Key: Sauber během testů nemlžil, máme rychlost i nové díly

PH, 15. března 2011, 13:00 Google+

Z rozhovoru Sauberu se svým technickým ředitelem Jamesem Keyem vyplývá, že si švýcarský tým po dobrých výkonech pro letošní sezónu věři. Je spokojen se svým novým monopostem C30 i tempem vývoje.

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 15.03. 19:39) Napište svůj názor
Sauber

Sauber | foto: Sauber Motorsport AG

Sdílejte článek

Jak je tým připraven na sezónu 2011?
James Key: Myslím, že jsme docela dobře připraveni, protože jsme byli schopni odvést celkem hodně práce během čtyř testů. Hodně jsme se toho museli naučit o nových pneumatikách a také o věcech jako je KERS, zadní křídlo a aerodynamika voz, což se nám podařilo završit minulý týden v Barceloně. Tým a piloti odvedli dobrou práci v poznávání a pochopení toho, jak se pneumatiky a vůz chovají. Piloti hodně přispěli k poznání týmu a ke směru, kterým se potřebujeme ubírat.

Jaké jsou vaše dojmy z pohledu spolehlivosti?
JK: Spolehlivost obecně je dobrá. Setkali jsme se pouze s jedním opakovaným problémem a dalšími drobnostmi, které se během testování vždy objeví, a s dalšími věcmi, které byly jednoduché na opravu. Auto je v základu spolehlivé a nevznikla potřeba pro nějaké větší úpravy či přemýšlení o změně určitých oblastí.

sauber

Co si myslíte o výkonnosti Sauberu C30 – Ferrari?
JK: Konečná výkonnost se ve srovnání s konkurencí velmi těžko posuzuje. Myslím, že jsme byli v testování docela čestní, s malým množstvím paliva jsme jezdili pouze poslední dva dny v Barceloně, což nám pomohlo udělat si lepší představu o tom, jak na tom vůz je. Zdá se to být docela těsné, ale opravdu se to těžko soudí.

Myslím, že jsme spokojeni s pokrokem – podařilo se nám udělat takový, jaký jsme si proti minulému vozu ve specifických oblastech přáli. Dobrou zprávou je, že docela velký balík novinek, které jsme přivezli ke druhému testu do Barcelony a se kterými začneme sezónu, fungoval tak, jak jsme doufali. Důležitou věcí nyní bude usilovně pracovat a přivézt další novinky, jakmile jenom budeme moci. Máme v plánu nějaké velké úpravy a na druhý závod přivezeme několik nových dílů.

Jak byste charakterizoval nové pneumatiky Pirelli a jaký budou mít vliv na budoucí závodní strategie?
JK: Vlastnostmi se celkem liší pneumatik předchozího dodavatele, ale myslím si, že takto byly navrženy. Určitě potřebují péči při delších jízdách, což podle mě bude v závodních poměrech klíčové. Existují různé způsoby, jak s nimi zacházet a potřebujeme vědět, jak se strategie budou vyvíjet během prvních závodů, abychom to dokázali optimalizovat.

Zadní pneumatiky jsou o něco silnější, než jsme si původně mysleli. To je celkem pozitivní, protože se dle počátečních dat zdály docela slabé. V mnoha ohledech jsou vlastnosti takové, jaké jsme očekávali, vyvážení vozu je tudíž blízko tomu, co jsme předpokládali. Pneumatiky mají velké špičky. Přilnavost během prvního kola je obecně celkem dobrá, pak ale už vyžadují pečlivé zacházení. Dobré na nich je to, že mezi dvěma směsmi jsou velké rozdíly, což jsme v posledních letech moc neviděli.

sauber

Bude více záležet na práci mechaniků v boxech?
JK: Budeme nyní svědky komplikovanějších a detailnějších strategií. Bude více zastávek a mechanici budou pod větším tlakem – nejen kvůli rychle zvládnuté zastávce, ale důležitější bude také schopnost velmi rychle reagovat na potřeby či příležitosti, které k výměně pneumatik během závodu vyvstanou. Rovněž pro inženýry na boxové zídce budou strategická rozhodnutí méně předvídatelná. Jsem si jistý, že se o tom, jak to zvládat, dozvíme mnohem více během první závodů.

Jaké máte dojmy z týmového nováčka Sergia Péreze?
JK: Sergio hodně rozvinul své schopnosti během posledních čtyř testů. Když se podívám na to, kdy byl ve Valencii počátkem února, a na to, kde je nyní po šesti týdnech – udělal obrovský pokrok. Hodně se toho naučil, jeho zpětná vazba se zlepšuje test od testu a jeho důvěra v auto pořádně stoupla. Předvedl dobrý výkon při závodních a kvalifikačních jízdách během minulého testu v Barceloně. Poprvé řídil vůz s malým množstvím paliva a na nových pneumatikách, a opravdu toho dobře dokázal využít, neustále zrychloval. Na počátku sezóny ale bude pod úplně jiným tlakem, zatím to však šlo dobře a on už se těší na závody.

Jak se s novou rolí v týmu vyrovnává Kamuj Kobajaši?
JK: Vyrovnává se s ní velmi dobře a velmi profesionálně. Hraje významnou proaktivní roli při směrování vývoje vozu a poskytování jezdeckého pohledu vzhledem k tomu, jak na tom jsme. Dalo mu trochu práce přizpůsobit se pneumatikám, protože byl zvyklý na pneumatiky předchozího dodavatele, zatímco Sergio ne, takže pro pilota, který působil minulý rok v F1, je přizpůsobování se o něco náročnější. Kamuj to však dobře zvládá a jak víme z loňska, můžeme se na něj spolehnout jak během testování, tak i během závodů. Příjemně se s ním pracuje.

Vytisknout

Diskuze: Key: Sauber během testů nemlžil, máme rychlost i nové díly

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 15.03.2011 19:39 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Ferrari

Alonso: McLaren je na tom lépe, než vypadá

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud