Coulthard: V F1 by měla rozhodovat dovednost jezdce, ne jeho váha

BŽ, 15. dubna 2014, 09:27 Google+

David Coulthard: Pokud budou špičkové týmy ignorovat potenciálního mistra světa – Nica Hülkenberga – jen kvůli jeho váze, tak to znamená, že F1 má vážný problém

Počet komentářů:  25 komentářů (Poslední 18.04. 14:39) Napište svůj názor
Coulthard, David

Coulthard, David | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

David Coulthard byl stejně jako mnoho jiných velmi spokojen s Velkou Cenou Bahrajnu. Užíval si ji, ale podle něj jedna vlaštovka jaro nedělá. Uvědomuje si, za jakou cenu dnes jezdci dosahují své úspěchy, i za cenu ohrožení zdraví.

„V Bahrajnu jsme viděli skvělý závod, ale neměli bychom zapomínat na jednu věc: vývoj nových technologií ještě není u konce, navíc se negativně projevuje na jezdcích, kteří musí hubnout. Tento problém vyvolává vážné obavy.

Jistě, Velká cena Bahrajnu měla skvělý průběh. Mercedes dovolil svým jezdcům, aby mezi sebou svedli boj, za co byli odměnění prvními dvěma místy a diváci viděli souboje kolo na kolo. Souhlasím s tím, že bahrajnská show byla potřebná po vlně kritiky nových pravidel, která jsou platná od této sezony. Ale nebudu se tvářit, že je vše v pořádku. Jeden dobrý závod ještě neznamená, že bude dobrá celá sezona.

Už jsem se v minulosti vyjadřoval o slabém zvuku nových motorů, teď bych měl na srdci jiný problém. Podstata je v tom, že nové pohonné jednotky jsou technologicky složité, aby držely krok s požadavky současného světa, jenomže jsou pomalejší a tišší než předešlé osmiválce, navíc jsou těžší. Předtím měly vozy váhu 640 kg, teď je to 690 kg. A každých 10 kg znamená časovou ztrátu přibližně tří desetin sekundy na jedno kolo.

V současnosti se za vše musí platit. Nové pohonné jednotky jsou těžší, vozy se jen s velkým úsilím vejdou do váhového limitu stanoveného pravidly, týmy se musí vypořádat s novými hybridními technologiemi. Na okraji zájmu zůstali jezdci. V nové situaci mají výhodu ti, kteří jsou menšího vzrůstu a jsou lehčí, to se nedá popřít.

A to není úplně spravedlivé. Myslím si, že úspěch v závodě má záviset na umění jezdce a rychlosti jeho reakcí, ne na jeho mírách. Když jsem byl mladý a začínal jsem svou jezdeckou kariéru, měl jsem potíže se stravou. Myslel jsem si, že můžu zhubnout tak, že stravu vyvrátím. Byl jsem jen samá kost a kůže. Byl bych nerad, kdyby si někdo ze současných jezdců zopakoval mé trápení. Možná k tomu nedojde, ale měli bychom dávat pozor.“

jezdci
Piloti sezóny 2014 (foto: Scuderia Ferrari)

Aby dal svým slovům větší váhu, uvádí Coulthard i nové příklady špatného vlivu nových pravidel na jezdce F1.

„Před závodem v Bahrajnu se Jean-Eric Vergne přiznal, že kvůli svému hladovění musel navštívit nemocnici. Jenson Button vyloučil ze své stravy sacharidy. Adrian Sutil jel závod v Sakhiru bez nápoje v kokpitu.

Možná si někdo myslí, že jezdce F1 není třeba litovat, spí v pětihvězdičkových hotelech, dostávají nemalé peníze, ale netrpí jen jezdci, trpí celá F1. Náš oblíbený sport nesmí být takový.

Například takoví jezdci jako Lewis Hamilton a Nico Rosberg. Lewis letos ztratil významnou část své svalové hmoty, zdá se mi, že mají s Nicem stejnou váhu. Myslíte, že se jich problém netýká? Mýlíte se!

Váha se stala natolik významným faktorem, že když se jednomu z nich podaří těsně před závodem shodit ještě půl kila navíc, garantuje mu to převahu nad soupeřem, zejména v takovém závodě, jaký jsme viděli v Bahrajnu. Chceme, aby jezdci hladověli a potili se v saunách, aby získali náskok na svého soupeře?“

Co s tím? David Coulthard by zřejmě zvolil pomalejší přechod na nové technologie s ohledem na zdraví jezdců. Pomohla by i lepší pravidla.

„Podle mého názoru je potřebné pevně stanovit váhu vozu a jezdce, aby se všichni mohli podle toho orientovat. Mohl by to být nějaký průměrný ukazovatel, z kterého by mohly týmy vycházet. Měli bychom se vrátit k tomu, aby závody rozhodovalo jezdecké umění, ne váha účastníků.

Změny v pravidlech by měly být sportu na prospěch. Nechci říct, že celá koncepce F1 je chybná. Budoucnost automobilového průmyslu asi netkví jen v uhlovodíkovém palivu. Nové technologie zkrátka ještě nejsou dokonalé.

Lidé můžou mluvit o znečišťování ovzduší, o nových ekologických pohonech. Ale pokud budou muset jezdci hladovět až do polomrtva a pokud budou špičkové týmy ignorovat potenciálního mistra světa – Nica Hülkenberga – jen kvůli jeho váze, tak to znamená, že F1 má vážný problém.“

Vytisknout

Diskuze: Coulthard: V F1 by měla rozhodovat dovednost jezdce, ne jeho váha

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 25, poslední 18.04.2014 14:39 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 25 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Red Bull

Verdikt: FIA zamítá odvolání Red Bullu, ten je zklamaný

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

  6. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud