V kalendáři F1 se musí doladit poslední maličkosti, Ecclestone je optimistou

Robert RoBertino Pavelka, 25. listopadu 2016, 16:00 Google+

Příští rok uvidíme dvě desítky Grand Prix na čtyřech kontinentech - od Grand Prix Jihoafrické republiky čeká černý kontinent marně na svůj závod. I když ještě přetrvávají drobné resty, Ecclestone věří, že se vše podaří zvládnout.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Interlagos je z určitého úhlu pohledu posledním nejistým bodem v kalendáři

Interlagos je z určitého úhlu pohledu posledním nejistým bodem v kalendáři | foto: McLaren

Sdílejte článek

Ten poslední reálný otazník představují po vyřešení otázky kanadské Grand Prix jejich brazilští kolegové, což potvrdil i Bernie Ecclestone. Ale při bližším pohledu zjišťujeme, že ani Grand Prix Itálie dosud nebyla smluvně potvrzena, ale v tomto případě Ecclestone uznává jako spolehlivou i formální dohodu. Definitivně bude kalendář F1 2017 posvěcen ve Vídni 30. listopadu.

"Jediným skutečným otazníkem zůstává Grand Prix Brazílie. Pořád ho řešíme a já jsem si jist, že ho i vyřešíme," komentoval situaci Ecclestone s tím, že nová dohoda nedošla dál než k podání ruky, navzdory skutečnosti, že ředitel italského okruhu je toho času v Londýně. "Spoustu věcí řeší jen podáním ruky, to jsou prostě Italové! Tento týden nepodepsali, protože ještě chtělil něco pozměnit ve smlouvě, která už byla odsouhlasená. Ale ohledně Monzy se vůbec nedomnívám, že by se bylo čeho obávat," dodal Ecclestone.

Jiná je situace s Grand Prix Německa. Jak už jsme informovali, příští rok naši západní sousedi závod F1 hostit nebudou, pro rok 2018 je ve hře Hockenheimring. Je jenom otázka, jestli dojde k dohodě.

"Měli jsme kontrakt, podle kterého se v pořadatelství německé Grand Prix střídali Nürburgring a Hockenheimring. Domnívali jsme se, že bychom nabídli možnost konání závodu příští rok Hockenheimringu, který měl zajištěnou smlouvu na přespříští rok, kdy také jeho kontrakt vyprší. Nejsem z nezájmu Němců zklamaný, spíš překvapený. Co potřebuje země, když má zájem o F1? O co víc se mohou zajímat? Rozhodně jim nechybí ani značky, ani piloti," komentuje Ecclestone absenci německého závodu v příštím ročníku.

img-responsive

Německo bylo tradiční zemí Grand Prix, teď hrozí, že o F1 nadlouho přijde | foto: Daimler AG

Na skok do Asie

Ačkoliv podoba kalendáře už byla zveřejněna, Ecclestone pořád ještě připouští změny termínů v případě Maďarska, Singapuru, Malajsie a Mexika. "Pořád se něco mění, že si to už ani sám nepamatuji. Oficiálního kalendáře se dočkáme příští týden, určitě se vyplatí na něj počkat," pokračuje Ecclestone. Zároveň potvrdil, že otázka další existence GP Singapuru se jeví jako pochybná.

"Údajně je to stojí moc peněz, než aby pokračovali v pořádání závodu. Když jsme ten kontrakt tvořili, vůbec se nemluvilo o umělém osvětlení, to bylo až potom, kdy jsem jim navrhl, aby Grand Prix vypadala takhle a oni utratili dalších 20 milionů. Říkali: »Za deset let zaplatíme své dluhy, tak bychom chtěli být trochu levnější«. Udělali to, co považovali za užitečné pro svou značku. Já bych o Singapur přišel nerad, existují jiné závody, které bych klidně mohl postrádat," vyjádřil se k problematice singapurského závodu Ecclestone. 

Naopak ho nijak zásadně nermoutí rozchod s pořadateli Grand Prix Malajsie. Přijal vyjádření vlády a neřekl jediné křivé slovo: "Zdá se, že je rozhodnuto. Byli to milí, příjemní lidé, nikdy jsem s nimi neměl žádný problém, vždy bylo všechno v pořádku," hodnotí malajské pořadatele Ecclestone.

Otazníky kolem Baku

U Grand Prix, která se opět odehraje v kulisách ázerbajdžánské metropole Baku se opět licituje ohledně termínu, který znovu koliduje se slavným vytrvalostním závodem 24 hodin Le Mans. Ve hře je i změna názvu na Grand Prix Ázerbajdžánu (tak byl závod uveden i v předběžném kalendáři), i když nebylo zdůvodněno, co se pořadatelům na titulu Grand Prix Evropy nelíbí. 

img-responsive

Městský okruh v Baku | foto: FIA

"Tahle věc je pořád v procesu vyjednávání, ale usilujeme o změnu. Více se snad dozvíme na začátku příštího měsíce... pořád je třeba vyřešit hodně problémů, než budeme moci přejít na Grand Prix Ázerbajdžánu," líčí situaci promotér místního závodu.

Promotér Arif Rahimov žádá FIA, aby změnila termín 18. června, protože podle jeho názoru letos závod v ulicích Baku měl horší sledovanost právě kvůli kolizi s 24 hodin Le Mans. Proto doufá, že se příští týden ve Vídni Rada motoristického sportu rozhodne v jeho prospěch.

"Podle mého názoru nemůžeme být spokojeni s datem přiděleným pro náš závod. Kvůli Le Mans se o nás tolik nepsalo. I přesto, že v motorsportu jsme měli do jisté míry prioritu, ale chceme ještě víc. Pokus podaří změnit datum tak, abychom se vyhli stejnému termínu s Le Mans, bude to pro nás přínosnější," tvrdí Rahimov.

Další věc, která promotérovi vadí, je těsná návaznost na Grand Prix Kanady, protože tu velkou roli hraje velká vzdálenost mezi oběma místy, což je problém nejen logistiky, ale také časového rozdílu.

"Právě časový rozdíl hraje proti nám. Přiznávám, že jsme o tom s Kanaďany doposud nemluvili, ale rádi bychom termín konání našeho závodu změnili. Pro nás to je logistická noční můra. Musíme v úterý vyložit šest obřích tryskáčů. To obnáší nějakých 900 tun materiálu, které musí být do 24 hodin na okruhu. Dokázali jsme to, F1 cargo vyjádřilo spokojenost s naší prací, ale bylo to opravdu hodně těžké," hodnotí situaci Rahimov.

 

Vytisknout

Diskuze: V kalendáři F1 se musí doladit poslední maličkosti, Ecclestone je optimistou

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Max Verstappen a Sebastian Vettel v závodě v Austinu

Vettel chválí Verstappenův výkon z Brazílie a vyjadřuje se k poslané SMS

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

  6. SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud