Lidem se moc nelíbí, ale svůj přínos bude mít aneb FIA rozprašuje mýty o ochraně Halo + VIDEO

Albert Hadáček, 5. srpna 2017, 17:34 Google+

Týmy budou nuceni od příštího roku implementovat na své vozy ochranu kokpitu Halo. A přestože se nejedná zrovna o okulahodící řešení, tak by mělo mít svůj bezpečnostní přínos.

Počet komentářů:  24 komentářů (Poslední 15.08. 10:34) Napište svůj názor
Sebastian Vettel při posledních předsezónních testech v Barceloně s ochranou kokpitu

Sebastian Vettel při posledních předsezónních testech v Barceloně s ochranou kokpitu | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Před nedávnem jsme vám přinesli některá prohlášení pilotů ohledně tohoto rozhodnutí Mezinárodní automobilové federace. Názory jezdců se dosti liší. Například Vettel s Räikkönenem nemají s Halo problém, Hamilton rozhodnutí FIA respektuje, ale mezi fandy se neřadí. No, a jezdci jako Magnussen či Hülkenberg jsou jasně proti.

To ale na situaci nic nezmění a po ne úplně vyhovujících testech hned dvojice ochranných štítů budou piloti jezdit s touto pomyslnou svatozáří kolem své hlavy. O rok později by Halo měly začít používat i další závodní série vozů s otevřenými kokpity pod hlavičkou FIA.

Video: Zástupci FIA na tiskové konferenci vysvětlují zavedení ochrany kokpitu Halo

Pojďme se tedy podívat, jak Mezinárodní automobilová federace vyvrací některé z mýtů a nepodložených hypotéz ohledně negativního dopadu Halo na současnou F1 a především pak nefunkčnost této ochrany při některých scénářích.

Halo nedokáže ochránit
Hned po vzhledu se většina kritiků pustila i do jeho případné funkčnosti. Během diskuzního panelu ohledně Halo ale zástupce FIA řekl, že testy provedené za scénářů auto-auto a auto- vnější objekt přinesly kýžené ovoce. K simulaci byla použita například nehoda Romaina Grojseana a Fernanda Alonso z Belgické GP 2012. Tenkrát Francouzův Lotus přeletěl přes Alonsovo Ferrari. Pak FIA analyzovala několik dalších nehod, včetně kolize mezi Wehrleinem a Buttonem z letošní VC Monaka.

"Dali jsme na vozy Halo a simulovali jsme některé nehody. Neřešili jsme ale jen dané okolnosti, ale také další teoretické scénáře. Autem jsme hýbali o 5 cm a 10 cm do všech stran. Následně jsme zkoumali, jaký by v těchto scénářích mělo Halo dopad - neutrální, pozitivní či negativní. Konečné číslo pozitivních výsledků nakonec značně převýšilo scénáře, kdy by použití ochrany mělo neutrální či negativní dopad," řekl zástupce FIA Mekies.

Co se týče poslední smrtelné nehody v královně motorsportu - kolize mezi jeřábem a Marussií Julese Bianchiho v Suzuce 2014 - test FIA vyšel jako neutrální, Halo by tedy za daných okolností běh dějin asi nezměnilo. Na druhou stranu, při smrtelné nehodě expilota F1 a závodníka série IndyCar Justina Wilsona z roku 2015 by Halo náraz zmírnilo. Pozitivní dopad by Halo mělo i u smrtelné nehody Henryho Surteese ve Formuli 2 z roku 2009.

Krom havárií Mezinárodní automobilová federace testovala i ochranu proti případnému incidentu s úlomky, které se během závodu na trati dost často objevují. Se současnou konstrukcí náprav není již velmi pravděpodobné, že by z auta upadla pneumatika, a díky velikosti současných gum Pirelli je dost velká šance, že by Halo hlavu pilota ochránilo.

"Koukali jsme na matematické studie, které brali v potaz milióny součástek, které na Halo létaly ze všech stran. Statisticky můžeme jasně ukázat, že Halo zvyšuje ochranu proti malým objektům, které na pilota mohou přiletět, v porovnání se situací, kdy Halo vůz nemá," dodal zástupce FIA.

Zhorší se viditelnost
Jezdec v kokpitu s Halo kouká na trať skrze přední konstrukční trubku. Hodně jezdců zprvu tvrdilo, že to znatelně ovlivní viditelnost. Realita je ale prý jiná: "Valná většina jezdců je s viditelností spokojená. Jeden nebo dva jezdci po prvních jízdách tvrdili, že cítí pocit klaustrofobie, ale určitě si s tím ještě poradíme," řekl Mekies.

Dle FIA jsou na tom jezdci Formule 1 v porovnání s takovými závody vytrvalostních prototypů ještě dobře: "S vozy kategorie LMP1 jsme měli opačný problém. FIA musela zasahovat do minimálního pole viditelnosti, jinak by totiž inženýři navrhli vozy, kde jezdci neuvidí takřka nic. Jezdci v F1 jsou na tom s viditelností lépe než v jiných kategoriích. Mezinárodní automobilová federace navíc pracuje na ztenčení předního úchytného pilíře. Nyní má 20 mm a pro rok 2018 je plánovaná šířka 16 mm. Uvidíme, jak dopadnou testy a kam to až dotáhneme."

img-responsive

Ochrana halo nad hlavou jezdce, výhled z vozu Sauber C35 | foto: Sauber Motorsport AG

Testovací pilot Mercedesu George Russell po testech v Maďarsku řekl, že viditelnost byla s Halo v určitých případech dokonce lepší: "Halo mě překvapilo, měl jsem mnohem lepší výhled, než jsem si vůbec představoval. Jeden pozitivní poznatek: na konci dne, kdy slunce zapadalo, Halo dokázalo blokovat paprsky, takže jsem viděl lépe, než by tomu bylo normálně v 17:30," řekl devatenáctiletý Brit, jenž vede letošní ročník závodů GP3.

Pro jezdce bude těžší vylézat
Při prvních testech Halo si jezdci stěžovali na obtížné vylézání z kokpitu. To ale bylo do jisté míry způsobeno tím, že se jednalo o prototypy, které nebyly přizpůsobené na váhu lidského těla. Finální verze ochrany Halo dovolí jezdcům, aby se zapřeli a budou se tak moci vytáhnout technikou à la klik na bradlech.

George Russell to vidí spíše jako otázku zvyku, se správnou technikou prý lze Halo opustit vcelku dobře. FIA dokonce analyzovala Alonsovu nehodu z loňské Velké Ceny Austrálie a výsledky jsou opět pozitivní. Piloti totiž díky konstrukci Halo mají více prostoru, než by jinak rozmašírovaný kokpit nabídl. I tak se ale Mezinárodní automobilová federace rozhodla zvýšit časový limit na opuštění vozu z dnešních 5 sekund na 8-10 vteřin.

Narušení konstrukce může být pro piloty nebezpečné
Tvrdý náraz by mohl konstrukci porušit. Následně by pak některý z podpůrných pilířů mohl pilota zranit. V této otázce, ale Mekies trefně podotýká, že pokud by nějaký náraz poničil konstrukci, tak by měl pilot štěstí, že tento typ ochrany měl. 

"Máme jistotu, že tu není žádný scénář, kdy se Halo zdeformuje v oblasti pilotovy hlavy v situaci, kdy ho budeme chtít sundat? Zaprvé, pokud se toto stane, tak všichni budeme rádi, že Halo bylo na voze, pokud totiž něco zdeformuje tuto ochranu, tak si představte, jak by dopadl pilot bez ní. Testovali jsme spoustu sad nářadí, které si dokážou s Halo poradit. Podařilo se nám udělat takové, které se vlezou do záchranného vozu a konstrukci Halo rozřežou raz dva. Takže i v extrémních případech, které si jen těžko budeme představovat, jsme schopni tento problém vyřešit."

img-responsive

Williams v Mexiku | foto: Williams F1 Team

Výsledky testů ukázaly, že rozřezání přední příčky zabere 2 vteřiny, s bočními pilíři si pak speciální rozbrus poradí za 5 vteřin.

Odpudivý design se ani časem nezlepší
Nalijme si čistého vína. V současné době existují vesměs 2 skupiny fanoušků - ti, kterým se Halo vzhledově vůbec nezamlouvá, a ti, kterým moc nevadí, jelikož přináší bezpečnostní benefity. Asi se nenajde nikdo, kdo by řekl, že monopost Formule 1 se svatozáří vypadá lépe než bez ní.

Charlie Whiting ale mírní vlny nevole. Zatím totiž týmy i veřejnost viděly jen prototypy a vzhled se bude kvůli aerodynamice a pevnosti konstrukce i nadále vyvíjet. Realita tedy bude taková, že vozy nebudou mít na svém kokpitu unifikovaný kus černého "železa".

"Týmy zatím neprozkoumaly všechny možnosti, jak Halo navrhnout tak, aby bylo o něco více okulahodící. Zatím jsme viděli jen holé designy. Když Williams vyzkoušel bílou verzi, která se barevně shodovala s jejich vozem, tak se na to dalo koukat. Myslím si, že na tom se shodneme. Věřím, že si na to fanoušci zvyknou, teď jsou emoce prostě vypjaté. Až týmy přijdou s různými návrhy, tak si myslím, že to nebude tak hrozné, jak si všichni myslí," řekl Whiting.

Vytisknout

Diskuze: Lidem se moc nelíbí, ale svůj přínos bude mít aneb FIA rozprašuje mýty o ochraně Halo + VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 24, poslední 15.08.2017 10:34 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 24 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Kimi Räikkönen na pódiu po  závodě v Maďarsku

Gesto Ferrari bylo nominováno na prestižní cenu Laureus + VIDEO

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud