S Michaelem o krizi Williamsu: Stále můžeme být čtvrtí nejrychlejší

Petr Hlawiczka, 18. dubna 2011, 06:50 Google+

Sam Michael po závodě v Číně, kde Williams letos poprvé dojel s oběma vozy do cíle, se pro Autosport rozpovídal krizové situaci týmu, výkonnosti jejich monopostu, plánovaných novinkách i možném odchodu.

Počet komentářů:  3 komentáře (Poslední 20.04. 21:06) Napište svůj názor
Williams FW33

Williams FW33 | foto: Williams F1 Team

Sdílejte článek

Williams byl v předsezónních testech konkurenceschopný a dobrou rychlost předvedl i v Austrálii, v posledních dvou závodech se však zdá, že se forma vytrácí. Rozumíte tomu, co se děje?
Sam Michael: Ztráty na čelo byly velmi těsné. Pokud se dnes podíváte na naše vozy, jejich nejrychlejší kolo bylo lepší než Alonsovo. Webber je ale 2,5 sec před námi - s odlišnou strategií a novými gumami po dobu celého závodu. Takže nám zas nescházelo příliš, abychom se dostali na body, to je jisté. Doufám, že se nám to podaří v Istanbulu. V Turecku budeme mít nové přední křídlo, zadní křídlo, brzdové kanálky a další tři či čtyři věci, takže uděláme celkem velký pokrok, pokud všechny budou řádně fungovat.

Věci se v tomto sportu mohou velmi rychle změnit. Nikdy byste si během posledního testu v Barceloně nemysleli, že McLaren vyhraje příští měsíc velkou cenu - a podařilo se jim to. Pomohla tomu velká změna pravidel, existuje spousta různých návrhů v oblasti výfukových systémů a zadních křídel. Během příštích závodů se budou čím dál tím více podobat a budou způsobovat rozdíly. Dost tomu věřím.

Věcí, ze které mám obzvlášť radost, je to, že jsme s oběma vozy dojeli do cíle. Na tom můžeme stavět a získat solidnější závodní a kvalifikační auto.

Spousta týmu se trápí při hledání konzistence, jejich vozy jsou chvíli konkurenceschopné, chvíli ne - jako je tomu u Mercedesu, který je jako na houpačce. Sehrálo tohle svou roli při vašem vstupu do sezóny?
SM: Ano. to  mám na mysli když říkám, že neschází mnoho k plnému využití vozu. Mercedes je na tom stejně, přesně to se podařilo McLarenu mezi posledním testem a prvním závodem. Myslím, že to zahrnuje péči o pneumatiky, porozumění tomu, jak s nimi řádně zacházet. Hodně stále záleží na aerodynamice a zvyšování přítlaku auta.

maldonado

Byli jste již někdy v horší situaci než nyní?
SM: Z hlediska aktuálních výsledků to je dost špatné nezískat ani bod během tří závodů za sebou. Velkým rozdílem je to, že kdysi jsme se trápili kvůli nedostatku novinek. Zatímco nyní máme spoustu nových věcí, které nasadíme v Istanbulu, Barceloně a Monaku. Předtím jsme seděli a přemýšleli: 'Co budeme dělat dále?' Myslím, že v tomto případě má designové a aerodynamické oddělení mnoho věcí, které již připravili, ale fyzicky na autě ještě nejsou. Takže jsem optimistou, Williams se dostane zpět.

Jakožto technický ředitel jste závislý na aerodynamickém oddělení, které připravuje vylepšení. Nemyslíte si, že je potřeba pro zlepšení situace trochu restrukturalizovat personál?
SM: Ano. Ale neřekl bych, že se to týká výlučně aerodynamického oddělení. Jak říkáte, technická výkonnost vozu je mou zodpovědností jakožto technického ředitele. Myslím, že práce, kterou letos odvádíme, není očividně dost dobrá.

Existuje pro to mnoho důvodů. Každopádně můžete jasně vidět, že naše situace momentálně není dost dobrá a to padá na mou hlavu. Takže to nyní ve Williamsu zkoumáme - pomáhám s tím a jsem rád, že můžu dělat to, co si tým ode mne žádá.

Neměl bych radost z toho, kdyby se nic nezměnilo - včetně mě. I kdyby všichni říkali, že je vše perfektní, vím, že tomu tak není. Nejsem tedy spokojený s práci, kterou jsme jako skupina odvedli. Stejně bych se na to zaměřil - včetně sebe samotného, nevylučuji se z toho.

Jakožto technický ředitel jsem si vybral technický tým, který pro mě pracuje - tým aerodynamiků, návrhářů, provozní skupinu, dynamiku vozu, kluky od KERSu. Jsou lidmi, které jsem si na tyto pozice vybral - pokud to tedy nefunguje, je to mou zodpovědností. Tím se nyní zabýváme.

williams

Takže bychom se podle vás mohli dočkat strukturálních změn?
SM: Ne mohli bychom, dočkáme se jich. Určitě změníme tým - a to se týká i mě samotného.

Z pohledu nových rolí pro vás či odlišných odpovědností?
SM: Ještě nevím. Zatím jsme to nedokončili. Bude záležet na tom, co si tým bude opravdu přát. A já také, i podle toho, co bude pro tým nejlepší z mého hlediska. Tým se samozřejmě již rozhodl, co pro sebe chce a budou součástí toho procesu, budu také rozhodovat o tom, co podle mě bude při mé práci pro tým nejlepší.

Jste ale plně oddán týmu, ne?
SM: Všichni máme smlouvy a já mám stejně smlouvu do konce sezóny. Takže bez ohledu na to, co se stane - jestli restrukturalizace bude znamenat, že tým opustím či nikoliv - neodešel bych z Williamsu před koncem roku, protože dodržím svou smlouvu.

Co se týče toho procesu, mám otevřenou mysl. Otevřenou vůči tomu, že musíme udělat velké změny, protože to, co momentálně máme, nefunguje a potřebuje to změnu.

williams

S ohledem na chystané vylepšení do Turecka, je základní balík nového Willimasu vlastně dobrý?
SM: Ano, cítím to tak. To je další věcí, když hovoříte o restrukturalizaci - za jednu noc nic neuděláte. Jestli přesunete lidi uvnitř organizace, což je jednodušší, nebo přivedete týmu zvenčí, což může to trvat 12 měsíců. To mám na mysli, když hovořím o tom, že jsem oddaný Williamsu - i kdybychom se rozhodli, že opustím Williams, plně bych je podporoval, dokud by nebyli schopni fungovat. V krátkodobém horizontu musíte využít vaše lidi, kvůli tomu existují smlouvy.

Z hlediska tohoto auta, jsem plně oddán myšlence dostat jej tak vysoko na startovním roštu, jak jen budu moci. Základní koncept - věci jako převodovka nebo i aerodynamický balík, s nímž jezdíme - je podle mě na solidní úrovni. Pokud by se nám podařilo nasadit veškerá vylepšení a pokud by fungovala, pak si myslím, že bychom s tím mohli být velmi konkurenceschopní.

Nová pravidla kladou větší důraz na strategii a velké týmy v této oblasti hodně utrácejí.  Je to pro týmy jako je Williams těžké se zlepšit, protože musíte své zdroje vkládat také do vylepšování vozu?
SM: Je to těžší. Existuje spousta věcí, které můžete dělat, to je F1. Jedná se o velmi komplikovaný obor, musíte žonglovat se všemi těmi míčky. Malé i velké týmy se potýkají všechny se stejnými problémy a každý je zahlcen, ale to je v F1 normální. Vždy to tak bylo.

Budou-li novinky v Turecku fungovat, kam by to tým podle vás mohl nakonec v letošní sezóně dotáhnout?
SM: Upřímně nevidím žádný důvod, proč bychom nemohli bojovat o čtvrtou či pátou příčku mezi týmy. Na Red Bull a McLaren nemám, a zřejmě také ani na třetí nejlepší tým, ať už se jím nakonec stane kdokoliv. Jednou to bylo Ferrari, pak Renault, v dalším zase Mercedes. Našim cílem letos je vylepšit loňské postavení, kdy jsme skončili šestí, proto bychom letos chtěli skončit pátí bez ohledu na to, jak se rozhodneme z hlediska budoucího fungování.

Vytisknout

Diskuze: S Michaelem o krizi Williamsu: Stále můžeme být čtvrtí nejrychlejší

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 3, poslední 20.04.2011 21:06 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 3 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

McLaren MP4-26

McLaren mění barvy (+ foto)

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud