Představení okruhu Silverstone: Vysoké nároky na motory a pneumatiky + telemetrie, video

PH, 3. července 2014, 00:00 Google+

Za dveřmi je devátý díl letošního šampionátu: Velká cena Británie. Již po padesáté se pojede na okruhu v Silverstone, čím je zajímavý? Projdeme si jeho technické nároky, porovnáme si loňskou a letošní telemetrii a podíváme se na video z jeho průjezdu.

Počet komentářů:  5 komentářů (Poslední 03.07. 13:15) Napište svůj názor
Force India

Force India | foto: Sahara Force India

Sdílejte článek

Jedno kolo v Silverstone měří 5 891 m a nedělní Velká cena Británie 2014 je vypsána na 52 kol, na jejího vítěze tedy čeká dohromady 306,198 km. Pro osm týmů se jedná o domácí závod - své továrny mají totiž právě v Anglii.

Trať díky rychlým a plynulým zatáčkám milují inženýři i piloti, řádně prověřují aerodynamický přítlak. Zatáček se zde nachází celkem 18 - z toho 10 pravotočivých a 8 levotočivých (jezdí se ve směru hodinových ručiček). Řada z nich je velmi rychlá: osm jich piloti projíždějí přes 250 km/hod, pouze v jedné musí zpomalit pod 100 km/hod - ve Vale na 85 km/hod.

V zatáčce č. 11 rychlost neklesá pod 270 km/hod, projíždí se naplno, rychlá je i ta první, kde musí piloti při nájezdu do ní v rychlosti kolem 290 km/hod na chvíli sundat nohu z plynu. Vše překonává zatáčka č. 10, kterou vozy projíždějí 300 km/hod.

Povrch je hrbolatý, což je třeba zohlednit v nastavení vozu. Zvláštností jsou i různé druhy asfaltu, dráha z tohoto pohledu není homogenní. Piloti s okruhem ale mají většinou bohaté zkušenosti z nižších formulí.

Klíčem pro zajetí rychlého kola je auto, které zůstává stabilní při rychlých změnách směru. Zapotřebí je i aerodynamická stabilita, protože většinu kola tráví ve vysoké rychlosti, které dominuje aerodynamická zátěž.

mapa
Mapa okruhu (zdroj: FIA)

Na třech delších rovinkách monoposty hravě přesahují 300 km/hod, rovinky tvoří 46 % okruhu. Nejrychlejším místem je úsek před zatáčkou č. 15, kde by mohly dosahovat až 320 km/h s aktivovaným DRS.

FIA zvolila pro závod stejně jako minulý rok dvě DRS zóny: první se nachází 30 m za zatáčkou č. 5, druhá 55 m za zatáčkou č. 14. Každá má vlastní bod pro měření časových odstupů mezi vozy - ty se nacházejí 25 m před zatáčkou č. 3 a ve druhém případě přesně v zatáčce č. 11.

Týmy volí kvůli konfiguraci okruhu i přes delší rovinky spíše vyšší přítlak. Důležité je správné vyvážení vozu v zatáčkách jako Becketts, do nichž najíždějí rychlosti přes 300 km/hod. Průjezd zatáčkou č. 10 (Maggotts) - č. 12 (zmiňovaná Becketts) bude letos jiný. Loni piloti 10. a 11. zatáčku projížděli naplno, letos budou muset povolovat lehce plyn v první z nich a hodně ve druhé. Celkově bude pocit z jízdy kvůli redukci aerodynamiky hodně odlišný.

Na brzdě piloti tráví v 9 místech pouze 9 % jednoho kola - z pohledu brzd a nároků na jejich chlazení se jedná o nejméně náročnou trať v kalendáři - proto je zde předjíždění celkem obtížné.

Během závodu zde dochází k jejich nízkému opotřebení, kvůli nedostatku brzdění (pouze tři místa, kde se tvrdě brzdí) se zde týmy potýkají s problémy při udržení jejich provozní teploty, kvůli tomu hrozí nebezpečí jejich glazování (vytvoření nežádoucího hladkého povlaku na povrchu třecího materiálu).

brzdeni - silverstone
Údaje o brzdění do zatáček na okruhu v Silverstone (zdroj: Brembo)

Nejprudší brzdění čeká na piloty před zatáčkou č. 3: z rychlosti přes 290 km/hod na 105 km/hod musí zpomalit během 1,68 sekundy na vzdálenosti 90 m. Na brzdový pedál musí vyvinout tlak o síle 115 kg, k čemuž jim pomáhá přetížení 4,7 G. Brzdový výkon dosahuje 1 709 kW.

Britský okruh je jedním z nejzajímavějších z pohledu pohonných jednotek. Přes 60 % se jezdí na plný plyn. Z Luffield do Stowe jede motor s vnitřním spalováním (ICE), turbo a MGU-H naplno po dobu téměř 40 sekund.

Piloti tam zrychlují podél starých boxů a dosahují rychlostí přes 315 km/h před tím, než na méně sekundu povolí plynový pedál v nájezdu do Copse. Výzvou pro motoráře je, aby motor fungoval jako vypínač - aby v jednom okamžiku přepnul z plně "vypnutého" do plně "zapnutého" stavu.

Po této zatáčce na ně čeká 10sekundový úsek se zcela otevřenou škrticí klapkou před zatáčkami Maggots a Becketts. Na vnitřní součásti pohonných jednotek zde působí obrovské síly, když zde piloti rychle mění směr při průměrné rychlosti kolem 200 km/h.

Následuje rovinka Hangar Straight - delší úsek na plný plyn se nachází již jen ve Spa. MGU-H tady musí během akcelerace zásobovat energií MGU-K nejen kvůli dosažení vyšší rychlosti, ale také kvůli snížení spotřeby paliva.

V oblasti Wellington Loop má MGU-K možnost při brzdění rekuperovat energii a dobít baterii. Nová část okruhu je pro pohonné jednotky doslova požehnáním, jinak by to kvůli jízdě naplno a rychlým zatáčkám bylo velmi těžké vlézt se do limitu 100 kg paliva na závod.

Na rozdíl od Kanady či Rakouska zde má MGU-K a MGU-H dostatek prostoru pro rekuperaci energie. Deset kg paliva zpomaluje vozy o vysokých 0,39 s na kolo.

telemetrie - silverstone
Srovnání loňské a letošní telemetrie (zdroj: F1 Racing)

Nároky na jednotlivé součástí pohonné jednotky (1 - nejlehčí; 5 - nejnáročnější):
- motor s vnitřním spalováním: 4
- MGU-K: 3
- MGU-H: 4
- baterie: 3
- spotřeba paliva: 4
- rekuperace energie: 4

Na rychlém okruhu si musí týmy dávat pozor na přetížení motoru. Pro vyšší tvorbu elektrické energie se do něj vstřikuje více paliva. Když je ICE provozován při vyšším průtoku, vytváří více výkonu, který na druhou stranu umožňuje MGU-K a MGU-H rekuperovat více energie pro dobíjení baterií.

Spalování většího množství paliva může znít kontraproduktivně, pokud jde o celkovou efektivitu, drobné procentu paliva navíc však vede k vyšší efektivitě vozu díky zlepšení jeho ovladatelnosti. "Přetěžování" motoru je užitečné na okruzích, jež obsahují málo zatáček a tudíž i příležitostí k rekuperaci energie.

S chlazením zde nejsou problémy, protože okolní teploty v Anglii obvykle nejsou moc vysoké a motor má dostatek možností se na rovinkách nadechnout čerstvého vzduchu.

Na poli paliv probíhá stále zuřivý vývoj, jedná se o oblast, která může velmi pomoci k dosažení vyšší výkonu. Výrobci maziv se snaží o snížení tření uvnitř motoru, viskozita olejů je rozhodujícím faktorem výkonnosti pohyblivých součástí, jako jsou kliková křídel, ojnice či písty.

Film oleje pokrývající spoje mezi kovovými částmi musí být dostatečně robustní, aby zajistil vysokou rychlost pohybu bez kontaktu. Některé mechanické části díky němu od sebe dělí pouhé tisíciny mikronu!

pocasi
Předpověď počasí na víkend
(zdroj: formula1.com)

Týmy budou kvůli vysokým nárokům na pneumatiky ve svých strategiích volit dvě až tři zastávky. Samotný průjezd moderní boxovou uličkou 22,1 sec při 80km/h rychlosti.

Pirelli s sebou na víkend veze to nejtvrdší, co má: středně-tvrdou (tzv. option, bílá barva) a tvrdou (prime, oranžová barva) směs ze své škály.

Krom nich má přibalené samozřejmě i přechodné pneumatiky (intermediate) a pneumatiky do deště (wet), protože se o víkendu - zejména v sobotu - klasickým britským přeháňkám zřejmě nevyhneme.

Silverstone je tratí s širokými únikovými zónami, šance na výjezd safety-caru je proto nižší: 57 %. Zpomalovací vozidlo se zde dostává ke slovu průměrně 0,6krát za závod.


Loňský průjezd okruhem s Fernandem Alonsem (zdroj: Youtube)

Rekordní čas na nové konfiguraci drží z loňské velké ceny Mark Webber - 1:33,401, kvalifikaci před ní vyhrál Lewis Hamilton - 1:29,607 min.

 

Údaje z roku 2013
Nejrychlejší čas 1. tréninku - 1:54,249 min (Ricciardo)
Nejrychlejší čas 2. tréninku - 1:32,248 min (Rosberg)
Nejrychlejší čas 3. tréninku - 1:31,487 min (Rosberg)

Nejrychlejší čas Q1 - 1:31,400 min (Räikkönen)
Nejrychlejší čas Q2 - 1:31,002 min (Webber)
Nejrychlejší čas Q3 - 1:29,607 min (Hamilton)

Rozdíl Q1 - Q3: 1,793 s

Maximální rychlost: 311,8 km/hod (Massa - kvalifikace)
Pódium: 1. Rosberg, 2. Webber, 3. Alonso
Vítězná strategie: 3 zastávky (12., 34. a 42. kolo)
Celkový počet zastávek: 55

 

Přes 330 fotografií z loňské Velké ceny Británie najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Představení okruhu Silverstone: Vysoké nároky na motory a pneumatiky + telemetrie, video

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 5, poslední 03.07.2014 13:15 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 5 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

  • Pátek

    • Trénink (5:30 - 6:30)
    • Kvalifikace (9:30 - 10:14)
  • Sobota

    • Závod (5:00 - 6:00)
    • Kvalifikace (9:00 - 10:00)
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lotus

12 (ne)seriózních způsobů, jak udělat F1 atraktivní

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

  2. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud