Představení Malajsie s novými zatáčkami: Dostihne Hamilton a Ferrari své soupeře? + VIDEO

Petr Hlawiczka, 29. září 2016, 06:00 Google+ Trať

Šestnáctý podnik sezóny 2016 Formule 1 hostí Sepang, který prošel rozsáhlou úpravou okruhu. Jaké technické nároky klade na techniku a jezdce? Jak jsou na tom se svými pohonnými jednotkami a kolik směsí kterých pneumatik si nechali přivézt? Co můžeme od víkendu očekávat? Dostihne Lewis Hamilton svého týmového kolegu a Ferrari Red Bull?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Okruh v Malajsii, na němž se bude o víkendu závodit

Okruh v Malajsii, na němž se bude o víkendu závodit | foto: Tilke GmbH & Co.

Sdílejte článek

Velká cena Malajsie, která se jezdí od roku 1999 na jednom z prvních okruhů navržených Hermannem Tilkem, se vypisuje na 56 kol a svou délkou 310,408 km. Jedno kolo měří 5 543 metrů.

V pozici lídra šampionátu do ní míří Nico Rosberg s náskokem 8 bodů na svého týmového kolegu z Mercedesu Lewise Hamiltona, s nímž bojuje o mistrovský titul. Těsné to je taky mezi dvojicí Ferrari - Sebastian Vettel se nachází na čtvrté příčce o pět bodů před Kimim Räikkönenem.

Vyrovnané to je rovněž v poháru konstruktérů v duelu o druhou příčku za Mercedesem. Třetí Ferrari na druhý Red Bull ztrácí 15 bodů. Do konce sezóny chce Scuderia nasadit ještě několik novinek a toto manko smazat.  Force India má na čtvrtém místě náskok jediného bodu před Williamsem, sedmé Toro Rosso také nevzdává souboj s McLarenem o šestou příčku - oba týmy dělí 7 bodů.

Za zmínku stojí velký milník Jensona Buttona, jehož čeká 300. start do velké ceny. V historii F1 tuto hranici překonali pouze Michael Schumacher (v Singapuru 2012) a Rubens Barrichello (Japonsko 2010). Brazilec doposud drží rekord v počtu odjetých závodů (322).

Nejúspěšnějším je zde Sebastian Vettel, který dokázal čtyřikrát vyhrát, loni poprvé s Ferrari. Třikrát zde triumfovali Michael Schumacher a Fernando Alonso - ten dokonce pokaždé s jiným týmem (2005 - Renault, 2007 - McLaren a 2012 - Ferrari, které je zde se 7 vítězstvími nejúspěšnějším konstruktérem).

Mapa okruhu v malajském Sepangu

Mapa okruhu v malajském Sepangu | zdroj: Formula1.com

Start závodu je plánován na 15 hod místního (9 hod našeho) času, obvykle se během víkendu objeví silný déšť. Vlhkost vzduchu dosahuje často 100 % a teplota vzduchu až 40 °C a na dráze byste mohli smažit vajíčka.

Sepang nabízí zajímavou směsici 15 zatáček - pomalých, středně-rychlých i velmi rychlých. Jejich průměrný poloměr dosahuje 136 °. Většina z nich (10) je pravotočivých, jezdí se ve směru hodinových ručiček.

Letos však doznaly velkých změn - přeasfaltována byla kompletně celá trať včetně boxové uličky, navíc v zatáčkách č. 2, 5, 9 a 15 došlo ke změně úrovně a profilu (sklonu), což bude mít velký dopad na volbu závodní stupy a podle pořadatelů i na možnosti předjíždění. Došlo tedy k první velké změně od roku 1999 a týmy čeká v podstatě nový začátek.

Letos se opět dočkáme dvou DRS zón: první bude začínat 104 m za zatáčkou č. 14, ta druhá na startovní/cílové rovince hned 28 metrů za zatáčkou č. 15. Obě ale sdílejí jedno místo měření časových odstupů mezi vozy. To se nachází 54 m za zatáčkou č. 12. Jde o letošní novinku, protože do loňska byly obě zóny nezávislé (druhé místo detekce se nacházelo před cílovou rovinkou).

Rovinky tvoří 35 % kola. Ta nejdelší měří 1029 m, maximální rychlost by na ní mohla dosáhnout 329 km/h s aktivovaným DRS a plným výkonem ERS. Na plný plyn se jezdí 56 % času (43 % vzdálenosti) okruhu. Předjíždění zde není problémem, piloti i diváci si proto často mohou užít krásných soubojů.

Video: Proměna poslední zatáčky a dopad na závodní stopu

Týmy voli tvrdší nastavení podvozku kvůli rychlé změně směru, přítlak je velmi důležitý zejména v šikaně tvořené velmi rychlou pátou a šestou zákrutou, které vozy F1 loni projížděly rychlostí kolem 250 km/h. Proto ho volí v Malajsii více (cca 80 % z maxima) - jeho úrovně jsou velmi podobné těm užívaným například v Austrálii.

Krom výkonu na rovinkách je kvůli pomalé první, druhé, deváté a poslední zatáčce důležitá velmi dobrá trakce a ovladatelnost. K tomu pomáhá správné mapování motoru společně s mechanickým nastavením zavěšení. Sepang klade vysoké nároky na chlazení, proto týmy v karosérii otevírají dodatečné otvory, které snižují aerodynamickou efektivitu.

Pro dosažení dobrého času je velmi důležitý úsek mezi 7. - 11. zatáčkou. Vyžaduje velmi dobré nastavení a vyvážení. Náročné jsou pro piloty zatáčky č. 5 a 12, v nichž na ně působí boční přetížení až 3,9 G.

Brzdy jsou v nich namáhány průměrně. Často se však zpomaluje při vysokém bočním přetížení, což pneumatiky Pirelli nemají rády. Kritické to je zejména v zatáčce č. 14, kde piloti potřebují při brzdění velmi dobrou stabilitu. Na brzdovém pedálu piloti stráví v osmi místech celkově 19 % času jednoho kola, průměrné přetížení dosahuje 3,9 G.

Na velmi dlouhých rovinkách má třecí materiál hodně času k efektivnímu chladnutí. Nejkritičtější je správná volba velikosti brzdových kanálků, které musí umožnit optimální management provozních teplot brzdového systému ve všech částech dráhy.

Nejtvrdší brzdění na piloty čeká hned v první zatáčce, do níž musí za 1,57 sekundy na 141 metrech zpomalit z 329 km/h na 86 km/h, přičemž na ně působí přetížení 5,4 G. Na pedál musí vyvinout tlak 155 kg a dle společnosti Brembo dosahuje výkon brzd 2828 kW. Přehled údajů o brzdění v ostatních zatáčkách najdete v přiložené tabulce.

Podrobnější údaje o brzdění do všech zatáček v Sepangu

Podrobnější údaje o brzdění do všech zatáček v Sepangu | zdroj: Brembo

Motor s vnitřním spalováním (ICE) jede na plný plyn po 56 % kola, což je nad průměrem sezóny (nejvyšší zátěž je v Monze - až 75 % kola). V Sepangu na kilometrové rovince jede ICE naplno 10 sekund.

Při plném plynu současné F1 motory točí 12 tisíc ot/min, tj. více než 200 otáček a 100 zapálení za sekundu - jedno přitom trvá zhruba 3 ms. Palivo se proto musí spalovat rychle a efektivně. Horké plyny vznikající při tomto spalovacím procesu pak pohánějí turbínu a MGU-H, který je připojený k ose turba.

Vysoké teploty u nasávaného vzduchu (v Malajsii až 50 °C) mohou vyžadovat změnu v časování zapalování, aby nedocházelo k detonacím uvnitř válce (tzv. knock efekt), což je jedním z největších problémů u turbomotorů. Zde trochu pomáhá vlhkost, protože snižuje tlak ve válci. Teplota vody v rámci pohonné jednotky přesahuje 100 °C (bod varu), což je možné díky tlaku, který zabraňuje jejímu vypařování v chladicím systému.

Dvě dlouhé rovinky kladou velkou zátěž na turbo. Okolní podmínky tomu neprospívají, protože nedostatek vzduchu vede k tomu, že musí točit mnohem vyšší otáčky, aby vytvořilo stejný výkon. Vlásenky na konci dlouhých rovinek (č. 1/2 a 15) od něj vyžadují dobrou odezvu. Brzdné síly zpomalují motor na 6500 ot/min, zároveň na polovinu klesají také otáčky turba.

Stav použitých součástí pohonných jednotek před Velkou cenou Malajsie 2016

Stav použitých součástí pohonných jednotek před Velkou cenou Malajsie 2016 | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Pro motorgenerátor rekuperujicí kinetickou energii (MGU-K) představuje Sepang střední zátěž, kvůli nižšímu počtu brzdných bodů má minimální prostor pro sběr energie. To MGU-H je na tom díky dlouhým rovinkám mnohem lépe - z tohoto rekuperace energie z výfukových plynů je okruh jedním z nejefektivnějších. Jen ve druhém a třetím sektoru jede ICE naplno po 40 sekund, což dává MGU-H slušný prostor pro rekuperaci tepelné energie.

Deset kilogramů benzínu v Malajsii zpomaluje vozy o 0,4 s na kolo (loni byl průměr 0,34 s/10 kg), v závodě si letos musí všichni vystačit se 100 kg paliva, spotřeba tedy činí 1,75 kg/kolo (kolem 42,8 l/100 km).

Převodovku čeká 40 přeřazení během jednoho okruhu, v závodě zhruba 2240 změn převodových stupňů. Údaje týmů se v tomto liší - podle McLarenu je třeba řadit 57krát, podle Renaultu dokonce 73krát. Ve videu (viz níže) jsme napočítali 50 přeřazení během jednoho kola.

Pirelli s sebou do Sepangu veze to nejtvrdší ze svého portfolia, co má - tedy z hladkých měkkou (žlutá barva), středně-tvrdou (bílá barva) a tvrdou (oranžová barva), a to zejména kvůli vysokým teplotám a rychlým zatáčkám s vysokou energetickou zátěží.

Z pohledu pneumatik je Sepang čtvrtou nejnáročnější tratí v sezóně (po Silverstone, Barceloně a Suzuce). Nejvíce je zatěžována levá přední pneumatika, Pirelli očekává dvě až tři zastávky na závod.

Výběr pneumatik pro Velkou cenu Malajsie 2016

Výběr pneumatik pro Velkou cenu Malajsie 2016 | zdroj: Pirelli

Průjezd 421 m dlouhou boxovou uličkou zde zabere včetně výměny pneumatik 22 sekund, 60km/h rychlostí se dá projet za 18,95 s. Trať se nachází ve výšce 40 m n. m., převýšení během jednoho kola dosahuje 22 metrů.

Z pole position to je do první zatáčky solidních 683 metrů, což dává šanci na zisk pozice dobře startujícím jezdcům. Startovní čára je identická s tou cílovou.

Přes časté deštivé počasí je pravděpodobnost výjezdu safety caru díky širokým únikovým zónám v Sepangu nízká: 24 %.

Rekord zde stále drží Juan Pablo Montoya, který jedno kolo během závodu v roce 2004 zvládl za 1:34,223 min, v 2. kvalifikaci tehdy zajel Michael Schumacher dokonce 1:33,074 min. Loni zde byl v závodě nejrychlejší Nico Rosberg s Mercedesem - 1:42,062 min, v kvalifikaci okruh zvládl ještě rychleji Lewis Hamilton - 1:39,269 min.

Videopředstavení Sepangu Video: Představení okruhu a onboard záběry z vozu Maxe Verstappena (zdroj: Formula1.com)

Údaje z minulé sezóny

Nejrychlejší časy
- 1. trénink: 1:40,124 (Rosberg)
- 2. trénink: 1:39,790 (Hamilton)
- 3. trénink: 1:39,690 (Rosberg)
Zlepšení P3 - P1: 0,434 s

Kvalifikace
- Q1: 1:39,269 (Hamilton)
- Q2: 1:39,376 (Rosberg)
- Q3: 1:49,834 (Hamilton)

- vítězný čas závodu: 1:41:05,793 hod (prům. rychlost 184,225 km/h)
- pódium: 1. Vettel, 2. Hamilton, 3. Rosberg
- max. rychlost: 327 km/h (Bottas v závodě)
- počet zastávek: 50
- vítězná strategie: 2 zastávky (v 17. a v 37. kole)
- celkový počet normálních / DRS předjetí: 24 / 29

Přes 440 fotografií z loňského závodního víkendu v Malajsii najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Představení Malajsie s novými zatáčkami: Dostihne Hamilton a Ferrari své soupeře? + VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

V šampionátu nebude chybět ani GP Bahrajnu, jen se posune o něco kupředu

Kalendář Formule 1 pro rok 2017 je schválen. Kolik uvidíme závodů?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud