Symonds o svém návratu do práce na pozici technického ředitele Williamsu

iM2, 23. srpna 2013, 18:51 Google+

Minulý měsíc bylo oznámeno, že se Pat Symonds stává novým technickým ředitelem Williamsu. Letní přestávka je za námi a to znamená jediné - první závod v nové roli pro Symondse v týmu s velkolepou historií. Co tedy tato nová výzva znamena?

Počet komentářů:  7 komentářů (Poslední 31.08. 00:55) Napište svůj názor
Renault

Renault | foto: Lotus F1 Team

Sdílejte článek

"Prvně, myslím, že to [Williams] je skvělý tým. Vybavení je na nejvyšší úrovni a máme velké množství talentovaných lidí. Výsledky na trati tedy neodraží kvalitu zázemí. Takže podle mě je výzvou pro mě analyzovat, co proč tomu tak je. Musím provést změny, které opravdu podpoří lidi v továrně, musíme se zaměřit na výkonnost."

Williams se jeví jako tým, pro který by snad každý chtěl jednou pracovat, Symonds není vyjímkou: "Zábavné je, že mi před pár dny kamarád připoměl, že dávno, ještě v dobách, kdy jsem pracoval pro Renault, jsem řekl, že jediný další tým, pro kterých bych chtěl v F1 pracovat, je Williams. Trvalo mi to dlouho, než jsem se sem dostal, ale teď jsem tady a jsem šťastný.

V Grove jsem už pár dní a první věcí, která mě zaujala, bylo, jakým způsobem jsem byl uvítán. Musím se naučit 500 nových jmen a všechno kolem. Je to skoro jako první den ve škole! Co jsem doposud viděl, tak na mě zanechalo dojem. Zázemí je fantastické, vím, že spousta místních lidí jsou opravdu dobří inženýri. Důvěřuji jim."

V minulosti se nezřídka stávalo, že hlavním soupeřem týmu, ve kterém Symods pracoval, byl Williams: "Sir Frank Williams byl vždy urputný bojovník. Vždy ale bojoval se ctí a ve vší důstojnosti. Občas jsem ho porazil, občas on mne, ale vždy jsem k němu měl maximální respekt. Opravdu mě vzrušuje, že teď spojíme své síly, abychom porazili konkurenci."


V minulosti (v F1 se pohybuje 30 let) mohl Pat pracovat s jezdci jako je Schumacher, Senna nebo Alonso. Který z nich na něj zanechal dojem? "Nejzajímavější práce vždy není s těmi nejlepšími. Za těch let jsem poznal spoustu zajímavých lidí. Užíval jsem si práci s různými jezdci. Pokud bych však měl vybrat jednoho, pak bych speciálně vyzdvihl Michaela Schumachera. Samozřejmě měl velký talent, hodně však také přemýšlel jako inženýr a byl skvělý chlap."

Na práci se současnými jezdci Williamsu, Pastorem Maldonadem a Valterri Bottasem, se však těší: "Zatím je znám oba pouze zvenku. S oběma jsem se však potkal během svého druhého dne v Grove. Z toho co jsem měl možnost vidět, soudím, že jsou oba hodně odhodlaní dosáhnout úspěchu a pomoci týmu dosáhnout pokroku. Těším se na práci s nimi. Zdají se mi jako inteligentní jezdci chtějící dosáhnout úspěchu. Takže jim jen dát techniku, se kterou by prokázali svůj talent."

Účet Pata Symondse zatím čítá 32 vítězství ve Velkých cenách, 4 jezdecké a 3 konstruktérské tituly. Největších úspěchů dosáhl bez pochyby u dnešního týmu Lotus (tehdy Benetton a Renault), kdy v polovině 90. let dovedl ke dvěma titulům Schumachera, to samé zopakoval s Alonsem (2005 a 2006). 


"Jsem hrdý na celkovou práci s týmy a jezdci. Je hezké vidět inženýry, kteří se mnou pracovali ve svých začátcích, jak teď zastávají vedoucí role v různých týmech. Užívám si učení mladých lidí. Mým hlavním cílem zde ve Williamsu je vrátit do továrny zpět úspěchy. Půjdu za tím opravdu tvrdě. Chci, aby si lidé, kteří se mnou budou pracovat, ten úspěch užili. Chci, abychom všichni byli součástí návratu Williamsu na místa, kam si myslím, že patří. Zabere to nějaký čas, než zanalyzujeme, co se děje špatně, ale to už je na mě.

Po zbytek roku budou probíhat vývojové práce na voze. Minimálně do VC Koreje budeme vozit nové díly, ale podle mě i poté. Nejsou to věci, na které bych měl vliv, ale uvidím, jak se na voze vyvíjí. Musíme se zaměřit i na malé díly v aerodynamickém tunelu, avšak také se budu soustředit na operační stránku věci.

V principu už se musíme víc soustředit na rok 2014, čeká nás opravdu obtížný vývojový program, asi nejtěžší za hodně dlouhou dobu, co si pamatuji. FW36 zatím vypadá dobře. Myslím, že je důležité, aby na něm byl vidět můj vliv. Avšak můj vliv se bude projevovat hlavně na procesních věcech než na voze a jeho detailech. Doufám, že se to povede a my se vrátíme na cestu, která povede k trvalému úspěchu."

Vytisknout

Diskuze: Symonds o svém návratu do práce na pozici technického ředitele Williamsu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 7, poslední 31.08.2013 00:55 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 7 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Charles Leclerc v tréninku strávil na trati symbolický čas

GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Räikkönen, Kimi

Red Bull nechává Räikkönena v nejistotě

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

  3. GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud