Mercedes na Monze pokořil Ferrari, hrdinou dne lze nazvat Ricciarda

Robert RoBertino Pavelka, 3. září 2017, 15:25 Google+

Monza uzavřela evropskou část letošní sezóny a stala se naprosto jednoznačnou kořistí týmu Mercedes. Oba piloti Stříbrných šípů porazili domácí Ferrari rozdílem třídy a Hamilton také převzal po zásluze průběžné vedení v šampionátu.

Počet komentářů:  28 komentářů (Poslední 04.09. 09:27) Napište svůj názor
Lewis Hamilton při startu závodu v Itálii

Lewis Hamilton při startu závodu v Itálii | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Jedna z možných zápletek padla ještě před začátkem závodu - počasí se umoudřilo a závod byl na 99,999 % veden jako suchý. Očekávalo se, že mladí piloti na špici startovního pole mohou způsobit určité komplikace a problémy, ale Stroll i Ocon se s tlakem vypořádali bez problémů. Tedy v případě Kanaďana se opatrnost promítla do faktu, že spadl na třetí místo za Ocona. Zatímco Vettel si stěžoval na mírné protočení kol a tím pádem zaostal za finskou dvojicí, Räikkönen a Bottas si to v prvním kole rozdali a Kimi se až do nájezdu na cílovou rovinku udržel před mladším krajanem. Pak už věci dostaly očekávaný spád - Bottas se přehnal kolem Ferrari a zařadil se za svého kolegu, který nasadil k trháku, na který se všichni dívali z uctivé vzdálenosti.

Pro Ferrari bylo nejdůležitější se dostat co nejdříve přes oba nečekané soupeře, jenže to nebylo lehké, protože Ocon i Stroll jeli velmi dobře. Nakonec dostal Vettel od Kimiho ve 3. kole před zatáčkami Lesmo přednost a začal se prodírat kupředu, v 5. kole zdolal Strolla, o tři kola později i Ocona. Kimi si trochu zkomplikoval situaci v sedmém kole, kdy mu vůbec nevyšel nájezd do první šikany a musel volit přímý směr s kličkováním mezi zpomalujícími prvky. Nakonec jako první ze špičky zajel v 16. kole do boxů, ale tam ho příliš nepotěšili mechanici, kteří měli problém s výměnou předního levého kola.

img-responsive

Kimi Räikkönen nebyl spokojen s vozem ani s umístěním | foto: Scuderia Ferrari

Jeho největší soupeři se tam vydali hned po něm - Ocon v sedmnáctém, Stroll v 18. kole. Zatímco Force India zvládla odbavení svého pilota na jedničku, u Kanaďana zaváhali pit-crew u levé zadní pneumatiky a Stroll se tak propadl za Räikkönena. Fin mezitím zkoušel dojet Ocona a postupně se mu to dařilo, nakonec ale musel čekat na finální útok až do 26. kola, kdy na cílové rovince konečně uspěl. Bylo však naprosto zřejmé, že Ferrari vůbec nestačí na Mercedesy a navíc se z hloubi pole řítila na rudé oře z Maranella hrozba jménem Red Bull.

Max Verstappen i Daniel Ricciardo startovali z hranice poslední čtvrtiny, ale Holanďan se záhy dostal na osmé místo a nehodlal se s ním smířit. Jenže v druhé zatáčce první šikany byl až příliš ambiciózní - ve 3. kole následovala kolize s Massou, při níž si Max poškodil pravé přední kolo. Na prázdné pneumatice musel objet prakticky celé kolo, v boxech byly navíc potíže s malým ohníčkem, naštěstí pro mladíka tentokrát nedošlo k dalším potížím. Max vsadil na alternativní strategii, při první zastávce vyměnil měkké pneu za superměkké a absolvoval poté ještě jeden pit-stop ve 29. kole. Výsledkem jeho stíhací jízdy byl šest kol před cílem po útoku na Magnussena postup na bodovanou pozici. 

img-responsive

Daniel Ricciardo smazal obrovský deficit, ale na stupně vítězů to nestačilo | foto: Red Bull Content Pool

Daniel Ricciardo jel možná méně nápadný závod, ale v jeho případě tým vsadil na co nejdelší první stint. Australan zůstal na měkké směsi až do 38. kola, kdy si zajel pro superměkké. Po třech kolech na konci cílové rovinky "vyškolil" Räikkönena a vydal se stíhat Vettela, z jehož náskoku prakticky každé kolo umazal kolem jedné vteřiny. V součtu by to znamenalo, že se v posledním kole dostane do jeho závětří, ale agresivní jízda a několik nejrychlejších kol se podepsaly na pneumatikách, takže dvě kola před cílem se odstup zastavil na 4 vteřinách a bylo jasné, že přes heroický výkon Daniel zůstane mimo stupně vítězů. Fanoušci ho však poprávu zvolili díky jeho výkonu za Muže dne.

Pozornost poutal i souboj mezi Oconem a Strollem, k němuž se později přidal i Massa. Ačkoliv se Kanaďan několikrát dostal do těsného závětří Francouze, nepodařilo se mu připravit si pozici natolik dobrou, aby z ní mohl vytěžit smysluplný útok. Naopak ke konci závodu mu začal dýchat na paty týmový kolega a mladík silně znervózněl, masivně probrzdil a několikrát se dostal i kousek za hranici trati, ale ani Brazilec navzdory své zkušenosti nedokázal přivodit změnu v pořadí. Nejblíž k ní měl v posledním kole před Curva della Roggia, ale Lance jeho útok odrazil a Felipe pak zvolnil a hlídal si finišujícího Péreze, který se v posledních dvou okruzích dotáhl na tuto trojici.

img-responsive

Strollovi v depu fandila celá rodina, nakonec se opět po třech závodech těšil z bodů | foto: Williams F1 Team

Massa a Pérez si odbyli kritické momenty hned po startu. Při nájezdu do první šikany se Brazilec dostal na chvíli mimo trať, vzápětí si klepl do Vettelova pravého zadního kola a ve druhé zatáčce se "potkal" s Pérezem. Pár úlomků se vzneslo do vzduchu, ale k zásadnímu poškození nedošlo, ani vyšetřování nebylo vůbec iniciováno. Podobně jako při již zmíněném útoku Verstappena na Magnussena - Kevin se pokoušel Maxovi při nájezdu do Curva della Roggia útok oplatit, ale musel vyjet mimo trať, ani v tomto případě nebylo shledáno nic, co by bylo proti pravidlům.

Trestné vteřiny ale padaly po souboji Alonsa s Palmerem. Do třetice Curva della Roggia a 16. kolo, kdy oba kohouti bok po boku najeli do vlásenky, kterou Brit proskákal po Alonsově boku, sice se na chviličku stáhl zpět, ale ještě před Lesmo 1 znovu zaútočil a dostal se před Alonsa. Fernando samozřejmě "žaloval" a komisaři byli toho názoru, že Palmer si vzal pozici ve svůj prospěch příliš brzy. Španěla tato záležitost opravdu hodně dlouho hnětla, nakonec když na jeho dotaz, co se stalo s Palmerem, dostal od týmu odpověď, že odstoupil, úlevně do radiokomunikace zakřičel "Karma". Ale ani jemu pšenka nekvetla, protože v předposledním kole se opět ocitl v boxech a závod nedokončil, přestože v klasifikaci zůstal.

img-responsive

Fernado Alonso se závodem opět spíše probědoval | foto: McLaren

Grosjean měl opět důvod si zanadávat, protože i on měl po strkanicích na startu problémy s předním spoilerem. Díky de facto nově poskládanému roštu se Sainz jr., Kvjat i Hülkenberg dostali v jednu chvíli hodně vysoko, ale jen do výměny pneumatik. Saubery se po startu na hranici první desítky velice rychle propadly zpět a Ericsson s Wehrleinem zpestřili divákům chvíle provázené menšími akcemi vzájemným soubojem, po kterém se kouřilo od kol, ale bez dalších škod. 

Hamilton sice nebyl zcela prost problémů, v 19. kole se mu před Lesmo 1 smýkl vůz, v závěru vyslal týmu poznámku o mírném poklesu výkonu, ale nic to nezměnilo na jeho dominantním vítězství. K rekordu v počtu pole-position si přidal i čtvrté vítězství na Monze a především o sice malý, ale přesto důležitý kousek vede průběžnou klasifikaci.

GP Itálie (Autodromo Nazionale di Monza)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas Motorspo 251:15:32,312 hod
2. 77 Valtteri BOTTAS finMercedes AMG Petronas Motorspo 18+ 4,417
3. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari 15+ 36,317
4. 3 Daniel RICCIARDO ausRed Bull Racing 12+ 40,335
5. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finScuderia Ferrari 10+ 1:00,082
6. 31 Esteban OCON fraSahara Force India F1 Team 8+ 1:11,528
7. 18 Lance STROLL canWilliams Martini Racing 6+ 1:14,156
8. 19 Felipe MASSA braWilliams Martini Racing 4+ 1:14,834
9. 11 Sergio PÉREZ mexSahara Force India F1 Team 2+ 1:15,276
10. 33 Max VERSTAPPEN nldRed Bull Racing 1+ 1 kolo
 
 
11. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkHaas F1 Team  + 1 kolo
12. 26 Daniil KVJAT rusScuderia Toro Rosso  + 1 kolo
13. 27 Nico HÜLKENBERG deuRenault Sport Formula One Team  + 1 kolo
14. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Toro Rosso  + 1 kolo
15. 8 Romain GROSJEAN fraHaas F1 Team  + 1 kolo
16. 94 Pascal WEHRLEIN deuSauber F1 Team  + 2 kola
17. 14 Fernando ALONSO espMcLaren Honda Formula 1 Team  nedokončil
18. 9 Marcus ERICSSON sweSauber F1 Team  nedokončil
 DNF  2 Stoffel VANDOORNE belMcLaren Honda Formula 1 Team  nedokončil
 DNF  30 Jolyon PALMER gbrRenault Sport Formula One Team  nedokončil

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Mercedes na Monze pokořil Ferrari, hrdinou dne lze nazvat Ricciarda

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 28, poslední 04.09.2017 09:27 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 28 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Já jsem vám to říkal, jako by naznačoval Brawn před startem GP Itálie

Nevídané, před Grand Prix Itálie je potrestaná téměř polovina startovního roštu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud