Analýza: Vettel soupeře rozdrtil ve 2 sektorech, na rovinkách vládl Massa: 321,6 km/h

Petr Hlawiczka, 19. září 2015, 18:50 Google+

SINGAPUR - NEJRYCHLEJŠÍ SEKTORY A MAXIMÁLNÍ RYCHLOSTI; Jaké časy a rychlosti dosahovali piloti v průběhu kvalifikace na Velkou cenu Singapuru a co z toho můžeme vyvodit? Jaké strategie můžeme v závodě očekávat?

Počet komentářů:  6 komentářů (Poslední 20.09. 12:44) Napište svůj názor
Sebastian Vettel v Singapuru

Sebastian Vettel v Singapuru | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Nejprve si pojďme krátce připomenout konfiguraci městského okruhu, který pro dosažení rychlého času na kolo vyžaduje velmi vysoký přítlak. První sektor začíná pomalou pasáží 1. a 3. levotočivé zatáčky, po páté středně rychlé následuje nejdelší rovinka s první DRS zónou.

V místě nejtvrdšího brzdění do 7. zatáčky začíná druhý sektor s několika pomalými zatáčkami. Bývalou šikanu Sling nahradila předloni středně rychlá levotočivá zatáčka, díky níž je náročnější průjezd šikany 11/12. Po prudkém brzdění do 13 zákruty přichází další rovinka, kterou končí prostřední část.

Třetí sektor obsahuje směsici pomalých zatáček, rychlejší je pouze 15. a poslední zatáčka o dvou vrcholech (22. a 23.), z níž piloti najíždějí na cílovou rovinku, na kterou FIA umístila druhou DRS zónu. Na ní se nepříliš reprezentativně nachází i speed trap, maximální rychlosti však piloti dosahují před sedmou zatáčkou (viz Sektor 1 v tabulce č. 2).

Více podrobných technických informací o okruhu Marina Bay najdete zde.

Mapa městského okruhu Marina Bay v Singapuru včetně převýšení

Mapa městského okruhu Marina Bay v Singapuru včetně převýšení | zdroj: Formula1.com

Překvapením Singapuru je výpadek formy Mercedesu, zřejmě kvůli pneumatikám. Niki Lauda potvrdil, že byli zcela mimo jejich provozní rámec, proto jim scházela přilnavost. Hamiltonovi tak unikla jedinečná možnost na získání zajímavého historického rekordu - 8 vítězných kvalifikací v řadě za sebou. Aerodynamika ani motor se nezměnily, vše ukazuje na pneumatiky.

Podle Paddyho Lowea to není způsobeno tlakem pneumatik, i když by podle mě byli určitě rádi, kdyby si je mohli zvolit nižší. Nešlo ani o pohonnou jednotku - podle maximálních rychlostí jde vidět, že ji nešetřili. Tým působil zmateně a odpověď stále hledá. Žádných abnormalit u jejich pneumatik nezaznamenalo ani Pirelli. Vettel si myslí, že jejich výpadek je dán nepředvídatelným vyvážením - Lewis ani Nico si nemohli dovolit jezdit na limitu kolem zdí, protože se jim neustále měnilo.

Místo Hamiltona tedy dnes kraloval jako před několika lety právě Vettel. V Q3 již měl jisté místo po zajetí času 1:44,305 min, posledním ostrým pokusem však svůj výkon ještě vyšperkoval a soupeře deklasoval rozdílem převyšujícím půl sekundy poté, co dokázal poskládat své nejrychlejší sektory do jednoho kola, což se v poslední ani v prostřední části nikomu jinému nepodařilo. Jeho čas 1:43,885 min je o znatelných 1,796 sekundy rychlejší než loňský rekord Hamiltona.

Z toho je patrné, že mu vůz SF15-T sedí a důvěřuje mu při jízdě na limitu. Jeho výkon byl pozoruhodný ještě z jednoho hlediska: po zavedení hybridních turbomotorů jednalo se o vůbec první kvalifikační vítězství jiné značky než Mercedes. Němec si s Ferrari připsal absolutně nejrychlejší čas v prvním i v druhém sektoru, v tom třetím byl ale o 9 setin lepší Ricciardo.

Největší potenciál promrhal Sainz, jenž mohl být v Q2 o téměř 4 desetiny rychlejší (na postup by mu to ale stejně nestačilo). V Q3 mohl být Hamilton o 0,288 s rychlejší, jenže ideální kolo dohromady nedal. O dvě desetiny takto přišel i Kvjat, jenž mohl startovat ze třetího místa místo Räikkönena.

Nejrychlejší sektory a jejich součet (červeně) vs. skutečně zajetá kola (modře)

Nejrychlejší sektory a jejich součet (červeně) vs. skutečně zajetá kola (modře) | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Rovinky opět patřily vozům poháněným motory Mercedes - z první desítky obsadily osm míst. Nejvyšší rychlost dosáhl Massa s Williamsem - 321,6 km/h. Nejvýše postaveným zástupcem Ferrari je Vettel se ztrátou 2,1 km/h, Verstappen s Renaultem za zády zaostával o 9 km/h a Alonso s Hondou  podobně: 9,1 km/h.

Okruh Marina Bay McLarenu sedí - neobsahuje dlouhé rovinky, místo toho je zde spousta středně-rychlých a pomalých zatáček a dostatek míst pro rekuperaci energie. Proto oba vozy postoupily do Q2. Alonso sice pomýšlel na postup dál, ale žluté vlajky po Sainzově nárazu do zdi mu zhatily ostrý pokus těsně před vypršením časového limitu. Tým z Wokingu chce v závodě bodovat, spoléhá přitom na své lepší závodní tempo.

Red Bull jezdil opět s obrovským sklonem a i přes nízké maximální rychlosti bojoval s Ferrari o pole position - Ricciardo to nakonec dotáhl do první řady. Potvrzuje tím velmi dobrou aerodynamiku šasi RB11, které patří ke špičce i přes velký deficit ve výkonu Renaultu (kolem 70 koní). Včera navíc absolvoval velmi dobré jízdy s těžkým vozem, na dlouhé trati dosahoval nejlepších časů, proto si právem brousí zuby na vítězství v zítřejším závodě. Úspěšné podseknutí je reálné, protože rakouský tým je v závěrech stintů na super-měkkých pneumatikách lepší než Ferrari.

Maximální rychlosti kvalifikace (v km/h)

Maximální rychlosti kvalifikace (v km/h) | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Pneumatiky a strategie

V Q1 si s měkkými pneumatikami vystačili pouze tři piloti: Ricciardo, Räikkönen a Vettel. V prostřední části už všichni nasadili super-měkkou směs, která byla o 1,5 sekundy na kolo rychlejší.

Týmy se budou zítra v oblasti strategií rozhodovat mezi dvěma a třemi zastávkami. Papírově rychlejší je druhá varianta, u ní ale bude záležet na provozu. V potaz je nutno brát i výjezd safety caru, který se v Singapuru objevuje se zatím 100% pravidelností.

Nejrychlejší strategií pro Velkou cenu Singapuru vypsanou na 61 okruhů je začátek na super-měkkých pneumatikách, přezutí na stejnou směs v 16. a 31. kole a nasazení měkké směsi v 46. kole.

Některé týmy se pokusí zřejmě jen o dvě zastávky. Po startu na super-měkké směsi by bylo ideální zastavit v 16. kole opět pro super-měkké a v 43. kole pro měkké. To sice snižuje riziko jízdy v provozu a nutnost předjíždějí, ke konci však vozy mohou být na opotřebovanějších pneumatikách zranitelnější.

Vytisknout

Diskuze: Analýza: Vettel soupeře rozdrtil ve 2 sektorech, na rovinkách vládl Massa: 321,6 km/h

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 6, poslední 20.09.2015 12:44 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 6 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Sebastian Vettel vyhrál kvalifikaci za ním Daniel Ricciardo, GP Singapuru (Singapur)

Prohlášení po kvalifikaci: Mercedes fiasko nechápe. Pneumatiky?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  3. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

  6. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud