Coulthard po Suzuce o taktice Red Bullu, jeho dobách u McLarenu a Grosjeanovi

iM2, 17. října 2013, 23:05 Google+

David Coulthard ve svém sloupku pro BBC mluví o skvělém výkonu Grosjeana, možné týmové taktice u Red Bullu a o situaci za jeho dob u McLarenu. Ke konci se také zmíní o Rossi Brawnovi.

Počet komentářů:  3 komentáře (Poslední 18.10. 12:10) Napište svůj názor
Coulthard, David

Coulthard, David | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

"Částí mojí práce, kterou mám v těchto dnech, je říkat, co vidím. V této roli jsem byl zkraje Grand Prix kariéry Romaina Groseana k němu velmi kritický - mělo to mezery a bylo to nevyzpytatelné, byl také namočen v až moc incidentech. Z loňského roku se to přeneslo i do začátku tohoto. Ale teď jsme mohli vidět skvělý obrat v impozantní finiš na třetím místě v Japonsku. 

Grosjean se přes to očividně přenesl, zpytoval svědomí a měl také skvělou podporu od týmu Lotus. To není nijak překvapující vzhledem k tomu, že jsou součástí skupiny, která ho manažuje. Všem tedy velká poklona, že v něm viděli ten potenciál. Vyhrával závody v nižších formulových sériích a je vždy lepší - a také mnohem jednodušší - zkusit udělat z rychlého jezdce konzistentního než z konzistentního rychlého. 


Romain jel v Japonsku opravdu dobře, na tom se shodují všichni
(foto: Lotus F1 Team)

S Grosjeanem jsem si procházel ve čtvrtek před Japonskem trať a když jsem nadnesl jeho loňskou nehodu (ve které Francouz odstřelil Marka Webbera, pozn. redaktora), tak toto téma velice rychle uzavřel. Je to zjevně část, na které pracoval. Jsou určité mantry o tom, co mu pomohlo, zcela jasně mu tedy pomohlo 'soustředění se na současnost' a 'soustředění se na budoucnost'. A to je přesně to, co udělal. 

V kvalifikaci překonal svého týmového kolegu, Kimiho Räikkönena, který není žádné ořezávátko, ve třetím závodu v řadě a popáté v posledních šesti závodech - a skvěle využil svého startu k tomu, aby po prvním kole vedl a vypadal skvěle v čele Grand Prix do doby, než ho Red Bully později nevyhnutelně předjely. Pokud by to byl Räikkönen, kdo by vedl a nakonec dojel třetí, tak by lidé mluvili o skvělém výkonu a je tedy fér toto uznání, které si zaslouží, dát i Romainovi.

Takovýto výkon je přesně to, co je od něj očekáváno a také od každého světového závodníka. 27letý Grosjean zdá se povyrostl. Nemůže být kritizován za to, že ke konci na Red Bully ztrácel. Dělal vše, co mohl, aby se ubránil Red Bullům Sebastiana Vettela a Marka Webbera. Byl to skvělý výkon. Dalším krokem je, aby to dělal každý víkend, což je to, co špičkoví jezdci, kteří dokázali vyhrát šampionáty, zvládají.

Strategie Red Bullu

Po závodě se vyrojilo hodně otázek, jestli Red Bull záměrně nezměnil Webberovi strategii na 3 zastávky, aby ho odklidil z cesty Vettela. Jestli si myslím, že Red Bull záměrně změnil strategii Marka, aby tak mohl Vettel vyhrát? Ne, to si nemyslím. V době, kdy bylo o této strategii rozhodnuto, byl Vettel stále ještě za Grosjeanem, takže nebyla žádná záruka, že by mohl vyhrát. Nemyslím si, že v 11. kole, kdy byl Webber zavolán k první zastávce, tým mohl udělat rozhodnutí s nějakou jistotou toho, že Vettel bude schopen dojet a předjet Grosjeana.

Zároveň Mark i tým byli před závodem jasně domluveni, že budou všichni závodit. A když vezeme fakt, že Mark ke konci sezony opouští F1, tak si myslím, že kdyby měl nějaké podezření, tak ho řekne veřejně. Proč by něco skrýval, když mu v jeho kariéře v F1 zbývají čtyři závody, pokud by to byla pravda? Nemyslím si, že by se držel zpátky, kdyby měl co říct. A kdyby něco měl, tak vzhledem k jeho napjatému vztahu, který měl s poradcem Red Bullu, Helmutem Markem, tak by to byl hezký dárek na rozloučenou.


David s Markem při testech v Jerezu 2007
(foto: GEPA pictures GmbH)

Fakta jsou jednoduchá. Éra Pirelli (od roku 2011) ukázala, že Vettel je více než kdokoliv jiný schopen se vyrovnat se svébytností těch gum. Otazníky ohledně strategie jsou hezkými příběhy pro ty, kteří chtějí zamíchat v hrnci, ale Mark je na dně. Se Sebastianem se utkal čtyřikrát ve stejném autě a ve stejném týmu a vždy prohrál. Je to trochu jako když jsem byl já u McLarenu. Nevěřím tomu, že jsem měl někdy horší techniku než Mika Häkkinen, ale dokud jsme byli týmovými kolegy, tak pro mě bylo těžké si přiznat, že byl prostě rychlejší. 

Stejně jako jsem tehdy seděl se šéfem týmu, Ronem Dennisem a říkal mu: 'Dáváte Mikovi psychologickou výhodu', což popíral, bylo to to, o co šlo. Samozřejmě zde byly časy, kdy jsem byl znevýhodněn, jedním příkladem je Monako 1996, což mě stálo vítězství na úkor Oliviera Panise. Byl to vlhký závod a já jsem vedl před Mikou, tým ho zavolal do boxů pro suché slicky o kolo dříve než mě a to byl kritický moment, kdy mě předjel. 


DC v rozhovoru s Ronem Dennisem 

Ale teď by pravděpodobně řekli, že Miku zavolali, aby zjistili, jestli pro mě bude bezpečné jíž na slicky jít a když jsme zjistili, že to bezpečné bude, tak mě zavolali o kolo později. Vždy to můžete říci jinak, aby vás to uchránilo, ale Mark je o trochu těžší a občas nebyl schopen dosáhnout optimální distribuce váhy. Seb také dokáže déle vydržet s gumami. To jsou fakta. 

Problémy v managementu Mercedesu

Na BBC F1 se snažíme vždy mít horkou linku na jeden z týmů na pit wall každý týden, když přenášíme živě. V Japonsku to byl Mercedes a jejich šéf týmu, Ross Brawn. Z některých z odpovědí Brawna ohledně toho, jestli u týmu zůstane i pro příští rok, začlo být jasné, že je všeobecně nešťastný z momentální struktury managementu v týmu. V lednu Mercedes od McLarenu přetáhl Paddyho Lowea, aby vedl technické a sportovní stránky týmu. Původním nápadem bylo, aby nahradil Brawna; pak se rozhodli počkat na to, jak struktura bude fungovat během sezony.

Lowe je samozřejmě z dlouhodobého hlediska náhradou za Brawna, ale velkou otázkou je, co se stane v krátkodobém a střednědobém horizontu. Ross je mistr ve zvládání turbulentních situací. Je dokonalý pokerový hráč a je velmi těžké odhadnout i jen to, když je naštvaný. Pro něj tedy znamená, že když už se o tom mluví i veřejně, tak je mu jasné, že je nějaký problém. Myslí si, že je v Mercedesu až moc lidí v managementu a chce pochopit, jakou roli přesně mu nabízejí a to ho vzrušuje.


Ross Brawn takto slavil v Maďarsku (foto: Mercedes AMG F1 Team)

Vyvstávají tak otázky, jestli zůstane nebo jestli změní roli, protože pokud by řekli, že bude dělat přesně to stejné, tak by neměl problém. Pokud by někdo mohl zmírnit tuto situaci, tak je to Niki Lauda, nevýkonný ředitel týmu, který vždy mluví upřímně. A zklidnění situace, to je přesně to, co bude muset udělat. Čemu nerozumím je to, proč říkají, že to bude vyřešeno na konci sezony. Teď je to problémem, což znamená, že by se to mělo vyřešit teď."

Vytisknout

Diskuze: Coulthard po Suzuce o taktice Red Bullu, jeho dobách u McLarenu a Grosjeanovi

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 3, poslední 18.10.2013 12:10 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 3 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Bottas, Valtteri

Rozhovor s Bottasem: Lék na kocovinu? Fin by asi řekl - "dej si další drink"

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

  2. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud