Rozhovor se závodní inženýrem Pujolarem o jeho práci, zrychlení F1 a novém módním e-shopu

Petr Hlawiczka, 17. června 2015, 07:00 Google+ Exkluzivně

Exkluzivní rozhovor se závodním inženýrem Xevim Pujolarem o jeho práci a zodpovědnostech během závodního víkendu. Co si myslí o návratu tankování? Je současná generace vozů F1 příliš pomalá? Pro F1news.cz odhaluje něco ze svých zálib a soukromého života.

Počet komentářů:  4 komentáře (Poslední 17.06. 22:38) Napište svůj názor
Xevi Pujolar

Xevi Pujolar | foto: Scuderia Toro Rosso

Sdílejte článek

english icon English version

Co to obnáší být závodním inženýrem? Co máš během závodního víkendu na starosti?
XP: Mám na starosti auto a pilota, snažím se z nich dostat maximum. Pracuji s vozem, jeho jezdcem, mechaniky a inženýry. Zajišťuji, aby si tým a pilot uvědomoval cíle, co budeme testovat a co bychom rádi dosáhli. Připravuji konfiguraci vozu a říkám, co se během dané části změní. Naším cílem je vždy pracovat na zrychlení vozu za jakýchkoliv podmínek.

Po závodě provádíme analýzy toho, co se přihodilo, co fungovalo a co ne. Zkoumáme data s využitím chytrých nástrojů pro lepší extrakci a vizualizaci potřebných parametrů. Zahrnuje to procházení množství dat z různých senzorů a výpočtových kanálů. Poskytuje nám to lepší přehled o tom, se se děje s mechanickou a aerodynamickou částí vozu, s motorem a s pneumatikami...

Provádíme závodní shrnutí všeho, na co přijdeme, abychom získali trendy, a tedy celkový obrázek o závodním víkendu a o tom, jaké si můžeme vzít poučení pro směr vývoje. To vše vyžaduje dobrou metodologii a procedury, aby všechno a všichni pracovali na všech úrovních jako tým.

xevi pujolar max verstappen
Xevi Pujolar dává lekce svému jezdci

Víš všechno o tlačítkách na volantu - možná i lépe než jezdec?
XP: Ne. Znám jeho funkce, ale pilot jej ovládá lépe, protože ho používá častěji. Jezdí s autem a hodně trénuje. Volant má samozřejmě spoustu funkcí, ale některé moc často nepoužíváte.

Pokud vznikne potřeba sdělit, co má změnit, a k tomu využít málo používané přepínače, pak máme inženýra pro řízení, který ví přesně, jak na to. Mám kolem sebe celou skupinu lidí: inženýra aerodynamiky, inženýra výkonnosti, systémového inženýra, inženýra pro motor, inženýra pro pneumatiky, inženýra pro strategie atd. Různí lidé se zaměřují na specifická data. Pracujeme jako tým s cílem dosáhnout optima u každé součásti vozu.

Co si myslíš o možném návratu tankování?
XP: Na tom podle mě opravdu nesejde. Za určitých podmínek by mohl vést k zajímavějším závodům. Možná by pro diváky byl více matoucí, protože by hůře chápali, co se děje a kolik má kdo v daném okamžiku paliva. Špičkové týmy budou mít vždy lepší zdroje pro strategické nástroje, a proto by se tím jejich náskok neměl snížit.

Myslíš si, že jsou vozy F1 příliš pomalé? Jak je zrychlit?
XP: Poskytl bych jim více přilnavosti a výkonu. Nevedlo by to nezbytně k lepší podívané, ale jako inženýr chci vždy jezdit rychleji, vždy vyhledávám vyšší přilnavost a výkon.

Jak se plánuje využívání energie? Pilot nemusí mačkat tlačítko jako v dobách KERSu, je tedy všechno předem namapováno dle konfigurace okruhu?
XP: To se tým od týmu liší a já nemůžu být příliš konkrétní, pokud jde o to, jak je to řízeno. V současné době to je ale uživatelsky celkem přívětivé.

xevi pujolar yhehs.com
Xeviho manželka Maite založila módní e-shop inspirovaný motorsportem

Co patří mezi tvé koníčky? Co děláš ve svém volném čase?
XP: Ha! Mám rád motorky, dokonce vlastním jedno enduro. Ale od té doby, co jsem se před dvěma měsíci stal podruhé otcem, a vzhledem k časové náročnosti mé práce, na něj nemám moc času.

Protože svou práci beru docela vážně, vždy se snažím zlepšovat a ve všem soutěžit, je má práce mou vášní, mým životním stylem, a má žena Maite ho se mnou sdílí. Milujeme motorsport, design, módu a jakékoliv velmi dynamické obchodní odvětví. Má žena chtěla vytvořit byznys inspirovaný mým životním stylem a mou prací. Vytvoření oděvní značky proto bylo dobrým způsobem, jak to vyjádřit.

Vytvořila tedy značku inspirovanou motorsportem. Před třemi lety začínala od nuly. Chtěla ji vytvořit pro lidi, kteří sdílejí stejnou vášeň jako my, a jež by jim poskytla příležitost nosit, cítit a takovou vášeň vyjadřovat. Proto jsme založili yhehs.com: Když se závodění a technologie setkají s módou.

pujolar xevi verstappen max
Max Verstappen a Xevi Pujolar (foto: Xevi Pujolar)

 

english icon English version

Interview with race engineer Pujolar about his job, new e-shop and how to speed up F1.

What does it mean to be a race engineer? What are your responsibilities during race weekend?
Xevi Pujolar: I’m in charge of car & driver, managing them to maximise their potential. I work with the car, its driver, mechanics and engineers. I make sure that the team and driver is aware of targets, what we are going to test and would like to achieve. I’m preparing configuration of car and tell what will be changed during the session. Our aim is always to work on faster car whatever conditions are.

After the race we do analysis of what has happened, what had worked out or not. We analyse the data using clever tools to extract and visualize better the required parameters. It includes going through amounts of data from different sensors, & calculated channels. It gives us a good view of what is happening with the car mechanical, aero, engine, tyres....

We do race summaries all findings to achieve trends and thus gaining overall picture of all race weekends and what can be learnt for the car development direction. All that requires good methodology and procedures to make sure everything and everyone is working as a team, at all levels.

xevi pujolar max verstappen
Xevi Pujolar is giving a lesson to his driver

Do you have to know everything about the buttons on the steering wheel, maybe even better than the driver?
XP: No. I know about the functions but the driver knows better as he is using them more frequently. He drives the car and practices it a lot. Of course, steering wheel has lot of functions but some of them you don’t use very often.

If there’s a need to instruct what to change, some rare switch not often used, then control engineer know exactly how to do it. I have group of people around: aero engineer, performance engineer, system engineer, engine engineer, tyre engineer, strategy engineer etc. Different people are looking at specific data and we work as a team to aim the optimum on every part of the car.

What do you think about possible return of refuelling?
XP: I don’t really mind. It could create more interesting racing under certain conditions. Probably it would be more confusing for the viewers as it is more difficult for them to understand what is going on, how much fuel has everyone got at any time. Top teams would always have better resource for strategy tools, and therefore it should not reduce the gap among teams.

Do you think F1 cars are too slow? How would you speed them up?
XP: I would provide them with more grip and more power. It won’t necessarily improve the show but as an engineer, I always want to go faster, search for more grip and more power.

How is energy usage planned? Driver doesn't need to push the button like in KERS days so is it all pre-mapped depending on track layout?
XP: It differs from team to team and I can’t be too specific and how is managed. It is quite user-friendly in these days.

xevi pujolar yhehs.com
Xevi's wife Maite started a clothes & fashion e-shop inspired by motorsport

What are your hobbies? What do you do in your leisure time?
XP: Ha! I like motorbike, I even own an Endure motorbike but not much time for it since I became father for the second time couple of months ago and my job is already quite time consuming.

As I take my F1 job quite intensively and always trying to improve and compete on anything, to the point my job is my passion, my lifestyle and my wife Maite is sharing it with me. We love motorsport,  design, fashion and any very dynamic business. My wife wanted to create a business inspired with my lifestyle and my job, thus creating a clothing brand would be a good way to express it.

So she created a brand inspired by motorsport, starting it from scratch 3 years ago. She wanted to create a brand for people that share the same passion as us and the brand would give the opportunity to wear, feel and express that passion. That is why we started with yhehs.com: When Racing and Technology Meet Fashion.

pujolar xevi verstappen max
Max Verstappen and Xevi Pujolar (foto: Xevi Pujolar)

Vytisknout

Diskuze: Rozhovor se závodní inženýrem Pujolarem o jeho práci, zrychlení F1 a novém módním e-shopu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 4, poslední 17.06.2015 22:38 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 4 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Ferrari SF15-T

Mercedes: Spolupráce Haase s Ferrari je "velmi inteligentní"

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud