Čím je zajímavý okruh v Bahrajnu? Představení jeho výzev a parametrů (+video)

Petr Hlawiczka, 18. dubna 2013, 06:30 Google+

Čím je zajímavý pouštní okruh v Bahrajnu a jaké technické výzvy pro piloty a monoposty představuje? V článku najdete technické parametry okruhu, údaje o spotřebě a nárocích kladených na motory, převodovku či pneumatiky. V závěru se ohlédneme za rekordem tratě a časy z loňské sezóny.

Počet komentářů:  8 komentářů (Poslední 19.04. 20:59) Napište svůj názor
Red Bull

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Nedělní závod na 5 412 m dlouhém okruhu v bahrajnském Sákhíru je vypsán na 56 kol (stejně jako v Malajsii či v Šanghaji), jeho celková vzdálenost činí 308,238 km. Letos se opět pojede na kratší, nikoliv na o 1 km prodloužené nudné verzi.

Vzhledem k tomu, že se trať nachází v poušti, bývá povrch trati často pokryt pískem, což má neblahý vliv na úrovně přilnavosti. Pořadatelé však dokáží povrch, který je jinak velmi drsný, velmi dobře očistit.

Obvykle je zde také velmi větrno (JZ vítr o rychlosti 10 km/hod), což negativně ovlivňuje monoposty v rychlých zatáčkách a týmy si směr větru pečlivě hlídají také kvůli nastavení sedmého rychlostního stupně. Hrboly ani obrubníky zde nepředstavují žádný problém.

Najdeme zde 15 většinou pomalých až středně rychlých zatáček (6 levotočivých a 9 pravotočivých) a čtyři rovinky, z nichž nejdelší měří 1 090 m - piloti ji urazí s naplno sešlápnutým plynem za 13,5 s. Tři zatáčky se projíždějí pomaleji než 100 km/hod (č. 1, 8 a 10) a tři rychleji než 250 km/hod (č. 5, 9 a 12).

Monoposty často brzdí a zrychlují, klíčová proto bude výdrž zadních pneumatik. Týmy volí střední úroveň aerodynamického přítlaku, v nastavení se soustředí na stabilitu při brzdění a na trakci.

mapa

Mapa okruhu (zdroj: FIA)

Během závodu budou moci piloti aktivovat svá zadní křídla s DRS pouze poprvé na dvou místech: na kratší zadní rovince 50 metrů za zatáčkou č. 10 a na hlavní rovince, 270 m za poslední zatáčkou. Časové odstupy mezi vozy se budou měřit 50 m před zatáčkou č. 9 a 108 m před zatáčkou č. 14, která je navíc v nájezdu na cílovou rovinku (zatáčka č. 15) mírně negativně klopená. Přehled všech 36 DRS zón stanovených pro všechny okruhy v letošní sezóně najdete zde.

Okruh se nachází v nadmořské výšce 20 m n. m., tlak se pohybuje většinou kolem 1006 hPa.  V jednom kole piloti překonají 18 m převýšení - sklon stoupání dosahuje 3,6 %, klesání 5,6 %.

Očekává se, že monoposty se budou prohánět průměrnou rychlostí kolem 208 km/hod, maximální rychlost se na cílové rovince bude pohybovat po aktivaci zadního křídla kolem 320 km/hod (306 km/hod bez ní). Na plný plyn se jede 59 % okruhu.

Charakteristickým rysem dráhy jsou obrovské únikové zóny, jež bývají kritizovány kvůli tomu, že nepotrestají chybujícího řidiče. Proto ale na druhou stranu patří k nejbezpečnějším tratím na světě vůbec. Přestřelení brzdného bodu do první zatáčky díky tomu není nikterak penalizováno.

Očekává se horké počasí, teploty vzduchu by se měly vyšplhat k 35 °C, velmi tmavý asfalt nad 45 °C. Nejtepleji by mělo být dle předpovědí během neděle.

pocasi
V Bahrajnu bude tradičně horko
(zdroj: formula1.com)

V jednom kole vozy spotřebují kolem 2,5 kg paliva, což odpovídá 66 l/100km. Na startu závodu proto musí mít natankováno kolem 150 kg paliva. Spotřeba 10 kg paliva se ve výsledném čase na kolo projevuje zrychlením o 0,38 sec, což je mírně nad průměrem sezóny.

Okruh patří v letošním kalendáři k náročným z pohledu motorů i převodovky, který během jednoho kola změní 52krát rychlostní stupeň (2964 přeřazení za závod). Náročné je chlazení, protože teplo se z motoru za horkého počasí nedokáže efektivně rozptylovat.

Otevírat další otvory do karosérie je z hlediska aerodynamiky neefektivní, proto se týmy snaží dosáhnout co nejnižších odvodů tepla, a motory proto provozovat za vyšších teplot vody a oleje. Znamená to ale, že vnitřní součástí motoru fungují také za vyšších teplot, proto vyžadují pečlivé monitorování.

Vysoké teploty neovlivňují pouze chlazení, ale také akustické ladění motoru. Když totiž teplota stoupá, zvyšuje se také rychlost zvuku, proto musí být prodlouženy také trumpety, které regulují sání vzduchu do motoru skrz airbox nad hlavou pilota - je to podobné jako s laděním hudebního nástroje.

Za současných pravidel mohou týmy homologovat tři sady sacích trumpet o různých délkách. V Bahrajnu použijí výrobci motorů kvůli optimálnímu naladění agregátu ty nejdelší, což umožní tlakovým vlnám zvuku dorazit k sacímu ventilu v ten pravý čas. Do motoru se tím dostává více vzduchu, výsledkem je vyšší výkon.

bahrain telemetry f1

Telemetrie z Bahrajnu - pro zvětšení klikněte (zdroj: Renault Sport F1/Team Caterham F1)

K vůbec nejnáročnějším se řadí z pohledu brzd - kvůli vysokým teplotám a nárokům na chlazení i na brzdovou energii. 14 % času stráví piloti na brzdě, celkem na 8 místech. Do první zatáčky vozy zpomalují z rychlosti kolem 314 km/hod na 64 km/hod, k čemuž jim postačí vzdálenost 126 m a 2,95 sekundy.

Na piloty, kteří musí vyvinout na brzdový pedál tlak až 155 kg, v tomto místě podle společnosti Brembo působí přetížení 5,77 G, brzdový výkon dosahuje 2516 kW (technické údaje o brzdění v ostatních zatáčkách najdete zde).

Pirelli do Bahrajnu veze tvrdší pneumatiky, než původně avizovalo - místo měkké středně-tvrdou směs (bílé barvy) a tvrdou (oranžová) směs). Údajně nereaguje na kritiku, k tomuto kroku se rozhodlo již před Čínou. To hraje do karet Red Bullu a Mercedesu, kteří se s pneumatikami letos zatím trápí, naopak to mírně uškodí Lotusu.

Vysoké teploty, které na Středním východě na konci dubna panují, vedou k většímu pohybu uvnitř směsí, což zrychluje degradaci pneumatik. Pirelli i přes změnu v dodávce pneumatik očekává ve Velké ceně Bahrajnu strategie o třech zastávkách.

Boxová ulička měří 420 m, ztráta při jejím průjezdu včetně zastávky oproti normálnímu průjezdu kola činí 18,6 sekund, k výměně pneumatik je jinak zapotřebí 22 s.

Riziko výjezdu safety caru je kvůli širokým únikovým zónám nízké. Vyjížděl pouze jednou v roce 2007 kvůli odklízení trosek z dráhy, šance na to, že by se objevil, je 13%.


Video: Loňský průjezd bahrajnským okruhem s Lewisem Hamiltonem (zdroj: Youtube)

Zajímavostí je, že vítězové zde nestříkají tradičním šampaňským, byť v Bahrajnu alkohol zakázán není (na rozdíl od Kataru či Saudské Arábie). Místo toho jsou odměňování nealkoholickým nápojem zvaným Waardem, údajně vyráběným z růží.

První závod v roce 2004 se nesl v režii Michaela Schumachera, jehož rekord z první Velké ceny Bahrajnu (1:30,252 min) doposud nikdo nepřekonal. V roce 2012 předvedl nejrychlejší kolo závodu předvedl Sebastian Vettel - 1:36,379 s Red Bullem poté, co den předem získal pole position - 1:32,422 min.


Údaje ze sezóny 2012

Nejrychlejší časy tréninků:
 P1:  1:33,572 (Hamilton)
 P2:  1:32,816 (Rosberg)
 P3:  1:33,254 (Rosberg)
 P1 - P3:  0,318 s

Kvalifikace:
 Q1:  1:33,814 (Pérez)
 Q2:  1:33,209 (Hamilton)
 Q3:  1:32,422 (Vettel)
 Q1 - Q3:  1,392 s
 P1 - Q3:  1,150 s

Maximální rychlost:  320,1 km/hod (Kobajaši, 2. trénink)
Počet zastávek:  71
Celkový počet "normálních"/DRS předjetí:  44/14


Rozsáhlá fotogalerie z loňské Velké ceny Bahrajnu včetně možnosti filtrování: zde.

Vytisknout

Diskuze: Čím je zajímavý okruh v Bahrajnu? Představení jeho výzev a parametrů (+video)

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 8, poslední 19.04.2013 20:59 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 8 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

lotus e21

Lopez s výběrem sponzora nespěchá, Lotusu by se ale peníze na boj o titul hodily

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud