Hakkinen prozrazuje, proč se po testu s McLarenem v roce 2006 do F1 nevrátil

Robert RoBertino Pavelka, 9. září 2017, 12:00 Google+

Historie Formule 1 má i svou kapitolu návratů. Některé byly velmi úspěšné, například comeback Niki Laudy, který vedl k jeho třetímu titulu, jiné jsou z hlediska kvalit pilota považovány za neúspěch, což byl případ Michaela Schumachera u Mercedesu.

Počet komentářů:  2 komentáře (Poslední 09.09. 22:18) Napište svůj názor
Mika Häkkinen objasňuje jednu z méně známých částí své kariéry

Mika Häkkinen objasňuje jednu z méně známých částí své kariéry | foto: McLaren

Sdílejte článek

Pokud pomineme návraty, na které by jejich účastníci nejraději zapomněli, existuje i jistá podkapitola opětovných příchodů do F1 s podtitulem nerealizované. Čas od času probleskly nebo prolétnou tiskem či internetovým zpravodajstvím "zaručené" zprávy o návratu toho či onoho, případně vzkříšení týmu. V drtivé většině je přání otcem myšlenky. Až po letech se pak dozvídáme, jak to vlastně celé bylo myšleno.

Mika Pauli Häkkinen strávil ve Formuli 1 jedenáct let, prožil dvojí radost z mistrovského titulu, ale také zklamání, když ho v roce 1993 o téměř celou sezónu připravil nerozhodný Ayrton Senna. Nejhorší zážitek spadá do Grand Prix Austrálie 1995, kdy v Adelaide finský pilot po tragicky vyhlížející tréninkové nehodě skutečně utekl hrobníkovi z lopaty. Rodák z finského hlavního města však dokázal následky velmi rychle překonat a pokračoval v nastoupené cestě, v níž dvakrát (1998, 1999) zasedl na trůn šampiona.

Vítěz dvaceti Grand Prix na konci roku 2001 oznámil, že si bere roční "dovolenou", ale většina zasvěcených tušila, že jde jenom o odklad oznámení o konci kariéry v F1. Po letech osmačtyřicetiletý Häkkinen odhaluje fakt, že o návratu do světa Grand Prix přemýšlel, v roce 2006 testoval McLaren, ale přestože se cítil dostatečně silný, návrat do světa královny motoristického sportu si nakonec rozmyslel.

"V roce 2001 jsem F1 opustil a další rok si vzal volno. Ale po několika letech jsem začal mít pocit, že jsem připraven k návratu, cítil jsem se na to fyzicky i duševně způsobilý. Hodně jsem trénoval, odletěl jsem do Anglie a pracoval na simulátoru McLarenu. To bylo někdy v letech 2004 nebo 2005. Na návrat do F1 jsem byl kompletně připraven. Jako dvojnásobný šampion jsem dobře věděl, jak se nachystat, byl jsem na tom dobře jako nikdy," vzpomíná Häkkinen.

img-responsive

Na McLarenu dobyl Mika dva mistrovské tituly | foto: McLaren

Ovšem tým McLaren, ve kterém Mika strávil devět sezón (1993-2001) nebyl jeho jedinou volbou. Ve hře byly i jiné možnosti a Häkkinen je rozhodně nenechal ležet ladem. Ostatně dvojnásobný mistr světa vracející se na scénu by byl pro jakýkoli tým velkým marketingovým počinem, stačí si vzpomenout na Alana Jonese a jeho působení v týmu F.O.R.C.E. Haas-Lola v roce 1985.

"Vyjednával jsem s Williamsem, ale to se nedařilo. Hlavně proto, že to bylo pořád tak nějak nahoru-dolů, a to se mi nelíbilo. My Finové jsme většinou černobílí. Pokud něco chcete udělat, tak to uděláte. Jdeme přímo za svou věcí. Uvědomoval jsem si jisté komplikace, ale na druhou stranu těžko mohli tehdy získat lepšího pilota než dvojnásobného mistra světa. Ve hře ale byly i další problémy. A nešlo jen o šílené sumy peněz, to nebyla ta hlavní příčina. Byly to skutečnosti, které moje rozhodnutí ovlivnily," hovoří poněkud tajemně Häkkinen.

img-responsive

Häkkinen sice odešel z F1, ale následně ještě závodil v seriálu DTM | foto: www.auto-news.cz | Ivan Hurbánek

McLaren se musel na konci sezóny 2006 vyrovnat s odchodem silné jezdecké sestavy: Kimi Räikkönen měl namířeno k Ferrari, Juan Pablo Montoya vypadl z týmu už v průběhu roku. Smluvně vázaný byl v té době u McLarenu Fernando Alonso. Häkkinen si mohl osvojit své znalosti a zkušenosti na Circuit de Catalunya, kde dostal k dispozici McLaren MP4-21.

"McLaren a Ron Dennis mi řekli, že se můžu kdykoliv vrátit. Začal jsem trénovat, používal týmový simulátor a zúčastnil se testů v Barceloně. Pro můj návrat bylo všechno připraveno. Na testovací jízdy nikdy nezapomenu. Trať jsem znal jako své boty, také jsem si ještě pamatoval plno mechaniků. Den předtím jsem sledoval Lewise Hamiltona a pozoroval, k jakým změnám došlo. Na konci testu jeden z jeho počítačových systému zkolaboval, šlo o kontrolní zařízení systému MCU. Pokud si dobře pamatuji, ovládalo převodovku, motor a karburátor, což znamená, že když řadíte dolů, počítač ubere plyn tak, aby se zadní kola nezablokovala, když je převodový stupeň nižší," vzpomíná Häkkinen.

"Po defektu systému jsem musel použít starší. Nejel jsem s novým motorem. Celé zařízení nebylo sesynchrozinované. Pokaždé, když jsem zabrzdil, kola se blokovala. Bylo to neskutečné. »Kluci, dejte to pro zítřek dohromady, začneme testovat podle dohody« říkal jsem, ale nefungovalo to. Nebyl jsem schopen perfektního výkonu, protože kola byla pořád zablokovaná. Jezdil jsem celý den, absolvoval jsem hodně kol, po všech těch letech mi to šlo docela dobře. Vše jsme pak analyzovali. Věděl jsem o problému, ale nebylo pomoci. Nešlo to opravit, protože jsme neměli náhradní díly," pokračuje Häkkinen.

img-responsive

Rozhodnutí ohledně dalšího působení dokazovalo Mikovu profesionalitu | foto: McLaren

V důsledku těchto problémů si Häkkinen uvědomil, že to s jeho návratem nebude tak horké. Ve světle problémů, které ho na Circuit de Catalunya zastihly mu došlo, že na podobné situace není dostatečně připraven. Jak sám prohlásil, byl to pro něj až úlevný pocit.

"Jde o Formuli 1. A v ní probíhá soustavné řešení problémů, což není nic příjemného, je to spíš utrpení. Zeptal jsem se sám sebe - chci se k tomu vůbec vrátit? Byl to jeden z důvodů, proč jsem předtím odešel. Pokud se vrátím, čekají mě zase ty samé potíže. Naštěstí pro mě se test nepovedl. Do Formule 1 jsem vstoupilv roce 1991 a trvalo mi sedm let, než jsem vyhrál první závod. Teď by to bylo to samé. A já už nechtěl ztratit dalších sedm let. Po zisku dvou mistrovských titulů jsem si zvykl, že všechno šlo jak po másle," vysvětlil Häkkinen své rozhodnutí.

Tak docela se ale z týmu McLaren nevytratil. V období řevnivosti mezi piloty McLarenu - dvojnásobným šampionem a obhájcem titulu Fernandem Alonsem a mistrem GP2 Lewisem Hamiltonem - se podílel na známém reklamním klipu, kdy je s oběma "kohouty" v sauně.

Vytisknout

Diskuze: Hakkinen prozrazuje, proč se po testu s McLarenem v roce 2006 do F1 nevrátil

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 2, poslední 09.09.2017 22:18 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 2 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Kevin Magnussen ukázal, jak se bojuje za týmové barvy

Ohlédnutí za GP Saúdské Arábie

Letecký pohled na okruh v Džiddě

GRAFIKA: Startovní rošt v Džiddě - Red Bull v 1. řadě před Ferrari

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Kvalifikaci ovládl Verstappen, Bearman v bitvě s Hamiltonem

Max Verstappen v Bahrajnu

V závěrečném tréninku nejrychlejší Verstappen, Bearman desátý. Zhou havaroval

Carlose o víkendu za volantem neuvidíme

Ferrari náhle mění sestavu: Sainz se už v Bahrajnu nesveze, místo něj povolán nováček

Max Verstappen s novým Ferrari SF-24 při testech v Bahrajnu

První trénink v Saúdské Arábii pro Verstappena, druhý pro Alonsa

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell společně na pódiu

Verstappen k Mercedesu? "Bylo by to vzrušující," reaguje Russell

Fernando Alonso v Bahrajnu

Scházejí nám 3 či 4 desetiny, popisuje zklamaně Alonso. Briatore pro něj hledá tu nejlepší možnost

Max Verstappen pro sezónu 2024

U Red Bullu vládne napětí dál, Verstappen volá po konci Hornera. Odejde Max ke konkurenci?

Max Verstappen a Sergio Pérez přivezli Red Bullu 29. double

PROHLÁŠENÍ po závodě: Verstappen nečekal, že vše bude tak snadné

  • Pátek

    • 1. Trénink (2:30 - 3:30)
    • 2. Trénink (6:00 - 7:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (2:30 - 3:30)
    • Kvalifikace (6:00)
  • Neděle

    • Závod (5:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Onboard video: Mick Schumacher s Benettonem svého otce Michaela ve Spa

VIDEO: Mick Schumacher prohání ve Spa-Francorchamps otcův Benetton B194

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud