercedes W14
Mercedes M14
Pirelli   1:15,650
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP MONAKA: Verstappen ovládl proměnlivý závod, Ferrari nadále klesá

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 23, poslední 04.06.2023 12:43 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 23 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Kevin Magnussen ukázal, jak se bojuje za týmové barvy

Ohlédnutí za GP Saúdské Arábie

Letecký pohled na okruh v Džiddě

GRAFIKA: Startovní rošt v Džiddě - Red Bull v 1. řadě před Ferrari

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Kvalifikaci ovládl Verstappen, Bearman v bitvě s Hamiltonem

Max Verstappen v Bahrajnu

V závěrečném tréninku nejrychlejší Verstappen, Bearman desátý. Zhou havaroval

Carlose o víkendu za volantem neuvidíme

Ferrari náhle mění sestavu: Sainz se už v Bahrajnu nesveze, místo něj povolán nováček

Max Verstappen s novým Ferrari SF-24 při testech v Bahrajnu

První trénink v Saúdské Arábii pro Verstappena, druhý pro Alonsa

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell společně na pódiu

Verstappen k Mercedesu? "Bylo by to vzrušující," reaguje Russell

Fernando Alonso v Bahrajnu

Scházejí nám 3 či 4 desetiny, popisuje zklamaně Alonso. Briatore pro něj hledá tu nejlepší možnost

Max Verstappen pro sezónu 2024

U Red Bullu vládne napětí dál, Verstappen volá po konci Hornera. Odejde Max ke konkurenci?

Max Verstappen a Sergio Pérez přivezli Red Bullu 29. double

PROHLÁŠENÍ po závodě: Verstappen nečekal, že vše bude tak snadné

  • Pátek

    • 1. Trénink (2:30 - 3:30)
    • 2. Trénink (6:00 - 7:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (2:30 - 3:30)
    • Kvalifikace (6:00)
  • Neděle

    • Závod (5:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Max Verstappen se svou trofejí za prnví místo v závodě v Austrálii

PROHLÁŠENÍ po závodě: Intenzita deště mnohé zaskočila

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud