Analýza sektorů: Největší potenciál promrhal Lotus, Ferrari před závodem v dobré pozici

Petr Hlawiczka, 6. července 2013, 22:00 Google+

NÜRBURGRING - ANALÝZA SEKTORŮ; Co bližšího nám časy a maximální rychlosti dosahované v jednotlivých sektorech během kvalifikaci prozrazují o výkonnosti jednotlivých vozů a šancích pilotů před Velkou cenou Německa?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Grosjean, Romain

Grosjean, Romain | foto: Lotus F1 Team

Sdílejte článek

První sektor, v němž piloti vykonají nejvíce práce s volantem, začíná nejnáročnějším místem na brzdy, pravotočivou zatáčkou, po níž následují v rychlém sledu středně-rychlá levá, pomalá levá a středně-rychlá pravá čtvrtá zatáčka, v níž piloti na výjezdu na chvíli povolí plynový pedál.

Před rychlou pátou zatáčkou, v níž opět na chvíli při zrychlování poleví, začíná druhý sektor. V něm krom vracečky (č. 5 - na dvojku, 10 500 ot/min) najdeme velmi rychlou šikanu Schumacher S, kterou v kvalifikaci projížděli naplno. Za středně rychlými zatáčkami 10 a 11 začíná třetí sektor.

Ten je nejkratší, vozy ho urazí do 23 sekund. Začíná nejdelším úsekem na plný plny a první DRS zónou, neustálou akceleraci v něm utínají pouze šikana a rychlá pravotočivá zatáčka vedoucí na cílovou rovinku, kde FIA umístila druhou DRS zónu. Šikana je nejpomalejším místem třetího sektoru s velmi tvrdým brzděním, otáčky padají z 18 000 na něco přes 10 000 ot/min. Zde jsou také měřeny nejvyšší rychlosti (speed trap).

Více o technických parametrech a nárocích okruhu zde.

mapa
Mapka okruhu (zdroj: FIA)

Mercedes po celý víkend prokazoval dobrou rychlost, což v kvalifikaci potvrdil vítězstvím Hamilton. Tým však lituje velké chyby, když sebejistě nechalo vyčkávat v Q2 Rosberga v garáži, zatímco se ostatní jezdci zlepšovali na rapidně zrychlující dráze. Lewis však nebyl nejrychlejší v žádném sektoru ani neposkládal do jednoho kola všechny své nejlepší sektory, přesto se těší z pole position.

Osobní rekordy v sektorech se dnes podařilo v Q3 dát dohromady pouze Webberovi, v Q2 předtím také Alonsovi, Hülkenbergovi, Buttonovi, Rosbergovi, Di Restovi i Pérezovi.

Největší potenciál naopak promrhaly Lotusy, Räikkönen mohl být teoreticky o 0,236 s, Grosjean dokonce o 0,29 s rychlejší - dnes mohli při absenci Rosberga pomýšlet i na třetí místo. Kimi v Q3 ale nedokázal zajet rychleji než v Q2 - podobně jako Ricciardo, Massa či Alonso; Romain se zlepšil jen nepatrně. Fin předvedl navíc absolutně nejrychlejší první sektor, Grosjean druhý; třetímu sektoru vévodil stříbrný Vettel z Red Bullu.

U pilotů Ferrari je to pochopitelné, ze strategických důvodů se rozhodli pro svá měřená kola v Q3 nasadit středně-tvrdou směs, mají tak velmi dobrou vyhlídku pro závod.

"Existovaly dva scénáře: startovat buď z pátého či ze šestého místa na měkkých pneumatikách, nebo startovat ze šestého či sedmého na středně-tvrdých. Od osmého kola začnou jízdy do boxů - měkká pneumatika vykazuje velmi vysokou degradaci. My pak zaútočíme," vysvětloval Alonso.

09_sektory
Nejrychlejší časy v sektorech

Náročné odpoledne prožil Williams, který jubilejní 600. závod "oslavil" smutným vypadnutím obou vozů hned v první části kvalifikace. Kdyby přitom Bottas poskládal dohromady své nejlepší sektory, dosáhl by teoreticky o 0,243 s rychlejšího času a v pohodě by na úkor Gutiérreze postoupil. Tým z Grove zřejmě v nastavení vsadil více na nižší odpor a vyšší maximální rychlosti na úkor aerodynamiky, než by bylo zdrávo.

Ve velmi dobrém světle se představil Ricciardo, jenž se dostal před obě Ferrari, Force Indie i McLareny a odstartuje z 6. místa. Opět důrazně zaklepal na dveře Red Bullu, který se po sezóně bude loučit s Markem Webberem. Daniel s Toro Rosso zajel ve třetím sektoru absolutně třetí nejrychlejší čas.

Maximální rychlosti dnes dosáhli piloti s motorem Mercedes za zády: Di Resta a Pérez - 303,4 a 302,6 km/hod. Slušně to na rovinkách jezdilo i Massovi, Bottasovi.

Před 13. zatáčkou patřily k nejpomalejším Red Bully a neobvykle i Lotusy, kteří sázejí na vyšší přítlak a rychlejší průjezdy zatáčkami. O dobré aerodynamice svědčí časy na kolo. O předjíždění bych obavy neměl vzhledem k tomu, že deficit je (krom Kimiho) do 6 km/hod, což na dlouhé zadní rovince bohatě vynahradí DRS.

09_max-rychlosti
Maximální rychlosti (v km/hod)

Vytisknout

Diskuze: Analýza sektorů: Největší potenciál promrhal Lotus, Ferrari před závodem v dobré pozici

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

  • Pátek

    • Trénink (5:30 - 6:30)
    • Kvalifikace (9:30 - 10:14)
  • Sobota

    • Závod (5:00 - 6:00)
    • Kvalifikace (9:00 - 10:00)
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Vettel, Sebastian

FOTO: Sobotní akce na Nürburgringu s hořko-sladkou příchutí pro Mercedes

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud