Technické parametry a výzvy zmodernizovaného okruhu v Silverstone

Petr Hlawiczka, 7. července 2011, 07:00 Google+

Oblíbený klasický okruh v Silverstone letos prošel další velkou úpravou, závodní víkend bude navíc okořeněn změnou v pravidlech týkajících se využívání výfuků. Jaké jsou technické parametry a výzvy této historické dráhy?

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 07.07. 14:07) Napište svůj názor
Mercedes

Mercedes | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

Velká cena Británie načne druhou polovinu letošní sezóny Formule 1. Zmodernizovaný okruh přináší pro týmy řadu nových výzev v místě bohatém na historii - vždyť první velká cena F1 se zde jela již v roce 1950! Ta letošní bude zpestřena změnou předpisu týkající se využívání výfuků: pokud pilot nebude mít nohu na plynu, nebude možno využívat foukání k navyšování přítlaku, což postihne všechny přední týmy. Kdo na to doplatí nejvíce, na to nám odpoví až sobotní kvalifikace.

Po změně konfigurace dráhy, která byla minulý rok o 745 m prodloužena, letos došlo k další velké změně - paddock byl přesunut na rovinku před zatáčkou Abbey, proto se změnilo také číslování zatáček: bývalá první zatáčka po startu je nyní v pořadí až devátá.

Jedno kolo v Silverstone měří 5 891 m. Velká cena Británie je letos vypsána na 52 kol, její vítěz tedy v neděli  10. července 2011 bude muset ujet 306,227 km.

Pro mnohé týmy se jedná o domácí závod - většina z nich má totiž ve Velké Británii své továrny. I výrobce motorů Cosworth má své výrobní prostory v Northamptonu, který leží 16 km od okruhu. Cosworth v tamějším regionu patří k největším zaměstnavatelům. Vedle dráhy sídlí také Force India.

mapka
Mapka okruhu s vyznačením DRS zóny - o ní více zde
(podklad: formula1.com)

Okruh obsahuje 18 zatáček, z toho 10 pravotočivých a 8 levotočivých. Jezdí se ve směru hodinových ručiček. Okruh obsahuje řadu velmi rychlých zatáček: osm jich piloti projíždějí rychlostí převyšující 250 km/hod. V zatáčce č. 11 rychlost neklesá pod 270 km/hod, ta se jede ale naplno. Skutečnou nejrychlejší zatáčkou je hned ta první (Abbey), kde musí piloti při nájezdu do ní v rychlosti kolem 290 km/hod na chvíli sundat nohu z plynu. Pouze ve dvou zákrutách musí zpomalit pod 100 km/hod, tou nejpomalejší je Vale - 80 km/hod.

Na třech delších rovinkách monoposty přesahují rychlost 300 km/hod. Nejrychlejším místem je úsek před zatáčkou č. 15, kde by mohly dosahovat až 315 km/hod. Přesto týmy volí kvůli konfiguraci zatáček spíše střední přítlak. Důležité je správné vyvážení vozu v zatáčkách Becketts, do nichž najíždějí rychlosti přes 300 km/hod.

Nejdéle jsou vysokému bočnímu přetížení piloti vystaveni v zatáčce č. 9 - po dobu 2,5 sekundy na ně působí síla 3,7 G. To nejvyšší ale zažívají v Abbey - až 4,8 G (4 G po dobu 1,3 sec). Vůz musí vydržet boční tlak o síle 2,2 tuny. Znamená to, že vytváří přítlak 2,5násobně vyšší, než činí jeho hmotnost.

Na plný plyn se jedou dvě třetiny okruhu, mezi zatáčkami 13 a 15 s plynem na podlaze 833 m. Zajímavý je i 1,88km dlouhý (32 % délky okruhu) úsek Becketts, kde se v rychlém sledu střídá levotočivá (č. 10 - 300 km/hod při 2,2 G), pravotočivá (Maggots, 275 km/hod při 4,8 G), levotočivá (č. 12, 230 km/hod při 3,9 G), pravotočivá (č. 13 - 240 km/hod při 3,9 G) a levotočivá (Chapel, 240 km/hod při 2,2 G) zatáčka. Piloti se zde lehce dotknou brzy v zatáčce č. 12, o něco více (cca 35 %) před 13. zatáčkou. Projedou jej za 25 sekund průměrnou rychlostí 272 km/hod, rychlost neklesá pod 195 km/hod.

copse
Alonso stíhá Rosberga minulý rok v Copse
(foto: Mercedes GP)

Na brzdě piloti tráví 14 % času - z pohledu brzd a nároků na jejich chlazení se jedná o nenáročnou trať, během závodu zde dochází k jejich nízkému opotřebení, kvůli nedostatku brzdění (pouze tři místa, kde se tvrdě brzdí) se zde týmy potýkají s problémy při udržení jejich provozní teploty a dobíjení KERSu - proto Force India i Red Bull přemýšlejí, že by se ho tentokrát zcela vzdaly.

Průměrná spotřeba paliva zde loni činila 2,36 kg (u Renaultu, Williams udává 2,9 kg) paliva na kolo, letos bude zřejmě o něco málo vyšší. Deset kg paliva zpomaluje vozy o 0,4 sec na kolo.

Na strategie bude mít letos významný vliv nová boxová ulička, jejímž průjezdem je možné si zkrátit dvě pomalé zatáčky. Paul Hembery proto očekává 3 - 4 zastávky na závod.

Motory jsou zde podrobeny vysoké zátěži: hodně času tráví ve vysokých otáčkách, což se projevuje i na spotřebě. Převodovka zde má velmi lehkou práci: během 6km okruhu musí změnit rychlostní stupeň pouze 50krát.

Pirelli s sebou na víkend veze měkkou (tzv. option, žlutá barva) a tvrdou (prime, stříbrná barva) směs ze své škály pneumatik na suchou vozovku stejně jako vloni. Krom nich má přibalené samozřejmě i přechodné pneumatiky (intermediate) a pneumatiky do deště (wet). Okruh je na pneumatiky kvůli rychlým zatáčkám docela náročný, podobný jako ten v Barceloně. Žroutem gumy by měla být zatáčka Copse, která byla letos přeasfaltována.


Průjezd okruhem s Felipem Massou

Rekordní čas na nové konfiguraci zajel během loňské velké ceny Fernando Alonso na Ferrari - 1:30,874 min, kvalifikaci vyhrál Sebastian Vettel v čase 1:29,615 min. Průměrná rychlost jeho kola činila 236,65 km/hod.

Vytisknout

Diskuze: Technické parametry a výzvy zmodernizovaného okruhu v Silverstone

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 07.07.2011 14:07 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Konečně! Tak většina soupeřů i médií hodnotí první Norrisovo vítězství (ilustrační foto).

GP USA: PROHLÁŠENÍ po závodě - zářící Norris a zástup gratulantů

Lando Norris se po patnácti pódiích konečně dočkal vítězství (ilustrační foto)

GP USA: Norris se zapsal do Zlaté knihy vítězů, penalizace měří pořadí

Valtteri Bottas je jedním z těch, kteří navzdory neúspěšné pozici na startu věří v progres

GP USA - PROHLÁŠENÍ po sprintu a kvalifikaci - prakticky celé pole chce usilovat o body

Lewis Hamilton tentokrát zabránil blamáži, ale optimální formu stále nemá

GP USA: Verstappen poprvé vyhrál v Miami kvalifikaci, Leclerc mu šlapal na paty

Daniel Ricciardo dokázal ubránit velmi cenné umístění

SPRINT USA: Verstappen na pohodu, Ricciardo ubránil druhé Ferrari + ohlasy

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

Charles Leclerc v tréninku strávil na trati symbolický čas

GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mateschitz, Dietrich

Button: Největší šanci bychom měli za deště

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

  3. GP USA: Norris se zapsal do Zlaté knihy vítězů, penalizace měří pořadí

  4. GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

  5. SPRINT USA: Verstappen na pohodu, Ricciardo ubránil druhé Ferrari + ohlasy

  6. GP USA - PROHLÁŠENÍ po sprintu a kvalifikaci - prakticky celé pole chce usilovat o body

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud