Ecclestonův tým snů: Vettel s Alonsem - zvládnout by je ale dokázal pouze on

PH, 1. března 2011, 13:00 Google+

Bernie Ecclestone pro oficiální web Formule 1 odpovídal na dotazy týkající se Bahrajnu a svých oblíbených pilotů. Přidal své nápady, jak vylepšit závodní podívanou a prozradil svůj názor důležitost peněz a ženy pro F1.

Počet komentářů:  3 komentáře (Poslední 01.03. 19:53) Napište svůj názor
Ecclestone, Bernie

Ecclestone, Bernie | foto: Sahara Force India

Sdílejte článek

Mel být závod v Bahrajnu zrušen dříve, jak se mnozí domnívají?
Bernie Ecclestone: Ne. Nebylo to možné. Krátce před vypuknutím krize jsem byl na obědě s Korunním princem (Salmanem bin Hamadem Al-Chalífou) a neexistoval absolutně žádný náznak toho, co má za několik dní přijít. Byl plný nápadů týkajících se budoucnosti a pak se spustila lavina událostí. Nebyl téměř žádný čas na reakci. My jsme samozřejmě potřebovali rozhodnutí do 21. února, což jsem mu řekl.

Ptal se mě, co bych udělal, kdybych byl na jeho místě. Odpověděl jsem mu: "Jsi tam ty. V Evropě můžeme být těžko v podobné situaci, abychom to dokázali posoudit. Rozhodni se dle toho, co je nejlepší pro tvou zemi." Pak zrušil závod a myslím, že to bylo správné rozhodnutí. Nebylo to jednoduché, protože právě Formule 1 dostala Bahrajn na mapu. Před rokem 2004, kdy tam Formule 1 začala závodit, mnoho lidí Bahrajn neznalo.

Kritikové si stěžovali, že ani šéfové Formule 1 ani FIA nepronesly jediné slovo ohledně politické situace v Bahrajnu. Jak moc politické by mělo být závodění Formule 1?
BE: Formule 1 nikdy nesmí být politická. Tečka. Mou práci je uzavírat ty nejlepší možné smlouvy pro Formuli 1, zajistit práci. Pět tisíc lidí má práci díky přímému či nepřímému spojení s Formulí 1 a já ji chci zabezpečit. Politika není mou záležitostí. Na to máme politiky.

Plánuje se přesunutí závodu?
BE: Aby se to mohlo uskutečnit, musí Bahrajn požádat o nový termín a FIA změnit kalendář. Světová rada motosportu FIA zasedne na počátku března a může to zvážit. Už jsem  mluvil s prezidentem FIA Jeanem Todtem o možnosti nalezení nového data a oba jsme souhlasili s tím, že rozhodnutí musí padnout před začátkem sezóny.

Manažeři týmů zodpovědní za logistiku se domnívají, že alternativní závod je možný pouze v Evropě.
BE: Je to vše velmi snadné. Nepotřebujeme alternativní závod nikde v Evropě ani na žádném jiném místě. Potřebujeme závodit v Bahrajnu. Pokud Korunní princ shledá, že jeho země může pořádat závod, do Bahrajnu se vrátíme. Myslím, že týmy jsou v otázce bahrajnského závodu během letní přestávky dostatečně citlivé i přes vysoké teploty, protože takto můžeme tuto zemi podpořit.

ecclestone

Zaměřme se nyní na sportovní stránku věci a na otázku, kterou si kladou mnozí lidé - může Michael Schumacher znovu vyhrávat?
BE: O tom vůbec nepochybuji. Bude-li mít konkurenceschopné auto, bude kandidátem na titul.

V historii F1 se pouze dvěma mistrům světa - Nikimu Laudovi a Alainu Prostovi - podařil úspěšný návrat a znovu vyhráli.
BE: V tom je ale rozdíl. Niki vyhrál dva tituly před tím, než odešel, a Alain tři. Michael odcházel jako sedminásobný mistr světa. To je trochu jiná liga. Když se Lauda vrátil, usedl do McLarenu, a Prost do Williamsu, což ve své době byly top týmy - na rozdíl od Mercedesu v loňské sezóně. Michael je stále velmi motivovaným a jeho fyzická kondice je jako za mlada. Když s ním hovoříte, cítíte to z každého slova a z každého gesta, že chce více než cokoliv jiného znovu vyhrávat. Pokud mu Mercedes dá konkurenceschopné auto, bude znovu vítězit.

Není úroveň Schumacherovy konkurence mnohem vyšší? Lauda ani Prost nemuseli bojovat s typy jako je Vettel, Alonso, Hamilton, Button či Webber.
BE: To je pravda. Ve starých časech nebylo tolik prvotřídních pilotů na roštu. Tehda byli maximálně tři jezdci a dva týmy schopni bojovat o titul. Proti sobě závodili buď McLaren a Ferrari, nebo Williams a Ferrari či McLaren a Williams, to bylo vše. Dnes může závody vyhrávat čtyři nebo pět týmů. To znamená osm či devět pilotů, kteří se mohou rvát o nejvyšší příčku na pódiu. Jeden z nich je žel v nemocnici. Roberta Kubicu řadím mezi ty top piloty.

Kubica utrpěl nehodu v rally. Mark Webber a Michael Schumacher měli nehody na kole, resp. na motorce. Nenastal čas, aby týmy zakázaly svým hvězdám nebezpečné volnočasové aktivity?
BE: Dovolte mi říci jednu věc - pokud by bylo možné vybrat si druh nehody, jsem si jistý, že by si vybrali vůz F1. Vzpomínáte na Montreal 2007? Kubicova havárie vypadala strašně, a přesto vystoupil z auta otřesený [jen] s vyvrtnutým kotníkem. Jasně to poukazuje na to, že Formule 1 se stala opravdu bezpečným sportem. Zakázat určité aktivity by nepomohlo, protože potom byste museli řídit veškerý jejich volný čas. Mám své nápady, jak se s těmito situacemi vypořádat.

Jaké nápady?
BE: Vezměte si Kubicu. Během dvou testů se zúčastnil rally a havaroval. Řekl bych mu: "Poslouchej, příští týden jedeš rally, takže podle mě budeš následující víkend příliš unavený. Budeme tedy testovat s rezervním pilotem." Myslíte si, že by nastoupil v rally? Já ne.

rb
Sebastian Vettel s Red Bullem RB7 při testech v Barceloně

Jaké máte dojmy z dosavadních testů?
BE: Vypadá to, že Red Bull má nejlepší auto a ostatní mají před prvním závodem co dohánět.

Pokud by se ostatním nepodařilo stáhnout jejich náskok, kdo by byl vašim favoritem - Sebastian Vettel nebo Mark Webber?
BE: To je naprosto jasné - Sebastian!

Ve třiadvaceti letech je samozřejmě na počátku své kariéry. Kolik času mu dáváte u Red Bullu?
BE: Momentálně neexistuje důvod, proč by se měl pohlížet po něčem jiném, ale vidím, jak jednoho dne přestupuje k Ferrari. V životě každého úspěšného pilota Formule 1 nastává moment, kdy chce usednout do Ferrari.

Kdybyste se měl vrátit k akci na dráze - který tým byste si vybral, které piloty, kterého šéfa týmu a kterého rezervního pilota?
BE: Z týmů by to mohlo být pouze Ferrari, protože je legendou, protože jsem znal Enza [Ferrariho] a protože Ferrari je speciální. Z pilotů - Sebastiana Vettela a Fernanda Alonsa. Týmu bych si šéfoval sám, protože nevím o nikom, kdo by ty dva byl schopen ukočírovat, obzvlášť Alonsa, o kterém se říká, že je to sním trochu náročné. Nevěřím tomu, ani kdybych měl důkazy, že ostatní v tomto selhali. A jako třetího pilota? Asi toho, kdo by měl nejvíce peněz. Nebo Nica Hülkenberga. Je dobrý a má perspektivu.

ecclestone

Sebastian Vettel nedávno kritizoval zavádění radikálních způsobů pro závodění v F1, zvláště nastavitelné zadní křídlo. Věří, že na voze jsou jen kvůli uspokojení diváků. Souhlasíte?
BE: Asi má pravdu. Těžko se to komisařům řídí, protože prostor pro jeho použití je velmi malý. Možnosti protestovat jsou nevyhnutelné. Mně se ten sytém zdá hodně nebezpečný. Co když se křídlo nedostane zpět do své polohy před zatáčkou a pilotovi bude scházet přítlak. Může to snadno vést k incidentům. Musíme to pečlivě sledovat.

Nezvažujete další nápady, jak do toho vnést více vzrušení?
BE: Držím se toho svého - zaveďme medaile místo bodů. Piloti chtějí vyhrávat, nezávodí kvůli druhým, třetím nebo čtvrtým místům. Zaveďme tedy systém, kde se počítají vítězství. Loni by to fungovalo dost dobře. Vettel s Alonsem by po posledním závodě měli oba pět zlatých medailí, stejný počet stříbrných a bronzových. Vettel by vyhrál šampionát díky většímu počtu čtvrtých míst - tomu říkám thriller!

A další nápady?
BE: Jistě. Podívejte se na závody, které máme nyní. Předjíždění je téměř nemožné, protože za sucha existuje kvůli pogumování jediná stopa pro maximální rychlost. Za deště tomu je zcela jinak. Vždy jsme za deště sledovali nejúžasnější závody, přemýšlejme proto o výrobě deště.

pirelli
Lednové testy Pirelli na uměle skrápěném okruhu v Abú Zabí

Vyrobit déšť?
BE: Ano. Existují okruhy, které můžete uměle zavlažovat, a nebylo by to složité mít takový systém na většině drah. Proč nezpůsobit "déšť" uprostřed závodu? Na dvacet minut či 10 kol? Třeba s dvouminutovým upozorněním před touto událostí. Napětí by bylo zaručené a bylo by to pro všechny stejné.

Když hovoříme o stejných podmínkách pro všechny, jak je na tom Formule 1? Týmy s menšími rozpočty sotva kdy dosáhnou na pódium.
BE: Není to fér, pokud má tým s rozpočtem 60 mil. liber bojovat s tím, který může utratit 300 mil. liber. Ale tak to v současnosti je. Stejně nefér to je v mnoha sportech. Vezměte si například fotbal. Real Madrid či Bayern Mnichov mohou snadno utratit 60 mil. liber na nákup nových hráčů, ostatní kluby ne. Život není fér.

Ale existují týmy, které mají finanční problémy. Není závodění v F1 stále příliš drahé?
BE: V F1 lidé vždy utratí vše, co jen mají v kapse. To je fakt. Pouze technická omezení je omezují v utrácení. Myslím, že se ubíráme správným směrem. Stabilní pravidla pomáhají ušetřit peníze.

Jaký máte názor na přechod ke čtyřválcovým motorům v roce 2013?
BE: Pokud neztratí zvuk, je to z mého pohledu v pořádku.

Jaký máte názor na to, že si týmy vybírají piloty na základě peněz spíše než talentu?
BE: Tak to chodí. Pokud má ale někdo zvláštní talent, tým vždy najde způsob, jak si jej podržet, i když mu nepřináší žádné peníze. Faktem je, že pokud jsou sponzoři ochotni utrácet, vždy se najde někdo, kdo na to přistoupí.

Williams plánuje vstup na burzu. Co si o tom myslíte?
BE: Myslím, že to je dobré. Ostatní by o tom měli také přemýšlet, protože si myslím, že existuje dostatek kupců, kteří by o to měli zájem. Formule 1 je jasně nejlepší globální platformou pro značky na trhu.

Takže rčení "peníze hýbou světem" je pravdivé?
BE: Sex a peníze hýbou světem. Proto podle mě nejsme daleko od doby, kdy 50 % rozhodnutí v ekonomice a politice budou činit ženy. Ženy měly vždy silný vliv a zřejmě byly příliš dlouho v pozadí. Neříká se, že za každým úspěšným mužem stojí žena?

ecclestone

Z toho vyplývá, že ženy mají podle vás odlišný přístup k rozhodování.
BE: Ano, myslím si to. Myslím, že ženy se nenechají tak snadno uvěznit vlastním egem. Ženy nemusí hrát golf, aby mohly uzavírat smlouvy. Musí jen zkrátka usilovněji pracovat, aby se jim dostalo stejného přijetí jako mužům. Jejich ego jim není překážou, do rozhodování dávají méně emocí, což je nakonec tím důvodem.

To zní, jako byste si dokázal představit ženy řídit závodění Formule 1?
BE: Absolutně. Možná do tří či pěti let.

Vytisknout

Diskuze: Ecclestonův tým snů: Vettel s Alonsem - zvládnout by je ale dokázal pouze on

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 3, poslední 01.03.2011 19:53 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 3 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Max Verstappen a design jeho přilby při testech v Bahrajnu

Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

Charles Leclerc v tréninku strávil na trati symbolický čas

GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Kobajaši, Kamuj

Kobajaši: Sekunda nemusí pro využití nastavitelného křídla stačit

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

  3. GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

  4. Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud