Hamilton vyvázl s napomenutím, ke komisařům byl vstřícný + VIDEO

Robert RoBertino Pavelka, 22. července 2018, 18:50 Google+

Napjatá situace v době, kdy se nad tratí Hockenheimring snášel déšť a zoufalý Vettel opouštěl své havarované Ferrari, je předmětem prošetřování. Pokud by padl nějaký trest, mohla by se ještě dodatečně měnit výsledková listina.

Počet komentářů:  25 komentářů (Poslední 24.07. 16:14) Napište svůj názor
Lewis Hamilton může ještě ztratit úsměv po úspěšné Grand Prix Německa

Lewis Hamilton může ještě ztratit úsměv po úspěšné Grand Prix Německa | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Piloti v Grand Prix Německa dokončovali první kolo za safety carem po nehodě Sebastiana Vettela a Lewis Hamilton dostal z boxů pokyn, aby zajel k výměně pneumatik. Jenže nakonec prakticky na poslední možnou chvíli opustil nájezd do depa a přes trávník se vrátil zpět na závodní dráhu. Tento manévr může být vedle porušení pravidel také hodnocen jako matoucí z hlediska soupeřů. Ačkoliv se přímo v průběhu Grand Prix incident neřešil, je zřejmé, že obhájce titulu nejednal v souladu s pravidly.

Mezinárodní sportovní řád FIA, příloha L, kapitola 4, článek 4, písmeno D uvádí: "S výjimkou případů force majeure (vyšší moci) stanovených komisaři je přejetí čáry vymezující vjezd či výjezd do boxů od závodní dráhy zakázáno." Hamilton toto pravidlo evidentně porušil, navíc v jeho případě lze hovořit i o zkrácení trati, protože nájezd do boxů je na Hockenheimringu kratší než závodní trať ústící na cílovou rovinku.

Hamilton situaci vysvětluje pozdní reakcí na rozhodnutí Kimi Räikkönena zajet do boxů. "Bylo to hodně zmatené. Vjížděli jsme do zatáčky 16 a Kimi začal zatáčet, dostal jsem pokyn zajet do boxů, odpověděl jsem, že Kimi tam jede také. Už jsem byl v uličce a vyjel jsem na trávu. V rádiu se ozvalo "pokračuj do boxů", ale to už jsem směřoval zpět na trať. Důvodem jsou okamžiky, kdy se snažíte udělat opačné rozhodnutí než vůz před vámi, cítil jsem, že to je šance získat proti Kimimu výhodu. Proto jsem rozhodnutí týmu zpochybnil, což se nakonec ukázalo jako správná věc. Bylo to ale hodně intenzivní a zmatené - všichni na boxové zídce propadli panice, takže jsem byl asi jediný, kdo zachoval klid," dodal Hamilton. 

Pokud by byl případ posouzen tak, že Hamiltonovo jednání nebylo nutné z hlediska vyšší moci, mohl by být obhájce titulu potrestán. V případě menšího trestu v podobě pěti vteřin by klesl za týmového kolegu Valtteri Bottase na druhé místo; deset trestných vteřin by ho posunulo ze stupňů vítězů až za Verstappena, který dojel do cíle se ztrátou 7,654 vteřin. Pátý Hülkenberg navzdory startovnímu poli, které se sjelo za safety carem, stačil během posledních deseti kol nasbírat ztrátu 26,609 vteřin.

V čase 19:36 středoevropského času bylo zveřejněno rozhodnutí komisařů, že navzdory porušení výše zmíněného pravidla bude tento incident řešen pouhým napomenutím Lewise Hamiltona, jeho prvním v sezóně 2018.

Komisařům nic netajil

Hamilton prohlásil, že vysvětlení jakéhokoli incidentu není nikdy nic příjemného, ale tentokrát byl po vyzvání, aby vysvětlil svůj manévr v 52. kole německé Grand Prix maximálně vstřícný. Možná i proto si odnesl pouhé napomenutí.

"Byl to den plný emocí, nahoru a dolů. Nikdo před komisaře nepředstupuje rád, mají nejtěžší práci, protože každá situace je jiná. Žádají vás, abyste jim vysvětlili, co se stalo, byl jsem k nim stoprocentně otevřený. A to jsem opravdu jen zřídka. Zažil jsem v minulosti několik podobných případů, ale v poslední době je prakticky nevidím. Respektuji pravidla a respektuji jejich práci, popsal jsem událost tak, jak jsem ji viděl já. Vyslechli mě a uznali, že šlo o matoucí situaci," vysvětlil vše Hamilton.

Komisaři, mezi nimiž byl i bývalý pilot Mika Salo, konstatovali v odůvodnění svého rozhodnutí, že "... pilot a tým upřímně přiznali chybu a skutečnost, že v týmu došlo k nejasnostem ohledně toho, zda má pilot zajeto do boxů nebo ne, což vedlo ke zmíněnému přestupku." Mimo jiné mohl hrát roli i fakt, že k němu došlo během fáze safety caru, takže stupeň nebezpečí pro ostatní piloty byl minimální.

"Byla to krajně zmatená druhá část. Upřímně jsem si myslel, že zastavím, byl jsem spokojen s pneumatikami, vyzvali mě »Box, box, box«, ale viděl jsem před sebou Valtteriho. Byli si tedy zcela jistí? Když už jsem byl v uličce, neslyšel jsem žádné »Zůstaň venku, jeď doleva nebo doprava«. Zpomalil jsem a přeskákal přes trávu, potom jsem se bezpečně zapojil do provozu, jak to jenom šlo. Nevím, jestli to bylo slyšet v rádiu, ale pro kluky to byla asi nejzmatenějších pár vteřin, protože křičeli »Ne, doleva ne!« Bylo to hodně vzrušující!" popisuje Hamilton ještě jednou a podrobněji zmíněnou akci.

Vytisknout

Diskuze: Hamilton vyvázl s napomenutím, ke komisařům byl vstřícný + VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 25, poslední 24.07.2018 16:14 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 25 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Kevin Magnussen ukázal, jak se bojuje za týmové barvy

Ohlédnutí za GP Saúdské Arábie

Letecký pohled na okruh v Džiddě

GRAFIKA: Startovní rošt v Džiddě - Red Bull v 1. řadě před Ferrari

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Kvalifikaci ovládl Verstappen, Bearman v bitvě s Hamiltonem

Max Verstappen v Bahrajnu

V závěrečném tréninku nejrychlejší Verstappen, Bearman desátý. Zhou havaroval

Carlose o víkendu za volantem neuvidíme

Ferrari náhle mění sestavu: Sainz se už v Bahrajnu nesveze, místo něj povolán nováček

Max Verstappen s novým Ferrari SF-24 při testech v Bahrajnu

První trénink v Saúdské Arábii pro Verstappena, druhý pro Alonsa

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell společně na pódiu

Verstappen k Mercedesu? "Bylo by to vzrušující," reaguje Russell

Fernando Alonso v Bahrajnu

Scházejí nám 3 či 4 desetiny, popisuje zklamaně Alonso. Briatore pro něj hledá tu nejlepší možnost

Max Verstappen pro sezónu 2024

U Red Bullu vládne napětí dál, Verstappen volá po konci Hornera. Odejde Max ke konkurenci?

Max Verstappen a Sergio Pérez přivezli Red Bullu 29. double

PROHLÁŠENÍ po závodě: Verstappen nečekal, že vše bude tak snadné

  • Pátek

    • 1. Trénink (2:30 - 3:30)
    • 2. Trénink (6:00 - 7:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (2:30 - 3:30)
    • Kvalifikace (6:00)
  • Neděle

    • Závod (5:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lewis Hamilton s Mercedesem dnes exceloval

Nejvyšší rychlosti GP Německa: Hamilton překonal 346 kmh, Räikkönen o 30 km/h…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud