Týmové dvojice a shrnutí startovního roštu 2014: Na co se můžeme těšit?

Jana Šrámková, 10. března 2014, 13:40 Google+

Nejen prozatímní rozložení sil dle testů či nová pravidla slibují v letošní sezóně zajímavou podívanou. Také složení týmů může přinést řadu atraktivních situací. Jak si povede dvojice Alonso, Räikkönen? Jak přátelský vztah budou mít piloti Mercedesu, pokud oba budou bojovat o titul? Jak si povede Ricciardo vedle Vettela v podle všeho zatím nekonkurenceschopném voze? Bouřlivou dvojici má i Lotus. A co čekat od spojení zkušenosti a mládí v barvách McLarenu či Williamsu? Jak řekl Lewis Hamilton: Letošní sezónu prostě musíte sledovat...

Počet komentářů:  10 komentářů (Poslední 11.03. 22:14) Napište svůj názor
Mercedes

Mercedes | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

RED BULL:

Č.1: Sebastian Vettel, Německo, 26 let
Č.3: Daniel Ricciardo, Austrálie, 24 let

Čtyřnásobný mistr světa proti nováčkovi v týmu Red Bull. Oba budou mít letos co prokazovat - Vettel bude mít možná příležitost po letech v dominantním voze předvést, co dokáže, když nemá k dispozici nejlepší vůz v poli a Ricciardo se bude chtít po povýšení do Red Bullu ukázat v dobrém světle.

"Hádám, že hodně lidí čeká na to, až budeme mít na trati incident a začneme spolu bojovat nebo tak. Ale zatím mohu říci, že nemáme žádný problém. Sebastiana respektuji jako svého soupeře. Pochopitelně jsem soupeřivý a nebudeme si zrovna blízcí, protože se mu to nebude líbit a mě se zase nebude líbit nechat si nakopat zadek, pokud se mu to povede," uvedl Ricciardo pro AAP a dodává, že však neočekává, že by se jim věci vymkly z rukou a jejich vztah bude profesionální a soupeřivý.

Během předsezónních testů trápila Red Bull spolehlivost a na RB10 bude ještě potřeba udělat hodně práce, aby bylo konkurenceschopné.  Mnozí věří, že Red Bull letos ze špice zmizí, jiní, že ztrátu dokáže dohnat, další se domnívají, že až se jim to podaří, bude pozdě. Bude rozhodně zajímavé sledovat, jak si s touto situací mistrovská stáj poradí.


Úsměvy u Red Bullu (zdroj: Sky Sports F1/youtube)

MERCEDES

Č.44: Lewis Hamilton, Velká Británie, 29 let
Č.6: Nico Rosberg, Německo, 28 let

Jedna z nejlepších dvojicí ve startovním poli. Lewis Hamilton se bude chtít letos podruhé ve své kariéře stát šampionem a podle mnohých patří mezi hlavního favorita na titul právě on. Otázkou je, jak si povede i jeho týmový kolega Nico Rosberg, kterému by díky jeho stylu mohly změny pravidel velmi vyhovovat.

A jak se zachovají u Mercedesu v případě, že oba jejich závodníci budou bojovat o titul? Stačí si vzpomenout na Malajsii loňského roku, kdy Rosberg, ač nerad, poslechl týmové rozkazy a nechal dojet Hamiltona před sebou. "Tohle si budu pamatovat," zahlásil poté do rádia. Ačkoliv mají již od dětství kamarádské vztahy, přátelé však nejsou.

"Nejsme nejlepší přátelé a asi ani nikdy nebudeme, už jen kvůli tomu, že v tomto oboru je to těžké a obzvlášť, když jste týmovými kolegy a bojujete o vítězství. Vycházíme spolu dobře, zasmějeme se, ale jsme soupeři. Občas jsme i zvýšili hlasy, ale vždy se to hned napraví. Je to stejné, jako když jsme byli malí - byla mezi námi strašná soupeřivost. Kolik pizzy kdo sní, wrestlingové souboje v hotelových pokojích apod. Dnes je to v podstatě stejné. Udržet si přátelství bude letos těžší. Čím více úspěchů máme, tím obtížnější to je," prorzadil Nico Rosberg pro Daily Telegraph

 Bude jeden z nich dalším mistrem světa? (foto: Mercedes AMG F1 Team)

FERRARI

Č.14: Fernando Alonso, Španělsko, 32 let
Č.7: Kimi Räikkönen, Fin, 34 let

Který tým má celkově lepší týmovou dvojici? Ferrari či Mercedes? "O něco lepší je pár Fernando a Kimi," odpovídá na tuto otázku Petera Windsora v pořadu The Racing Edge závodní trenér Rob Wilson. Podle něj jsou totiž těmi nejlepšími piloty dnešních dní Vettel, Hamilton, Alonso a Räikkönen a jak dodává - Ferrari má dva z nich.

"Bude to velká zábava. V minulosti byl Fernando jedničkou týmu, ale letos to až tak platit nebude. Kimimu se to bude líbit. On je ve Ferrari mimo jiné proto, aby Alonsa otrávil," usmívá se Wilson.

Boj těchto dvou pilotů bude s napětím sledovat mnoho fanoušků. Kimi Räikkönen bude chtít určitě dokázat, že Fernanda Alonsa, který jej v roce 2009 z Ferrari vyšachoval, dokáže porazit. Mnozí věří, že se mu to může podařit, jiní o tom pochybují. Extra motivován je však i Alonso, který chce rozšířit svou sbírku dvou titulů, což je to, s čím před čtyřmi roky přišel do Maranella. A pokud se to nepodaří ani letos, kdo ví, co se bude dít dál. Dá se říci, že oba hrají o svou budoucnost v F1.


Oheň a led: kdo bude pálit více? (foto: Scuderia Ferrari)

LOTUS

Č.8: Romain Grosjean, Francie, 26 let
Č. 13: Pastor Maldonado, Venezuela, 28 let

Lotus má také zajímavou jezdeckou dvojici - oba piloti se dobře znají z GP2 a jsou známi nejen pro svou rychlost, ale především pro svůj agresivní styl a časté nehody. Maldonado nebyl u Williamsu spokojen a bude chtít rozšířit svou sbírku vítězství, které zatím čítá jednu výhru v Barceloně v roce 2012. Grosjean loni prokázal velké zlepšení, má na svém kontě několik pódiových umístění, ale to nejvyšší mu zatím chybí.

Podle výsledků z předsezónních testů to však nevypadá, že by letos mohli být vyrovnaným soupeřem těm nejlepším, jako tomu bylo v minulém roce. Podaří se jim to otočit? Maldonado zatím nezoufá, ačkoliv mají stále co dohánět. 

"Podle mě to byl přestup do Enstone mé nejlepší rozhodnutí v životě. Když jsem viděl to auto poprvé v aerodynamickém tunelu, bylo to fantastické. Je to úplně nové auto, nejzajímavější v paddocku a také nejhezčí, je i agresivní. Myslím, že co se designu týče, odvedli jsme dobrou práci. Nevím, zda výsledkově bude rozhodnutí přestoupit dobré nebo špatné, uvidíme až začneme závodit a navíc sezóna je dlouhá," cituje jej Autosport.


Dokáže Lotus opět překvapit? (foto: Lotus F1 Team)

McLAREN 

Č.22: Jenson Button, Velká Británie, 33 let
Č.20: Kevin Magnussen, Dánsko, 21 let

U McLarenu kombinují zkušenost a umění Jensona Buttona a rychlost a talent mladého dánského závodníka Kevina Magnussena. Button bude chtít jistě ukázat, že dokáže tohoto nováčka porazit a Magnussen mu nebude chtít dát nic zadarmo. Ve Wokingu budou chtít rozhodně napravit loňský propadák, kdy nezískali jediné pódiové umístění a to poprvé od roku 1980. Zazáří Magnussen podobně, jako se to v jeho první sezóně podařilo v roce 2007 Hamiltonovi?

mclaren
Mládí a zkušenosti (foto: McLaren Mercedes)

 

FORCE INDIA

Č. 27: Nico Hülkenberg, Německo, 26 let
Č.11: Sergio Pérez, Mexiko, 24 let

Indický tým má nadějnou jezdeckou dvojici, jednu z nejlepších ve startovním poli a není tedy divu, že jejich cílem je letos získat pódium. A s ohledem na předsezónní testy, otázku ohledně spolehlivosti a především toho, kolik vozů v Austrálii uvidí šachovnicovou vlajku, nemusí to být cíl nereálný. 


Kdo se bude smát naposledy? (foto: Sahara Force India)

SAUBER

Č.99: Adrian Sutil, Němec, 31 let
Č.21: Esteban Gutiérrez, Mexiko, 22 let

Adrian Sutil přestoupil z Force Indie a barvy Sauberu bude hájit spolu s Estebanem Gutiérrezem, který se loni při svém debutu v F1 dokázal velmi zlepšovat. Podle výkonů z předsezónních testů se však zdá, že například na Force Indii švýcarská stráj trošku ztrácí ztrácí.

sutil - guti
Esteban Gutiérrez a Adrian Sutil (foto: Sauber Motorsport AG)

 

TORO ROSSO

Č.25: Jean-Eric Vegne, Francie, 22 let
Č.26: Daniil Kvjat, Rusko, 19 let

Loni bylo na startu úvodního závodu F1 pět nováčků, letos budou tři. Rus Daniil Kvjat, který nahradil Daniela Ricciarda, je jedním z nich. U Toro Rosso letos přešli na motory Renault a během předsezónních testů je trápila řada problémů spojená především s novou pohonnou jednotkou. Vergne nyní poté, co nedostal šanci závodit za Red Bull, bude chtít ukázat, že je týmovým lídrem a že dokáže porazit svého týmového kolegu, aby si místo v F1 udržel.

kvjat - vergne
Daniil Kvjat a Jean-Eric Vergne (foto: Scuderia Toro Rosso)

WILLIAMS 

Č.19: Felipe Massa, Brazílie, 32 let
Č.77: Valtteri Bottas, Finsko, 24 let

Williams se dá považovat za černého koně sezóny. Jejich vůz se během předsezónních testů ukázal být spolehlivým i rychlým a slibně vypadá i jejich jezdecká dvojice. Massa do týmu přinesl své zkušenosti z Ferrari a kdo ví, co dokáže s novou motivaci, když mu již nebude stát v cestě Fernando Alonso jako jasná týmová jednička. A Valtteri Bottas bude mít letos po loňské nepodařené sezóně možnost ukázat, co v něm je.

Podle něj bude hrát letos jezdecký faktor větší roli než tomu bylo v minulých letech. "Menší přilnavost znamená složitější podmínky. Nebude to jen o práci s pneumatikami, ale i o šetření paliva. Musíte je ušetřit, ale bez toho, aby ztratil čas na soupeře a to je na pilotovi," hodnotí novou F1 Bottas. Do úvodního závodu vstoupí Williams v roli favorita a v Grove panuje úleva a pozitivní nálada. 


Blýská se u Williamsu na lepší časy? (foto: Williams F1 Team)

MARUSSIA

Č.17: Jules Bianchi, Franice, 24 let
Č.4: Max Chilton, Velká Británie, 22 let

Marussia je po Mercedesu jediným týmem, který má stejné jezdecké složení jako v loňské sezóně, ve které poprvé v celkovém pořadí porazila Caterham. Tým přešel z motorů Cosworth na Ferrari. a je otázkou, zda jim podaří zlepšit. Pokud by se jim poprvé podařilo získat body, byl by to pro tým z Banbury velká věc. A kdo ví, co nám úvodní závod v Austrálii přinese.

chilton - bianchi
Max Chilton s Julesem Bianchim (foto: Marussia F1 Team)

CATERHAM

Č.10: Kamuj Kobajaši, Japonsko, 27 let
Č.9: Marcus Ericsson, Švédsko, 23 let

Na rozdíl od svého největšího soupeře - Marussie - u Caterhamu jezdecké složení zcela vyměnili. Kamuj Kobajaši, který po odchodu ze Sauberu jednu sezónu vynechal a navzdory jiným nabídkám se rozhodl vzít místo u Caterhamu, protože chtěl závodit v F1. Ericsson letos v F1 debutuje. Během předsezónních testů byli nejproduktivnějším týmem s motorem Renault co se najetých kilometrů týče, avšak výkonnostně nijak neoslnili. A vzhledem k tomu, že majitel týmu Tony Fernandez varoval, že pokud se výsledky nezlepší, z F1 odejde, mají v Caterhamu nůž na krku.

caterham
Jezdci Caterhamu (foto: Team Caterham F1)

Vytisknout

Diskuze: Týmové dvojice a shrnutí startovního roštu 2014: Na co se můžeme těšit?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 10, poslední 11.03.2014 22:14 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 10 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Red Bull

Vettel: Každý den musím přijímat nové výzvy, závist si musíte zasloužit

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud