Walter Wolf: Formuli 1 nespasí automobilky, ruinuje ji motorová politika

Robert RoBertino Pavelka, 21. října 2015, 12:40 Google+

Mezi těmi, kteří se domnívají, že F1 je záležitostí velkých automobilek, ční i názory, že to jsou naopak malé nezávislé týmy, které ji dokáží držet nad vodou. Myslí si to i někdejší majitel týmu F1 Walter Wolf.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Podle Waltera Wolfa automobilky stojí za úpadkem F1

Podle Waltera Wolfa automobilky stojí za úpadkem F1 | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

Kanaďan, který přišel na severoamerický kontinent z Rakouska, se domohl značného majetku díky své účasti v ropném průmyslu. Působil v mnoha oblastech motoristického sportu a tak trochu přípomínal obtloustlého lorda Alexandra Hesketha. Nikoli postavou, ale přístupem. Do formule 1 vstoupil v roce 1976 jako podílník týmu Franka Williamse, ale po půl roce se rozhodl osamostatnit a v sezóně 1977 už Jody Scheckter pilotoval jeho vlastní vůz. Hned první start znamenal pro soupeře šok - na argentinskékm okruhu Municipal Buenos Aires totiž Wolf WR1 při svém debutu slavil vítězství!

Nutno podotknout, že nešlo o zbrusu novou konstrukci, dr. Harvey Postlehwaite, působící předtím právě u Hesketha a poté ve Williamsu využil při tvorbě novinky dřívější Hesketh 308 D. Scheckter v roce 1977 vyhrál tři závody a Wolf, oproti jiným soupeřům startující pouze s jedním vozem, obsadil čtvrté místo v Poháru konstruktérů. Potom však šla výkonnost vozů dolů a na konci roku 1979 neúspěchy znechucený Wolf celý tým prodal bratrům Fittipaldi.

Wolf se poté do F1 vracel při různých příležitostech, dokonce se mluvilo o oživení jeho stáje, ale byly to pouze fámy. Šestasedmdesátiletý rodák z Grazu však nevynechá možnost se k dění v F1 vyjádřit - a jeho soudy jsou většinou velmi ostré.

Motorsport.com vyzpovídal Kanaďana v jeho sídle v Britské Kolumbii a hned na začátku Wolf jasně zdůraznil, že za okolností, které nyní v F1 panují, by se do ní rozhodně nevracel. "Je v ní až přepspříliš politiky. Ovládá ji nyní Mercedes ruku v ruce s Ferrari (s podporou FIATu), oba týmy mají navíc velmi dobré manažerské týmy."

Nezávislost nadevše

Wolf podotýká, že jednou z obrovských výhod doby, v níž se svým týmem závodil, byla možnosti si prostě koupit konkurenceschopný motor. Jeho vůz poháněl proslulý Ford Cosworth DFV. "Neměli jsme kapacity na to, abychom si motor udělali sami. Ford Cosworth byl velmi dobrý, zvlášť když jste měli šikovného ladiče. Dnešní nezávislé týmy vlastně nemají jak konkurenceschopný motor získat. Podívejte se na Williams. Má motory Mercedes, ale nejsou stejné jako ty, co má k dispozici tovární tým. Motor si sice koupíte, ale ne stejných kvalit."

img-responsive

Vrátí se do F1 motory Mécachrome? Jako v roce 1998? | foto: Williams F1 Team

Wolf na druhou stranu připouští, že politiku automobilek chápe. Ve svých názorech se odvolává na návrháře a konstruktéra Adriana Neweye, který pracoval pro tým Fittipaldi poté, co převztal Wolfovy vozy (1980). "Kdybych si postavil vlastní motor, také bych nechtěl rozdávat, tedy prodávat stejnou specifikaci," dodává Wolf. "Red Bull žádá po Ferrari motory specifikace 2016, ale Adrian Newey je přesvědčen, že nebude mít ten samý agregát jako Vettel. Může se ještě objevit Mécachrome, který vytvoři motory konkurenceschopné s Ferrari a Mercedesem, tak by byl zase Red Bull ve hře." Firma Mécachrome s vazbami na automobilku Renault už jednou podobným způsobem do F1 vstoupila, v roce 1998 dodávala motory týmu Williams.

Ecclestone ještě musí vydržet

Wolf se domnívá, že "inženýrský vliv" je nyní vedle otázky pohonných jednotek jedním z největších problémů F1. Proto vítá snahy, aby sezóna 2017 přinesla rychlejší a obtížněji ovladatelné vozy. Rovněž vyzdvihuje přínos Bernie Ecclestonea, jemuž přikládá hlavní zásluhu na možných změnách v F1.

"Doufám, že Bernie Ecclestone bude v F1 ještě několik let působit, byť není nejmladší. Znám ho téměř půl století. Je velice chytrý, věřte mi. A na zbytek zapomeňte. Spíš mám větší obavy, co se bude dít po jeho odchodu. Problém je v tom, že je velice zdatný obchodník, zdravě agresivní a formuli 1 obětoval svůj život. Čím déle bude ve své funkci, tím víc zlepšení se dočkáme. Nová sada pravidel se mi opravdu líbí, už se těším na rok 2017, kdy by měla opět převážit důležitost pilota. Nyní má na výsledcích podíl z 85% vůz," podotýká Wolf.

img-responsive

Sebastian Vettel je Wolfův jednoznačný favorit. | foto: Scuderia Ferrari

Vettel je a bude nejlepší

Wolf neskrývá svou náklonnost k Ferrari, zejména Sebastian Vettel je podle něj jasnou hvězdou týmu. "Pokud se F1 vrátí v roce 2017 k normálu, pak bude Vettel a Ferrari na vrcholu. A víte, že Ferrari nyní řídí "Kanaďan"? Generální ředitel Sergio Marchionne žije v Hamiltonu v Ontariu. Je to jeden z nejlepších manažerů, které znám. Podívejte se, co dokázal," nezastírá patriotismus Wolf. Marchionne se s rodinou přestěhoval do Kanady když mu bylo 14 let. Vystudoval tu a později přijal vedle italského i kanadské občanství.

"Stáj Ferrari v této sezóně ještě neřekla poslední slovo. Má nejlepšího pilota na světě a brzy bude mít i nejlepší monopost. Pro mě je opravdu nejlepší Vettel, nikoli Hamilton - a neříkám to jen proto, že pocházím z německy mluvící země. Lewis je velmi dobrý, má skvělý vůz a motor Mercedes je opravdu neuvěřitelný. Ale pokud nebude Sebastian mistrem světa letos, tak příští rok určitě," tipuje na závěr svého povídání Wolf. 

Vytisknout

Diskuze: Walter Wolf: Formuli 1 nespasí automobilky, ruinuje ji motorová politika

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Slyšel jsem, že se tlačíš na Bernieho post... (Lauda a Todt)

Výrobci motorů nestojí o snižování nákladů, tvrdí Todt. Své k tomu říká i…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud