Jak dopadla jarní anketa čtenářů F1NEWS.cz + VIDEO

Robert RoBertino Pavelka, 26. srpna 2021, 10:35 Google+

Kdo si počká… znáte to přísloví. Mnozí možná už pozapomněli na jarní anketu, někteří třeba v duchu mumlali něco o slibech-chybách. Pravda, čas se trochu zadrhl díky různým okolnostem, ale nyní Vás můžeme seznámit s výsledky a vítězi ankety na zdejším formulovém portálu.

Počet komentářů:  20 komentářů (Poslední 28.08. 12:12) Napište svůj názor
Kdo vyhrál v naší anketě?

Kdo vyhrál v naší anketě? | foto: Robert Pavelka, F1NEWS.cz

Sdílejte článek

Především je třeba předeslat, že anketa byla vytvořena ne až tak kvůli statistice a stanovení žebříčků, nad nimiž se pak bude hojně debatovat. Spíš to byla zvědavost – kdo se těší oblibě, koho zrovna čtenáři nemusí, jaká je věková skladba našich příznivců a kdo nejvíc jásá, když ten či onen vůz projíždí vítězně cílem.

Z necelých tří desítek odpovědí na první část rozhodně nelze vytvořit odpovídající reprezentativní vzorek, ale určitou představu jsme získali. Je jistě škoda, že odezva nebyla bohatší, ale stačí říci známou repliku z legendárního snímku dvojice Svěrák-Smoljak: „Nemusí pršet, stačí, když kape.“

img-responsive

Kimi Räikkönen to u čtenářů vyhrál jako nejoblíbenější pilot | foto: Alfa Romeo Racing

Nejoblíbenějším pilotem mezi zmíněnými účastníky je Kimi Räikkönen, těsně následován Charlesem Leclercem a triem Alonso, Ricciardo a Vettel. Zajímavé je, že se tu například vůbec neobjevil Hamilton nebo Bottas, což možná není velké překvapení, ale ani vzhůru stoupající Russell. U týmů dominoval jednoznačně McLaren, tomu drží palce třetina odpovídajících, Ferrari si vybojovalo druhé místo před Red Bullem. Ve Vašich mailech jsme našli jména jako Haas, AlphaTauri, Alfa Romeo či Aston Martin, ale ani jednou Mercedes…

Po pauze vstoupíme opět do šampionátu na okruhu Spa-Francorchamps, a ten to také u vás vyhrál v oblibě – s drtivým náskokem. Za ním je překvapivě Suzuka a poté Melbourne, Monako, Monza a Red Bull Ring. S ohledem na okolnosti příští tu třeba zcela chybí Brazílie, Španělsko nebo jakýkoli francouzský okruh.

img-responsive

"Šestikolka" či "stonožka" se vám líbila nejvíce | foto: Jaroslav Vehrle, F1NEWS.cz

Pojďme do historie: Michael Schumacher to u Vás těsně vyhrál před Ayrtonem Sennou, v povzdálí je následuje Fernando Alonso. Ferrari tu s drtivou nadvládou oplatilo porážku McLarenu, maranellský tým preferuje nadpoloviční většina. S ohledem na počet závodů bylo jasné, že v této kategorii může nastat situace „každý pes, jiná ves“, ale hned sedm respondentů se shodlo na Grand Prix Brazílie 2008 jako závodu, který se jim nejvíce zapsal do paměti.

Nejdramatičtější šampionát byl pro vás ročník 2012, následován před chvíli zmíněnou sezónou 2008 a poté 1976. Při záplavě různých typů lze konstatovat, že nejhezčí vozy jste nacházeli u značek McLaren a Lotus, ačkoliv podle počtu hlasů vyhrál Tyrrell P34, jediná závodní „šestikolka“. Mimochodem, jednou se dostala i na opačnou stranu, jíž vévodí „žebříkový“ Ensign N179 se třemi chladiči nad sebou na čelní straně kokpitu. Hned několika typy přispěl i tým Franka Williamse a také Caterham – jeho 05 zaujala nelichotivé druhé místo.

Zmínění účastníci ankety sledují F1 v průměru 28,7 let. Samozřejmě máme mezi sebou veterány i benjamínky – nejdelší zájem o F1 činí 52 let, nejkratší deset. To také zdůvodňuje volbu pilotů, vozů a tratí: mistři jako Fangio, Clark, Lauda, Fittipaldi, Brabham, značky Cooper, Tyrrell (s výjimkou nejhezčího a několika ošklivých monopostů), March, Surtees, Shadow, v oblibě chyběl Renault, Sauber… Neuspěl ani ikonický Nürburgring a s výjimkou Austinu nikdo nepostrádal americké trati či kanadský Montreal.

Největší část fanoušků sleduje závody a další činnost nevyvíjí. Běžné je stavení modelů, vlastnictví knih (možná někdo vlastní sešity s nalepenými články), navštěvování závodů či nahrávání jednotlivých GP. Určitě bychom ale chtěli zmínit raritní zálibu akad. arch. Ing. arch. Tomáše Bujny. Sbírá recepty různých zemí a v rámci daného víkendu připravuje krmi odpovídající místu konání závodu. Škoda, že to má ze Slovenska poněkud dál, rádi bychom ho přivítali na našem srazu a představili ho fanouškům detailněji. Snad se to někdy povede.

img-responsive

Spa-Francorchamps je neoblíbenějším okruhem našich čtenářů | foto: Renault Sport

Druhá část už byla konkrétnější, oslovila něco mezi polovinou a třetinou čtenářů F1NEWS.cz. Překvapivě jediné zásadnější stížnosti se týkaly zobrazování webu na mobilních telefonech, jinak jste byli téměř výlučně spokojeni s obsahem, skladbou, provedením i vyjadřováním autorů. Pro nás jako tvůrce to jsou informace hodně podnětné a určitě nezůstanou ležet v šuplíku. Sečteno a podtrženo – bylo zajímavé se s Vámi potkat na této úrovni a rozhodně bychom byli rádi, kdyby to nebylo naposled. Sám za sebe jsem přesvědčen, že na tradičním hříměždickém srazu bude o čem povídat.

Pak už zbyla poslední – a milá – povinnost. Losovacího klobouku se chopila brzy devítiletá Julinka Pohnuková a vytáhla z něj šestici šťastlivců, na něž čekají slíbené ceny. O koho se jedná se dozvíte z uvedeného videa. Chceme věřit, že jim uděláme radost a ostatní neztratí chuť nám vypomoci při nějakém příští podobné akci.

Vytisknout

Diskuze: Jak dopadla jarní anketa čtenářů F1NEWS.cz + VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 20, poslední 28.08.2021 12:12 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 20 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Mika Häkkinen svého krajana plně podporuje

Häkkinen radí Mercedesu, co s Bottasem. Podle Ralfa Schumachera ovšem špatně

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

  6. SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud