Představení Suzuky: Ležatá osmička, v níž Hamilton potřebuje porazit Rosberga + VIDEO

Petr Hlawiczka, 6. října 2016, 20:00 Google+ Trať

Sedmnáctý podnik sezóny 2016 Formule 1 hostí o víkendu japonská Suzuka. Jaké výzvy před týmy a jezdce staví jedinečný okruh ve tvaru osmičky a co tam můžeme očekávat? Jak jsou na tom piloti s výběrem pneumatik a se svými pohonnými jednotkami?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Sennova esíčka v Suzuce

Sennova esíčka v Suzuce | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

V Japonsku se bude závodit bez přestávky hned další víkend po Velké ceně Malajsie, kde si pro třetí místo dojel Nico Rosberg. Díky selhání motoru svého týmového kolegy Lewise Hamiltona navýšil svůj náskok v šampionátu na 23 bodů. Pokud by tentokrát vyhrál, pak by Britovi k titulu nestačilo ani to, že by svého týmového kolegu ve všech zbývajících závodech porazil.

Red Bull se dočkal svého prvního doublu v turbo-hybridní éře a v Suzuce, kde se pojede po dvaatřicáté v historii, by chtěl znovu útočit na vítězství, okruh by měl jejich vozu sedět. Do tohoto boje se chce zapojit i Ferrari, které se ještě stále nevzdalo naděje na zisk druhého místa v šampionátu konstruktérů.

Napínavý duel probíhá o čtvrtou příčku mezi Force Indií a Williamsem. Ten sice skončil v Sepangu výše, jenže indická stáj bodovala s oběma vozy, a tak svému soupeři o další dva body utekla - rozdíl je pořád velmi malý, oba týmy dělí tři body.

McLaren s Hondou bude chtít v domácím závodě předvést další dobrý výkon a udržet si svůj náskok před Toro Rosso, na víc už žel letos pomýšlet nemůže. Alonso bude konečně závodit s novým motorem, který si vyzkoušeli v Malajsii, Button si na něj bude muset počkat do USA (stáj se chce před svými fanoušky vyhnout penalizacím). Stáj z Wokingu se neustále zlepšuje a trať, která je náročná na šasi a aerodynamiku, bude skutečnou prověrkou jejich vozu a pokroku. Rychlostně se už dotáhli na týmy před sebou (v Malajsii dokonce předčili Williams).

Velká cena Japonska je vypsána na 53 kol, a protože každé z nich měří 5807 metrů, délka závodu činí 307,471 km. Povrch dráhy nacházející se 60 m n. m. je velmi hladký, loni byl přeasfaltován. Trať je velmi úzká, což ztěžuje předjíždění.

Došlo tehdy i k úpravě odvodňovacího systém dráhy a umístění odklízecích traktorů v důsledku tragické nehody Julese Bianchiho před 2 roky.

Mapa okruhu v Suzuce

Mapa okruhu v Suzuce | zdroj: FIA

Týmy se v nastavení soustředí zejména na dobré vyvážení. Ačkoliv je Suzuka bohatá na rychlé zatáčky, obsahuje i několik velmi pomalých a v podstatě jde o trať, která vyžaduje vysoký přítlak - v mnoha je proto inženýry přirovnávána k Silverstone, navíc je zde však převýšení 40 metrů mezi nejvyšším a nejnižším bodem.

Příliš vysoký přítlak má negativní dopad na výkon kvůli dlouhým rovinkám, týmy musí hledat ideální správný kompromis. Nedotáčivost vede k velkému zpomalení časů na kolo (kritické zejména pro Sennova esíčka a v zatáčce Spoon před dlouhou rovinkou).

Potřebná je dobrá stabilita při brzdění i schopnost rázně přejíždět obrubníky v posledním sektoru. Křídla jsou nastavena pro podobné úrovně přítlaku jako v Británii či v Barceloně - tedy ne na maximum.

Suzuka má 18 zatáček, z toho je 8 levotočivých a 10 pravotočivých. Jde o vyváženou kombinaci, která rovnoměrně zatěžuje všechny pneumatiky. Pod 100 km/hod se projíždějí dvě místa, nad 250 km/hod čtyři zatáčky.

Velmi rychlá zatáčka 130R, jež se nachází 1250 m (20 % okruhu) za předchozí zatáčkou Spoon. Projíždí se na plný plyn v rychlosti téměř 315 km/h, před šikanou vozy akcelerují až na 340 km/h.

Náročná je v počátečních fázích závodu s velkým množstvím paliva, kdy piloti musí trochu ubrat. V ní na ně působí přetížení 3,5 G po dobu 1,6 sekundy. Poté se prudce brzdí do šikany vedoucí na cílovou rovinku, inženýři proto musí zajistit efektivní brzdění motorem, stejně jako stabilní záď při tomto velkém zpomalení.

Na plný plyn se projíždí 50 % vzdálenosti (54 % času) okruhu. Nejdéle mají piloti sešlápnutý plyn za zatáčkou Spoon a následující 994 m dlouhé rovince - přibližně 17 sekund. Piloti na ní dosahovali maximálních rychlostí kolem 320 km/h. Rovinky tvoří 40 % kola.

K předjíždění pobízí pouze jedna DRS zóna, která se nachází na startovní/cílové rovince 100 m před kontrolní čárou. Bod detekce FIA umístila 50 m před zatáčku č. 16.

Stav použitých součástí pohonných jednotek před Velkou cenou Japonska 2016

Stav použitých součástí pohonných jednotek před Velkou cenou Japonska 2016 | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Na motory klade japonská trať vysoké nároky kvůli své vysokorychlostní povaze, plynule na sebe navazující rychlé zatáčky v úvodní části, esíčka, vlásenky i dlouhou rovinku. V Sennových esíčkách je důležitá ovladatelnost a hladké dávkování výkonu. Piloti do nich najíždějí rychlostí kolem 245 km/hod a rychlost si udržují až do výjezdu z nich.

V rychlosti 340 km/h se písty otáčejí 200krát za sekundu, čímž se uvnitř ICE vytvářejí enormní síly. MGU-K se dobíjí zejména při brzdění do vlásenky (zatáčka č. 11) a do šikany, které vyžadují přesné dávkování krouticího momentu, aby se pilotům neprotáčela kola, když je přilnavost nízká. Jde o nejpomalejší místo okruhu (85 km/h), kdy brzy vytvářejí ohromné množství tepla a energie - zde ji je dokonce více, než mohou týmy dle pravidel zrekuperovat.

MGU-H sbírá energii zejména na rovinkách a v plynulých esíčkách díky konstantnímu výfukovému proudění. Piloti v nich tráví přibližně 15 sekund na čtvrtém až šestém rychlostním stupni. Dobrou příležitostí je i zatáčka Spoon, kde mají částečně sešlápnutý plyn až pět sekund.

Rychlé změny směru vystavují vnitřní součástí motoru a lubrikační systémy vysokým přetížením, proto je třeba pravidelně kontrolovat jejich minimální úrovně.

Druhá část od výjezdu ze Spoon po konec cílové rovinky  je o maximálním výkonu, 90 % tohoto úseku (17 sekund) se jede na plný plyn - rychlosti by na 1250m dlouhé rovince mohly dosahovat přes 330 km/h (tzv. speed trap se ale nachází až na výjezdu ze 130R, tedy opět ne příliš reprezentativně).

Deset kg benzínu zpomaluje vozy o 0,39 sekundy na kolo, spotřeba se pohybuje kolem 1,78 kg benzínu na kolo. Inženýři díky tomu mohou přetěžovat motor - spalovat o něco více paliva, než je potřeba. Vyšší průměrný průtok paliva spalovacím motorem vytváří větší výkon, což umožňuje MGU-K rekuperovat více energie pro dobíjení baterií, aby se lépe vyhovělo požadavkům pilota a dosáhlo rychlejšího času na kolo.

Převodovka je zatěžována průměrně, během kola změní rychlost 42krát, což dělá celkem 2226 přeřazení během závodu.

Podrobnější údaje o brzdění do všech zatáček v Suzuce

Podrobnější údaje o brzdění do všech zatáček v Suzuce | zdroj: Brembo

Brzdí se na 11 místech, velmi tvrdě pouze před vlásenkou č. 11 a poslední šikanou. Podobně jako v Silverstone se po většinu kola chladí, takže na rozdíl od Singapuru se pozornost věnuje spíše tomu, aby byly brzdy udržovány v dostatečné teplotě. Opotřebení brzdového materiálu je průměrné.

Na brzdě tráví piloti 11 % času jednoho okruhu. Nejtěžší místo je čeká před závěrečnou šikanou, k níž se blíží rychlostí převyšující 306 km/h. Na 144 metrech během 1,62 sekundy musí zpomalit na 85 km/h. Při tlaku na brzdový pedál o síle 145 kg na ně působí přetížení 4,1 G a výkon brzd dle společnosti Brembo dosahuje 1685 kW.

Pirelli přiveze ze své nabídky ty nejtvrdší směsi stejně jako minulý týden do Malajsie: měkkou (žlutá barva), středně-tvrdou (bílá) a tvrdou (oranžová). Na okruhu je několik zatáček, kde pneumatiky dostávají velmi zabrat: 130R, Spoon a zatáčka č. 7, kde boční přetížení dosahuje 3,4 G (tlak 800 kg na jednu pneumatiku).

Očekává se, že týmy ve svých strategiích budou volit dvě zastávky, možnou alternativou je i třízastávková strategie. Limitujícím faktorem je teplotní degradace předních pneumatik, která je společně s jejich opotřebením tradičně vysoká.

Výběr pneumatik pro Velkou cenu Japonska 2016

Výběr pneumatik pro Velkou cenu Japonska 2016 | zdroj: Pirelli

Boxová ulička měří 392 m, průjezd 80km/h rychlostí zabere 17,65 s. Z pole position to je do vrcholu první zatáčky 405 m - po startu se tedy bude dát  využít zaváhání soupeřů. Kvůli náročnosti na předjíždění je pozice na roštu důležitá (průměr pozice vítěze: 2,45). Pravděpodobnost výjezdu safety caru je 35 %.


Rekord závodu v Suzuce drží již osm let Kimi Räikkönen, který zvládl kolo za 1:31,540 min. Loni byl Lewis Hamilton o téměř 5 sekund pomalejší (1:36,145 min).

 

Údaje z roku 2015

Nejrychlejší časy v trénincích
- 1. trénink: 1:49,434 (Sainz)
- 2. trénink: 1:48,277 (Kvjat)
- 3. trénink: 1:33,995 (Rosberg)

Kvalifikace
- Q1: 1:32,844 (Hamilton)
- Q2: 1:32,632 (Rosberg)
- Q3: 1:32,584 (Rosberg)
Rozdíl Q3 - Q1: 0,260 s

Závod
- nejrychlejší kolo: 1:36,145 (Hamilton)
- maximální rychlost: 315,5 km/h (Rosberg v kvalifikaci)
- čas vítěze: 1:28:06,508 hod;   prům rychlost: 209,381 km/h
- pódium: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Vettel
- vítězná strategie: 2 zastávky (v 16. a v 31. kole)
- celkový počet zastávek: 44
- počet normálních / DRS předjetí: 12 / 9

Videopředstavení Suzuky Video: Představení okruhu a onboard záběry z vozu Nica Hülkenberga (zdroj: Formula1.com)

Přes 500 fotografií z loňského závodu v Suzuce najdete v naší fotogalerii zde.

Vytisknout

Diskuze: Představení Suzuky: Ležatá osmička, v níž Hamilton potřebuje porazit Rosberga + VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Závod v Baku

Závod v Baku by měl být přejmenován na Velkou cenu Ázerbájdžánu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  3. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  4. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  5. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  6. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud