PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Navzdory penalizaci očekává Verstappen napínavý závod

Jiří Izer / Jana Šrámková, 26. října 2019, 21:12 Google+

MEXIKO - PROHLÁŠENÍ PO KVALIFIKACI; Přečtěte si ohlasy jezdců a zástupců jednotlivých závodních stájí.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Max Verstappen si prvního místa z kvalifikace dlouho neužil, vystřídá ho Charles Leclerc

Max Verstappen si prvního místa z kvalifikace dlouho neužil, vystřídá ho Charles Leclerc | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

RED BULL

Max Verstappen, 1. místo
Byl to zajímavý den a vyjít z něj jako nejrychlejší, to je neuvěřitelné. Tým se velmi snažil, dovezl nové součástky a dnes jsme ukázali, že jsme hodně rychlí. [Doplnění prohlášení po odsunu tří míst na roštu za ignorování žlutých vlajek] Je velkým zklamáním, že jsem dostal penalizaci na startovním roštu do závodu a Ferrari bude zítra velmi rychlé, takže životnost pneumatik bude podstatná, ale máme skutečně dobré závodní auto, takže by to měl být těsný souboj.

Alexander Albon, 5. místo
Kvalifikace na pátém místě nebyla skvělá, ale ani k zahození. S ohledem na včertejší nehodu ve druhém tréninku jsem celkem spokojen a myslím, že to byl slušný návrat. Ve třetím tréninku jsme neodjeli mnoho kol, takže jsem měl ve skutečnosti jenom první trénink, abych se trať naučil, což znamenalo, že to v kvalifikaci bude obtížné. Jsem za tým a za Maxe, jenž získal pole position samozřejmě šťastný, ale z mé strany mi tam trochu scházelo. Max prokázal, že vůz má na víc než pátou příčku, ale soupeřím tam s kluky, ke kterým bych byl rád o něco blíž, ale uvidíme, co zítra zvládneme. Myslím, že by to mělo být dobré a do první zatáčky je to dálka, takže se může stát cokoli. Včerejší Maxova závodní rychlost vypadala velmi solidně a vůz je rychlý, takže dnes večer si udělám nějaké ty domácí úkoly a projdu si data. Včera jsme viděli, že opotřebení pneumatik je opravdu vysoké, takže uvidíme, jak se zítřek vyvine. Myslím, že bude zapotřebí spousta péče o pneumatiky a snad získáme pár pozic.

Christian Horner, šéf týmu
Max v průběhu kvalifikace předvedl fenomenální výkon. V Q1 byl nejrychlejší, v Q2 druhý nejrychlejší a v Q3 nejrychlejší a dosáhl tak své druhé pole position sezóny. Je obrovská škoda, že Max o pole position přišel a po penalizaci za nedostatečné zpomalení po Bottasově nehodě bude startovat ze čtvrtého místa na roštu. U Alexe to byl po ztrátě druhého tréninku a omezení jeho času na dráze během jeho první zdejší návštěvy kvalifikací na pátém místě skvělý návrat a velmi těsně za Lewisem vpředu. Do zítřejší Velké ceny máme celkem solidní startovní místa a pozice na trati je zde důležitá, protože se na tomto okruhu velmi těžce předjíždí a následuje další vůz. Nyní uvidíme, co zítřek přinese.

FERRARI

Charles Leclerc, 2. místo
Red Bull a především Max byl hodně rychlý. Zítra bude hodně důležitý start, ale rychlost, kterou máme, je velmi dobrá. Věděli jsme, že naši soupeři budou o tomto víkendu silní. Po třetím tréninku jsme si uvědomili, že pole position je možná na dosah, ale když to dnes v kvalifikaci dali všechno dohromady, byli prostě příliš rychlí. I když jsem při prvním pokusu v Q3 zajel kolo, se kterým jsem byl celkem spokojen, pořád jsem byl desetinu za Maxem, takže jsem do posledního kola zkusil vyjet s odlišným nastavením. Bohužel to u mně skončilo menší nedotáčivostí a ztratil jsem čas, zejména v posledním sektoru. Startovat z pole position poté, co jsem se kvalifikoval jako druhý je poněkud zvláštní situací, ale náš přístup zůstane nezměněn. Bude velmi důležité udržet si po startu vedení. Ten, kdo bude za třetí zatáčkou první bude mít obrovské plus, protože chlazení zde bude pro všechny významným faktorem, což představuje pro následující vůz nevýhodu. Rovinka do první zatáčky je velmi dlouhá, takže se tam budu muset snažit využít naši ryzí rychlost. Dám do toho všechno a snad budeme mít zítra úžasný závod.

Sebastian Vettel, 3. místo
Rád bych byl ještě víc a myslím, že to bylo možné. Myslel jsem, že tu chybku opravím, ale objevily se žluté vlajky, takže to nešlo, ale máme rychlost. Bude to dlouhý závod a náročný na brzdy a chlazení a taky na pneumatiky. Bude to celkem dobrodružství.

Mattia Binotto, šéf týmu
Jsme velmi šťastní, že jsme si zajistili naši šestou pole position za sebou s oběma vozy v první řadě. Bude to těžký závod a jak jsme v pátek viděli, bude opotřebení pneumatik významným faktorem. U všech top týmů se rozhodli následkem této degradace startovat na střední směsi pneumatik, takže by to mohl být závod s jednou nebo dvěma zastávkami. Ve hře budou rozdílné strategie. Kvalifikační soupiska naznačuje, že my všichni jsme celkem vyrovnaní, takže to bude napjatý a obtížný závod, kde se bude hrát o všechno a strategie bude rozhodně hrát podstatnou roli.

MERCEDES

Lewis Hamilton, 4. místo
Do Mexika jsme přijížděli s vědomím, že tato trať by měla být pro nás náročná. Dnes jsem tomu dal vše a myslím, že z vozu jsem dokázal vydolovat maximum, ale na pole to jednoduše nebylo dost. Myslím, že třetí místo bylo možné, ale nic víc. Čtvrté místo nás pro neděli staví pořád to bojovné pozice a snad budu mít slušný start. Tento závod je pro nás vždycky jedním z těch těžkých a nepředpokládám, že to zítra bude lehké. Možná si dnes večer dáme tanec za mokrou trať, což by mohlo věci trochu opepřit. Nicméně to bude skutečně těžká výzva, ve dlouhých jízdách byly nejrychlejší Red Bully, takže bude velmi těžké s nimi držet krok. Nebude zde obrovské množství strategických variant, ale bude zajímavé sledovat, čí pneumatiky vydrží dlouho - o to totiž půjde. Budeme se snažit se držet těch vpředu, Red Bullů a Ferrari a na tento souboj se těším.

Valtteri Bottas, 6. místo
Zjevně to nebyl ideální konec dne, jenž byl jinak v pohodě. Dnes byl vůz lepší, v nastavení jsme dosáhli určitého pokroku. Dnes jsem byl se stabilitou vozu spokojenější a mohl jsme více tlačit na pilu. Kvalifikace byla celkem přímočará, ve druhé části jsme na středních pneumatikách, jak bylo v plánu zaznamenali nejrychlejšího času a výkonnost na těchto pneumatikách vypadala slušně. Věděl jsem, že abych získal pozice musel jsem při posledním pokusu v Q3 zariskovat, takže jsem se snažil z vozu vymáčknout všechno. Kolo bylo dobré až do poslední zatáčky, kde jsem byl na jejím výjezdu na zaprášené části tratě trochu široký a tam mi to ujelo a trefil jsem zeď. Jsem absolutně v pořádku, ale klukům v garáži jsem bohužel přidělal na dnešní večer nějakou tu práci. Snad se pro zítřek vyhneme jakýmkoli penalizacím. Je to k vzteku, protože při pohledu na časy si myslím, že jsem měl šanci se kvalifikovat na třetí místo. Ale zítra je nový den a bude to zcela odlišný příběh, kdy zacházení s pneumatikami bude zásadní. Uvidíme, co zítřek přinese, ale zajisté do toho dáme vše.

Toto Wolff, šéf týmu
Ani na chvíli jsme nepochybovali, že tato trať bude pro nás náročná a dnešek naše očekávání potvrdil. Nebyli jsme v souboji o pole position a ačkoli bychom se možná při druhém pokusu v Q3 zlepšili, nemyslím, že jsme měli na místo v první řadě. Jak Lewis, tak i Valtteri jeli na konci Q3 obstojná kola, než to Valtterimu na výjezdu z poslední zatáčky ujelo a havaroval. Naštěstí je v pořádku, ale jeho vůz bohužel doznal nějakých škod. V tuto chvíli zhodnocujeme poškození a doufáme, že nebudeme muset měnit jakékoli díly, což by mohlo ve výsledku vést k penalizaci na roštu. Lewis bude startovat ze čtvrtého místa, což není ideální, ale zítřek bude spočívat ve výdrži pneumatik, takže nám to možná vytvoří nějakou tu příležitost. Víme, že v neděli býváme obvykle silnější, takže se na tuto výzvu těšíme.

MCLAREN

Carlos Sainz, 7. místo
Je to pro nás dobrý den. Faktem je, že jízda na střední sadě v Q2 značí, že jsme na správné cestě a jak jistí jsme si naším autem. Kdybych se nedostal do provozu, bylo by to blízko, ale riskovat nebylo nutné vzhledem k rychlosti, kterou jsme měli. Nicméně mé další dobré kolo znamenalo, že budu startovat hned za vedoucími týmy a to je dobrá pozice. Musíme dávat pozor na pneumatiky, ale jsem spokojen a pyšný na celý tým. Snad to zítra dokončíme.

Lando Norris, 8. místo
Jsem spokojen. Trápil jsem se, neměl jsem v autě nejlepší pocit a nemyslím, že jsem dnes mohl dokázat víc, když je navíc Carlos sedmý. Tým odvádí skvělou práci a nyní se soustředíme na závod, cílem je dobrý start, čistý závod a body.

Andreas Seidl, šéf týmu
Další dobrá kvalifikace, získali jsme maximum. Ukazujeme dobrou formu a prokázali to i v kvalifikaci. Máme dobrou pozici, abychom získali body, těšíme se na další závod, který může přinést různé strategie a zamíchání situace.

TORO ROSSO

Daniil Kvjat, 9. místo
S dnešním výkonem jsem celkem spokojen a všechna moje kola byla docela konkurenceschopná. Poslední dobou jsem neměl v kvalifikaci super jistotu, jelikož jsme se potýkali s nějakými potížemi, ale nyní je fajn být na jedno kolo znovu zpět ve formě. Dnes byl před námi pouze McLaren, takže to byl solidní výsledek a je skvělé, když vám všechno klapne. Myslím, že zítra to bude pro všechny nevyzpytatelný závod, takže uvidíme, jak se věci vyvinou. Snad v závodě dokážeme dobře těžit z naší startovní pozice a udržet se v první desítce.

Pierre Gasly, 10. místo
Celkově jsem poté, co jsem po Suzuce podruhé v řadě postoupil do Q3 docela spokojen a myslím, že nás to může celkem těšit. Vůz fungoval po celý dosavadní víkend dobře a byl to docela slušný den. Nebyl to snadný den, jelikož jsme se necítil skvěle, ale dnes v noci si odpočinu a zítra se budu cítit nejlépe jak můžu. Startovat na měkčí směsi bude obtížné, jelikož Sergio přímo za námi bude pravděpodobně na té tvrdší, ale zítra máme pořád naději na zisk pár bodů.

Guillaume Dezoteux, šéf výkonnosti vozu
Po solidním pátku vypadal třetí trénink na svém počátku kvůli vlhké trati mnohem obtížnější a Pierre se dopoledne necítil zrovna nejlépe. Po jízdě na přechodných pneumatikách, aby se vozy prověřily a provedlo pár zkušebních startů jsme se na trati, která se rychle zlepšovala, rozhodli pro dva výjezdy na měkkých pneumatikách. I přes hustý provoz byla obě auta schopna zajet pár slušných měřených časů, čímž se potvrdila včerejší konkurenceschopnost. Kvalifikace byla z pohledu týmu vzhledem k oběma vozům v Q3 solidní. Ve druhé části jsme se snažili kvalifikovat na středních pneumatikách, ale nebyli jsme prostě dost rychlí a na žlutých pneumatikách byla schopna postoupit vlastně jen první šestice vozů. Oba jezdci se na měkké směsi kolo za kolem neustále zlepšovali, při posledním pokusu skončili těsně za McLareny. Závod bude náročný na pohonné jednotky a na práci s pneumatikami a brzdami, jelikož tady v Mexiku je tomu tak vždycky. Někteří z našich přímých soupeřů jsou nám na roštu blízko s volnou volbou pneumatik, takže dnes večer si probereme všechny možnosti, abychom naše pozice uhájili a domů přivezli pár slušných bodů.

RACING POINT

Sergio Pérez, 11. místo
Myslím, že jedenáctá pozice je pro start do mého domácího závodu skvělým místem. Když vezmeme v úvahu rychlost, kterou jsme dosud o víkendu měli je to výsledek, jenž nám dává do zítřka slušnou naději.

Lance Stroll, 16. místo
Jsem velmi zklamán. Vypadali jsme konkurenceschopně, ale na vlhké trati v závěrečném tréninku jsme byli rychlejší než v kvalifikaci, takže se  musíme podívat na to, co se stalo a pochopit, kde jsme o to přišli. Před kvalifikací jsme provedli pár změn v nastavení, ale nedosáhli jsme vyvážení, jenž jsme chtěli, takže proto jsme byli rychlostně tak mimo. Prostě jsem nedokázal vůz zapnout - neměl jsem žádnou přilnavost, žádné vyvážení, takže to bylo velmi frustrující. Pro zítřek máme spoustu práce, abychom se vrátili, ale před námi leží dlouhý závod. Snad bude zítřejší den tím lepším.

Otmar Szafnauer, šéf týmu
Dnes to byla velmi těsně vybojovaná kvalifikace. Sergio bude startovat z jedenácté pozice, což znamená, že bude prvním jezdcem s volnou volbou pneumatik pro start. Musíme s tím počítat, když dnes večer budeme vyhodnocovat strategické možnosti. Lance těsně přišel o postup do Q2 a bude startovat ze šestnáctého místa, také s možností volby pneumatik. Při prvním pokusu zablokoval kola a v porovnání se včerejškem nebyl s vozem tak spokojen. Lance zítra potřebuje slušný start, jenž mu umožní bodovat. Náznaky ze včerejších dlouhých jízd jsou takové, že máme konkurenceschopnou závodní rychlost - určitě srovnatelnou s týmy, se kterými soupeříme v šampionátu. Zůstávám naplněn optimismem, že můžeme odjet s body.

RENAULT

Nico Hülkenberg, 12. místo
Za daných okolností bereme na roštu dvanácté místo. Bez dopoledních jízd byla příprava na kvalifikaci obtížná, takže pro nás to byl tak trochu studený start. Mechanici při včasné přípravě vozu odvedli skvělou práci, takže všechna čest za jejich úsilí. Myslím, že zítra máme závod ve svých rukou, obzvlášť proto, že máme volnou volbu pneumatik a nějakou tu flexibilitu ve strategii. Mohlo by nám to hrát do karet, jelikož poslední dobou vypadala naše závodní rychlost solidně.

Daniel Ricciardo, 13. místo
Je frustrující, že jsem neskončil výše, ale prostě jsem to dnes nemohl uskutečnit. Tým odvedl především úžasnou práci, abychom se dostali z obtížné situace. Nebylo to tam snadné, ale v první části kvalifikace, která šla relativně hladce jsme měli slušný začátek, ale Q2 byla jednoduše trochu komplikovaná. Zítra se budeme snažit vrátit zpět. Jsem si jist, že se budu cítit nažhaven.

Alan Permane, sportovní ředitel
K postupu do Q3 nám scházelo velice malé množství času a vynechání dopoledních jízd nás zcela určitě poškodilo. Ale klobouk dolů před týmem a mechaniky z obou stran Kanálu, jenž měl dnes velmi náročný den. Připravit oba vozy do kvalifikace bylo výtečné a jezdci odvedli s minimální přípravou do ní neuvěřitelnou práci. Odtamtud, kde budeme zítra vydáme ze sebe to nejlepší; v předchozích závodech jsme měli solidní závodní tempo, takže vše je ve hře.

ALFA ROMEO

Kimi Räikkönen, 14. místo
Tohle není podle našich představ, ale tak to prostě je. Rozdíly byly hodně malé a mohli jsme být výš, nebylo to daleko. Je to zklamání, protože auto bylo ok a vypadali jsme konkurenceschopněji. Uvidíme, jak to půjde zítra, ale máme šanci díky startu na jiné sadě než ostatní před námi, snad nám to pomůže.

Antonio Giovinazzi, 15. místo
Bylo to náročné, udělal jsem v posledním sektoru chybu a to mě stálo, ale nemyslím, že by z toho nakonec bylo o moc víc. Zítra to nebude jednoduché, musíme využít nějaké příležitosti. Opotřebení pneumatik bude velké, zvlášť pro ty na měkkých, takže naše strategie je v tomto pozitivní. Pneumatiky a strategie - to bude zítra důležité, abychom se posunuli.

Frédéric Vasseur, šéf týmu
Po slibném startu víkendu je tohle zklamání. Nečekali jsme to, ale nesmíme zapomenout, že tady už jsme viděli spoustu jezdců probojovávat se polem díky strategii. Soustředíme se jen na závod a uvidíme, co pneumatiky, snad najdeme plán a posuneme se vpřed.

HAAS

Kevin Magnussen, 17. místo
Tohle jsme trošku očekávali, což ale neznamená, že je to dobré. Ale nezaskočilo nás to. Trápil jsem se s přetáčivostí, nedotáčivostí, prostě vším možným. Jsme bojovníci a vždy chceme odvést co nejlepší práci, ale dnes to nevyšlo. Musíme se o to pokusit zítra. Zkusíme získat co nejlepší možnou pozici.

Romain Grosjean, 18. místo
Včera jsme pár věcí změnili a v tréninku bylo auto co se chování zadní části týče lepší. Ale neplatilo to o přední části. Myslel jsem, že to vyvážíme a zlepšíme tím předek, zatímco zadní část necháme. A že se tak dostaneme do druhé části. Cítil jsem se dobře a myslel si, že to zvládneme. Pohráli jsme si s vyvážením a já se hned v první zatáčce roztočil, jen při brzdění. Změna byla velká a nic takového se obvykle nedělá. Musíme se na to podívat a pochopit to, což se zatím nestalo. Snad něco najdeme.

Guenther Steiner, šéf týmu
Není to překvapení, tušili jsme to, ale není to v pořádku. V této nadmořské výšce prostě nemáme dostatečný přítlak, nic nového. Musíme zapracovat na aerodynamice a pokusit se limitovat letošní škody, abychom si to nepřenesli do dalšího ročníku. Všichni už na tom tvrdě pracují a to je jediné, co můžeme udělat.

WILLIAMS

George Russell, 19. místo
Bylo to pro všechny náročné, ale se svým kolem jsem byl spokojen. Mohl jsem z toho vytáhnout víc, ale jdeme správným směrem. Myslím, že závodní rychlost máme lepší než tu kvalifikační, zvlášť v porovnání s Haasy a Alfami, takže uvidíme, co zítra dokážeme.

Robert Kubica, 20. místo
Bylo to náročné, bohužel jsem neměl přilnavost a časy tomu odpovídají. Musíme se podívat, co zítra můžeme vymyslet.

Dave Robson, šéf inženýr
Podle předpovědi v tréninku ráno bylo mokro a chladno. Nebylo moc příležitostí něco užitečného zjistit před kvalifikací a tak jsme se rozhodli pro závodní simulaci. Během kvalifikace bylo tepleji a chování pneumatik se změnilo. Tým odvedl skvělou práci a připravil jezdcům příležitosti pro čisté kolo a připravení pneumatik. George odvedl dobrou práci, každým kolem se zlepšoval a byl velmi blízko Haasům. Robert se trápil víc a udělal chybu, což ho stálo čas. Zítra to bude náročné pro motor, brzdy i pneumatiky. V pátek to vypadalo, že závodní rychlost máme lepší, takže cílem je boj s auty před námi, Haas i Alfy jsou realistickými soupeři.

Vytisknout

Diskuze: PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Navzdory penalizaci očekává Verstappen napínavý závod

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Charles Leclerc v tréninku v Japonsku

Ve třetím tréninku bylo na osychající trati nejrychlejší Ferrari

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

  6. SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud