GP RUSKA: Massa možná rozhodl o Bottasově vítězství, Mercedes drží v Rusku neporazitelnost

Robert RoBertino Pavelka, 30. dubna 2017, 15:43 Google+

Po třiceti Grand Prix jsme neviděli v první řadě ani jeden Mercedes, což postavilo ruský závod do zajímavého světla. Nesmíme zapomínat, že tu zatím vyhrávaly pouze Mercedesy a Ferrari mají na svém kontě pouze jedno druhé a jedno třetí místo, o to zajímavěji byly karty rozdány.

Počet komentářů:  94 komentářů (Poslední 23.05. 13:33) Napište svůj názor
Valtteri Bottas s Mercedesem

Valtteri Bottas s Mercedesem | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Než začaly závodní akce, naplnila se další hořká kapitola McLarenu. Fernando Alonso už v průběhu zahřívacího kola hlásil problémy s rekuperačním systémem, bylo mu doporučeno, aby se pokusil vše restartovat, ale nakonec Španěl dojel pouze k nájezdu do boxů a tam musel zastavit. Z toho důvodu se Charlie Whiting rozhodl zařadit ještě další zahřívací kolo, aby mohl být stojící vůz odstraněn- proto byl závod o jedno kolo zkrácen.

img-responsive

Fernando Alonso jako by tušil, co se v závodě stane | foto: McLaren

Start byl pro další závod určující. Bottas se přehnal zleva kolem obou Ferrari a v první zatáčce už byl vpředu. Hamilton se pokoušel o něco podobného zprava, ale neuspěl, proto se zařadil zpět za oba rudé vozy. V dlouhé obloukové třetí zatáčce se ještě letmo potkali Massa a Ricciardo, takže Australan se propadl ještě více dozadu, ovšem další dění ovlivnila situace ze druhé zátačky. Romain Grosjean ji "střihl" poněkud více, to jeho haas rozhodilo a trefil zadní kolo Jolyona Palmera. Britův renault se vychýlil ze své stopy a na oplátku torpédoval Francouzův vůz. Obě formule skončily v bariéře a ředitelství závodu povolalo na trať safety car. Ještě než se rozblikaly patřičné nápisy, došlo k dalšímu incidentu v zatáčce 7, kde Hülkenberg lehce kontaktoval zezadu Strolla. Mladý Kanaďan najel rychleji na obrubník a otočil se do protisměru. Oba incidenty byly vyšetřovány, ale ani v jednom případě nepadl žádný trest.

Safety car setrval na trati tři kola, poté se vozy opět rozjely závodním tempem a Bottas se postupně, nijak rychle, ale vytrvale vzdaloval Vettelovi. Na toho zase ztrácel Räikkönen a také Hamilton. Lewisovi se vůbec nedařilo, prakticky nepřetržitě vznášel dotazy na boxovou zídku a žádal posouzení svého vozu s Bottasovým, zda jsou stejné teploty, rychlost a podobně. Přesto nadále ztrácel a dokonce se v zatáčce 13 dopustil drobné chyby. V polovině závodu měl Bottas na Vettela náskok přes pět vteřin, ten samý odstup měli mezi sebou oba piloti Ferrari, Hamilton dělal vše pro to, aby se přiblížil Räikkönenovi, ale nikdy nesrazil rozdíl na méně než 2,4 vteřiny.

Počínaje oběma Saubery na konci 21. kola se začala výměna pneumatik z ultraměkkých (právě s výjimkou Sauberů a Vandoornea na nich startovalo celé pole) na superměkké. Bottas se k mechanikům dostavil v závěru 27. kola, u Ferrari počínání soupeře pozorně sledovali a zareagovali tím, že nechali Vettela na trati o sedm kol déle. Když oba uchazeči o vítězství vyjížděli na trať, byl rozdíl mezi nimi 4,5 vteřiny - tento odstup Vettel postupně snižoval, občas se mu podařilo využít přítomnosti "okolků či míchačů", jak se pilotům jedoucím o kolo zpět říká, ale nejvíc mu pomohla Bottasova hrubá chyba v 38. kole, kdy Fin před zatáčkou 13 probrzdil a v úseku pod mostem málem trefil bariéru. Kromě ztráty vteřiny se potýkal i s horším stavem pneumatik a jeho náskok se stále více rozplýval.

img-responsive

Byl Massa opravdu rozdílovým prvkem v posledním kole? | foto: Williams F1 Team

Finále vygradovalo v posledních kolech, kdy se Vettel dokonce dostal natolik blízko za Finovu záď, že mohl použít systému DRS. Drama slibovalo poslední kolo, protože v nájezdu na první dlouhou rovinku byl rozdíl mezi oběma vozy 0,7 vteřiny. Pak se do souboje přimotal Felipe Massa, který ještě před zatáčkou 2 umožnil proklouznout Bottasovi dopředu, ale Vettela za sebou pozdržel až do zatáčky 4, na což si Vettel v rádiu logicky postěžoval. Tím přišel o možnost zaútočit v druhé zóně DRS - je samozřejmě spekulativní, zda by Němec zkusil nějaký atak na ostří nože (máme ještě v dobré paměti, co se tu odehrálo před dvěma lety v zatáčce 4 mezi dnešním oslavencem Bottasem a Räikkönenem) či se vůbec dostal do pozice, která by mu to umožňovala, ale minimálně diváci kvůli tomu přišli o strhující závěr závodu. 

Lewis Hamilton se nadále trápil a místy mu jeho vůz jel až o dvě vteřiny pomaleji než vedoucí trio. Stěžoval si na občasné výpadky výkonu, které sice dokázal nahradit několika rychlými koly, ale celkově mu neseděl třetí sektor, ve kterém pravidelně ztrácel. Více než půlminutový odstup od svého kolegy, to asi bude trojnásobný šampion těžko trávit. 

img-responsive

Lewis Hamilton bude chtít na Soči asi rychle zapomenout | foto: Daimler AG

Zbytek startovního pole jel v rozestupech, které přílišnou naději na nějaké výměny pozic neskýtaly. Nejdramatičtější to bylo v první polovině závodu mezi Magnussenem a Sainzem jr., kdy byl ve hře bod za desáté místo, ale mechanici Haasu nedokázali dobře zvládnout Dánovu zastávku v boxech, při níž se Kevin propadl i za Daniila Kvjata, což byl ovšem důsledek pětivteřinové penalizace za bezdůvodný výjezd mimo trať v zatáčce 2 hned po startu. Po kompletní výměně drtivé většiny startovního pole se rýsoval jediný souboj v podání Sainze jr. a Lance Strolla, ale Kanaďan se dokázal dostat pouze na odstup více než jedné vteřiny. V závěru Grand Prix pak i tuto dvojici roztrhaly signalizace modrými vlajkami.

Nico Hülkenberg a Renault vsadili na velice odvážný přístup - Němec zůstal na ultraměkké směsi až do konce 41. kola. Možná mu v uších zněla predikce Daniela Ricciarda, který odhadl trvanlivost fialově označených pneu až na 50. kol. Nico se sice propadl z šestého místa na deváté, ale nakonec ještě vydělal na druhé, neplánované zastávce Massy - Brazilec kvůli defektu pneu přišel o jistou šestou příčku.

Zklamání provázelo Red Bull. Ricciardo už v pátém kole hlásil problém s brzdami a záhy bylo jasné, že potíže mají centrum v pravém zadním kole. Australan se sice s kouřící zádí doploužil do depa, inženýři ale po krátké revizi konstatovali, že je po závodě, protože Daniel měl navíc i problémy s pedálem. Max Verstappen jel osamělý závod, který rvavého Holanďana asi příliš nenadchl - před ním půlminutová propast na Hamiltona, za ním se stejným odstupem duo Force Indií. Vzhledem k trvanlivosti vozů na nějaký posun z důvodu technických poruch nemohl očekávat, a tak odevzdaně kroužil na páté příčce. 

V průběhu závodu jsme byli svědky některých výjezdů za okraje trati, zejména Vettel v nájezdu na obloukovou "trojku" byl občas oběma koly mimo. Stoffel Vandoorne sice po startu volil podobně jako Magnussen jízdu mimo vyhrazenou trať, ale v jeho případě šlo o nutnost, protože právě před ním si to rozdali v kolizním módu kolo na kolo Grosjean s Palmerem. To ovšem nebránilo přenosové partě, aby nezveřejnila na obrazovce informaci o trestu právě pro Vandoornea. Belgičan absolovoval závod bez penalizace, ale hořký den McLarenu to nijak nezměnilo.

img-responsive

Valtteri Bottas je novou tváří ve Zlaté knize vítězů Grand Prix | foto: Daimler AG

Díky Valtteri Bottasovi nyní pomyslná Zlatá kniha vítězů Grand Prix obnáší 107 jmen. Nováček u Mercedesu, mimochodem po K. Rosbergovi, Häkkinenovi, Räikkönenovi a Kovalainenovi pátý Fin na nejvyšším stupínku, přivezl pro barvy Suomi 47 vítězství. On sám potřeboval odjet 81 Grand Prix, než mu na ramenou spočinul, už hodně dlouho jenom imaginární, zlatý věnec. 

GP Ruska (Sochi International Street Cir)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 77 Valtteri BOTTAS finMercedes AMG Petronas Motorspo 251:28:08,743 hod
2. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari 18+ 0,617
3. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finScuderia Ferrari 15+ 11,000
4. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas Motorspo 12+ 36,320
5. 33 Max VERSTAPPEN nldRed Bull Racing 10+ 1:00,416
6. 11 Sergio PÉREZ mexSahara Force India F1 Team 8+ 1:26,788
7. 31 Esteban OCON fraSahara Force India F1 Team 6+ 1:35,004
8. 27 Nico HÜLKENBERG deuRenault Sport Formula One Team 4+ 1:36,188
9. 19 Felipe MASSA braWilliams Martini Racing 2+ 1 kolo
10. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Toro Rosso 1+ 1 kolo
 
 
11. 18 Lance STROLL canWilliams Martini Racing  + 1 kolo
12. 26 Daniil KVJAT rusScuderia Toro Rosso  + 1 kolo
13. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkHaas F1 Team  + 1 kolo
14. 2 Stoffel VANDOORNE belMcLaren Honda Formula 1 Team  + 1 kolo
15. 9 Marcus ERICSSON sweSauber F1 Team  + 1 kolo
16. 94 Pascal WEHRLEIN deuSauber F1 Team  + 2 kola
 DNF  3 Daniel RICCIARDO ausRed Bull Racing  nedokončil
 DNF  30 Jolyon PALMER gbrRenault Sport Formula One Team  nedokončil
 DNF  8 Romain GROSJEAN fraHaas F1 Team  nedokončil
 DNF  14 Fernando ALONSO espMcLaren Honda Formula 1 Team  nestartoval

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP RUSKA: Massa možná rozhodl o Bottasově vítězství, Mercedes drží v Rusku neporazitelnost

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 94, poslední 23.05.2017 13:33 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 94 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Valtteri Bottas při čtvrteční tiskovce v Soči

PROHLÁŠENÍ po závodě: "Seb si rád stěžuje, Valtteriho by nedostal," popisuje…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud