PROHLÁŠENÍ po závodě: Red Bull v šoku a co po kolizi říkají piloti Mercedesu?

Jana Šrámková / PH / iM2, 15. května 2016, 15:45 Google+

Přepisujeme historii! F1 má nového nejmladšího vítěze závodu. Max Verstappen ve Španělsku zazářil poté, co se po startu vyřadily oba Mercedesy. Jak hodnotí dnešní dramatický závod v Barceloně jednotliví piloti a představitelé týmů?

Počet komentářů:  6 komentářů (Poslední 16.05. 07:17) Napište svůj názor
Max Verstappen v Barceloně

Max Verstappen v Barceloně | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

RED BULL

Max Verstappen, 1. místo
Je to úžasné, nemůžu tomu uvěřit. Byl to skvělý závod. Musím poděkovat týmu za to, že mi poskytl tak výborné auto. Vyhrát ve svém prvním závodě je úžasný posit. Můj otec mi hodně pomohl v tom, abych tohle dosáhl. Je to paráda!

Tohle vítězství patří mému tátovi. Je to skvělé, bylo to pro mě jako vytrvalostní závod. Musel jsem udržet za sebou Räikkönena. Hlavně v posledních 10 sekolech to bylo velmi těžké. Nevěřil jsem svým očím, že se mi povedlo ho udržet za sebou. Ještě tomu stále nemohu uvěřit.

Daniel Ricciardo, 4. místo
Vettel komentoval v rádiu moji jízdu jako příliš agresivní. Typické. Na rozdíl od 99 % pilotů jsem se opravdu snažil o předjetí. Hodně jezdců prostě jen jede v závěsu a nepokusí se. Já se snažil, ale nevyšlo to. Nechtěl jsem se však spokojit se čtvrtým místem. Věděl jsem, že auta před námi dojíždíme a Seb mi stál v cestě k pódiu, potenciální výhře a já to zkusil.

Je lehké vidět Maxe na pódiu, ale pro mě je to, že já tam nejsem velkým zklamáním. Vedl jsem a bylo to na dosah. Měli jsme to ve svých rukou. Zkusili jsme strategii tří zastávek a zkusili to pozdě. Seb se už před nás dostal na stejné strategii. Věděli jsme, že nám chybí rychlost a že se tu těžko předjíždí. Nedávalo to smysl. Tehdy jsem si myslel, že všichni jedou na tři, ale nebylo tomu tak. je to frustrující, protože jsme zahodili výhru. Nerozumím tomu, většinou ten vepředu má lepší strategii, ale dnes to nevyšlo. Nechci ale znít nesportovně, Max dnes vyhrál při prvním závodě v týmu, cokoliv se stalo, on viděl cíl první. Je to pro něj velký den. Gratuluji. Jsem sice nabručený, ale ne na Maxe, jen na celou situaci.

Christian Horner, šéf týmu
Jsme stejně tak v šoku, jako vy. Věděli jsme, že máme šanci, když se oba Mercedesy v prvním kole vyřadily, ale to, co dokázal Max, to je neuvěřitelné. Po dvou zastávkách byl na limitu, což pro něj fungovalo parádně.

Je to fantastické mít v F1 nového vítěze, 18letého mladíka na nejvyšším stupni na pódiu. Ještě ani nemůže pít šampaňské. Občas tady dochází k zvláštním výsledkům. Viděli jsme před několika lety Pastora Maldonada, ale to bylo dáno čistě výkonností. Max neudělal po celý víkend žádnou chybu.

 

FERRARI

Kimi Räikkönen, 2. místo
Mám radost z Maxe, ale sám jsem zklamaný. To je ale závodění. Zkoušeli jsme to a zkoušeli, byl jsem rychlý a dostával jsem se blízko, ale nedokázal jsem se ho těsně držet v posledních zatáčkách. Pokoušel jsem se, ale nestačilo to. Po včerejšku bych byl asi s druhým a třetím místem spokojený, ale je to zklamání, když jsem byl už tak blízko.

Sebastian Vettel, 3. místo
Nejprve chci pogratulovat Maxovi, je to skvělý výkon a tohle je jeho den. My zkusili všechno se strategií, ale nakonec to úplně nefungovalo. Ale po ne tak dobrém včerejšku jsme dokázali odpovědět. Nicméně tento den patří Maxovi. My se na střední sadě pneumatik trošku trápili, celé odpoledne to pro nás byla pomalejší sada. Upřímně, myslím, že jsme na měkkých byli rychlejší než Red Bull, asi o půl sekundy, ale na střední sadě to bylo vyrovnané. Zkusili jsme jinou cestu a tři zastávky, ale rozdíl na středně-tvrdé sadě dnes nefungoval. To je něco, na co se musíme podívat a pochopit.

Maurizio Arrivabene, šéf týmu
Musíme být realističtí a akceptovat fakt, že pokud by závodil Mercedes, výsledek by byl jiný. Měli jsme šanci a neproměnili ji. I když jsme měli rychlé auto, zaplatili jsme cenu za špatnou kvalifikaci. Nyní se na ty problémy musíme podívat a posunout se dál. Gratuluji Maxovi.

img-responsive

Max Verstappen, nejmladší vítěz Formule 1 slaví na pódiu v Barceloně | foto: Red Bull Content Pool

WILLIAMS

Valtteri Bottas, 5. místo
Myslím, že jsme dnes dosáhli maxima možného, a jsem rád, že jsme získali dobré body. Věděli jsme, že naše auto nebylo během víkendu dostatečně rychlé, ale získali jsme dobrý výsledek. Jasně, rádi bychom bojovali o podium a vítězství, ale to nebylo tento víkend možné. Musíme pokračovat ve vývoji auta a najít rychlost na tratích jako tato. Věděli jsme, že když se stane nějaká nehoda, budeme schopni postoupit vpřed. Stalo se hodně věcí a my z nich těžili.

Felipe Massa, 8. místo
Nakonec to byl dobrý závod se ziskem několika bodů, když jsem vydělal deset míst. Závod byl těžký, navíc se pro nás nejednalo o ideální trať, ale přesto jsem spokojený. Vím, že jsme ve srovnání s Red Bullem ztratili body, ale tak to je. Jsem rád za Maxe, získal svoje první vítězství a to je mu teprve 18 let a už je ve špičkovém týmu. Doufám, že v Monaku to půjde lépe, ale měli jsme tam poslední dva roky problémy. Monako je takové, jaké je, tam se může stát vše.

Rob Smedley, šéfinženýr výkonnosti
Myslím, že Valtteri odvedl opravdu dobrou práci. Na konci prvního stintu jsme ho požádali, aby na to zatlačil, aby se dostal před Sainze a Péreze. Byli jsme připraveni ho zavolat, ale počkali jsme tak, aby se před ně mohl dostat. Vyšlo to, Valtteri byl velmi rychlý a tvrdě na to tlačil. Pak už to pro něj byl přímočarý závod. Závod Felipeho byl mnohem komplexnější. Byla to mnohem náročnější práce získat tyto čtyři body. Myslím, že v oblasti strategie jsme udělali opravdu dobrou práci. Tu jsme trochu měnili. Měli jsme v plánu třízastávkovou strategii, ale pak jsme v polovině závodu změnili plán, abychom se ujistili, že Felipe bude mít dostatečnou rychlost na to, aby mohl předjíždět a zlepšovat se, kdykoliv to bude potřeba.

 

TORO ROSSO

Carlos Sainz, 6. místo
Fantastický závod! Konečně jsme měli bezproblémový víkend. Jsem tak šťastný. Šesté místo je neuvěřitelný výsledek pro můj tým. Věc je o to lepší, že jde o můj domácí závod. Měl jsem skvělý start, mám-li být upřímný, snad šlo o můj nejlepší start vůbec. Povedlo se mi poskočit na třetí místo a bojovat s Ferrari... První kolo bylo skvělé. Po zbytek závodu jsem se cítil pohodlně, tým odvedl během zastávek skvělou práci. Chci poděkovat všem fanouškům, kteří nás přišli o víkendu do Barcelony podpořit. Chci také pogratulovat Maxovi k jeho prvnímu vítězství, jsem za to rád. Je to dobré pro celou rodinu Red Bull. 

Daniil Kvjat, 10. místo
Měli jsme dobrý závod. Po restartu jsem musel dvě pozice vrátit, čímž jsme ztratili trošku času. Až na toto jsme však měli dobrou rychlost a byli jsme konkurenceschopní. Je skvělé získávat pravidelně body. Auto se zdá být dobré, netrvalo mi moc dlouho, než jsem si na něj zvykl. Ve druhé části jsem jel za vedoucími jezdci, na konci jsem dokázal předjet Gutiérreze. Tým připravil dobrou strategii. V šampionátu jsem se dostali před Haas, takže to byl dobrý víkend.

Franz Tost, šéf týmu
Zaprvé bych chtěl pogratulovat Red Bullu a Maxovi k jejich letošnímu prvnímu vítězství. Je skvělé vidět, že Max byl dobře připraven na tak velký úspěch. To, že jej dosáhl tak rychle, je něco výjimečného! K našemu závodu, Carlos zvládl včera velmi dobrou kvalifikaci a ta byla základem pro jeho dnešní fantastický výsledek v závodu. Po prvním kole byl třetí a dobře se bránil. Ale jednoznačně jsme na rovinkách ve srovnání s Ferrari neměli výkonnost. Daniil startoval až ze 13. místo, což věci neulehčovalo. Ale také odvedl dobrou práci v úvodních kolech. Bohužel za safety caru předjel dvě auta, takže tato dvě místa musel vrátit. Pak ale díky dobré strategii a dobrým zastávkám předvedl skvělý výkon. Nakonec dokázal získat body.

 

FORCE INDIA

Sergio Pérez, 7. místo
Byl to dobrý závod a myslím, že jsem získal maximum, ve které jsme mohli doufat. Udrželi jsme za sebou několik rychlých aut a těžili z incidentu v prvním kole, abychom získali slušnou porci bodů. V posledních třech kolech jsem musel bránit svoji poziti proti Felipemu (Massovi), byl jsem na hodně starých pneumatikách a dojížděl mě, ale zvládl jsem to. To byla asi jediná akce mého odpoledne, jinak jsem jel celkem osamoceně, což mi pomohlo při práci s pneumatikami a obraně na konci. Měli jsme dobrou strategii, která nám pomohla proti Haasu a získali jsme tak dobrý výsledek na trati, která nám příliš nesedla.

Nico Hülkenberg, nedokončil
Je to frustrující nedokončit další závod. Uviděl jsem kouř a nakonec plameny, tak jsem zaparkoval na kraji tratě, jeto škoda, protože jsme promeškali šanci na body. Někdy máte období, kdy se nedaří, ale musíte mít víru a věřit, že se to brzy změní. Je tu ale také pár pozitiv z tohoto víkendu, udělali jsme pokrok a myslím, že v tom budeme pokračovat.

Roberg Fernley, zástupce šéfa týmu
Dělo se toho hodně a je uspokojující, získat tu šest bodů. S autem jsme udělali pokrok a Sergio jel celé odpoledně solivně v první desítce. Je tu málo možností ke strategiím a předjíždění, takže to pro něj byl osamocený závod. Nico nedojel kvůli úniku oleje a ohni. Takže smíšené pocity. Ale zlepšili jsme se a snad budeme v tomto směru a získávání bodů pokračovat.

 

MCLAREN

Jenson Button, 9. místo
Je smůla, že Fernando musel odstoupit, měli jsme dobrý souboj. Můj start byl pěkný, musel to být nejlepší rozjezd! Ale lehký tento závod nebyl. Neměl jsem přilnavost a cokoliv jsme udělali, trápili jsme se. A zároveň ti v čele nebyli moc rychlí ke konci a pro mě to znamenalo náročnější situaci, protože Dany byl za Sebem a Ricci na nových pneumatikách. Naštěstí jsem byl dost rychlý na to, abych zůstal před nimi. Věděli jsme, že zisk bodů tu bude náročný, takže to není špatné.

Fernando Alonso, nedokončil
Start nebyl dobrý a byl jsem za svým týmovým kolegou, tak tomu bylo po celý závod. Byl jsem trošku rychlejší, ale co nadělám. Rozhodli se, že budu za ním a tak jsem to udělal. Byl to komplikovaný závod a neměli jsme na to získat body, takže jsem zklamaný, že jsem doma neukázal rychlost, kterou máme. Špatný strart se zobrazil v mých kolech a pak už jsem jel 50 kol za Jensonem, o konci závodu se asi rozhodlo už v první zatáčce. Nakonec jsem musel odstoupit, ale moc tím neztratil.

Eric Boullier, závodní ředitel
Tolik dramatu, že diváci asi Jensonovu klidnou jízdu ani nevnímali a je to další zisk bodů hned po Soči. Bohužel pro domácí fanoušky, Fernando body nezískal a měl technické problémy s ICE a softwarem. Do té doby jel dobře, ale to znamenalo konec závodu. Ale jak jsem již dříve řekl, body nejsou to, co je naším cílem, chceme vítězit a to přijde. Také gratuluji Maxovi k tomu, že se stal nejmladším vítězem v historii F1.

 

HAAS

Esteban Gutiérrez, 11. místo
Byl to pro nás velmi náročný víkend, který začal několika problémy v pátečním druhém tréninku. Tým ale odvedl skvělou práci, když vše zvládl vyřešit. V závodě jsem dělal, co jsem mohl od začátku do konce. Myslím, že jsme z těchto gum mohli dostat o něco víc - možná jsme mohli zvládnout o něco delší stint na měkkých, když jsem pak s gumami ke konci závodu trochu bojoval. I tak to byla velká zábava a já měl několik dobrých soubojů. Dnes to pro nás nebylo jednoduché dokončit na bodech, ale v autě nacházíme větší konzistentnost. To nám dává šanci posunout se dopředu.

Romain Grosjean, nedokončil
Měl jsem velmi dobrý start, velmi dobré první kolo. Zvlád jsem se dostat do TOP10 a bojovat tam. Pak se z nějakého důvodu moje přední křídlo rozhodlo odejít. Dostal jsem se zpátky do boxů, nasadili jsme nový nos a gumy, ale pak odešly gumy. Auto nemělo zrovna dobrý den. Musíme opravdu přijít na to, co se děje, protože jsme se ve většina oblasti nastavení navrátili a přesto stále bojujeme s vyvážením. Testy o tomto víkendu pro nás budou velmi důležité.

Günther Steiner, šéf týmu
Byl to pro nás závod plný akce s oběma našimi jezdci. U Romaina jsme měli problém s předním křídlem. Samozřejmě jsme ho vyměnili, ale pak jsme museli odstoupit, když měl problémy s brzdami. Esteban odvedl dobrou práci. Myslím, že mu na konci odešly gumy. Už neměly žádný grip, prostě odpadly. Bojoval celý závod. Byl 11. - těsně za body - ale na ně jsme nedosáhli. Ukazuje to, že jsme tam, kde potřebujeme být. Celkově vzato to byl náš nejnáročnější a nejakčnější závod roku. Je to součástí hry. Ne vždy to jde perfektně.

 

SAUBER

Marcus Ericsson, 12. místo
Se svým dnešním závodem jsem spokojený. Měli jsme dobrou strategii. Jsem spokojen i s mojí jízdou, neudělal jsem žádnou chybu a měl po celou dobu dobrou rychlost. Řekl bych, že to byl jeden z mých nejlepších závodů F1. Víme, že s naším vozem bojujeme, abychom udrželi tempo s ostatními. Dnes jsem byl ale schopný porazit naše hlavní rivaly. Bez novinek si myslím, že můžeme být spokojeni. 

Felipe Nasr, 15. místo
Byl to těžký víkend. Měl jsem dobrý start a po prvním kole jsem získal několik pozic. Překvapilo mě, že jsme nezměnili náš původní plán - dvě zastávky v boxech - na třízastávkovou strategii. Nemyslím si, že to byla dobrá strategie, protože nám chybělo tempo. Na střední sadě to byl až moc dlouhý stint. Ztratil jsem tam ty pozice, které jsem na začátku získal.

Moniša Kaltenbornová, šéfka týmu
Na tomto výsledku můžeme stavět. Marcus se dokázal prokousávat středem pole. Jel velmi dobře, tuto zvěst tým potřeboval. Felipe dal do toho také vše, ale měl jinou strategii.

 

RENAULT

Jolyon Palmer, 13. místo
Co se rychlosti týče, asi to byl nejlepší závod, který jsem jel. Auto bylo ok, trápilo nás opotřebení pneumatik, ale dalo se to zvládnout. Je škoda, že jsme nezískali body, ale za sebe jsem spokojen. Díky novinkám bychom se měli zlepšit a tak se těším na Monako.

Kevin Magnussen, 14 místo
Měli jsme slušnou rychlost na měkké sadě, ale na tvrdé a středně-tvré jsme byli slabí. Nebyl to pro mě dobrý den a musíme se s týmem na to podívat. Rozhodně se těším na testy a novinky, protože dnes to rozhodně nebyla ukázka toho, čeho můžeme dosáhnout.

Fred Vasseur, závodní ředitel
Byl to těžký závod, oba piloti se snažili až do konce. Kevin se na tvrdé sadě trápil, takže jsme změnili strategii, zatímco Jolyon jel na dvě zastávky a dokázal podat dobrý výkon. Byl to pro F1 skvělý závod. Gratulace Maxovi, je pěkné vidět Red Bull zpět na stupni nejvyšším.

 

MANOR

Pascal Wehrlein, 16. místo
Oba jsme dojeli, což je dobré, ale jinak toho moc není co říci, šlo to podle očekávání. Novinky jsou pozitivní, ale celkový výsledek neovlivnily tak, jak bychom si přáli. Trápilo nás vleké opotřebení pneumatik, takže je stále co zlepšovat. Myslím, že následující závody pro nás budou trošku lepší a na Monako se těšíme nejvíc. 

Rio Harjanto, 17. místo
Po zklamání v Rusku je pěkné vidět cílovou čáru. Rozhodli jsme se pro dlouhý stint na středně-tvrdé sadě, ale strategie nefungovala. Při prvním stintu jsem byl rychlý, takže se musíme podívat na to, proč nám středně-tvrdá sada nevyhovovala. Byl to smíšený víkend, ale už se těším na Monako, kde to myslím půjde lépe.

Dave Ryan, závodní ředitel
Je dobré, že oba vozy dojeli do cíle, ale pro oba to byl dlouhý a osamocený závod. Zvolili jsme odlišné strategie, abychom mohli reagovat na případné příležitosti, ale je hranice, čeho můžeme dosáhnout. Následující závody nám na papíře vyhovují více.

 

MERCEDES

Lewis Hamilton, nedokončil
Měl jsem dobrý start, ale Nico proklouznul ještě před první zatáčkou. Odstartoval však se špatným módem motoru, udělal chybu a ztrácel asi 180 koňí. Dojížděl jsem ho a on nebyl v závodní stopě, byl víc vpravo, ale napravo bylo víc místa, tak jsem to zkusil. Když jste rychlejší, jdete do toho, když vidíte mezeru. Dostal jsem se vedle něj, ale se vyhýbat, aby z toho nebyla kolize. Měl jsem z toho hrozný pocit a omlouvám se všem.

Nico Rosberg, nedokončil
Nebyl jsem překvapen. Viděl jsem, jak se Lewis přibližuje, takže jsem zavřel dveře. I přesto do té mezery najel. Komisaři teď rozhodli, že to byl závodní incident. Jsem jednoduše velmi zklamaný za spoustu lidí, kteří pro nás pracují.

Niki Lauda, šéf týmu
Tohle bylo zbytečné. Je to absolutně neakceptovatelné, že náš závod končí v prvním kole. Lewis byl zbytečně agresivní a riskoval a přepočítal se. Proč by mu měl Nico nechávat místo? Podle mého názoru je to jeho spíš jeho vina než Nicova.

Vytisknout

Diskuze: PROHLÁŠENÍ po závodě: Red Bull v šoku a co po kolizi říkají piloti Mercedesu?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 6, poslední 16.05.2016 07:17 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 6 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ - GP ČÍNA: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lewis Hamilton při tréninku v Barceloně

ANALÝZA: Hamilton nejrychlejší ve všech sektorech, Wehrlein dosáhl 341,5 km/h

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  3. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud