Čím je zajímavý okruh v Šanghaji a jaké jsou jeho technické parametry? (+video)

PH, 14. dubna 2011, 11:30 Google+

Sezóna Formule 1 pokračuje bez přestávky již tento víkend závodem v Číně. Čím je zajímavý tamější okruh a jaké jsou jeho technické parametry?

Počet komentářů:  7 komentářů (Poslední 15.04. 15:59) Napište svůj názor
Force India

Force India | foto: Sahara Force India

Sdílejte článek

V Šanghaji obvykle panuje chladnější počasí než v Malajsii. Předpověď slibuje polojasno a nízké teploty: v sobotu 15 °C a v neděli sotva přes 20 °C. S chlazením monopostů by týmy mít problémy neměly, proto se setkáme s menšími otvory na vozech a zřejmě zmizí i některá žebrování v karosériích. Vítr má velký vliv na jejich chování ve druhém sektoru, také pro dosahování maximálních rychlostí. Loni zde foukal severozápadní vítr o rychlosti 7 m/s.

pocasi
Předpověď počasí na víkend

Nedělní Velká cena Číny je vypsána na 56 kol, což představuje celkovou vzdálenost 305,066 km. 5451 m dlouhý Mezinárodní okruh v Šanghaji obsahuje zajímavou směsici zatáček a také velmi dlouhou rovinku. Trať není hrbolatá a během víkendu časy díky pogumování vždy rychle klesaly. S jízdou přes obrubníky zde nejsou problémy.

Vozy zde jezdí s vyšším aerodynamickým přítlakem, který je důležitý kvůli kombinaci pomalejších zatáček; z 16 jich je 9 pravotočivých, 7 levotočivých - jezdí se ve směru hodinových ručiček. Průměrný poloměr zatáčky zde činí 136°, průměrná rychlost jejich průjezdu 130 km/hod. Průměrná rychlost na kolo se pohybuje kolem 205 km/hod.

cina_mapka
Mapka okruhu (© Formula1.com)

Zdejší ideální místo pro předjíždění bude letos okořeněno nastavitelnými zadními křídly. DRS zóna pro využití nastavitelných zadních křídel v závodě totiž začíná již po 270 metrech za třináctou zatáčkou na 1175 m dlouhé rovince. Pilotům těsně pronásledující vůz před sebou tak před brzděním do prudké pravotočivé zatáčky poskytne výhodu v úseku kolem 800 m.

Brzdění na vzdálenosti 130 metrech z rychlosti kolem 320 km/h na  68 km/hod na jejím konci vyžaduje výbornou stabilitu při přetížení 5,97 G. Piloti musí v tomto místě během 2,98 sekund vyvinout na pedál tlak o síle 157 kg, čímž se dosáhne brzdného výkonu 2649 kW. Z pohledu brzd Šanghaj jinak není náročným okruhem - brzdí se jen na 8 místech, 13 % času jednoho kola. Opotřebení brzd je zde nízké, nároky na jejich chlazení průměrné.

letecky

Motory v Číně nedostávají zabrat tak jako na některých jiných okruzích, nároky na ně jsou nižší. Důraz je zde kvůli dvěma delším rovinkám kladen zejména na jejich čistý výkon. V tom jim nahrává nadmořská výška (10 m n. m.), vysoký tlak vzduchu (loni 1024 hPa) i nižší teploty a vlhkost (loni 53 %).

Nejdelší úsek na plný plyn zabere pilotům 17 vteřin a ujedou při něm 1,397 km. Na plno se jede 56 % jednoho kola, což je relativně málo. S tím je spojena i nižší spotřeba paliva na km.

V pomalé druhé, třetí a čtvrté zatáčce, v nichž je důležité správná akcelerace z nízkých rychlostí, musí motor jemně poskytovat konzistentní krouticí moment. Na výjezdu za zatáček mají piloti problémy s trakční stabilitou zejména v zatáčkách č. 6 a 14. Týmy kvůli nižší náročnosti okruhu na motor zřejmě zvolí některý z již použitých motorů.

kers
Přehled využívání KERSu v Šanghaji týmem Williams

Jak je to v Číně s využíváním KERSu? Nejvýhodnější je ho aktivovat na čtyřech místech: na 0,8 sec při výjezdu ze zatáčky č. 4; na 0,7 sec na výjezdu ze šestky, na 3,2 vteřiny po 12. zatáčce a zbylé 2 sec z celkového limitu 6,7 sec na kolo při nájezdu na cílovou rovinku. KERS na této trati pomáhá vylepšit čas na kolo o 0,24 sec. Není to mnoho, ale pokud by měl tým F1 na vybranou, určitě by po něm sáhl.

Spotřeba paliva na jedno kolo zde činí 2,64 kg (Renaultu udává 2,49 kg, Cosworth 2,7 kg) na kolo.  10 kg paliva zhoršuje časy na kolo o 0,39 sec, po jednom kole vozy teoreticky díky hmotnostnímu úbytku paliva zrychlí o 0,1 sec.

Během jednoho kola dochází k 52 změnám rychlostních stupňů, převodovka je vystavována střední zátěži.

Pirelli přiveze tvrdou (prime, žlutá barva) a měkkou (option, stříbrná) směs, stejně jako pro závody v Austrálii a Malajsii (či loni Bridgestone). Pneumatiky jsou zde dost zatěžovány: okruh krom dvou delších rovinek a prudkého brzdění obsahuje 16 zatáček různých typů, přičemž v některých (7. a 8.) působí na gumy vysoké boční přetížení.

Piloti by kvůli nižším teplotám a méně drsnému povrchu měli stavět dvakrát až třikrát, přičemž není vyloučeno, že se někteří ne pokusí pouze o jednu zastávku. Boxová ulička na čínském okruhu měří 382 m, časová ztráta za její průjezd představuje 18,7 vteřiny. 

Rekord okruhu v závodě zde zajel v roce 2004 Michael Schumacher: 1:32,238 min. Loni zde byl v kvalifikaci nejrychlejší Sebastian Vettel v kvalifikaci - 1:34,558 min, v mokrém závodě pak Lewis Hamilton - 1:42,061 min.

Vytisknout

Diskuze: Čím je zajímavý okruh v Šanghaji a jaké jsou jeho technické parametry? (+video)

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 7, poslední 15.04.2011 15:59 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 7 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  • Pátek

    • Trénink ()
    • Kvalifikace ()
  • Sobota

    • Trénink ()
    • Závod ()
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Hülkenberg, Nico

Hülkenberg doufá, že příští rok bude za Force Indii závodit

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

  2. Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud