Whitmarsh o nových bočnicích, o jednáních s Hamiltonem i se sponzory McLarenu

Petr Hlawiczka, 19. července 2012, 06:30 Google+

Šéf McLarenu Martin Whitmarsh se v rozhovoru na oficiálním webu Formule 1 vrací k mizernému víkendu v Silverstone, hovoří o novinkách, které se na voze MP4-27 představí zítra na Hockenheimu, i o jednání s Lewisem Hamiltonem a se svými sponzory.

Počet komentářů:  7 komentářů (Poslední 19.07. 17:17) Napište svůj názor
McLaren

McLaren | foto: McLaren

Sdílejte článek

Poslední dva závody byly pro McLaren dost mizerné. Nakolik vypovídaly o rychlosti vozu? A na co se tým hlavně zaměřil během uplynulých dvou týdnů?
Martin Whitmarsh: No, jak víte, tak se Formule 1 velmi rychle mění. Váš osud se může změnit od velmi příznivého v Kanadě, kde jsme byli očividně velmi silní, po zklamání - v posledních dvou závodech. Myslím, že Silverstone byl neobvyklým víkendem.

My se vždy soustředíme na pokračování ve vývoji vozu. Budeme mít v Německu na voze celkem dost viditelných vylepšení. Myslím, že pro všechny - nejen McLaren - je správné zacházení s pneumatikami velkou výzvou.

Takže eliminování chyb, vylepšování výkonnosti našeho vozu a poznávání pneumatik - uvidíme, jestli z nich dokážeme dostat více - jsou na vrcholu seznamu našich úkolů.

Lewis Hamilton řekl, že si chce sednout a během letní přestávky pohovořit o své budoucnosti. Myslíš si, že několik dalších nevydařených závodů jej mohou dostat do lepší pozice při vyjednávání?
MW: Ne. Myslím, že se v příštích dvou závodech pokusíme vyhrát, stejně jako to zkoušíme v každém závodě. Podle mě je Lewis inteligentnější a doufám, že se totéž týká médií.

Na druhé straně po rozhodnutí Marka Webbera zůstat v Red Bullu Hamiltonovi šancí na případný přestup ubývá. Bude to snadnější souhlasit s novou smlouvou?
MW: Myslím, že se dohodneme. Známe Lewise dlouho. Soustředíme se na tuto sezónu a podle mě se toho více naspekulovalo, v médiích se zřejmě projevovalo více obav a zájmu o Lewisovu situaci než uvnitř týmu či v Lewisově mysli. Často jsme ohledně toho dotazováni, ale nemyslím si, že by to zabíralo tolik času v našich myslích, jako prostoru v novinových sloupcích.

mclaren
Vůz McLarenu projde v Německu další proměnou, podle Whitmarshe budou nejviditelnější změnu představovat nové bočnice (foto: Vodafone McLaren Mercedes)

Zpět k Silverstone: byl to závod, kde si všichni mysleli, že se vám vzhledem k charakteristice trati bude dařit. Zanalyzovali jste, co nevyšlo? Zmínil jsi vylepšení, kde bychom je měli hledat?
MW: Bočnice od přední části dozadu jsou docela odlišné, takže si je všimnete. Jsou tam rovněž další díly, které bystrozrací postřehnou. A zároveň i takové, které budou prostému oku skryté. Takže to bude hlavní oblast modifikací, které budou dobře postřehnutelné.

Co se Silverstone týče, bylo to o přimění pneumatik k fungování při správné teplotě a bez drolení. Měkčí směs se nám drolila. Například na Lewisově voze byla první sada tvrdých pneumatik celkem silná. O deset kol později na druhé sadě tvrdších pneumatik při stejných tlacích a teplotách a při jejich stejné přípravě Lewis po kole a půl cítil, že jsou hodně odlišné od té první sady, s níž úspěšně jezdil.

Bylo to těžké interpretovat, pokud se nejednalo o vyšší degradaci pneumatik. Samozřejmě jsme absolvovali slabší kvalifikaci. Do té doby jsme na suchých a mokrých celkem konkurenceschopní, na přechodných jsme ale podle mě neměli dostatečnou teplotu, proto jsme se v kvalifikaci trápili a v závodě to bylo docela obtížné.

Jak se vyvíjí situace s titulárním sponzorem - společností Vodafone? Informovali vás už o svých plánech na rok 2014 a mluvili jste s Coca-Colou?
MW: Dokážete si představit, že o komerčních jednáních nehovoříme. S Vodafonem si užíváme dobrého a velmi úspěšného partnerství. Nějakou dobu s nimi budeme a diskutujeme o tom, zda spolupráci po vypršení současné doby prodloužíme. Vedeme také celou řadu jednání s existujícími a novými partnery. Ale jsem si jistý, že si umíte představit, že tyto diskuse neodhalíme.


Martin Whitmarsh (vlevo) se svým jezdcem Lewisem Hamiltonem
(foto: Vodafone McLaren Mercedes)

Zapadá Hamiltonovo načasování letní přestávky do vašich plánů, kdy byste měli rádi podepsanou smlouvu?
MW: Nemyslím si, že bychom tomu měli stanovovat nějaký termín. Podle mě by to mělo být oběma stranami rozhodnuto nejlépe do konce sezóny. Nemyslím si, že je to kvůli tomu potřeba učinit do nějakého data.

Vytisknout

Diskuze: Whitmarsh o nových bočnicích, o jednáních s Hamiltonem i se sponzory McLarenu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 7, poslední 19.07.2012 17:17 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 7 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

McLaren

Standardizovaná ECU v F1 - Jakou volnost ponechává týmům?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud